EUROLEAGUE

Ντατόμε: "Ο Σπανούλης είναι ζωντανός θρύλος"

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Λουίτζι Ντατόμε εξήγησε πως η νίκη της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ δεν αρκεί για να αλλάξει η ιστορία, ενώ έβγαλε το καπέλο στον Βασίλη Σπανούλη για όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του.

Το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου 2020 θα μνημονεύεται ως αυτό που έφερε τον Βασίλη Σπανούλη στο Νο1 σε πόντους στην ιστορία της EuroLeague. Η αναρρίχηση σε ακόμη μία κορυφή, το χειροκρότημα από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τα αποθεωτικά σχόλια από συμπαίκτες κι αντιπάλους. Ήταν η δική του βραδιά. Ταυτόχρονα όμως, το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε ήταν αυτό που έδωσε... ανάσα στην τουρκική ομάδα, από την στιγμή που έφυγε νικήτρια από το ΣΕΦ. Κι αυτό είναι που μετράει στην απέναντι πλευρά.

Με την πλάτη στον τοίχο μπήκαν άλλωστε σε αυτόν τον αγώνα οι φιλοξενούμενοι, μία εβδομάδα μετά την οδυνηρή εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια. Η ήδη μεγάλη απόσταση από την οκτάδα θα γιγαντωνόταν, οι ευκαιρίες σιγά σιγά λιγοστεύουν, οπότε κάθε παιχνίδι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να αντιστραφεί το κλίμα κι η Φενέρμπαχτσε να σκαρφαλώσει σιγά σιγά μέχρι την οκτάδα, που δίνει την πρόκριση στα playoffs.

Παρά τη σημασία της εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού, ο Λουίτζι Ντατόμε δεν θέλησε να προτάξει όσα έγιναν σε σαράντα λεπτά, αλλά να μείνει στο πώς όσα έχουν προηγηθεί θα αλλάξουν. " Είμαστε ακόμη σε πολύ άσχημη θέση, αυτό δεν αλλάζει από το ένα βράδυ στο άλλο. Είναι μεγάλη η σεζόν, κανονικός μαραθώνιος. Εμείς όμως, κοιτάμε κάθε εβδομάδα τι μπορούμε να καταφέρουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να πάμε ψηλότερα. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις εδώ (σ.σ.: στο ΣΕΦ). Όπως κι αν είσαι, όπως κι αν είναι ο Ολυμπιακός, μιλάμε για ένα δύσκολο γήπεδο, για μια σκληρή έδρα. Πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτή τη νίκη για να πάμε ακόμα καλύτερα στα επόμενα παιχνίδια", ήταν οι πρώτες ατάκες που είπε στο Sport24.gr λίγα μόλις λεπτά μετά το φινάλε της αναμέτρησης.

Από νωρίς μπροστά, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς εκμεταλλεύτηκε τα πολλά ελεύθερα σουτ που βρήκε (μέσα από το πικ εν ρολ), επένδυσε στα εξαιρετικά ποσοστά στο τρίποντο (10/14 στο ημίχρονο, 16/29 στο φινάλε) και έφτασε μέχρι την επικράτηση. Ο "Μούσιας" της Φενέρμπαχτσε σχολίασε πάνω σε αυτό πως " είχαμε καλές επιλογές στην επίθεση, πήραμε τις σωστές αποφάσεις συν ότι σουτάραμε πολύ καλά από νωρίς. Αυτό μας έδωσε ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Το ένα φέρνει το άλλο, σε τέτοιες περιπτώσεις. Είμαστε πολύ δεμένοι ως σύνολο, παλεύουμε ο ένας για τον άλλον κι αυτό φαίνεται στο παρκέ, ακόμη κι όταν χάνουμε. Στα τελευταία παιχνίδια, για παράδειγμα, δεν θα έλεγα πως ήμασταν τόσο κακοί, απλά στο τέλος δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για να πάρουμε τη νίκη. Απόψε (σ.σ. χθες) είχαμε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και καταφέραμε να το διατηρήσουμε μέχρι τέλους".

Δεν παρέλειψε βέβαια να σταθεί σε έναν συγκεκριμένο παίκτη, που ήρθε από τον πάγκο και με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής ως τώρα κι έκανε τη διαφορά. " Όλοι είχαν μεγάλη συνεισφορά σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Λέο (Βέστερμαν) μπορεί να μην είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής μέχρι στιγμής, αλλά βγήκε στο παρκέ και έκανε σπουδαία δουλειά. Βοήθησε σημαντικά για να έρθει η νίκη. Όλοι όσοι μπήκαν στο παρκέ, έκαναν αυτό που έπρεπε" ανέφερε χαρακτηριστικά για τον παίκτη που έπαιξε μόλις για τρίτη φορά φέτος διψήφιο αριθμό λεπτών στην EuroLeague, ενώ έβαλε τα μισά σουτ απ' όσα είχε βάλει στα δεκαέξι προηγούμενα παιχνίδι (από τα 4/15 μέχρι χθες, στα 2/3 απέναντι στον Ολυμπιακό).

Το φινάλε του α' γύρου, βρίσκει την τουρκική ομάδα τουλάχιστον δύο νίκες μακριά από την οκτάδα. Παρόλ' αυτά, όλοι εξακολουθούν να τη συμπεριλαμβάνουν στα σενάρια πρόκρισης. " Σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε στο τέλος του α' γύρου, αλλά δεν σταματάμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και συνεχίζουμε να παλεύουμε. Είμαστε μακριά ακόμη από την οκτάδα, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε δευτερόλεπτο να παλεύουμε για να γυρίσουμε την κατάσταση. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτά που ακολουθούν" σχολίασε επ' αυτού ο Λουίτζι Ντατόμε, πριν η κουβέντα εστιάσει σε όσα έκανε ο Βασίλης Σπανούλης. Όχι μόνο απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, αλλά συνολικά στην καριέρα του, με αποκορύφωμα την άνοδό του στο Νο1 στους πόντους.

" Είναι ένας ζωντανός θρύλος! Είναι τιμή για μένα, που έπαιξα απέναντί του όλα αυτά τα χρόνια. Τι να πει κανείς για εκείνον; Είναι ένα παράδειγμα για όλους εμάς, κι ειδικά για τα νεότερα παιδιά" είπε ο πολύπειρος φόργουορντ, για να καταλήξει: " Είναι πολύ σπουδαίος στο κομμάτι των αποφάσεων που παίρνει κάθε φορά. Όποτε τον αντιμετωπίζουμε, είναι μια κατηγορία μόνος του στο πώς θα τον περιορίσουμε και τι άμυνα θα παίξουμε πάνω του. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί βασικό κομμάτι στην προετοιμασία των αγώνων, οπότε αυτό δείχνει πολλά".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ