EUROLEAGUE

Ομπράντοβιτς: "Στη Φενέρμπαχτσε έχουμε 100+ συστήματα"

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε σε τουρκικό κανάλι για την πρόκριση της Φενέρμπαχτσε στο Final Four, το τρικ που έκανε στη διάρκεια της προετοιμασίας για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τα 100+ συστήματα που χρησιμοποιεί.

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο beIN Sports της Τουρκίας έδωσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μερικές ημέρες πριν από τη συμμετοχή της Φενέρμπαχτσε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας ρωτήθηκε και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τόσο τις μονομαχίες με τον Παναθηναϊκό Superfoods στα playoffs της EuroLeague όσο και για την τακτική που ακολουθεί πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί μάλιστα στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να βάλει στα ηχεία της Ulker Sports Arena τους ήχους του ΟΑΚΑ, την προσέγγισή του για τον περιορισμό του Νικ Καλάθη, αλλά και την άποψή του για τον Τσάβι Πασκουάλ. Μαζί, αναφέρθηκε στα 100+ συστήματα που έχει το playbook του στη Φενέρμπαχτσε, εξηγώντας πως και γιατί ένας προπονητής φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιήσει τριψήφιο αριθμό συστημάτων στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ότι έβαλε στα ηχεία της Ulker Sports Arena τη φασαρία του ΟΑΚΑ για να προετοιμάσει τους παίκτες του πριν από τα playoffs με τον Παναθηναϊκό: "Ήθελα να προετοιμάσω τους παίκτες μου για την ατμόσφαιρα. Ειδικά στην άμυνα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα χέρια, σαν σινιάλο για να συνεννοηθείς με τον άλλον, από την στιγμή που μπορεί να μην ακούς πλήρως. Έτσι επικοινωνούσαν σε μεγάλο βαθμό, όχι με το στόμα. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους παίκτες να ακούν ο ένας τον άλλον σε μία τέτοια ατμόσφαιρα, οπότε προετοιμαστήκαμε για τα πάντα σε ό,τι αφορούσε στην ατμόσφαιρα του γηπέδου. Είχαμε σινιάλα για να καταλαβαίνει ο καθένας τι τακτική ακολουθούμε σε άμυνα και επίθεση. Ξαφνιάστηκαν λίγο στην αρχή, αλλά στην πορεία όλοι το αποδέχθηκαν και κατάλαβαν τον σκοπό".

Για τη σημασία της προπόνησης: "Έτσι είναι, αν κάνεις κακή προπόνηση τη μία μέρα, δεν μπορείς να παίξεις καλά την επόμενη. Είναι αδύνατο και επιμένω σε αυτό. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα βασικά κομμάτια του παιχνιδιού, λέγοντας ότι δεν θέλω να γίνονται πάσες στήθους, αλλά σκαστές. Όταν λοιπόν βλέπεις ότι κάποιος δεν ακολουθεί, για παράδειγμα, αυτή την εντολή πως να περιμένεις να είναι σωστός σε ό,τι αφορά στα επιθετικά συστήματα; Όταν βλέπεις ότι δεν το κάνει σωστά, σταματάς την προπόνηση και επισημαίνεις το λάθος. Πιστεύω ότι η συγκέντρωση και η καλή προπόνηση είναι τα πάντα".

Για τον Νικ Καλάθη: "Είναι μια δύσκολη συνθήκη, γιατί δεν αφήναμε πάντα ελεύθερο τον Νικ Καλάθη. Έχω συνεργαστεί αρκετά χρόνια μαζί του και ξέρω πως έχει την ποιότητα να σκοράρει. Μπορείς να ακολουθήσεις μια τακτική για να προκαλέσεις τον αντίπαλο να κάνει κάτι από αυτό που θες. Αν αυτό γίνει, τότε ο αντίπαλος θα προσπαθήσει να αντιδράσει. Βλέπεις για παράδειγμα πόσο καλά σούταρε ο Νίκολα (Κάλινιτς) στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί έκανε πολλή δουλειά στο γήπεδο, καθόταν με τις ώρες για να κάνει σουτ μόνος του και να βελτιωθεί. Κι αυτό φάνηκε στα ποσοστά του. Οι παίκτες καταλαβαίνουν πως το μπάσκετ είναι απλό, κι αν είσαι ελεύθερος πρέπει να σουτάρεις. Δεν λέω σε κανέναν παίκτη πως έκανε κακή επιλογή όταν είναι ελεύθερος για να σουτάρει. Το ίδιο στην άμυνα, δεν θέλω να βλέπω κανέναν αντίπαλο να σουτάρει ανενόχλητος".

Για το ότι έκανε το ίδιο με τον Βίκτορ Σάδα και τον Ρίκι Ρούμπιο στο παρελθόν: "Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή; Να βοηθάει τους παίκτες του. Αν δω ότι ένας παίκτης μου μένει διαρκώς μόνος του, θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω. Πάντοτε βέβαια επιμένω πως όλα είναι στο μυαλό των παικτών. Πρέπει να καταλάβουν ότι κάποιος τούς προκαλεί. Επίσης δεν είναι θέμα ενός αγώνα ή δύο αγώνων. Πολλές ομάδες αφήνουν το σουτ στον Νίκολα (Κάλινιτς) και τον Γιαν (Βέσελι). Υπάρχουν όμως πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να σκοράρει κάποιος, όχι μόνο το περιφερειακό σουτ".

Για το τι τον εκνευρίζει περισσότερο: "Βασικά η έλλειψη συγκέντρωσης. Τρελαίνομαι όταν βλέπω ότι οι παίκτες μου δεν είναι "εδώ", γιατί μιλάμε για ένα άθλημα λαθών. Θα χάσεις κάποιες μπάλες, αυτό το δέχομαι, είναι λογικό. Απλά δεν ανέχομαι χαζά λάθη και απώλειες κατοχών, γιατί αυτά προκύπτουν από την έλλειψη συγκέντρωσης. Από εκεί και πέρα μπορεί να εκνευριστώ στη διάρκεια του αγώνα για κάποια πράγματα που γίνονται και άλλα που δεν γίνονται, αλλά αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, είναι κομμάτι του παιχνιδιού".

Για τις μονομαχίες του με τον Τσάβι Πασκουάλ: "Τον σέβομαι απόλυτα, είναι ένας σπουδαίος προπονητής. Ξέρω την ποιότητά του και πόσο δουλεύει για να προετοιμάσει ένα παιχνίδι, όπως ακριβώς κάνω κι εγώ, πόσο σκληρά δουλεύει μέσα στους αγώνες για να διορθώσει πράγματα. Δεν ήταν μια σειρά αγώνων ανάμεσα στον Τσάβι Πασκουάλ και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά αφορούσε τις ομάδες. Πάντα συμβαίνει αυτό, ο κόσμος κάνει συγκρίσεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο, αλλά δεν έχει κάποια σημασία για μένα".

Για το πόσα συστήματα χρησιμοποιεί στη διάρκεια της σεζόν: "Δεν έχω ιδέα, είναι τουλάχιστον 100. Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό, πρέπει να ρωτήσω τους συνεργάτες μου. Πριν από κάθε παιχνίδι επιλέγουμε να εστιάσουμε σε κάποια συγκεκριμένα συστήματα, επικεντρωνόμαστε σε περίπου δέκα και κάποιες παραλλαγές τους. Υπάρχουν φυσικά πράγματα που οι παίκτες θυμούνται εύκολα και άλλα που θέλουν λίγη προπόνηση για να τα θυμηθούν. Φυσικά είναι αδύνατο να κρατήσουν "ενεργά" όλα αυτά τα συστήματα στη διάρκεια της σεζόν".

Για τον Πέρο Άντιτς και τις αποδοκιμασίες που άκουσε στο ΟΑΚΑ: "Είναι κάτι αναμενόμενο γιατί έχει παίξει στον Ολυμπιακό στο παρελθόν. Δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα. Είχε πολλή πίεση σε αυτά τα παιχνίδια ο Πέρο. Αν τον χρησιμοποίησα ως μέσο τακτικής για να βοηθήσει την ομάδα μου σε άλλους παράγοντες; Ξεκάθαρα, όχι. Πάντα προετοιμάζω τους παίκτες μου ώστε να μην αντιδρούν άσχημα ή παρορμητικά σε οτιδήποτε συμβαίνει στο γήπεδο. Δεν θέλω να προκαλούν τον κόσμο, θέλω να είναι συγκεντρωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι. Αυτός είναι ο τρόπος μου. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω, ώστε να είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι".

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ