EUROLEAGUE

Βλάντιμιρ Στίματς: Η δικαίωση ήρθε στα 30

Βλάντιμιρ Στίματς: Η δικαίωση ήρθε στα 30

Από το Βελιγράδι στην Ακαδημία του Σαμπόνις, από εκεί στον ρόλο του γυρολόγου και την καθυστερημένη δικαίωση. Το μονοπάτι που περπάτησε ο Βλάντιμιρ Στίματς ήταν σκληρό, αλλά ο Σέρβος τώρα χαμογελάει.

Τη διαδρομή Βελιγράδι - Κάουνας - Βελιγράδι - Ρίγα - Νίμπουρκ - Εντιρνέ - Μπαντίρμα - Μάλαγα - Μόναχο - Μαδρίτη - Βελιγράδι - Κωνσταντινούπολη την έχει κάνει μόνο ένας άνθρωπος. Ένας τύπος με ύψος 2μ.11, ο οποίος περπατάει το 30ο έτος της ηλικίας του και επιτέλους αναγνωρίζεται για το old-school στυλ που τον χαρακτηρίζει. Ο Βλάντιμιρ Στίματς δεν είναι άλλος ένας σέντερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ένας από εκείνους τους παλαιάς κοπής ψηλούς που συνήθως δεν επιβιώνουν στο άθλημα. Εκτός κι αν έχουν τον τσαμπουκά του συγκεκριμένου που δεν το έβαλε κάτω και περίμενε μια πραγματικά καλή ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Από το Βελιγράδι και τη Μπεοβούκ 72, ο Στίματς βρέθηκε το 2005 στο Κάουνας για να παρακολουθήσει την " Arvydas Sabonis Scool". Μετά από μία σεζόν σε αυτή, "αναβαθμίστηκε", πήγε στη Ζάλγκιρις και κάπως έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα. Ακολούθησαν η Βαλμιέρα, ο Ερυθρός Αστέρας, η Βέντσπιλς, η Νίμπουρκ, η Ολίν Εντιρνέ, η Μπάνβιτ, η Μάλαγα, η Μπάγερν Μονάχου, η Εστουδιάντες, ξανά ο Ερυθρός Αστέρας, πέρυσι η Μπεσίκτας και φέτος η Εφές. Η τρομερή χρονιά του στη Μπεσίκτας του έδωσε τη μεταγραφή στην Εφές, όμως εκεί δεν πήγε για να είναι πρωταγωνιστής. Απλώς στάθηκε τυχερός, καθώς οι συγκυρίες του χαμογέλασαν...

Ο τραυματισμός του Ντέρικ Μπράουν δημιούργησε ένα μεγάλο αγωνιστικό κενό στην ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Η απόκτηση του Τζάστιν Ντόλμαν ήταν η καλύτερη κίνηση που μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που η αγορά ήταν "στεγνή", όμως ο Στίματς άρπαξε την ευκαιρία και επισκίασε τους πάντες.

Ο Περάσοβιτς τον δοκίμασε στην ίδια πεντάδα με τον πιο αθλητικό Μπράιαντ Ντάνστον κι ο Σέρβος έμοιαζε με φυτίλι που συναντήθηκε με σπίθα.

Μετά από έξι αγώνες στη φετινή EuroLeague, ο Στίματς έχει:

14.5 πόντους με 68% στα δίποντα και 58% στις βολές

6.5 ριμπάουντ (3.3 επιθετικά και 3.2 αμυντικά)

1.3 ασίστ

και 19.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης

ανά 24.25 λεπτά συμμετοχής

Ο Στίματς δεν είχε ποτέ στην καριέρα του στη EuroLeague περισσότερους από 7.6 πόντους ανά αγώνα. Έκανε καλές σεζόν με τις φανέλες της Βαλμιέρα (15.5 πόντοι), της Βέντσπιλς (15 πόντοι), της Ολίν Εντιρνέ (14.8 πόντοι) και της Μπεσίκτας (13.9 πόντοι με 65.2% στα δίποντα), ποτέ όμως δεν στάθηκε εξίσου καλά στο υψηλότερο επίπεδο. Το κάνει φέτος, στα 30 του χρόνια.

Αυτή τη στιγμή είναι τρίτος στην αξιολόγηση μαζί με τον Γουίλ Κλάιμπερν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πίσω από τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Νάντο Ντε Κολό. Είναι όγδοος σκόρερ, δεύτερος στα επιθετικά ριμπάουντ και τέταρτος σε εύστοχα σουτ με 29.

Δείτε τι έχει κάνει στους έξι αγώνες της Αναντολού Εφές:

Με τη Ρεάλ Μαδρίτης: 7 πόντοι, 5 ριμπάουντ σε 22:13

Στη Βαλένθια: 22 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ σε 31:36

Στη Φενέρμπαχτσε: 12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 25:08

Με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 7 πόντοι, 4 ριμπάουντ σε 14:19

Με την Ουνικάχα Μάλαγα: 17 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 23:55

Στη Μπαρτσελόνα: 22 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα σε 29:22

Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς ποιοτικούς σέντερ στο σύγχρονο μπάσκετ. Μετρημένοι είναι αυτοί που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σε επίπεδο EuroLeague υπάρχουν ο Κάιλ Χάινς, ο Γκουστάβο Αγιόν, ο Κέβιν Σεραφέν, ο Τόμας Ρόμπινσον, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Άλεξ Τάιους, ο Γιαν Βέσελι και κάπου εκεί στερεύει η δεξαμενή με τους ψηλούς που θα χρυσοπλήρωνε κάποιος για να έχει στην ομάδα του. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει δικαίως φέτος και ο Βλάντιμιρ Στίματς, ένα παιδί που πάλεψε πολύ για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

TAGS EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ