EUROLEAGUE

Το scouting report της Μπαρτσελόνα

Το scouting report της Μπαρτσελόνα

Ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές στο scouting, ο Γιώργος Μπιτζάνης, παίρνει το μπλοκάκι του και για λογαριασμό του Euroleague Greece αποκρυπτογραφεί το παιχνίδι την Μπαρτσελόνα και "φωτίζει" τα σημεία που πρέπει να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός

Η Μπαρτσελόνα αν και έχασε την πρώτη αγωνιστική από την Καρσίγιακα, στην συνέχεια μετράει 6 συνεχόμενες νίκες, καθιστώντας την πρώτη στον όμιλο της. Είναι ομάδα που στηρίζεται σε ποιοτικό ρόστερ με πολλές προσωπικότητες και με μεγάλο βάθος πάγκου, πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον κόουτς Pascual να χρησιμοποιεί πολλά σχήματα και να ξεκουράζει όλους τους παίκτες του.

* Αναλύει ο coach Γιώργος Μπιτζάνης

Επίσης, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν σε κάθε θέση παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Για παράδειγμα στην θέση του πλειμέικερ, θεωρητικά οι Satoranski και Ribas είναι καλύτεροι αμυντικοί από ότι ο Arroyo αλλά ο δεύτερος αποτελεί σαφώς μεγαλύτερη απειλή πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. Κατ' επέκταση ανά πάσα στιγμή ο κόουτς μπορεί να διαχειριστεί τους παίκτες ανάλογα με το τι ζητάει την δεδομένη χρονική στιγμή σε κάθε παιχνίδι.

Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, η Μπαρτσελόνα έχει μεγάλη ισορροπία και ποικιλία στο παιχνίδι της. Χρησιμοποιεί πολλά pick στην μπάλα με κύριους δημιουργούς και εκτελεστές τους Satoransky, Ribas, Arroyo. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε την εξαιρετική ικανότητα του Tomic, ο οποίος είναι καλός αποδέκτης της μπάλας και μπορεί να σουτάρει ή να πασάρει μετά από short dive ή ακόμα να τελειώσει την φάση κόβοντας βαθιά στην ρακέτα. Βλέπουμε ακριβώς την εκτέλεση στα 2 παρακάτω σχήματα.

Το scouting report της Μπαρτσελόνα

Επίσης υπάρχουν μονά και διπλά σκριν μακριά από την μπάλα για Navarro, Abrines και Oleson που είναι πολύ καλοί σουτέρ. O Doellman στην θέση "4" κινείται εξαιρετικά και ''ανοίγει'' την αντίπαλη άμυνα απελευθερώνοντας την ρακέτα. Κοντά στο καλάθι ποστάρει κυρίως ο Tomic και κάποιες στιγμές ο Περπέρογλου με στόχο είτε να παίξουν ένας εναντίον ενός είτε να δημιουργήσουν παιχνίδι (κυρίως ο πρώτος) για τους συμπαίκτες τους. Εκτός, όμως, από οργανωμένες επιθέσεις, η Μπαρτσελόνα σαν κλασική ισπανική ομάδα, βρίσκει ρυθμό και σκοράρισμα από το επιθετικό της transition.

Τα στοιχεία της Ισπανικής άμυνας

Στην άμυνα το κύριο χαρακτηριστικό των Καταλανών είναι η δυναμική αντιμετώπιση που ο κόουτς, συνήθως, επιλέγει να παίξει στα pick στην μπάλα. Αρέσκεται να ζητάει δυναμικό "hedge out" που πολλές φορές φτάνει στα όρια της "παγίδας". Είναι χαρακτηριστική η ικανότητα, ιδιαίτερα του Lawal, ο οποίος είναι πολύ αθλητικός και μπορεί να "οδηγήσει" τον επιθετικό παίκτη μακριά από το τρίποντο. Από εκεί και πέρα οι παίκτες που μαρκάρουν τις πρώτες πάσες είναι πάντα έτοιμοι να κλέψουν την μπάλα ρισκάροντας ουσιαστικά μόνο μια δύσκολη διαγώνια πάσα. Στις 2 παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε χαρακτηριστικά την αντιμετώπιση του pick στην μπάλα και την θέση των παικτών βήμα βήμα.

Το scouting report της Μπαρτσελόνα
Το scouting report της Μπαρτσελόνα

Εκεί θα "χτυπήσει" ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός για να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη πρέπει κατ' αρχήν να κρατήσει την Μπαρτσελόνα κάτω ή έστω κοντά στους 70 πόντους, δηλαδή αρκετά χαμηλά από τον φετινό μέσο όρο της (82 π). Αν το κάνει αυτό και με δεδομένο τον δικό του επιθετικό μέσο όρο (72,3 π) θα έχει μεγάλη τύχη για να πάρει τη νίκη. Ο έλεγχος του ρυθμού, των ριμπάουντ και η αποφυγή λαθών είναι στοιχεία κρίσιμα σε κάθε ματς κι ιδιαίτερα απέναντι σε μια τόσο δυνατή και ποιοτική ομάδα.

Στο τεχνικό μέρος, ο κόουτς του Παναθηναϊκού πρέπει να αποφασίσει πως θα σταματήσει το pick στην μπάλα και κατά συνέπεια να περιορίσει το passing game της Μπαρτσελόνα. Φυσικά πολύ σημαντικό είναι η άμυνα μακριά από την μπάλα και η αντίδραση που θα έχουν οι "πράσινοι" στα συνεχόμενα σκριν, ώστε να μην δοθούν ξεμαρκάριστα σουτ. Κατά την γνώμη μου, οι παίκτες ''κλειδιά" για την αναμέτρηση είναι ο Tomic, ο οποίος είναι ένας πολύπλευρος παίκτης επιθετικά κι ο Arroyo που είναι ο βασικός δημιουργός και εκτελεστής στις κρίσιμες στιγμές.

Επιθετικά ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτυπήσει στις αδυναμίες της Μπαρτσελόνα, ''απελευθερώνοντας'' την μπάλα γρήγορα στο pick and roll και οδηγώντας τους αμυντικούς της να τρέξουν στις περιστροφές. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με άμεση και γρήγορη πάσα στον ψηλό, είτε με την στήριξη των περιφερειακών. Με γρήγορο passing game και δημιουργώντας ξεμαρκάριστα σουτ θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες που ''τιμωρήσουν'' την επιθετική άμυνα της Μπαρτσελόνα. Ενδεχομένως, στην έδρα του θα πρέπει να τρέξει προκειμένου να βρει ρυθμό και εύκολα καλάθια, όμως θα πρέπει να προσέξει αυτό να γίνεται πάντα με αριθμητικό πλεονέκτημα και ελεγχόμενα.

* Ο coach Γιώργος Μπιτζάνης είναι άμεσος συνεργάτης του Βασίλη Φραγκιά στην Εθνική ομάδα του Κατάρ. Πρόσφατα κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό στους Αραβικούς αγώνες

Το scouting report της Μπαρτσελόνα

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ