EUROLEAGUE

Κάλινιτς: "Πρώτα η τακτική μετά ο τζόγος με Καλάθη"

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΣΙΓΚΛΕΤΟΝ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΣΙΓΚΛΕΤΟΝ ICON

Λίγες ώρες πριν από το Game 3 των playoffs, ο Νίκολα Κάλινιτς εξηγεί πως βρέθηκε στη ζώνη του σεληνόφωτος στο ΟΑΚΑ, αναφέρεται στην αμυντική τακτική πάνω στον Νικ Καλάθη και στέκεται στην εμπιστοσύνη που υπάρχει για κάθε εντολή που δίνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μετά από δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, η Φενέρμπαχτσε ψάχνει ένα ακόμη για να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Final Four. Αυτή τη φορά στην Ulker Sports Arena, μπροστά στο κοινό της. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλείται να "σκουπίσει" απόψε (25/4, 20:45) τον Παναθηναϊκό Superfoods, αφενός για να γίνει η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Sinan Erdem, αφετέρου για να μην βάλει δύσκολα στον εαυτό της -και έξτρα πίεση.

Στο "στρατόπεδο" της τουρκικής ομάδας έχουν αφήσει κατά μέρους τα χαμόγελα και τους πανηγυρισμούς από τα δύο "διπλά" στην Αθήνα και είναι αποφασισμένοι να "τελειώσουν" τη σειρά μια ώρα αρχύτερα, για να στρέψουν εν συνεχεία την προσοχή τους στο Final Four. Όπως επεσήμανε μάλιστα στο EuroLeague Greece ο Νίκολα Κάλινιτς, η δουλειά που καλείται να κάνει η ομάδα του στην Ulker Sports Arena σε μερικές ώρες είναι πολύ πιο δύσκολη απ ότι νομίζει κανείς.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Γιώργος Οικονόμου

Ο φόργουορντ της τουρκικής ομάδας, που αποτέλεσε τον "άσο στο μανίκι" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα δύο πρώτα παιχνίδια, αφενός χάρη στην άμυνά του αφετέρου χάρη στην ευστοχία του από την περιφέρεια, στάθηκε σε κομμάτια όπως η πνευματική ετοιμότητα, η συνέπεια στις δύο πλευρές του παρκέ και το πάθος. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για έναν παίκτη που έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγικότητά του (11.5 πόντοι από 6.7), σουτάροντας πολύ καλύτερα από την περιφέρεια.

Με 5/8 τρίποντα στο ΟΑΚΑ δεν ήταν απλά ένα άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Παναθηναϊκού Superfoods, πάνω απ όλα εξελίχθηκε σε αστάθμητο παράγοντα. Για να καταλάβετε, μιλάμε για έναν παίκτη που είχε 25% στα τρίποντα στη regular season, ενώ στις back to back αναμετρήσεις με το "τριφύλλι" ευστόχησε σε όσα τρίποντα είχε βάλει στα δέκα τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας (5/8 με Παναθηναϊκό, 5/25 στα δέκα τελευταία).

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΛΕΙ ΟΦ / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΛΕΙ ΟΦ / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ICON

Για να πάμε όμως στην ουσία, μιλώντας στο EuroLeague Greece ξεκαθάρισε από νωρίς πως " (σ.σ.: το αποψινό) είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, πολύ σημαντικό για εμάς. Κάναμε εξαιρετική δουλειά στην Αθήνα, με τις δύο νίκες που πήραμε. Κανείς δεν περίμενε να κερδίσουμε, ούτε καν ένα παιχνίδι στην Αθήνα. Είμαστε πολύ καλά ψυχολογικά μετά από αυτό, αλλά προφανώς δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ή να θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει η δουλειά. Πρέπει να είμαστε πολύ επιθετικοί, από το πρώτο λεπτό, να μην αφήσουμε περιθώρια αντίδρασης στον Παναθηναϊκό. Να σταματήσουμε κάθε σκέψη και τρόπο επίθεσης".

"Ένα παιχνίδι για άντρες"

Δεν έμεινε βέβαια στις δάφνες από τις δύο νίκες στην Αθήνα, αφού στάθηκε στην πίεση που αισθάνεται πλέον η ομάδα του, για να τελειώσει τη σειρά και να εξασφαλίσει άμεσα το εισιτήριο για το Final Four: " Ξέρουμε ότι η πίεση είναι πλέον στη δική μας πλευρά, αφού καλούμαστε να κάνουμε την τρίτη νίκη και να πάρουμε την πρόκριση στο Final Four. Ο Παναθηναϊκός είναι με την πλάτη στον τοίχο, κάτι που τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού θα έρθει για να παίξει τα ρέστα του, θα υπάρχει η νοοτροπία του "do or die" για τους παίκτες του, οπότε αυτόματα ανεβαίνει ο βαθμός συγκέντρωσης και ενέργειας που θα θέλουν να βγάλουν. Γι αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, ένα παιχνίδι για άντρες".

Τι έχει στο μυαλό του σε ό,τι αφορά τα δικά του "πρέπει" στο παρκέ; " Δεν θα κάνω κάτι διαφορετικό. Θέλω να δίνω στο γήπεδο αυτό που χρειάζεται η ομάδα μου. Κάποιες φορές μου ζητάται να εστιάσω στην άμυνα και από εκεί να προσφέρω, επιθετικά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από εμένα (γελάει). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η ανάγκη κι από μένα να δίνω τα πάντα στην επίθεση. Απλά η άμυνα είναι αυτή που με έκανε πιο γνωστό και με βοήθησε να "φτιάξω" το όνομά μου στην Ευρώπη", τόνισε σε πρώτο χρόνο πριν προσθέσει:

" Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίσταση. Για παράδειγμα, μου έδωσαν πολλές φορές ελεύθερα σουτ, προσπάθησαν να τζογάρουν με το δικό μου σουτ. Ευτυχώς ήμουν εύστοχος και αυτό βοήθησε την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη. Πρέπει κάθε φορά να διαλέξεις με ποιανού το σουτ θα τζογάρεις κάθε φορά".

"Ο... τζόγος είναι μέσα στο παιχνίδι"

Κι αφού είπε όλα αυτά, περί τζόγου, δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ερώτηση για τον Νικ Καλάθη, έναν παίκτη με το σουτ του οποίου τζογάρει πάρα πολύ η Φενέρμπαχτσε σε αυτή τη σειρά. Έχει δικαιωθεί μάλιστα αφού ο αρχηγός των "πρασίνων" δεν έχει βρει ακόμη τον στόχο από τα 6μ75 (0/6), διευκολύνοντας εν πολλοίς το έργο της Φενέρμπαχτσε.

Επ αυτού είχε να πει πως " είναι κομμάτι του παιχνιδιού αυτό. Δεν είναι βέβαια ακριβώς αυτό το πλάνο. Δεν θέλαμε να είναι τόσο απροκάλυπτα μόνος, απλά έπρεπε να διαλέξουμε ποιους θα κλείσουμε περισσότερο. Κι η αλήθεια είναι πως όταν είναι στο παρκέ ο Κέι Σι Ρίβερς ή ο Μάικ Τζέιμς, θα κάνουμε πλήρη περιστροφή για να μην τους αφήσουμε να βρουν ελεύθερα σουτ. Είναι μέρος της τακτικής αυτή, την έχουν όλες οι ομάδες, όχι μόνο εμείς. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ έτοιμοι στην άμυνα, να μην δώσουμε ελεύθερα σουτ. Είναι τζόγος όλο αυτό, αλλά δεν πρέπει να είναι μόνο έτσι γιατί κάποιες φορές χάνεις τα λεφτά σου έτσι. Δεν μπορείς να βασιστείς σε πιθανότητες για να προκριθείς στο Final Four, πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα καλά για να πλησιάσεις σε αυτό".

Κι όταν η κουβέντα πήγε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η προετοιμασία για τις δύο αναμετρήσεις του ΟΑΚΑ δεν απείχε πολύ από αυτό που γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Σίγουρα η στόχευση ήταν πολύ μεγαλύτερη και πιο προσεγμένη στη λεπτομέρεια, αλλά κατά βάση " δεν είπε κάτι διαφορετικό, είχαμε εμπιστοσύνη στο πλάνο που μας παρουσίασε. Ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον, είμαστε δύο χρόνια όλοι μαζί και είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Δεν πανικοβληθήκαμε όταν βρεθήκαμε στο -16, δεν είμαστε η ομάδα που μπορεί να χάσει τον αυτοέλεγχό της από κάτι τέτοιο. Συγκεντρωθήκαμε, αυξήσαμε την ένταση στην άμυνα και σταδιακά πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όπως κάνουμε πολλές φορές αυτή την διετία, δείχνοντας χαρακτήρα".

"Ο Ομπράντοβιτς έγινε θρύλος στο ΟΑΚΑ"

Δεν παραβλέπει βέβαια πως ο συμπατριώτης του προπονητής " είναι ένας θρύλος, κι αυτό το "έχτισε" στο ΟΑΚΑ. Οπότε και για τον ίδιο ήταν πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει όλη αυτή την ατμόσφαιρα και την εικόνα στο γήπεδο. Δεν πτοήθηκε όμως, δεν μπορούσε να επηρεαστεί από κάτι τέτοιο. Έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του και μας βοήθησε πάρα πολύ".

Όσο για το φινάλε; Τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό που γεμίζει με κίνητρο περισσότερο από κάθε τι άλλο τα μέλη της Φενέρμπαχτσε. Η διεξαγωγή του Final Four στην Κωνσταντινούπολη ή ο τρόπος που χάθηκε πέρσι το τρόπαιο; " Πέρσι φτάσαμε ένα ριμπάουντ μακριά από τον τίτλο. Αυτό υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και ένα χρόνο. Θέλουμε να πάρουμε αυτό το ριμπάουντ φέτος και να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Μας πείσμωσε αυτό που έγινε στο Βερολίνο και θέλουμε να επανορθώσουμε, κυρίως για τους εαυτού μας. Όλη η Τουρκία περιμένει αυτό το Final Four, όλες οι ομάδες ονειρεύονται να βρεθούν εκεί, αλλά εμείς πιστεύω πως το θέλουμε περισσότερο απ όλους", κατέληξε ο Νίκολα Κάλινιτς που απόψε (25/5, 20:45) θα έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά την παρουσία στο Final Four.

Εκτός κι αν ο Παναθηναϊκός Superfoods παρουσιαστεί πολύ καλύτερος σε σχέση με τους δύο αγώνες του ΟΑΚΑ και χαλάσει τα σχέδια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παικτών του...

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ