ΜΠΑΣΚΕΤ

ΤΣΣΚΑ: Νικίτα Κουρμπάνοφ, ένας εργάτης στην υπηρεσία των σταρ

ΤΣΣΚΑ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: / EUROKINISSI)
ΤΣΣΚΑ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ, η οποία είναι γεμάτη σταρ, ο Νικίτα Κουρμπάνοφ είναι ο ρολίστας που θα ήθελε κάθε προπονητής να έχει στην ομάδα του.

Ο Νικίτα Κουρμπάνοφ συνήθως βρίσκεται στις... σκιές στην ΤΣΣΛΑ. Η λάμψη παικτών όπως ο Νάντο Ντε Κολό, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Κάιλ Χάινς, ακόμα και ο Κόρι Χίγκινς είναι λογικό να τον επισκιάζει. Αυτό όμως είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει.

Ο Ρώσος φόργουορντ αποτελεί τον ορισμό του ρολίστα. Εξαιρετικός αμυντικός, αλλά και παίκτης που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην επίθεση, είναι ο ιδανικός συμπαίκτης. Βασικά, είναι ακριβώς ο παίκτης που θέλει να έχει ένας προπονητής στο πλευρό μίας πλειάδας παικτών με μπόλικο επιθετικό ταλέντο όπως η ΤΣΣΚΑ.

Ο Κουρμπάνοφ δεν είναι σταρ. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει. Είναι όμως ένας συνειδητοποιημένος παίκτης, ο οποίος ξέρει ποια είναι τα όριά του και κάνει ό,τι του ζητηθεί. Αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει πολύτιμο και του δίνει ενίοτε την δυνατότητα να ξεχωρίσει, όπως στην χθεσινή (18/10) νίκη της ΤΣΣΚΑ επί της Νταρουσάφακα με 79-75 , όπου ήταν ο MVP της ομάδας του με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Ο Κουρμπάνοφ δεν είχε μία εύκολη καριέρα. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΤΣΣΚΑ, ωστόσο μέχρι και τα 26 του χρόνια δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα... συμπλήρωμα του ρόστερ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ως μία χρυσή μετριότητα το 2012. Χρειάστηκε να αλλάξει τρεις ομάδες σε τρία χρόνια (Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, Ούνικς Καζάν και Λοκομοτίβ Κουμπάν) για να κάνει το ξεπέταγμά του στο Κουμπάν την σεζόν 2014/15 ώστε να τον ξαναπροσέξει η ΤΣΣΚΑ και να τον φέρει πίσω το καλοκαίρι του 2015, στον δρόμο για την κατάκτηση της EuroLeague την σεζόν 2015/16.

Στην επιστροφή του στην ΤΣΣΚΑ, ο Κουρμπάνοφ είχε πλέον ξεκάθαρο ρόλο. Σταδιακά μεταβλήθηκε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της Ευρώπης – αφού μπορεί να μαρκάρει και τις πέντε θέσεις – αλλά και σε έναν ιδιαίτερα αποδοτικό παίκτη στην επίθεση, σκοράροντας όσο χρειαστεί με λίγες προσπάθειες. Ο έμπειρος φόργουορντ ξέρει ότι είναι... ετερόφωτος στην επίθεση και χρειάζεται την δημιουργία των συμπαικτών του για να φανεί. Το έχει αποδεχθεί όμως, έχει γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στην κίνηση χωρίς την μπάλα και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν καλό σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις ώστε η αντίπαλη άμυνα να τον σέβεται. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά. Είναι όμως αυτός που μπορεί να κάνει την... ζημιά αν δεν τον προσέξει η αντίπαλη ομάδα.

Σε μία ομάδα γεμάτη σταρ όπως η ΤΣΣΚΑ, η παρουσία παικτών που έχουν αποδειχθεί να ζουν στις... σκιές είναι απαραίτητη. Ένας τέτοιος παίκτης είναι ο Κουρμπάνοφ. Ένας παίκτης που δεν έχει θέμα να κάνει την αθόρυβη – αλλά πολύτιμη – δουλειά του, αφήνοντας τα φώτα για τους υπόλοιπους. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ένας από τους καλύτερους ρολίστες στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ