EUROLEAGUE

Αναντολού Εφές: Το καλύτερο δίδυμο και το γήπεδο που κάνει διαφορά

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Αναντολού Εφές διαθέτει το καλύτερο δίδυμο περιφερειακών της EuroLeague, η Βιλερμπάν όμως παίζει στο γήπεδο που όλα είναι πιθανά. Από τη μία, η τουρκική πληθωρικότητα κι από την άλλη η γαλλική αποτελεσματικότητα.

Η "διαβολοβδομάδα" της EuroLeague ξεκινά με εκτός έδρας δοκιμασία για την Αναντολού Εφές. Στο Astroballe. Υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως να μιλούσαμε για ένα "δικό της" παιχνίδι αφού η Βιλερμπάν δεν βρίσκεται στην... πρώτη γραμμή της διοργάνωσης. Στην πράξη όμως κι έπειτα απ' όσα έχουν γίνει στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές, μόνο άνετα δεν μπορεί να αισθάνεται η τουρκική ομάδα. Ο λόγος; Το αήττητο της Βιλερμπάν στο γήπεδό της, εκεί όπου έχουν υποκλιθεί ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, η Μπασκόνια και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στην παρούσα φάση η γαλλική ομάδα έχει εξαιρετική ψυχολογία, μετά το "διπλό" επί του Ερυθρού Αστέρα στην παράταση, την ώρα που η αυτοπεποίθησή είναι στα "κόκκινα" κάθε φορά που παίζει μπροστά στο κοινό της.

Η αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει εντός έδρας δεν είναι τυχαία, ούτε έχει προκύψει απέναντι σε αντιπάλους που θεωρούνται αμελητέες ποσότητες. Το ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως στην έως τώρα διαδρομή της regular season, οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς έχουν καταφέρει να κερδίσουν όλα τα παιχνίδια που έχουν κριθεί σε μία κατοχή.

Οι τέσσερις από τις πέντε νίκες της έχουν έρθει με συνολική διαφορά επτά πόντων. Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για ένα χαρακτηριστικό της Βιλερμπάν, η οποία παρουσιάζεται όσο σκληρή πρέπει και όσο αποφασιστική χρειάζεται στο "κλείσιμο" των αγώνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ η γαλλική ομάδα δέχθηκε στην τελευταία περίοδο περισσότερους πόντους ανά σουτ σε σχέση με τον μέσο όρο του αντιπάλου της. Την ίδια ώρα, είναι στο Νο2 της σχετικής λίστας με 1.16 πόντους ανά εντός παιδιάς προσπάθεια στο τέταρτο δεκάλεπτο. Πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα (1.21) και δίπλα σε Φενέρμπαχτσε και Μπασκόνια.

Αναντολού Εφές: Το καλύτερο δίδυμο και το γήπεδο που κάνει διαφορά

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΔΥΜΟ

Αυτή τη φορά, απέναντι στη Βιλερμπάν θα βρεθεί μια ομάδα που στηρίζει πολλά στην περιφέρειά της. Ο Σέιν Λάρκιν και ο Βασίλιε Μίτσιτς συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι στον τελικό του Final Four της Βιτόρια. Με περισσότερη αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Γι αυτό κιόλας, πρόκειται για το κορυφαίο δίδυμο κοντών της φετινής διοργάνωσης. Με 37.7 πόντους (με 45.3% στα τρίποντα) και 9.6 ασίστ κατά μέσο όρο, οδηγούν εκ του ασφαλούς την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, η οποία μετράει έξι νίκες σε οκτώ αγώνες. Πέραν αυτού, συνολικά η λειτουργία της περιφέρειας των "μπλε" είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Η Αναντολού Εφές είναι η δεύτερη σε κατοχές που εκτελούνται από τους παίκτες που μοιράζονται τον χρόνο στο "1" και το "2" (με 48.9 ανά αγώνα), η δεύτερη σε πόντους που παίρνει από αυτούς τους παίκτες (με 48.8 κατά μέσο όρο) και η δεύτερη στους πόντους που προσφέρουν οι τελικές πάσες τους (με 30.5 ανά αγώνα). Αντίστοιχα, είναι πρώτη σε ποσοστό ευστοχίας στα σουτ δύο πόντων (53.8%) και η τέταρτη σε πόντους ανά σουτ με 1.11 (πίσω από τη Μακάμπι, τον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Σε μερικές ώρες, στο Astroballe αυτοί οι αριθμοί ψάχνουν επιβεβαίωση. Η Βιλερμπάν έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι τόσο απλό όσο στο πρόσφατο παρελθόν...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ