EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα: Ο Γιασικεβίτσιους της αλλαγής

Μπαρτσελόνα: Ο Γιασικεβίτσιους της αλλαγής
EUROKINISSI

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα με στόχο να της δώσει αυτό που της λείπει τα τελευταία χρόνια: Προσωπικότητα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έμοιαζε να είναι γραφτό να αναλάβει κάποια στιγμή την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα. Εδώ και χρόνια το όνομά του συνδεόταν πάντα με τους Καταλανούς. Η αναμονή λοιπόν τελείωσε με την ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Έπειτα από μία σεζόν που σημαδεύτηκε από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων από τη Μπαρτσελόνα, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς έναν τίτλο, οι Καταλανοί έριξαν στον Γιασικεβίτσιους ένα τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η πρότασή ήταν χαμηλότερη από αυτή της Φενέρμπαχτσε. Αυτό όμως δεν ενδιέφερε τον Σάρας, ο οποίος δεν είχε κρύψει ποτέ ότι ήθελε κάποτε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Βαρκελώνη, αφού υπήρξε παίκτης της Μπαρτσελόνα από το 2000 έως το 2003, αλλά και την σεζόν 2012/13.

Κάπως έτσι, ο Γιασικεβίτσιους επιστρέφει πρακτικά ως... Μεσσίας στην Βαρκελώνη. Έχοντας δείξει εξαιρετικό έργο στην Ζάλγκιρις την τελευταία τετραετία, φτιάχνοντας μία ομάδα-μοντέλο, αλλά και ξέροντας ότι έχει την υποστήριξη των φιλάθλων της “Μπάρτσα” που τον λατρεύουν, ελπίζει να φέρει πίσω στη Βαρκελώνη ένα πρωτάθλημα (το οποίο η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τελευταία φορά το 2014) αλλά και την EuroLeague (που τελευταία φορά κατέκτησε το 2010).

Πάνω από όλα ωστόσο, οι Καταλανοί ελπίζουν ότι ο Γιασικεβίτσιους θα φέρει στην ομάδα δύο πράγματα που φαίνεται ότι έχουν χαθεί από το 2016 κι έπειτα, όταν αποχώρησε ο Τσάβι Πασκουάλ: Προσωπικότητα και ξεκάθαρη φιλοσοφία.

ΚΑΛΑΘΗΣ, ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΖΕΤ

Την τελευταία τετραετία ο Γιασικεβίτσιους απέκτησε την φήμη ενός προπονητή που μπορεί να αναδείξει παίκτες. Από τον Βασίλιε Μίτσιτς και τον (ξανά παίκτη του) Μπράντον Ντέιβις, μέχρι τον Κέβιν Πάνγκος, τον Λίο Βέστερμαν, τον Άαρον Γουάιτ, τον Αξέλ Τουπάν και τον Τόμας Γουόκαπ, όλοι αυτοί οι παίκτες αποκτήθηκαν κάτω από τη... μύτη των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ και απέκτησαν υπεραξία, με τους περισσότερους να βρίσκουν ένα (πολύ) καλύτερο συμβόλαιο. Η Μπαρτσελόνα όμως δεν είναι Ζάλγκιρις. Δεν είναι η ομάδα που συνηθίζει να δημιουργεί υπεραξίες, αλλά η ομάδα που αγοράζει με υπεραξία, αφού πιο βαρύ όνομα και... πορτοφόλι.

EUROLEAGUE / ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι προερχόμενη από τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων χρόνων, με την απόκτηση παικτών όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Μπράντον Ντέιβις, ο Κόρι Χίγκινς και ο Άλεξ Αμπρίνες, είναι πιθανό η Μπαρτσελόνα να ακολουθήσει μία πιο σφιχτή οικονομική πολιτική. Κι ας μην φάνηκε να συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά την συμφωνία με τον Νικ Καλάθη.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας είχε γίνει γνωστό ότι η Μπαρτσελόνα σχεδίαζε να μειώσει το μπάτζετ της λόγω κορονοϊού, αλλά και τον αριθμό των παικτών στο ρόστερ. Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος όμως και την έλευση του Γιασικεβίτσιους είναι πολύ πιθανό αυτό να αλλάξει, αφού σίγουρα ο Λιθουανός πήρε κάποιες εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα δουλέψει όπως θέλει και θα μπορέσει να επιλέξει όποιον παίκτη θέλει.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ

Έξι χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και δέκα χρόνια χωρίς EuroLeague είναι πάρα πολλά για το brand της Μπαρτσελόνα. Αυτό το ξέρουν και το αναγνωρίζουν όλοι. Η πίεση θα είναι διαφορετική, ωστόσο την ίδια στιγμή θα υπάρχει η ασπίδα του Γιασικεβίτσιους, ο οποίος με την παρουσία του στην Ζάλγκιρις και την προσωπικότητά του κέρδισε με το σπαθί του αυτό το δικαίωμα. Το θέμα είναι πλέον πώς θα μπορέσει να εφαρμόσει την φιλοσοφία του σε μία ομάδα που σε μεγάλο βαθμό θα έχει παρόμοιο ρόστερ με φέτος, αφού αρκετοί παίκτες (Μίροτιτς, Ερτέλ, Χάνγκα, Ντέιβις, Χίγκινς, Οριόλα, Αμπρίνες), έχουν συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν.

Είναι δεδομένο ότι ο Γιασικεβίτσιους θα θελήσει αρχικά να προσθέσει δύο πράγματα στη Μπαρτσελόνα: Αθλητικότητα και περισσότερους δημιουργούς. Οι σοβαροί τραυματισμοί των Πάγκος και Ερτέλ στέρησαν ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας για τους Καταλανούς φέτος, με τη μεταγραφή του Καλάθη να καλύπτει αυτό το κενό. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι απαραίτητο να προστεθεί ένας ακόμα καλός αθλητής κάτω από το καλάθι στο πλευρό των Μίροτιτς και Ντέιβις προκειμένου οι Καταλανοί να μπορέσουν να υποστηρίξουν περισσότερο την φιλοσοφία του 44χρονου τεχνικού. Απλώς, σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι πιθανό να ακολουθεί μία διαφορετική μεταγραφική πολιτική.

Ο Γιασικεβίτσιους ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή. Όλη η πίεση πλέον θα βρίσκεται πάνω του να παράγει αποτελέσματα. Όλοι θα περιμένουν από αυτόν να δείξει ότι μπορεί να κάνει μία ομαλή μετάβαση από την Ζάλγκιρις. Ότι θα μπορέσει να παίξει γοητευτικό μπάσκετ το οποίο θα συνδυάσει με τίτλους στο επόμενο επίπεδο. Ο ίδιος αισθάνεται πιο έτοιμος από ποτέ για αυτό. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ