EUROLEAGUE

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Το EuroLeague Greece κάνει τον απολογισμό των 334 ημερών του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα. Από την πρόσληψη του προηγούμενου Ιουλίου μέχρι το χθεσινό "αντίο".

Ήταν 8 Ιουλίου 2016 όταν η Μπαρτσελόνα ανακοίνωνε την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα ως πρώτου προπονητή της ομάδας. Ο Ελληνας προπονητής μόλις είχε κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Έμοιαζε σαν όνειρο. Βρισκόταν σε “ ένα από τα μεγαλύτερα clubs του πλανήτη”, όπως είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ευχή να παραμείνει περισσότερο κι από τον Τσάβι Πασκουάλ, τον επί εννέα συναπτά έτη προπονητή των “μπλαουγκράνα”. Μόνο που από εκεί και πέρα σχεδόν τίποτα δεν πήγε όπως θα το επιθυμούσε.

Δέκα μήνες και 30 ημέρες. Τόσο διήρκεσε η διαδρομή του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα, μέχρι τη λύση της συνεργασίας του με τον καταλανικό σύλλογο χθες το μεσημέρι . Μία σχέση που ξεκίνησε με ευχολόγια και μεγάλες προσδοκίες, αλλά ολοκληρώθηκε άδοξα. Το EuroLeague Greece έκανε την αποτίμηση αυτών των 11 μηνών...

Η ήττα στον τελικό του SuperCopa

Καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο της Μπάρτσα. Στο πρώτο, κιόλας, επίσημο παιχνίδι της χρονιάς οι Καταλανοί νίκησαν τη Ρεάλ 99-93 στον ημιτελικό του SuperCopa! Μόνο που μία ημέρα αργότερα ηττήθηκαν στον τελικό από τη Γκραν Κανάρια 79-59. Λίγο αργότερα ο Μπαρτζώκας δήλωσε “ προβληματισμένος από την ήττα”.

Οι πρώτοι τραυματισμοί

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της Liga Endesa τα πρώτα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στη Μπαρτσελόνα. Ο Λαουάλ υπέστη ρήξη μηνίσκου. Ο Κόπονεν είχε αυτοκινητικό ατύχημα. Ο Ρίμπας τραυματίστηκε στο δικέφαλο. Ο Ράις στο γόνατο. Ο Ναβάρο στον μηρό. Και ήταν απλά η αρχή... Λίγες ημέρες αργότερα ο Ντόλμαν υπέστη διάστρεμμα και ο Ρίμπας τραυματίστηκε για δεύτερη φορά, χάνοντας τη χρονιά.

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Σε όλη την καριέρα μου έχω αντιμετωπίσει τραυματισμούς, είναι μέρος του αθλητισμού. Τόσοι πολλοί όμως σε τόσο λίγες μέρες... αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί” έλεγε τον Οκτώβριο ο Μπαρτζώκας, έχοντας δει ήδη πέντε διαφορετικούς παίκτες να τραυματίζονται σε διάστημα 36 ημερών και τους δύο εξ αυτών να τίθενται νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν. Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε και ο Βίκτορ Κλαβέρ...

Καλό ξεκίνημα στην Ισπανία, κακό στην EuroLeague

Παρά τα πλείστα όσα προβλήματα, η Μπαρτσελόνα έκανε πολύ καλό ξεκίνημα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Και συνέχισε σε αυτό ρυθμό. Μετά τη συμπλήρωση των πρώτων τριών μηνών η “μπλαουγκράνα” είχε απολογισμό 12 νίκες σε 15 αγώνες και βρισκόταν σταθερά στις πρώτες θέσεις της Liga Endesa. Στον αντίποδα, η πορεία της EuroLeague ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Έπειτα από 13 αγωνιστικές η Μπαρτσελόνα μετρούσε οκτώ ήττες σε 13 αγώνες και βρισκόταν σταθερά εκτός οκτάδας.

Μία εξ αυτών, μάλιστα, “πόνεσε” πολύ τον εγωισμό του καταλανικού συλλόγου. Ήταν αυτή της 18ης Νοεμβρίου από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 63-102, μέσα στο “Παλάου Μπλαουγκράνα”. “ Το βράδυ μετά τον αγώνα με την Ρεάλ ήταν ένα από τα χειρότερα της ζωής μου στην καριέρα μου” παραδέχτηκε εκείνη τη βραδιά ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η στήριξη των οργανωμένων

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα στήριξαν σε πολλές περιόδους της χρονιάς τον Μπαρτζώκα. Μετά την εμφατική νίκη επί του Παναθηναϊκού τον Δεκέμβριο αποθέωσαν τον 51χρονο προπονητή τόσο μετά το τέλος του ματς, όσο και μέσω του Twitter. Άλλωστε, η Μπαρτσελόνα είχε πολλά άλλοθι για τις μαζεμένες ήττες στην EuroLeague εκείνη τη χρονική στιγμή. Κάτι οι πολλοί τραυματισμοί, κάτι το δύσκολο πρόγραμμα (οι οκτώ από τους πρώτους 13 αγώνες ήταν εκτός έδρας), κάτι το “δέσιμο” ενός ρόστερ με πολλές αλλαγές, περιόριζαν την έκταση της γκρίνιας στη Βαρκελώνη.

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Το πρόβλημα με τον Ντόρσεϊ

Ο ερχομός του 2017 δεν βελτίωσε την κατάσταση στη Μπαρτσελόνα. Ίσα ίσα που έφερε στην επιφάνεια κι άλλα προβλήματα, όπως αυτό του Τζόι Ντόρσεϊ, για τον οποίον άφησε κάποιες αιχμές στα μέσα της χρονιάς. Λίγες ημέρες αργότερα (αμέσως μετά την ήττα από την Τενερίφη για την ακρίβεια) η Μπαρτσελόνα κατέβαλε στον Αμερικανό σέντερ 250 χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση και τον άφησε ελεύθερο, αποκτώντας στη θέση του τον Βίτορ Φαβεράνι.

Τα νέα προβλήματα τραυματισμών

Στο μεταξύ, οι τραυματισμοί δεν σταμάτησαν να συμβαίνουν στη Βαρκελώνη. Σειρά πήραν οι Ρένφρο, Ολεσον, Περπέρογλου. Έπειτα από πέντε μήνες μέσα στη σεζόν 10 διαφορετικοί παίκτες είχαν χάσει λόγω τραυματισμών από 10 ημέρες έως όλη τη χρονιά. "Δεν μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, όπως θέλουμε. Ως ένα σημείο, κάνουμε τόσα λάθη στους αγώνες γιατί δεν προπονούμαστε πλήρεις, δεν ξέρει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου" παραπονιόταν στα τέλη Ιανουαρίου ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η κριτική του ισπανικού Τύπου

Όσο περνούσαν οι εβδομάδες, γινόταν σαφές ότι το βάρος θα άρχιζε να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο στους ώμους του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η οκτάδα της EuroLeague απομακρύνθηκε νωρίς. Στο μεταξύ, όμως, οι ήττες στο ισπανικό πρωτάθλημα άρχισαν να πληθαίνουν, κι ας μην έχασε ποτέ διαδοχικά παιχνίδια όλη τη σεζόν. Η Mundo Deportivo αποκάλυψε στις 7 Φεβρουαρίου ότι το 46,3% που είχε ο Μπαρτζώκας μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του συλλόγου.

Μετά την πρώτη εντός έδρας ήττα της χρονιάς στη Liga Endesa από τη Μπιλμπάο, ο Ελληνας τεχνικός είπε έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου: “ Για μένα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος. Παρότι είμαι αρκετούς μήνες στην ομάδα, υποθέτω πως υπάρχουν άτομα που μπορεί να έχουν αμφιβολίες για μένα ή την ομάδα. Είμαι υπεύθυνος για την κατάσταση, αλλά δεν νιώθω ένοχος”.

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Οι αντιδράσεις του κόσμου και η “συνάντηση” των παικτών

Σιγά σιγά ακόμα και η στήριξη των οπαδών μετατράπηκε σε απόγνωση. Σε έναν αγώνα οι οργανωμένοι κρέμασαν ανάποδα τα πανό, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία τους για την κατάσταση στην ομάδα. Λίγο πριν από το Copa del Rey, δε, γράφτηκε ότι υπήρξε ακόμα και συνάντηση μεταξύ των παικτών της Μπαρτσελόνα, με σκοπό να ζητήσουν την αποπομπή του Μπαρτζώκα από την ομάδα. Κάτι που διαψεύστηκε από τον αρχηγό Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Λίγες ημέρες αργότερα (κι ενώ η Μπαρτσελόνα έμεινε εκτός τελικού και στο Copa del Rey) ο Τζόρντι Μπερτομέου δήλωσε: “ Ξέραμε πως ύστερα από τις αρκετές αλλαγές που κάναμε σε ρόστερ και τεχνική ηγεσία, η φετινή σεζόν θα ήταν δύσκολη για εμάς. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε στο τέλος η σεζόν να είναι πετυχημένη. Έχουμε ακόμη δρόμο στη φετινή σεζόν”.

Οι ήττες από την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ

Μία από τις ήττες που πρόσθεσαν κι άλλο λάδι στη φωτιά που σιγόκαιε στη Βαρκελώνη όλο το χειμώνα σημειώθηκε στις αρχές Μαρτίου. Η Μπαρτσελόνα διασύρθηκε από την ΤΣΣΚΑ μέσα στο “Παλάου Μπλαουγκράνα” με 85-61. Έχανε με 4-29 στην πρώτη περίοδο. Η κριτική κατά του 51χρονου τεχνικού άρχισε να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Λίγες ημέρες αργότερα ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραχώρησε συνέντευξη στην “Mundo Deportivo”, όπου παραδέχτηκε για μία ακόμη φορά ότι “ αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου”.

Τόσο δύσκολη, που κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Μπαρτζώκας αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή από το πρώτο ημίχρονο. Λίγη ώρα μετά το τέλος του “clasico” ο Ελληνας τεχνικός χαρακτήρισε τον Λουίτζι Λαμόνικα τον “σταρ του αγώνα” (πληρώνοντας με πρόστιμο 3.500 ευρώ αυτή τη δήλωση), την ώρα που ο general manager της Μπαρτσελόνα, Ροντρίγο Ντε Λα Φουέντε απαντούσε σε νέες ερωτήσεις γύρω από το μέλλον του Μπαρτζώκα: “ Τον στηρίζουμε από την αρχή της χρονιάς, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Oι 334 ημέρες του Μπαρτζώκα στη Μπαρτσελόνα

Το νέο ξέσπασμα σε συνέντευξη Τύπου

Στις αρχές Μαρτίου ο Νάτσο Ροντρίγκεθ ανέλαβε χρέη Γενικού Διευθυντή στη Μπαρτσελόνα. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε και ένα ξέσπασμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου (για πολλοστή φορά) ενώπιον του Ροντρίγκεθ εάν αισθάνεται στήριξη από τον καταλανικό σύλλογο. “ Αυτό που κάνετε είναι έλλειψη σεβασμού. Πρέπει κάθε φορά να απαντάω σε αυτή την ερώτηση; Σας παρακαλώ, σεβαστείτε τον προπονητή. Δεν είμαι πρωτάρης”.

Το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ

Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τη Μπαρτσελόνα στην έκτη θέση της Liga Endesa με ρεκόρ 22-10. Η τελευταία φορά που τερμάτισε τόσο χαμηλά στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1991-92. Την τελευταία φορά, δε, που είχε χειρότερο ρεκόρ ήταν τη σεζόν 1970-71 (11-11), δηλαδή 13 χρόνια πριν από τη δημιουργία της ACB. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε και το τέλος της χρονιάς, καθώς αποκλείστηκε από τη Βαλένθια στην προημιτελική φάση των Playoffs με 2-1 νίκες.

" Πρέπει να είμαστε περήφανοι για ό,τι καταφέραμε φέτος, δώσαμε τα πάντα και αυτό σημαίνει πολλά. Δεν μπορώ παρά να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί πάλεψαν, παρότι όλα ήταν εναντίον μας φέτος. Έχω καθαρή συνείδηση, έδωσα ό,τι είχα μέσα μου, οι παίκτες, όλα τα μέλη του τεχνικού επιτελείου και οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά στην ομάδα. Όλη τη χρονιά ταλαιπωρηθήκαμε πολύ από τραυματισμούς, δουλέψαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μάθαμε να παίζουμε με απουσίες, αλλά απόψε ξεπεράστηκαν οι αντοχές μας".

Αυτές ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα ως προπονητής της Μπαρτσελόνα.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ