EUROLEAGUE

Φενέρμπαχτσε - Ομπράντοβιτς: Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί

Fenerbahce's coach Zeljko Obradovic watches his players during their Final Four Euroleague final basketball match against Olympiakos at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Fenerbahce's coach Zeljko Obradovic watches his players during their Final Four Euroleague final basketball match against Olympiakos at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Τι οδήγησε τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο ανεπανάληπτο ξέσπασμα στη Μόσχα; Τι συμβαίνει στη Φενέρμπαχτσε που χάνει το ένα ματς μετά το άλλο; Μπορούν οι Τούρκοι να γυρίσουν τον διακόπτη; Το Sport24.gr αναλύει.

Στα 59 του χρόνια, λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα 60α του γενέθλια, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς διανύει μία από τις πιο δύσκολες σεζόν της καριέρας του. Το ανεπανάληπτο ξέσπασμά του στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Παρασκευής (15/11) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε τον γύρο της Ευρώπης , σόκαρε, δημιούργησε συζητήσεις, κυρίως όμως προβλημάτισε καθώς ο Σέρβος θρύλος της προπονητικής έδειξε κουρασμένος, μπουχτισμένος απ' όσα έχουν γίνει φέτος στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Και δεν μιλάμε μόνο για τις ήττες που διαδέχονται η μία την άλλη στη EuroLeague, αλλά για περιστατικά που δεν έχουν άμεση σχέση με την εικόνα της Φενέρμπαχτσε στο παρκέ. Έχουν όμως σχέση με την εύρυθμη λειτουργία που μάλλον δεν υπάρχει αυτή την περίοδο εντός των τειχών της.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ

Δεν είναι... μυστικό του κράτους πως η Φενέρμπαχτσε, ως σύλλογος, έχει χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η μπάλα παίρνει φυσικά και το τμήμα μπάσκετ, μια ομάδα που τα τελευταία επτά χρόνια με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο της έχει ξοδέψει ασύλληπτα ποσά για να δημιουργήσει μια δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί από τη στιγμή που υπάρχουν clubs όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ Μαδρίτης, πλέον η Μπαρτσελόνα και η Αναντολού Εφές, παλαιότερα ο Ολυμπιακός ενώ έρχονται με φόρα η Χίμκι, η Αρμάνι Μιλάνο και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η EuroLeague δυναμώνει συνεχώς και η πίεση γίνεται όλο και περισσότερη. Όπως είπε κι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετά από την ήττα της Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΣΕΦ " μιλάμε για την πιο ανταγωνιστική Λίγκα του κόσμου ".

Παρόλα αυτά, έχοντας τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οι παράγοντες της Φενέρμπαχτσε ένιωθαν και συνεχίζουν να νιώθουν πως η ομάδα τους πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Γι' αυτό πήραν το περασμένο καλοκαίρι τον Νάντο Ντε Κολό, γι' αυτό έδωσαν νέο συμβόλαιο στον Κώστα Σλούκα, γι' αυτό επένδυσαν στον Ντέρικ Γουίλιαμς.

Κάποιες φήμες, που δεν επιβεβαιώθηκαν μα ούτε και διαψεύσθηκαν, υποστήριξαν πριν από μερικές μέρες πως οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε βλέπουν την ομάδα να μην είναι συνεπής στις πληρωμές της. Οι πληροφορίες του Sport24.gr λένε πως υπάρχει θέμα, όχι όμως τόσο σοβαρό ώστε να προκύψουν άβολες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Γενικότερα η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη μοιάζει εύθραυστη, προς το παρόν όμως η ομάδα λειτουργεί σε υψηλά στάνταρ και έτσι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΤΟ SLOUKAS-GATE ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΚΑΡΝΤ

Η απόφαση του Κώστα Σλούκα να μην κρατήσει, όπως οι συμπαίκτες του, το πανό για την 81η επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν το σίριαλ των προηγούμενων ημερών, με τον Έλληνα γκαρντ να προσπαθεί στη συνέχεια να εξηγήσει τα αυτονόητα, αλλά την ομάδα να κλυδωνίζεται στο σύνολό της.

Άθελά του ο Σλούκας δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα που έβαλε ακόμη περισσότερη πίεση στην πλάτη του ήδη τρομερά πιεσμένου Ομπράντοβιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να ασχοληθεί ξανά με θέμα που δεν αφορούσε την προετοιμασία της Φενέρμπαχτσε, αλλά την εύρυθμη λειτουργία της.

Ο διεθνής γκαρντ έχει 14.3 πόντους, 3 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 19.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά αγώνα στην τουρκική Λίγκα, στην οποία έχει κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις, όμως στη EuroLeague δεν ξεκίνησε καλά. Έκανε πέντε μέτρια ματς στις πρώτες αγωνιστικές, από εκεί και πέρα όμως εντυπωσιάζει καθώς ήταν εξαιρετικός απέναντι στη Ζάλγκιρις Κάουνας και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ γέμισε τη στατιστική του με τη Μπάγερν Μονάχου.

Είναι κάτι περισσότερο από σημαντικός για τον Ομπράντοβιτς και ουσιαστικά το δεξί του χέρι στο παρκέ, όσο και αν στην Τουρκία τον έχουν μετατρέψει στον εύκολο στόχο για τα δεινά της ομάδας. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι ψύχραιμοι όπως ο Ερουγκούλ Οζκιόκ της Χουριγέτ που λένε τα πράγματα με το όνομά τους .

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ

Η συμφωνία του Νάντο Ντε Κολό με τη Φενέρμπαχτσε ήταν η είδηση του περασμένου καλοκαιριού για το τουρκικό μπάσκετ, ο Γάλλος γκαρντ κάνει πράγματα και θαύματα (20.9 πόντοι από 63% στο δίποντο, 50% στο τρίποντο, 96% στις βολές, 3.4 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ, 22 ranking ανά 30:38 σε επτά αγώνες της EuroLeague), ωστόσο η προσαρμογή του στο σύνολο δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Ο Ομπράντοβιτς αντικατέστησε τον all-around Μάρκο Γκούντουριτς με έναν σούπερσταρ, οι γύρω του όμως χρειάζονται χρόνο για να συνυπάρξουν μαζί του.

Μετά από την 8η αγωνιστική, η Φενέρμπαχτσε είναι 15η στη EuroLeague των 18 ομάδων με ρεκόρ 2-6, ίδιο με εκείνο του Ερυθρού Αστέρα, της Βαλένθια, της Άλμπα Βερολίνου και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Βρίσκεται τέσσερις νίκες κάτω από τους πρωτοπόρους, τρεις πίσω από τη Βιλερμπάν, δύο από τον Παναθηναϊκό που απομάκρυνε τον Αργύρη Πεδουλάκη και μία από τον Ολυμπιακό που ψάχνει, ψάχνεται και προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτόν τον μαραθώνιο.

Η πίεση είναι ασύλληπτη και το πρόγραμμα μπορεί να συνθλίψει τους Τούρκους, που την Τετάρτη θα παίξουν στη Βαρκελώνη και την Παρασκευή στη Λυών με τη Βιλερμπάν. Μπορεί όμως και να τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους, καθώς ένα πιθανό 2/2 θα μοιάζει με βάλσαμο για τα -περισσότερα- προβλήματά τους.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

Ήταν 25 Οκτωβρίου όταν η Φενέρμπαχτσε ηττήθηκε στο Μιλάνο από την Αρμάνι (87-74), λίγες μέρες μετά από την τραγική της εμφάνιση στο Βελιγράδι (68-56) και μία αγωνιστική πριν την εξίσου απογοητευτική της εικόνα στο Τελ Αβίβ (67-55). " Δεν πιστεύω αυτά που βλέπω, όλη η ευθύνη πηγαίνει στους πόιντ γκαρντ, δεν έκαναν τίποτα απ' όσα σχεδιάσαμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βγαίνουν αυτά που δουλεύουμε, τι πρέπει δηλαδή να κάνω; Να τους παρακαλέσω για να τους πείσω ότι είμαστε καλή ομάδα" δήλωσε ο Ομπράντοβιτς, που είχε αρχίσει να χάνει τον εαυτό του.

Fenerbahce's head coach Zeljko Obradovic reacts during their Euroleague basketball match between Red Star and Fenerbahce, in Belgrade, Serbia, Thursday, Oct. 10, 2019. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Fenerbahce's head coach Zeljko Obradovic reacts during their Euroleague basketball match between Red Star and Fenerbahce, in Belgrade, Serbia, Thursday, Oct. 10, 2019. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

Δύο μέρες μετά, ο Ομπράντοβιτς είδε την ομάδα του να χάνει με κατεβασμένα χέρια (83-64) από τη Γαλατασαράι του Ζακ Όγκαστ, ενώ είχε όλους τους καλούς του παίκτες διαθέσιμους (Σλούκα, Ντε Κολό, Γουίλιαμς, Βέσελι, Ντατόμε, Ντίξον, Μαχμούτογλου, Ντουβερίογλου). Η στιγμή που τα έβαλε με τον Μελίχ ήταν χαρακτηριστική των συναισθημάτων που τον έκαιγαν μέσα του, ενώ ακολούθησαν δύσκολες νίκες επί της Αφιόν Μπελεντίγεσπορ (86-80) και της Μπεσίκτας (84-80).

ΑΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Είναι αρκετές οι εκρήξεις του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νωρίς στη σεζόν 2019/20, ακόμη περισσότερες όμως είναι οι στιγμές που τον έχουμε δει να κάθεται στον πάγκο με ένα βλέμμα στο υπερπέραν, παγωμένο. Το είδαμε και στην τέταρτη περίοδο του χθεσινού αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Απογοήτευση, λες και μέσα του δεν υπήρχε πια σπίθα για να του δώσει δύναμη.

Το ξέσπασμα του Σέρβου στο timeout και οι απίστευτες εκφράσεις προς τον Τζίτζι Ντατόμε, η φωνή που έπιασε ντεσιμπέλ που ακόμη και για εκείνον είναι υπερβολικά, το πρόσωπό του που έμοιαζε έτοιμο να εκραγεί, όλα μαζί δείχνουν ότι η κατάσταση στη Φενέρμπαχτσε είναι οριακή, ίσως και πολύ χειρότερη από αυτή που αντιλαμβανόμαστε.

Ο Γιασικεβίτσιους δήλωσε στο ΣΕΦ πως οι ομάδες που έχουν καλούς προπονητές θα γυρίσουν τον διακόπτη στον Β' γύρο της κανονικής περιόδου, όμως στην Κωνσταντινούπολη ουδείς μπορεί να μαντέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα, η επόμενη εβδομάδα. Ο θυμός του Ομπράντοβιτς έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, οι παίκτες του νιώθουν προβληματισμένοι από τα πυρά που εκείνος εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία και ίσως αυτή τη στιγμή να παρακολουθούμε το τέλος της πιο φιλόδοξης ομάδας των τελευταίων ετών στη EuroLeague.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Δεν ήταν εύκολο το πρόγραμμα της Φενέρμπαχτσε στο ξεκίνημα της σεζόν, περιελάμβανε εκτός έδρας αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Αρμάνι Μιλάνο, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σίγουρα η αγωνιστική εικόνα των Τούρκων προβληματίζει, ωστόσο μέχρι να "βγει" το 2019 τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για τον Ομπράντοβιτς, τους παίκτες του και την EuroLeague γενικότερα.

Η Φενέρ θα παίξει εκτός έδρας με τη Μπαρτσελόνα και τη Βιλερμπάν και στη συνέχεια θα δώσει τρεις αγώνες στην έδρα της απέναντι στη Χίμκι, την Άλμπα Βερολίνου και την Αναντολού Εφές, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, πριν έρθει στο ΟΑΚΑ και δώσει ακόμα δύο ματς στο γήπεδό της με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τη Βαλένθια. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να μαζέψει το χαμένο έδαφος και να κρύψει τα προβλήματά της κάτω από το χαλάκι, αλλά ακόμη κι αν το κάνει, το καλοκαίρι του 2020 θα αλλάξει και θα αλλάξει ριζικά.

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ