EUROLEAGUE

Τους κορόιδεψε όλους ο Οχαγιόν!

Τους κορόιδεψε όλους ο Οχαγιόν!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ κοντράρεται με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και το Euroleague Greece σας θυμίζει... τι τους έκανε ο Γιόγκεβ Οχαγιόν όπως γινόταν -πιο- πλούσιος. Θυμηθείτε την ιστορία με την ενδεχόμενη μετακίνηση του από την πρώτη στη δεύτερη!

Επί δυο χρόνια, η Λοκομοτίβ Κουμπάν προσπαθούσε να πάρει τον Γιόγκεβ Οχαγιόν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δοκίμασε τα πάντα. Δεν έγινε τίποτα, με τον διεθνή πόιντ γκαρντ να γίνεται εκατομμυριούχος από την όλη ιστορία.

Ήταν καλοκαίρι του 2012, όταν ο Γιόγκεβ Οχαγιόν έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να εξαργυρώσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις που είχε κάνει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (εναντίον του Παναθηναϊκού) και στην τελική ευθεία του ισραηλινού πρωταθλήματος. "Πετάχτηκε" λοιπόν, μέχρι το Κρασνοντάρ, έκανε τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και μετά υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, έναντι 1.5 εκάτ. δολαρίων. Όταν τελείωσε και με τις σχετικές φωτογραφίες, επιβιβάστηκε σε πτήση για τις ΗΠΑ, για να κάνει τις διακοπές του, με την ησυχία του. Μόνο που του είχε διαφύγει κάτι: είχε συμβόλαιο σε ισχύ με την "ομάδα του λαού" για έναν ακόμα χρόνο (και 225.000 δολ.).

Η... μαγική option της Μακάμπι

Λίγη ώρα μετά το ταξίδι της είδησης (μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης), η Μακάμπι Τελ Αβίβ εξέφρασε την έκπληξη της για τις εξελίξεις, στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook, εξηγώντας ότι αφενός ο Οχαγιόν ήταν "δεμένος" μαζί τους, αφετέρου ουδέποτε τους ρώτησε αν μπορεί να φύγει. Οι Ισραηλινοί συμπλήρωναν πως θα μπορούσε να πάει όπου γούσταρε η ψυχή του, αν είχε προλάβει να καταβάλει το buy out μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ρώτησαν λοιπόν, τίμια οι Ρώσοι πόσα είναι αυτά τα λεφτά, να τα δώσουν, να τελειώνει η ιστορία. Και τότε ήταν που οι της Μακάμπι τους ενημέρωσαν ότι η προθεσμία είχε λήξει προ πολλού. Βλέπετε, βάσει του τι είχε υπογράψει ο Οχαγιόν, οι ομάδες που τον ήθελαν είχαν τη δυνατότητα να τον αποδεσμεύσουν (πληρώνοντας το buy out) έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, του σωτήριου έτους 2012. Όχι, δεν κάναμε λάθος. Όντως, η option έληγε ενάμιση χρόνο πριν το τέλος του συμβολαίου! Όπως καταλαβαίνετε, το δίχως άλλο οι της Μακάμπι ξέρουν από συμβόλαια...

Διαιτητής... η FIBA

Ο εκπρόσωπος του παίκτη επέμενε από την αρχή έως το τέλος, ότι υπήρχε option που επέτρεπε στον πελάτη του να αναζητήσει αλλού την τύχη του το καλοκαίρι του 2012. Για αυτό και εκείνος τον "έβγαλε" στην αγορά, μάζεψε τις προτάσεις και τις παρουσίασε στον Οχαγιόν, πριν εκείνος επιλέξει αυτή της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Η Μακάμπι είχε μείνει σταθερή στην άποψη της, εξηγώντας πως η μόνη επιλογή που υπήρχε ήταν να αποφασίσει το δικαστήριο της FIBA για το τι ήταν σωστό και τι λάθος. Πράγμα που έγινε, με τον γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πάτρικ Μπάουμαν να αποφασίζει υπέρ της Μακάμπι, η οποία στη συνέχεια... της φάσης κάλεσε τον Οχαγιόν σε διαπραγματεύσεις για νέο συμβόλαιο. Γιατί τελικά το μόνο που ήθελε εκείνος ήταν ακριβώς αυτό: μια νέα, καλύτερη για εκείνον, συμφωνία. Και την πέτυχε, όταν υπέγραψε τριετές που είχε τα ίδια λεφτά για τη σεζόν 2012-2013 (225.000 δολ.), αλλά τεράστια αύξηση για τις δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδους.

Για την ιστορία, ο συμβιβασμός αφορούσε και το να πληρώσει η Λοκομοτίβ Κουμπάν όλα τα δικαστικά έξοδα (230.000 δολ.). Κρατήστε το αυτό και προχωράμε...

"Δεν ήξερα, ο μάνατζερ..."

Στις 23/9 του 2012, ο Οχαγιόν δήλωνε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε μόνο για την πάρτη του ότι "θέλω να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι μετανιώνω για όσα έγιναν. Η απόφαση που πήρα αφορούσε την παρανόηση των δεδομένων. Ο μάνατζερ μου, διάλεξε μια συγκεκριμένη οδό και εγώ περπάτησα σε αυτή. Τώρα, θέλω να τα αφήσω όλα πίσω μου. Η συνέπεια αυτού ήταν να διασυρθεί το όνομα μου και ό,τι έχω επιτύχει στην καριέρα μου" που μεταξύ μας μέχρι τότε δεν ήταν και πάρα πολλά.

Ο συνιδιοκτήτης της Μακάμπι, Ντέιβιντ Φέντερμαν πρόσφερε μια θερμή αγκαλιά τον διεθνή γκαρντ, δηλώνοντας πως "στο τέλος της ημέρας ο Γιόγκεβ βρίσκεται εκεί που έπρεπε να είναι. Στο σύλλογο που θα φροντίσει τον ίδιο και την καριέρα του και σε έναν οργανισμό που τον θέλει για τους σωστούς λόγους", με τον παίκτη να προσθέτει ότι "αποφάσισα πως θέλω να μείνω στην Μακάμπι για πολλά χρόνια. Θα μπορούσα να φύγω αν το ήθελα. Επέλεξα ωστόσο, να μείνω" καταλήγοντας στο "μόνο οι χαζοί δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη".

Η αντεπίθεση της Λοκομοτίβ

Νομίσατε πως κάπου εκεί τελείωσε το θέμα; Λάθος, λάθος... και πάλι λάθος. Μετά πολλούς μήνες ηρεμίας, η Λοκομοτίβ Κουμπάν αποφάσισε τον Μάρτιο του 2013 να διεκδικήσει εκ νέου τον Οχαγιόν, υποστηρίζοντας ότι το συμβόλαιο που είχε υπογράψει μαζί τους, ήταν πολυετές. Οι Ρώσοι πρόσθεσαν ότι είχαν ήδη πληρώσει το μπάι άουτ (δηλαδή, ότι τα 230.000 δολ. δεν αφορούσαν τα έξοδα της δικαστικής διαμάχης που είχε προηγηθεί, αλλά την "ελευθερία" του παίκτη) και άρα το καλοκαίρι του 2013 έπρεπε να μετακομίσει στο Κρασνοντάρ. Τόνιζαν δε, ότι δεν θα μπουν σε διάλογο με τη Μακάμπι και πως στο εξής θα επικοινωνούσαν μόνο με τον Οχαγιόν, ώστε να τον ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις του με την ομάδα. Η "ομάδα του λαού" δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο. Έκρινε πως δεν χρειαζόταν...

...και η νέα ήττα

Ο Οχαγιόν δεν απάντησε μια στο mail της Λοκομοτίβ Κουμπάν (που τον καλούσε να πάει στο Κρασνοντάρ το καλοκαίρι), δεν απάντησε δυο, δεν απάντησε τρεις και οι Ρώσοι πήγαν ξανά στη FIBA (τον Μάρτιο του 2013), για να βρουν το δίκιο τους. Έλα όμως, που πάλι δεν το βρήκαν, με την παγκόσμια ομοσπονδία να αποφασίζει (τον περασμένο Αύγουστο) πως αυτό που είχαν υπογράψει με τον διεθνή Ισραηλινό, δεν είχε καμία ισχύ. Στην ίδια απόφαση, σημειωνόταν πως ο παίκτης θα ήταν αυτός που θα αποφάσιζε πού θέλει να παίξει τη σεζόν 2013-2014. Εκείνος ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του από τις 21/3 όταν είχε δηλώσει δημοσίως πως "θα μείνω στη Μακάμπι". Εν πάση περιπτώσει, στις 11/9 οι Ισραηλινοί δημοσίευσαν και το διακανονισμό μεταξύ των τριών πλευρών και κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος. Αυτή τη φορά, οριστικά...

Μεγάλος κερδισμένος, ο Οχαγιόν

Οι κακοήθεις, θα μπορούσαν να πουν ότι ο 26χρονος πόιντ γκαρντ χρησιμοποίησε τους Ρώσους, για να πάρει (πολλά) περισσότερα χρήματα, από τη Μακάμπι. Και ενδεχομένως να 'χουν δίκιο, διότι στο τέλος της ημέρας ο μόνος που κέρδισε από την όλη ιστορία ήταν εκείνος. Η "ομάδα του λαού" έδωσε περισσότερα χρήματα, ενώ η Λοκομοτίβ Κουμπάν χρειάστηκε να αναζητήσει άλλον παίκτη (και μεταξύ μας, σώθηκε...).

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ