ΜΠΑΣΚΕΤ

Αντε Τόμιτς: Ένα παράδειγμα συνέπειας

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Άντε Τόμιτς είναι εδώ και χρόνια ο εύκολος στόχος για τις αποτυχίες της Μπαρτσελόνα. Το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε κόντρα στη Μακάμπι όμως υπενθύμισε στον κόσμο ότι έχει υπάρξει ένας από τους πιο συνεπείς παίκτες της EuroLeague.

Ο Άντε Τόμιτς έγραψε ιστορία κόντρα στη Μακάμπι στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 74-58 , αφού έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα στην EuroLeague . Το ρεκόρ αυτό λέει πολλά. Δεν μπορεί να κρύψει όμως το πόσες φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο.

Ο Κροάτης σέντερ θεωρείται εδώ και χρόνια... ξεπερασμένος. Κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητά του, αυτό έλειπε. Με το μπάσκετ όμως να γίνεται όλο και πιο γρήγορο και τις περισσότερες ομάδες να χρησιμοποιούν βραχύσωμα σχήματα με αθλητικούς σέντερ που δεν ξεπερνούν τα 2.05 μέτρα, ο Τόμιτς μοιάζει – και είναι – είδος προς εξαφάνιση. Με έναν δεινόσαυρο που βλέπει τον... παγετώνα να έρχεται και ετοιμάζεται να περάσει στην ιστορία.

Ο Τόμιτς κάποτε θεωρείτο ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, αν όχι ο καλύτερος. Η πλαστικότητα στις κινήσεις του, η επαφή του με το καλάθι, η ικανότητά του στην πάσα ήταν πράγματα που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Όσο περνούν τα χρόνια όμως – και με τη Μπαρτσελόνα να περνάει μία συνεχιζόμενη κρίση – ο Κροάτης σέντερ μεταβλήθηκε σταδιακά στα μάτια του κόσμου ως η “πληγή” των Καταλανών. Ως ο παίκτης που πληρώνεται αδρά και δε μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα, έχοντας πρόβλημα να αντεπεξέλθει στους γρήγορους ρυθμούς που επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ. Λίγοι του έχουν δώσει το ελαφρυντικό ότι η Μπαρτσελόνα εδώ και χρόνια χτίζεται με λάθος τρόπο και – με εξαίρεση την απόκτηση του Τζόι Ντόρσεϊ σε δύο διαφορετικές περιόδους – δεν έχει φροντίσει να “θωρακίσει” την ρακέτα της, αποκτώντας έναν παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Τόμιτς για να τον προστατέψει.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Στο σύγχρονο μπάσκετ παίκτες με το ύψος και τα χαρακτηριστικά του Άντε Τόμιτς πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για να είναι αποδοτικοί. Κυρίως όμως πρέπει να προστατεύονται από την ομάδα τους προκειμένου να μην εκτίθενται. Όταν λοιπόν η Μπαρτσελόνα αποφάσισε για ακόμα ένα καλοκαίρι να πάει κόντρα στη, σύγχρονη μπασκετική λογική τοποθετώντας στο πλευρό του δύο ακόμα βαριά κορμιά (Κέβιν Σεραφέν, Άρτσιουμ Πούστοβι) δεν τον βοηθάει.

Ο Τόμιτς θεωρείται τόσα χρόνια υπερτιμημένος, που πλέον κοντεύει να γίνει... υποτιμημένος. Αυτό όμως είναι άδικο για έναν παίκτη που έχει αποτελέσει παράδειγμα συνέπειας για την Μπαρτσελόνα, ο οποίος την πρώτη του εξαετία στην ομάδα (αισίως διανύσει την 7η σεζόν του) έχει αγωνιστεί σταθερά από 28 έως 30 αγώνες στην EuroLeague και φέτος είναι ο πρώτος της σκόρερ και ριμπάουντερ στην διοργάνωση με 14.2 πόντους και 5.2 ριμπάουντ μέσο όρο. Είναι άδικο να βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο ένας παίκτης που, καλώς ή κακώς, έστω και χωρίς έναν τίτλο της EuroLeague στην κατοχή του, αποτελεί σημείο αναφοράς των Καταλανών εδώ και 7 χρόνια και έχει γράψει την δική του ιστορία.

Ο Τόμιτς μπορεί πράγματι να μην ταιριάζει στο σύγχρονο μπάσκετ. Μπορεί πράγματι να φταίει η επιλογή της Μπαρτσελόνα να στηρίξει σημαντικό μέρος του οικοδομήματός της πάνω του να είναι ένας από τους λόγους των αποτυχιών της. Ίσως σε βάθος χρόνου αποδειχθεί ότι θα είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές κάποια στιγμή να χωρίσουν τους δρόμους τους για να βρουν αυτό που ψάχνουν. Μπορεί να ισχύουν όλα αυτά. Την ίδια στιγμή όμως ισχύει και κάτι ακόμα: Ο Τόμτς αξίζει του σεβασμού του κόσμου για την συνέπεια του και την διαδρομή του στην EuroLeague. Και το τελευταίο ιστορικό του επίτευγμα είναι μία καλή αφορμή για να εκτιμήσει ο κόσμος έναν παίκτη που έχει διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει να γίνει σημείο αναφοράς μίας εκ των σπουδαιότερων ομάδων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ