ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντέρικ Γουίλιαμς: Ένα "Νο2 του Draft" στον δρόμο του Ολυμπιακού

Ντέρικ Γουίλιαμς: Ένα "Νο2 του Draft" στον δρόμο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Η γεμάτη σκαμπανεβάσματα καριέρα του Ντέρικ Γουίλιαμς, από την αφάνεια (γυμνάσιο) στην αναγνώριση (NCAA) και από το ΝΒΑ στο Μόναχο.

Η καριέρα του Ντέρικ Γουίλιαμς στο μπάσκετ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως. "Σταθερή", πάντως, ποτέ. Ούτε "αναμενόμενη". Από τα χρόνια του γυμνασίου, όταν οι περισσότεροι που ειδικεύονταν στο σχολικό μπάσκετ αγνοούσαν την ύπαρξή του, έως το ΝΒΑ, όταν βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια από το Νο. 2 του Draft στην Μπάγερν Μονάχου, την αποψινή αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Μόναχο. Ποιος είναι όμως ο Ντέρικ Γουίλιαμς;

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον Ιούνιο του 2011 πίστευαν ότι οι Καβαλίερς επέλεγαν τον λάθος παίκτη στο Νο. 1 του Draft (Καϊρί Ίρβινγκ), αφήνοντας τον Γουίλιαμς να πάει στη Μινεσότα (Νο. 2). Φυσικά, δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Ο "D-Will" δεν έκανε ποτέ την καριέρα που περίμεναν οι "λύκοι". Στα τρία χρόνια που έπαιξε στη Μινεσότα είχε 10,1 πόντους και 4,9 ριμπάουντ ανά αγώνα, πριν τον στείλουν οι Τίμπεργουλβς στους Κινγκς με ανταλλαγή. Στο Σακραμέντο έμεινε δύο σκάρτα χρόνια χωρίς όμως να πείσει τους "βασιλιάδες" ότι αξίζει να επενδύσουν για περισσότερο καιρό πάνω του.

Κάπως έτσι στο τέλος της σεζόν 2015/16 έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στους Νικς. Στη Νέα Υόρκη μερικές καλές εμφανίσεις, είχε σταθερό ρόλο ως αναπληρωματικός και σκόραρε όσο ποτέ ξανά στην καριέρα του, αφού έβαζε 9,3 πόντους παίζοντας λιγότερο από 18 λεπτά ανά αγώνα, δηλαδή 18,7 ανά 36 λεπτά συμμετοχής! Ούτε στο "μεγάλο μήλο" πάντως, κατάφερε να στεριώσει. Ένα χρόνο χρόνο αργότερα ο Γουίλιαμς υπέγραψε στο Μαϊάμι, απ' όπου αποδεσμεύτηκε έπειτα από 25 αγώνες, μία χρονιά που ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή του τέλους γι αυτόν στο ΝΒΑ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΟ ΝΒΑ

Τον Φεβρουάριο βρήκε συμβόλαιο στο Κλίβελαντ, ωστόσο τα νούμερά του έπεσαν πολύ (στους 6,2 πόντους ανά αγώνα), όπως και ο ρόλος του σε μία ομάδα που έφτασε μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ εκείνη τη σεζόν (2016/17). Κάπως έτσι το επόμενο καλοκαίρι δεν βρήκε ομάδα και αποφάσισε λίγο πριν από το τέλος του έτους να πάει στην Κίνα, όπου πέρασε δύο μήνες στους Τιαντζίν Γκολντ Λάιονς, έχοντας 20,0 πόντους και 6,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το ΝΒΑ βρισκόταν βέβαια πάντα στο μυαλό του. Έτσι τον Μάρτιο έπεισε τους Λέικερς να τον υπογράψουν με δεκαήμερο συμβόλαιο, όχι όμως και δεύτερο. Έπειτα από δύο αγώνες στο Λ.Α. έμεινε πάλι ελεύθερος και η αναζήτηση νέας ομάδας άρχισε εκ νέου. Αυτή τη φορά μακριά από το ΝΒΑ.

Ντέρικ Γουίλιαμς: Ένα "Νο2 του Draft" στον δρόμο του Ολυμπιακού
AP PHOTO/JAE C. HONG

Ο απολογισμός της επταετίας στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είναι τουλάχιστον απογοητευτικός, τουλάχιστον για ένα Νο. 2 του Draft: 8,9 πόντοι, 4,0 ριμπάουντ σε 20,7 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Σε αυτά τα επτά χρόνια υπήρξαν παιχνίδια που έμοιαζε με σκόρερ ολκής, ικανός να σκοράρει όπως ήθελε απέναντι σε οποιοδήποτε. Έβαλε 22 φορές πάνω από 20 πόντους στο ΝΒΑ. Έβαλε όμως και 27 φορές λιγότερους από 5, παίζοντας ταυτόχρονα πάνω από 20 λεπτά.

"Πολλά παιδιά όταν βλέπουν το πρόσωπό τους σε εφημερίδες και περιοδικά από νεαρή ηλικία νομίζουν ότι τα κατάφεραν ήδη και σταματάνε να δουλεύουν", έλεγε το 2011 ο Γουίλιαμς, προσπαθώντας να εξηγήσει πως έφτασε από το σημείο να μην τον ξέρει κανείς στο γυμνάσιο, να επιλεγεί στο Νο. 2 του Draft δύο χρόνια αργότερα. " Εγώ, βλέποντας ότι κανένας δεν με πρόσεχε απέκτησα κίνητρο επειδή ήθελα να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο σαν παίκτης. Απλώς δούλεψα σκληρά και αυτό τελικά με βοήθησε".

ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ "TWEENER"

Η σκληρή δουλειά προφανώς μεταφράστηκε σε μία εξαιρετική διετία στο κολέγιο της Αριζόνα, όπου είχε 17,8 πόντους και 7,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και μία πορεία μέχρι τους Elite 8 του NCAA το 2011. Όχι όμως και σε μία καριέρα στο ΝΒΑ. Ο Γουίλιαμς εξελίχθηκε σε κλασική περίπτωση αυτού που στην Αμερική χαρακτηρίζουν "tweener". Παίκτης χωρίς θέση δηλαδή. Κοντός για "τεσσάρι" και αργός για "τριάρι", χωρίς σταθερά καλό μακρινό σουτ, ούτε έφεση στην δημιουργία. Πέρα από τις τρανταχτές αδυναμίες που ανέκαθεν είχε στην άμυνα...

Κάπως έτσι το κεφάλαιο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε πριν καν κλείσει τα 27 χρόνια. Τουλάχιστον προς το παρόν. Εν έτει 2018 ο Ντέρικ Γουίλιαμς βγάζει το ψωμί του στην Μπάγερν, στην EuroLeague. Και δεν είναι κακός. Εξακολουθεί πάντως να μοιάζει με... ασανσέρ. Στους πρώτους δύο αγώνες της EuroLeague είχε συνολικά 11 πόντους με 4/13 σουτ και στον επόμενο 22 με 8/12. Στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν έβαλε συνολικά 14 πόντους με 4/16 σουτ και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ είχε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ. Όχι δα και υπόδειγμα σταθερότητας...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ντέρικ Γουίλιαμς έχει πλούσιο επιθετικό ταλέντο. Και είναι ακόμα 27 ετών. Και αν βρει κάποια στιγμή το κατάλληλο περιβάλλον, δεν αποκλείεται να βρει ξανά τον δρόμο που έχει χάσει εδώ και χρόνια. Ένας δρόμος που αν κρίνουμε τις εμφανίσεις που έκανε στην Αριζόνα, έχει έναν προορισμό: την επιστροφή στο ΝΒΑ.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ