EUROLEAGUE

ΤΣΣΚΑ: Η αμυντική μηχανή του Δημήτρη Ιτούδη

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η καλύτερη επίθεση της EuroLeague που ξέρει να παίζει άμυνα και η επίδοση της τετραετίας. Οι πεσμένοι μέσοι όροι των αντιπάλων της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η χαμηλή παραγωγικότητά τους. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για την αμυντική μηχανή του Δημήτρη Ιτούδη.

Επί των ημερών του Δημήτρη Ιτούδη, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας διαθέτει την σπουδαιότερη επιθετική ομάδα της διοργάνωσης. Πέραν της κατάκτησης της EuroLeague σε Βερολίνο (2016) και Βιτόρια, στη MegaSport Arena χτίστηκε ένα σύνολο που ξεχωρίζει για την επιθετική φιλοσοφία και λειτουργία του, σε τέτοιο βαθμό που η σταθερότητά του είναι αξιοσημείωτη.

Στην πρώτη πενταετία του στη Ρωσία (πριν υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, το περασμένο καλοκαίρι), ο 49χρονος τεχνικός υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος για την εξέλιξη της "ομάδας του στρατού" σε μια σπουδαία επιθετική μηχανή, που παρήγαγε 88.2 πόντους ανά αγώνα -με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι δεύτερη με 85.3 πόντους στο ίδιο χρονικό διάστημα στην EuroLeague. Αντίστοιχα, ήταν πρώτη σε index rating (με 101.4) και ποσοστό ευστοχίας από την περιφέρεια (41.2%). Αριθμοί οι οποίοι καταγράφηκαν από την ίδια την EuroLeague για το διάστημα μεταξύ του 2014/15 και του 2018/19, με αφορμή την βράβευσή του ως του κορυφαίου προπονητή της διοργάνωσης για την περσινή σεζόν και της υπογραφής νέου συμβολαίου με τη ρωσική ομάδα.

Από την στιγμή που χάθηκαν σημαντικά γρανάζια της λειτουργίας της ομάδας (βλ. Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Νάντο Ντε Κολό, Κόρι Χίγκινς) ήταν σαφές πως οι Πρωταθλητές Ευρώπης θα χρειάζονταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταγράψουν αντίστοιχα νούμερα στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Η περιφέρειά τους άλλαξε άρδην εικόνα στο "1" και το "2" (μόνο ο Ντάνιελ Χάκετ έμεινε από αυτούς που είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής τα τελευταία χρόνια), ενώ -μέσα σε όλα- στις αρχές της φετινής σεζόν προέκυψε ο σοβαρός τραυματισμός του Γουίλ Κλάιμπερν, του -κατά τεκμήριο- κορυφαίου two way παίκτη της EuroLeague.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΕ

Η επιθετική πρωτιά μπορεί να μην βρίσκεται πλέον σε ρωσικά χέρια, πλην όμως ο Δημήτρης Ιτούδης έχει καταφέρει να εξελίξει την αμυντική λειτουργία και απόδοση της ομάδας του. Σε τέτοιο βαθμό που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή η δεύτερη καλύτερη ομάδα της EuroLeague στο πίσω μέρος του παρκέ, σε πόντους ανά κατοχή. Με 0.929 ανά κατοχή, βρίσκεται πίσω μόνο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, η οποία δέχεται 0.919 πόντους ανά κατοχή. Η διαφορά των 0.01 πόντων ανά κατοχή σημαίνει πρακτικά πως η "ομάδα του λαού" δέχεται ένα πόντο λιγότερο για κάθε εκατό άμυνες που καλείται να παίξει, εν συγκρίσει με τα νούμερα της "ομάδα του στρατού".

Αναλυτικά οι πόντοι που δέχονται οι ομάδες της EuroLeague ανά κατοχή:

ΟΜΑΔΑ ΠΟΝΤΟΙ
1. Μακάμπι 0.92
2. ΤΣΣΚΑ 0.93
3. Μπαρτσελόνα 0.94
4. Ρεάλ Μαδρίτης 0.94
5. Ερυθρός Αστέρας 0.94
6. Αναντολού Εφές 0.95
7. Μπασκόνια 0.96
8. Αρμάνι Μιλάνο 0.98
9. Ζάλγκιρις 0.98
10. Ζενίτ 0.99
11. Φενέρμπαχτσε 0.99
12. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 0.99
13. Μπάγερν 1
14. Ολυμπιακός 1
15. Χίμκι 1.01
16. Βιλερμπάν 1.02
17. Βαλένθια 1.02
18. Άλμπα 1.03

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, η ΤΣΣΚΑ σημείωσε μία από τις πιο εντυπωσιακές νίκες της ιστορίας της στην EuroLeague, με το -31 να αποτελεί παράλληλα την πιο βαριά ήττα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη διοργάνωση. Αυτό που κατάφερε η ρωσική ομάδα πριν από δύο βράδια ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο κατεβάζει τον αντίπαλο κάτω από το μέσο όρο του. Στη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων φέτος, η "ομάδα του στρατούη ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποχρεώνει τον αντίπαλο να σκοράρει λιγότερο από ό,τι συνηθίζει, πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τους πόντους ανά κατοχή.

Στη διάρκεια της σεζόν, μόνο τρεις ομάδες έχουν καταφέρει να πληγώσουν την άμυνα της "ομάδας του στρατού" περισσότερο απ' ό,τι υποδεικνύει ο μέσος όρος τους στη διοργάνωση. Δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται αρνητικό αποτέλεσμα για τους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη. Ο λόγος για τον Ερυθρό Αστέρα, που στις δύο φετινές μονομαχίες σημείωσε 1.02 πόντους ανά κατοχή (έναντι των 0.91 που έχει ως μέσο όρο) και τη Ζενίτ που σημείωσε 0.92 πόντους (την ώρα που ο μέσος όρος της φτάνει τους 0.91 πόντους). Πάνω από δικό της μέσο όρο σκόραρε κι η Μακάμπι Τελ Αβίβ (1.15 έναντι 0.98), αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε μόνο για το παιχνίδι του α' γύρου, αφού εκκρεμεί η αναμέτρηση των δύο ομάδων στη MegaSport Arena, ένα παιχνίδι που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαρτίου.

Παρεμπιπτόντως, απέναντι στις ομάδες που βρίσκονται πάνω από εκείνη στον βαθμολογικό πίνακα, τα έχει πάει εξαιρετικά, καταφέρνοντας να ρίξει σημαντικά την παραγωγικότητά τους ανά κατοχή. Η Αναντολού Εφές (1.02 από 1.09), η Μπαρτσελόνα (0.92 από 1) και η Ρεάλ Μαδρίτης (0.91 από 1.03) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιπάλων που τα βρήκαν... σκούρα απέναντι στην άμυνα του Δημήτρη Ιτούδη.

Αναλυτικά οι πόντοι ανά κατοχή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας εν συγκρίσει με τον μέσο όρο τους στην EuroLeague:

ΟΜΑΔΑ ΠΟΝΤΟΙ VS ΤΣΣΚΑ ΠΟΝΤΟΙ (ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ)
Άλμπα Βερολίνου* 0.73 0.97
Αναντολού Εφές 1.02 1.09
Αρμάνι Μιλάνο* 0.93 0.96
Ερυθρός Αστέρας 1.02 0.91
Μπαρτσελόνα 0.92 1
Μπάγερν Μονάχου 0.91 0.92
Φενέρμπαχτσε* 0.90 1
Χίμκι 0.97 1.03
Μπασκόνια 0.95 0.89
Βιλερμπάν* 0.84 0.92
Μακάμπι Τελ Αβίβ* 1.15 0.98
Ολυμπιακός 0.88 0.98
Παναθηναϊκός 0.92 1.01
Ρεάλ Μαδρίτης 0.91 1.03
Βαλένθια 0.89 0.99
Ζάλγκιρις* 0.87 1
Ζενίτ 0.92 0.91

* Δεν έχουν παίξει για τον β' γύρο της regular season

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Όλα αυτά προκύπτουν ως το αποτέλεσμα της συνολικής συμπεριφοράς των παικτών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο πίσω μέρος του παρκέ. Από τα είδη άμυνας που επιλέγει ο 49χρονος τεχνικός μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παικτών του, που τα κάνουν αποτελεσματικά. Ακόμη κι όταν απουσιάζει ο κορυφαίος αμυντικός της (βλ. Γουίλ Κλάιμπερν) εν προκειμένω, η αποδοτικότητα δεν πέφτει, από την στιγμή που το σύνολο λειτουργεί εξαιρετικά. Τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι.

Εν προκειμένω, οι Πρωταθλητές Ευρώπης υποχρεώνουν τους αντιπάλους τους στο χαμηλότερο ποσοστό στο TSR (δίποντα, τρίποντα, βολές) στη διοργάνωση με 46% κατά μέσο όρο. Όπως αντίστοιχα είναι εκείνοι που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ριμπάουντ που διεκδικούνται στις δύο ρακέτες (52.6%). Από εκεί και πέρα, η ρωσική ομάδα είναι δεύτερη στα επιθετικά ριμπάουντ που επιτρέπει στον αντίπαλο (28.1% των περιπτώσεων) και τρίτη στην αναλογία των ασίστ με τα λάθη των αντιπάλων, με 1.2 ανά αγώνα -πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που έχουν 1.1 στην ίδια στατιστική κατηγορία.

Το... παράδοξο της ρωσικής ομάδας την τελευταία τετραετία πάντως, οπότε κι εφαρμόστηκε το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague, είναι ότι κατέκτησε τον τίτλο τη σεζόν που είχε τους χειρότερους αριθμούς στο πόντοι/κατοχή στην άμυνα. Πέρσι, μέτρησε 0.97 στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην οποία παρουσίασε πτωτική πορεία την προηγούμενη τριετία (0.93 το 2016/17 και 0.95 το 2017/18). Φέτος όμως, καταγράφει αριθμούς αρκετούς για να της δώσουν την σχετική πρωτιά. Κι η άμυνα είναι αυτή που -όπως έχει αποδείξει η ιστορία- ευθύνεται για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια ομάδα στην EuroLeague. Ο Δημήτρης Ιτούδης το ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ