EUROLEAGUE

Δύο "πάνθηρες" στο "Παλάου Μπλαουγκράνα"

Δύο "πάνθηρες" στο "Παλάου Μπλαουγκράνα"

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Γαλατάσαραϊ (10/2, 22:00) στο "Παλάου Μπλαουγκράνα", με δύο πρώην παίκτες του Πανιωνίου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο Ταϊρίς Ράις θα βρει απέναντί τον Τζον Ντίμπλερ, τους οποίους ενώνει... η Πλατεία.

Το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Γαλατάσαραϊ έχει μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους γηπεδούχους, από την άποψη πως κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια για να εξασφαλίσουν μια θέση στην οκτάδα. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα διεκδικήσουν όσες εξ αυτών τους αναλογούν. Έστω κι αν γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να τα καταφέρουν και να βρεθούν στα playoffs.

Αφήνοντας κατά μέρους τη μονομαχία των δύο ομάδων, υπάρχει ένα ζευγάρι με μεγάλο και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό που αφορά τους Ταϊρίς Ράις και Τζον Ντίμπλερ, οι οποίοι έχουν ως κοινό παρονομαστή τον Πανιώνιο. Οι δύο παίκτες, που έφτιαξαν πολύ καλό όνομα στο NCAA την περίοδο της κολεγιακής τους καριέρας, ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα στα μέρη μας. Στην Πλατεία.

Ο πρώτος έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009 κατόπιν σχετικής εισήγησης του Νέναντ Μάρκοβιτς, που είδε στο πρόσωπό του τον scoring guard που έψαχνε. Μπορεί το ύψος (1μ85) να ήταν ένα σχετικό πρόβλημα, αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Στη μοναδική σεζόν του στο ελληνικό πρωτάθλημα κατάφερε να ξεχωρίσει, έχοντας 12.1 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο, επιδόσεις που τον έφεραν γρήγορα σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, το γερμανικό.

Η εν γένει παρουσία του στα ευρωπαϊκά παρκέ χαρακτηριζόταν από τη σταθερότητα και τη συνέπεια. Κι αυτό ήταν το "κλειδί" για να φτάσει μέχρι την Μπαρτσελόνα. Πέρασε κατά σειρά από Άρτλαντ (2010-'11), Λιέτουβος Ρίτας (2011-'12), Μπάγερν Μονάχου (2012-'13), Μακάμπι (2013-'14) και Χίμκι (2014-'16) πριν φτάσει στη Βαρκελώνη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως αυτά που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν παρά η αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας, που σφραγίστηκε με την κατάκτηση της EuroLeague και του τίτλου του MVP του Final Four το 2014 στο Μιλάνο. Στιγμές που προσδοκά να ζήσει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Δύο "πάνθηρες" στο "Παλάου Μπλαουγκράνα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από την άλλη, ο Τζον Ντίμπλερ δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να ενταχθεί σε τόσο μεγάλους συλλόγους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά μοιάζει να έχει βρει την... υγειά του στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μετά το πέρασμά του από τον Πανιώνιο (2011-'12), βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία. Η Γαλατάσαραϊ αποτελεί τον τρίτο τουρκικό σταθμό του, μετά την Καρσίγιακα (2012-'15) και την Αναντολού Εφές (2015-'16), δύο ομάδες στις οποίες είχε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και προσφορά. Στην πρώτη έκανε πράγματα και θαύματα (μαζί με τον Κένι Γκάμπριελ), βοηθώντας σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου στην TBL (το 2015).

Το scouting report του αναφέρει το προφανές: απαγορεύεται το τρίποντο. Θεωρείται άλλωστε ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς σουτέρ της EuroLeague, κάτι που απέδειξε απέναντι στον Παναθηναϊκό την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σκόραρε δις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα από τα 6μ75. Αυτή τη στιγμή άλλωστε βρίσκεται στο Top10 μεταξύ των περιφερειακών της διοργάνωσης, με 48.4% από τη γραμμή των τριών πόντων. Επί της ουσίας μάλιστα είναι ακόμη πιο ψηλά, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ψηλότερη θέση (σε ποσοστό) βρίσκονται παίκτες που έχουν εκτελέσει πολύ λιγότερα σουτ, όπως ο Λευτέρης Μποχωρίδης (3/4), ο Ράφα Λουζ (6/10), ο Αλεκσάνρ Καρπούκιν (1/2), ο Πάου Ρίμπας (3/6) και ο Ντόμινικ Ουότερς (2/4).

Ο πρώην "κυανέρυθρος" είναι ο πρώτος σε εκτελεσμένα σουτ τριών πόντων μεταξύ αυτών που έχουν ποσοστά κοντά στο 50%, με τους Γιάνις Στρέλνιεκς (46.9%), Άαρον Τζάκσον (46.5%) και Άντριου Γκάουντλοκ (45.5%) να τον απειλούν.

Στη λίστα των πρώην παικτών του Πανιωνίου που αγωνίζονται φέτος στην EuroLeague, προσθέστε έναν ακόμη: τον Αντάνας Καβαλιάουσκας της Ζάλγκιρις, που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την Παρασκευή (10/2, 21:00). Ο 32χρονος σέντερ, έκανε επίσης τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη χώρα μας με τη φανέλα του Πανιωνίου (το 2007-'08), πριν ακολουθήσει η Καβάλα.

Παρεμπιπτόντως, δύο είναι επίσης οι νυν παίκτες των "κυανέρυθρων" που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Πρόκειται για τους Μιχάλη Πελεκάνο και Νίκο Μπάρλο.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ