EUROLEAGUE

Ο άγνωστος Λουίς Ολίντε που μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό

Ο άγνωστος Λουίς Ολίντε που μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό
EUROLEAGUE

Οι απουσίες της Μπάμπεργκ είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει βασικός κόντρα στον Παναθηναϊκό ο 19χρονος Λουίς Ολίντε. Ποιος όμως είναι αυτός ο πιτσιρικάς; Το Sport24.gr παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού μπάσκετ.

Τον Λουίς Ολίντε (19 χρονών, 2.05 μέτρα) δεν τον ξέρουν πολλοί στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια είναι λίγοι αυτοί που τον ξέρουν ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί που τον έχουν δει όμως ξέρουν ότι αυτό το παιδί είναι ξεχωριστό.

Ο Ολίντε δεν είχε χρειαστεί πολλές φορές να βγάλει την φόρμα του στην φετινή EuroLeague. Για την ακρίβεια, συνήθως είναι αυτός που χειροκροτεί από τον πάγκο με... πολιτικά ρούχα, αφού δύσκολα χωράει στην 12αδα της Μπάμπεργκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην πρωταθλήτρια Γερμανίας δεν πιστεύουν σε αυτόν. Τουναντίον στηρίζουν πολλά πάνω του. Και αυτό φάνηκε και από την ξαφνική επιλογή του Ηλία Καντζούρη να τον ξεκινήσει λόγω των πολλών απουσίων στην γραμμή ψηλών της ομάδας στην βασική πεντάδα στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό!

Στις προηγούμενες 20 αγωνιστικές ο νεαρός Γερμανός είχε πάρει χρόνο συμμετοχής μόνο σε 7 παιχνίδια και σε κανένα από αυτό δεν είχε βρεθεί στο παρκέ για περισσότερα από 10 λεπτά. Βασικά, μέχρι τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχε βρεθεί στο παρκέ συνολικά για 30 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, έχοντας απολογισμό σε αυτό το διάστημα 6 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Κόντρα στον Παναθηναϊκό όμως μπήκε στο παρκέ σαν έτοιμος από καιρό, έχοντας ήδη 6 πόντους πριν τελειώσει η πρώτη περίοδος!

Το τέλος του αγώνα, με την Μπάμπεργκ να έχει πάρει μία τεράστια νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, βρήκε τον Ολίντε να έχει 10 πόντους με 4/5 δίποντα, 2/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 λάθη σε 24 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Όλες οι επιδόσεις του αποτελούν ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague. Αρκετός κόσμος αιφνιδιάστηκε. Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν περίμενε από τον πιτσιρικά να εξελιχθεί σε έναν από τους “X-Factor” του αγώνα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όσοι όμως τον έχουν παρακολουθήσει ωστόσο στις μικρές ηλικίες μάλλον δεν ένιωσαν την ίδια έκπληξη.

ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ

Ο Γερμανός γκαρντ/φόργουορντ έχει το μπάσκετ στο... αίμα του. Πατέρας του είναι ο Ουίλμπερτ Ολίντε, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς παίκτες στην ιστορία του γερμανικού μπάσκετ. Είναι η ιστορία του πατέρα του βέβαια που έχει ενδιαφέρον, αφού ο Ουίλμπερτ Ολίντε αφού πήγε στην Γερμανία το μακρινό 1977 για χάρη της Γκέτιγκεν, έχοντας αποφοιτήσει από το φημισμένο Κολέγιο του UCLA, με το οποίο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1975. Στόχος του όπως είχε πει ήταν να μείνει για έναν χρόνο στην Γερμανία. Τελικά έμεινε 10 χρόνια στην ομάδα κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, ενώ 41 χρόνια αργότερα είναι ακόμα κάτοικος Γερμανίας!

Ο άγνωστος Λουίς Ολίντε που μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό
WWW.ABENDBLATT.DE

Ο Ολίντε υποχρεώθηκε να σταματήσει το μπάσκετ το 1987 επειδή διαγνώστηκε με καρκίνο. Κέρδισε όμως αυτή τη μάχη και έμεινε όμως κοντά στο μπάσκετ από άλλο πόστο. Και το 1998 απέκτησε τον Λουίς Ολίντε, το ένα από τα τρία παιδιά του. Ο πιτσιρικάς φάνηκε από νωρίς να έχει κλίση στο μπάσκετ. Άρχισε λοιπόν να παίζει μπάσκετ στο Αμβούργο, με τους σκάουτερ της εθνικής Γερμανίας να τον προσέχουν σιγά-σιγά. Το 2015/16 ήταν που ο κόσμος άρχισε να τον προσέχει περισσότερο, αφού το Αμβούργο του έδωσε την άδεια να αγωνιστεί με την Άλμπα Βερολίνου στο “Adidas Next Generation Tournament” της EuroLeague. Εκεί, ο Ολίντε ήταν ο τρίτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντερ της ομάδας με 9 πόντους και 7.3 ριμπάουντ μέσο όρο.

Οι πρώτοι σπόροι ενδιαφέροντος είχαν ήδη φυτευτεί, αφού οι σκάουτερ άρχισαν να μιλούν για ένα ψηλόλιγνο παιδί με μακριά χέρια και ενδιαφέροντα αθλητικά προσόντα. Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν άγουρος ακόμα, ωστόσο ήταν προφανές πως αυτό το παιδί είχε ταλέντο. Αυτό πίστεψε και η Μπάμπεργκ, η οποία φρόντισε να τον αποκτήσει με συνοπτικές διαδικασίες και να τον εντάξει στο πρόγραμμά της, προσφέροντάς του μεταξύ άλλων ένα διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ

Στην απαιτητική Μπάμπεργκ που αγωνίζεται στην EuroLeague o Ολίντε δεν είναι εύκολο να πάρει πολλές ευκαιρίες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την δεύτερη ομάδα της Μπάμπεργκ, την Μπάουνατς, η οποία αγωνίζεται στην Α2 της Γερμανίας. Εκεί ο Ολίντε δεν παίρνει απλώς ευκαιρίες, αλλά είναι και ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, έχοντας 13.5 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 55.4% στα σουτ, 37.5% στα τρίποντα και 83% στις βολές σε 27.9 λεπτά συμμετοχής! Και, όποτε του ζητηθεί, “ανεβαίνει” και στην πρώτη ομάδα.

Μία από τις φορές που του ζητήθηκε να “ανέβει” ήταν ο χθεσινός (2/2) αγώνας με τον Παναθηναϊκό. Και ο πιτσιρικάς δεν έδειξε να “κολλάει” έχοντας απέναντί του παίκτες όπως ο Τζέιμς Γκιστ, ο Κρις Σίνγκλετον, ο Κένι Γκάμπριελ και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Τους κοίταξε στα μάτια και φρόντισε να κάνει μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα του αγώνα χάρη στην κίνηση του χωρίς την μπάλα, το γεμάτο ενέργεια παιχνίδι του και τον ενθουσιασμό του. Πάνω από όλα όμως έκανε την διαφορά γιατί τον χαρακτηρίζει κάτι πολύ βασικό: Έχει άγνοια κινδύνου, κάτι που έχει αποδείξει και με την φανέλα της εθνικής Γερμανίας στις μικρές ηλικίες.

Την δεδομένη στιγμή ο Ολίντε θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γερμανία, πίσω από τον Ισαάκ Μπόνγκα, τον Αϊζάια Χάρτενστάιν και τον Όσκαρ Ντα Σίλβα. Έχει πολλά πράγματα να δουλέψει, με πρώτο τον χειρισμό της μπάλας και πρέπει να δυναμώσει το κορμί του. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ωστόσο έδειξε ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Και αν συνεχίσει έτσι μάλλον θα πάψει πολύ σύντομα να είναι... άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ