EUROLEAGUE

Η Μπασκόνια σε κρίση ταυτότητας και φιλοσοφίας

Η Μπασκόνια σε κρίση ταυτότητας και φιλοσοφίας

Η προπονητική καριέρα του Πάμπλο Πριτζιόνι δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την Μπασκόνια να βρίσκεται σε κατάσταση... εκτάκτου ανάγκης, ήδη με το "καλημέρα" της σεζόν. Τα προβλήματα τραυματισμών, η απειρία και τα... cojones που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους.

Όταν έγινε γνωστό πως ο Χοσεάν Κερεχέτα θα έδινε τα "κλειδιά" της Μπασκόνια στον Πάμπλο Πριτζιόνι, κατέστη σαφές πως η ισπανική ομάδα θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Ενδιαφέρον, αλλά πείραμα. Έξι μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την δράση, κι αφού απέτυχε να παρουσιαστεί σε καλή κατάσταση στο παρκέ, ο άλλοτε πλεϊμέικερ της Μπασκόνια ζήτησε και πήρε μια εξαιρετική ευκαιρία. Στην πράξη όμως δεν δείχνει τόσο έτοιμος, όσο απαιτείται γι αυτό το επίπεδο.

Ενδεχομένως, το παράδειγμα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στη Zalgirio Arena τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να έδειξε πως η μετάβαση από παίκτης σε προπονητής στην EuroLeague είναι κάτι εύκολο. Ή, τουλάχιστον, όχι τόσο δύσκολο όσο φαινόταν πριν αναλάβει τις τύχες της λιθουανικής ομάδας ο "Σάρας". Μόνο έτσι δεν είναι όμως τα πράγματα. Κι έτσι, η Μπασκόνια έχει βρεθεί με το "καλημέρα" της νέας αγωνιστικής περιόδου σε σημείο να περνάει κρίση και να αναζητά απεγνωσμένα τρόπο να ξεφύγει από αυτή.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΟΣΕΑΝ ΚΕΡΕΧΕΤΑ

Ο Πάμπλο Πριτζιόνι δεν αποτελούσε πρόταση κάποιου ατζέντη ή ένα όνομα (ανάμεσα στα πολλά) της λίστας που είχε δημιουργήσει ο Χοσεάν Κερεχέτα το καλοκαίρι. Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που προσέγγισε ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος της Μπασκόνια προκειμένου να διαδεχθεί τον Σίτο Αλόνσο. Η σπιρτάδα και ο τσαμπουκάς που τον χαρακτήριζαν όσο ακόμη ήταν παίκτης, σε συνδυασμό με την γνώση των δεδομένων εντός της ομάδας αποτέλεσαν στοιχεία που τον έκαναν να φαντάζει ως ιδανική λύση στα μάτια του Χοσεάν Κερεχέτα.

Αυτό που ήθελε άλλωστε ήταν, πέραν των άλλων, να ξαναδεί στην ομάδα του αυτή την αργεντίνικη χροιά που την κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία. Είναι διαφορετικά όμως όσα γίνονται στο παρκέ, από αυτά που γίνονται στον πάγκο. Ακόμη κι αν μιλάμε για το ίδιο άτομο.

Η πρώτη αποστολή του νεόκοπου προπονητή ήταν να συμμαζέψει την κατάσταση στα αποδυτήρια και να επαναφέρει στη Fernando Buesa Arena την πειθαρχία. Κάτι για το οποίο "κατηγορήθηκε" ο Σίτο Αλόνσο την περσινή αγωνιστική περίοδο. Είναι κοινό μυστικό στη Βιτόρια πως ο 41χρονος τεχνικός δεν ταίριαξε ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Μπασκόνια, σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τις καταστάσεις εντός της ομάδας. Γι αυτό κιόλας ήρθε το "διαζύγιο", παρότι οι δύο πλευρές δεσμεύονταν με έναν ακόμη χρόνο.

Η Μπασκόνια σε κρίση ταυτότητας και φιλοσοφίας

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΞΑΝ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ

Μία ομάδα που αλλάζει πολλά στο ρόστερ της, μα πάνω απ όλα χάνει τους δύο από τους τρεις ηγέτες της (βλ. Σέιν Λάρκιν και Άνταμ Χάνγκα) μέσα στο καλοκαίρι, χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Όταν λοιπόν προκύπτουν τραυματισμοί βασικών στελεχών της δωδεκάδας, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα.

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο, με το ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για απουσία δύο μηνών από την δράση. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Ματ Τζάνινγκ. Ακολούθως, ήρθε η απώλεια -για δύο εβδομάδες- του Τόρνικε Σενγκέλια , ο οποίος έχασε το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς στη Liga Endesa, αλλά πρόλαβε να επιστρέψει για τα επόμενα. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά απουσιάζει εδώ και περίπου ένα μήνα από τα κοινά της Μπασκόνια, με την τελευταία ενημέρωση από την ισπανική ομάδα να κάνει λόγο για επ' αόριστον απουσία από την δράση. Γεγονός που αποδυναμώνει σημαντικά την περιφερειακή της γραμμή, την ίδια ώρα που ο Τζέισον Γκρέιντζερ τραυματίστηκε στα "Δύο Αοράκια" και ακόμη δεν έχει καταφέρει να προπονηθεί.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως μέσα σε όλα, ο Πάμπλο Πριτζιόνι κλήθηκε πολλές φορές μέσα σε σύντομο διάστημα να ανακατέψει την τράπουλα και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους δράσης για την ομάδα του στην επίθεση.

Η Μπασκόνια σε κρίση ταυτότητας και φιλοσοφίας

AMBER ALERT: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑ ΤΑ... COJONES

Με την Μπασκόνια να γνωρίζει τρεις ήττες (σε τέσσερις αγώνες) στη Liga Endesa και αρνητική πρεμιέρα στην EuroLeague, ο Πάμπλο Πριτζιόνι εστίασε στα... cojones των παικτών του. Δις, σε μία εβδομάδα. Η πρώτη αφορμή δόθηκε από τη βαριά ήττα στην έδρα της Γκραν Κανάρια, με το δεύτερο "χτύπημα" να έρχεται την επομένη της ήττας από τη Φουενλαμπράδα.

Ο νεαρός τεχνικός κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να θίξει τον εγωισμό των παικτών του και να τους αφυπνίσει εν όψει της συνέχειας, που θα τους βρει να αγωνίζονται στην έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (19/10). Αν η τακτική που ακολουθεί είναι σωστή, ουδείς μπορεί να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν σε τέτοιου είδους πρακτικές, κι εκείνοι που θεωρούν πως τέτοιες κινήσεις φέρνουν την απώλεια εμπιστοσύνης των παικτών στους προπονητές τους. Όχι απαραίτητα γιατί διαφωνούν με το περιεχόμενο της γλώσσας, όσο επειδή όλο αυτό γίνεται δημόσια.

Μέσα σε όλα, ήρθε κι η αποβολή του στο παιχνίδι με τη Φουενλαμπράδα για να καταστήσει ακόμη πιο ξεκάθαρο πως είναι στα "κόκκινα".

Ο "ΣΑΡΑΣ" ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ

Η διαδικασία γαλούχησης του Πάμπλο Πριτζιόνι και η δημιουργία ενός καλού προπονητή ενδεχομένως να τραβήξει περισσότερο απ ότι είχε στο μυαλό του ο Χοσεάν Κερεχέτα. Το θέμα είναι αν θα κάνει υπομονή ο "ισχυρός άνδρας" της Μπασκόνια προκειμένου να αφήσει τον 40χρονο τεχνικό να παρουσιάσει το σύνολο του έργου του στην ομάδα. Ο χρόνος θα δείξει τι και πως στην ισπανική ομάδα, η οποία βρίσκεται για τρίτη διαδοχική σεζόν σε φάση... αναδόμησης.

Η ουσία είναι πως οι συγκρίσεις με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι αναπόφευκτες, όπως επίσης το γεγονός πως ο Πάμπλο Πριτζιόνι έχει δύσκολο έργο. Γι αυτό αυτό που έχει καταφέρει μέσα σε ενάμιση χρόνο ο άλλοτε "άσος" του Παναθηναϊκού δεν είναι απλό, ούτε συνηθισμένο. Κοινώς... χαλάει την πιάτσα. Κι αυτό είναι ένα ακόμη "μείον" για τον συνάδελφό του στη Βιτόρια.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ