EUROLEAGUE

Ζήσης: "Δεν περίμενα να ξεπεράσω τον Διαμαντίδη"

Ζήσης: "Δεν περίμενα να ξεπεράσω τον Διαμαντίδη"

Δεκαέξι χρόνια μετά την παρθενική του συμμετοχή στην EuroLeague, ο Νίκος Ζήσης άφησε πίσω του τον Δημήτρη Διαμαντίδη και θυμάται όσα έχει ζήσει σε αυτή τη διαδρομή.

Το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε είχε ιστορικό χαρακτήρα για τον Νίκο Ζήση, ο οποίος ξεπέρασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη σε συμμετοχές στην EuroLeague. Ο γκαρντ της Μπάμπεργκ, που ξεκίνησε τη διαδρομή του στις 7 Μαρτίου 2001, με τη φανέλα της ΑΕΚ, ανταγωνίζεται πλέον τον Φελίπε Ρέγες με φόντο τη δεύτερη θέση. Η πρωτιά ανήκει εδώ και αρκετό καιρό στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, κι όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί από τους δύο παίκτες που τον ακολουθούν στη σχετική λίστα.

Με αφορμή την ιστορική αναμέτρηση της Μπάμπεργκ με τη Φενέρμπαχτσε, η γερμανική ομάδα τού ζήτησε να θυμηθεί κάποιες από τις στιγμές που έχει ζήσει στα παρκέ της EuroLeague όλα αυτά τα χρόνια. Αν κι ο ίδιος θέλησε να αποποιηθεί τον χαρακτήρα του "ξεχωριστού" για το επίτευγμά του.

" Είναι λίγο περίεργο να ξεπερνάω σε συμμετοχές τον Δημήτρη Διαμαντίδη, έναν παίκτη με τον οποίο έπαιξα μαζί τα προηγούμενα χρόνια και πάντα θαύμαζα στην καριέρα μου. Δεν το περίμενα", εξήγησε σε πρώτο χρόνο ο Νίκος Ζήσης στην κάμερα της Bamberg TV, για να προσθέσει πως " τα χρόνια περνούν. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι ξεχωριστό όταν παίζεις περισσότερα παιχνίδια, δεν είναι κάτι τόσο τρομερό. Θα έλεγα πως νιώθω τιμή που μπόρεσα να παίξω τόσα χρόνια και να είμαι εδώ για όλα αυτά τα χρόνια. Το πιο ξεχωριστό είναι όταν κατακτάς τίτλους. Μην θεωρήσετε ότι δεν θέλω να δώσω αξία σε αυτό, απλά έχω στο μυαλό μου ότι το πιο σημαντικό όλων είναι να κατακτάς έναν τίτλο. Όπως έγινε στο Κύπελλο Γερμανίας".

Θυμάται όμως το πρώτο του παιχνίδι; Απ ότι φαίνεται, το θυμάται πολύ καλά, όπως κι οι άνθρωποι της Μπάμπεργκ που του περιέγραψαν με λεπτομέρεια την πρώτη του εμφάνιση στο παρκέ της EuroLeague, σε ένα παιχνίδι της ΑΕΚ με την Μπενετόν.

Ζήσης: "Δεν περίμενα να ξεπεράσω τον Διαμαντίδη"

" Ήρθατε πολύ προετοιμασμένοι (γελάει). Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν πολύ ιδιαίτερο. Ήμουν στην ΑΕΚ, δεν είχα καν ενηλικιωθεί. Ήταν στη διάρκεια των playoffs της διοργάνωσης, σε ένα πολύ διαφορετικό σύστημα από το σημερινό. Ο κόουτς δεν ήταν ικανοποιημένος από την αμυντική απόδοση της ομάδας. Σκεφτείτε ότι δεν είχα ταξιδέψει καν με την αποστολή στο εκτός έδρας παιχνίδι. Όταν ήρθε η ώρα για το παιχνίδι στην Αθήνα, ο κόουτς (Ντούσαν Ίβκοβιτς) γύρισε και με ρώτησε "είσαι έτοιμος να παίξεις; Θέλω να μαρκάρεις τον Μάρκους Μπράουν". Μιλάμε για τον κορυφαίο σκόρερ της EuroLeague εκείνα τα χρόνια, έναν τρομερό επιθετικό. Θυμάμαι πόσο νευρικός ήμουν. Δεν έβαλα πόντο. Σκεφτόμουν διαρκώς πως θα τον μαρκάρω, να κάνω αυτό που μου είπε ο προπονητής μου. Όσον αφορά το αν είμαι "θρύλος", όχι δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου για μένα. Αυτό που με απασχολεί μόνο είναι να βοηθάω την ομάδα μου κάθε φορά, σε κάθε αγώνα. Είμαι χαρούμενος που είμαι υγιής και μπορώ να είμαι χρήσιμος για την ομάδα μου", εξήγησε χαρακτηριστικά το Νο6 της Μπάμπεργκ, που πλέον βάζει πλώρη να αφήσει πίσω του τον Φελίπε Ρέγες, που έχει μια συμμετοχή περισσότερη.

Πως βλέπει ο ίδιος όμως την εξέλιξη της διοργάνωσης και το πως έχουν μεταβληθεί οι καταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια; " Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Το βασικότερο είναι ότι το παιχνίδι είναι πιο γρήγορο. Όπως επίσης είναι πιο physical. Το παιχνίδι έχει γίνει πιο αθλητικό, υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και τρέξιμο στο παρκέ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ομάδα έχει περισσότερες κατοχές, κι άρα περισσότερα σουτ σε κάθε παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, η νέα τάξη πραγμάτων με τα social media έχει βοηθήσει στη γιγάντωση όλου αυτού, της EuroLeague. Έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ όλη η διοργάνωση, την ώρα που παλιά δεν ήταν τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό", ανέφερε για να συνεχίσει σχολιάζοντας το πως είναι τα πράγματα για έναν νέο παίκτη στην EuroLeague:

" Συνήθως σε αυτή την ηλικία, το πρώτο πράγμα που ζητάει ο προπονητής είναι να φέρεις ενέργεια στο παρκέ. Όχι να κάνεις κάτι τρομερό ή να πάρεις πρωτοβουλίες. Πρέπει απλά να βοηθάς με την ενέργειά σου και να θυμάσαι τα συστήματα. Αυτή τη συμβουλή δίνω στα νέα παιδιά, να κρατάνε αυτά τα δύο πράγματα στο μυαλό τους. Έτσι θα κερδίσουν χρόνο συμμετοχής στο παρκέ".

Ζήσης: "Δεν περίμενα να ξεπεράσω τον Διαμαντίδη"

Δεν παρέλειψε βέβαια να εξηγήσει πως ακόμη και σε αυτή την ηλικία " πάντα μπορείς να βελτιώνεσαι. Όταν μεγαλώσεις, μπορεί να σκεφτείς ότι ξέρεις τα πάντα και δεν υπάρχει κάτι άλλο να μάθεις. Όταν ηρεμήσεις όμως και σκεφτείς σοβαρά, αντιλαμβάνεσαι πως πάντα υπάρχουν πράγματα που σε δυσκολεύουν, κι ότι πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις σκληρά. Ακόμη και στα τελευταία επαγγελματικά σου βήματα, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να βελτιώσεις και να δουλέψεις. Η ατομική δουλειά είναι πάντα πολύ σημαντική. Πνευματικά και σωματικά".

Όσο για τις φιλοδοξίες του για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου; " Έχουμε τέσσερα παιχνίδια ακόμη μπροστά μας, οπότε θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κι από εκεί και πέρα να κατακτήσουμε το γερμανικό πρωτάθλημα και να κλείσουμε καλά τη σεζόν. Ο μεγάλος μας στόχος πλέον είναι τα playoffs της Μπουντεσλίγκα, εκεί όπου θα κριθεί ο τίτλος", ανέφερε.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ