EUROLEAGUE

Κοκόσκοφ: "Όλα έγιναν πολύ γρήγορα με τη Φενέρμπαχτσε"

Phoenix Suns head coach Igor Kokoskov in the second half of an NBA basketball game Friday, Jan. 25, 2019, in Denver. The Nuggets won 132-95.(AP Photo/David Zalubowski)
Phoenix Suns head coach Igor Kokoskov in the second half of an NBA basketball game Friday, Jan. 25, 2019, in Denver. The Nuggets won 132-95.(AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ μίλησε σε σερβική ιστοσελίδα για την απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση της Φενέρμπαχτσε και τον ρόλο που έπαιξαν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η Φενέρμπαχτσε κατάφερε -και με το παραπάνω- να αντιστρέψει το... κακό κλίμα που υπήρχε στην Τουρκία, μετά την αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Κάτω από άκρα μυστικότητα και δίχως τυμπανοκρουσίες, ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι κατάφερε να πείσει τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ να αφήσει το ΝΒΑ μετά από είκοσι χρόνια και να επιστρέψει στην Ευρώπη, για... μόνιμη εγκατάσταση. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ο 48χρονος τεχνικός δούλεψε μόνο σε εθνικές ομάδες στα μέρη μας, με τη Γεωργία, την Σλοβενία και -εσχάτως- τη Σερβία να τον "κλέβουν" σε διαδοχικά καλοκαίρι και να τον φέρνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Φενέρμπαχτσε κατάφερε όμως να τον πείσει να αφήσει το ΝΒΑ και να διαδεχθεί τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, κάτι που κι ο ίδιος παραδέχθηκε πως δεν είχε στα πλάνα του. Έως ότου χτύπησε το τηλέφωνό του.

Ο νέος προπονητής του τουρκικού συλλόγου μίλησε στο Sport Klub της Σερβίας και εξήγησε -σε πρώτο χρόνο- πως "όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η Φενέρμπαχτσε επικοινώνησε με τον ατζέντη μου πριν από μερικές ημέρες, μετά έγινε η πρώτη επαφή, μιλήσαμε, αναλύσαμε το πλάνο και φτάσαμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα" για να προσθέσει: "Μπορεί να φαίνεται σαν έκπληξη αυτό, αλλά στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος έτσι λειτουργούν τα πράγματα, η αγορά είναι ελεύθερη και η μετακίνηση προπονητών και παικτών κατ' αυτόν τον τρόπο είναι μοναδική. Δεν είναι όπως πριν από είκοσι χρόνια, όταν πήγα στο ΝΒΑ. Στο ΝΒΑ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις στην Ευρώπη και την EuroLeague, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αντλούμε. Άλλαξαν οι καιροί...".

Τι γνωρίζει για τον νέο σταθμό της επαγγελματικής καριέρας τους; "Η Φενέρμπαχτσε είναι ένας σπουδαίος οργανισμός. Ξέρουμε ποιες είναι οι φιλοδοξίες, είναι μία από τις ομάδες που ξεχωρίζουν στην EuroLeague, υπάρχουν πολύ υψηλοί στόχοι. Έχω σπουδαία σχέση με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Είχα την ευκαιρία να είμαι φιλοξενούμενός του στην Κωνσταντινούπολη πριν από μερικά χρόνια. Είδα τα πράγματα από μέσα στη Φενέρμπαχτσε, τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν ο Ζέλικο στην πόλη και πώς λειτουργούσε. Φυσικά, ξέρω αρκετά από τα στελέχη του συλλόγου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Ενώ αναφορικά με την επιρροή που ενδεχομένως να άσκησαν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε, απάντησε πως "κι οι δύο ήταν πολύ θετικοί γι' αυτή την προοπτική στην καριέρα μου".

Φυσικά, ρωτήθηκε για το κομμάτι της Εθνικής Σερβίας, στον πάγκο της οποίας βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες. "Η Εθνική ομάδα είναι ένα κομμάτι, μια απόλαυση και ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτό. Θα δώσω όλη μου την ενέργεια γι αυτό, θα δουλέψω με ενθουσιασμένο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα" απάντησε εν προκειμένω, αν και μοιάζει σαφές πως δεν θα μπορέσει να δώσει το "παρών" στα "παράθυρα" για το EuroBasket.

Ούτως ή άλλως, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν -όταν ακόμη βρισκόταν στο ΝΒΑ- θα ενίσχυσε τους "όρλοβι" στα προκριματικά. Πλέον όμως, μοιάζει δεδομένο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι οι αγώνες της FIBA συμπίπτουν με το καλεντάρι της EuroLeague μέσα στον χειμώνα. Τα καλοκαίρια είναι άλλη ιστορία...

AP Photo/David Zalubowski

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ