EUROLEAGUE

O Μάικ Τζέιμς δεν φοβάται τίποτα και κανέναν

O Μάικ Τζέιμς δεν φοβάται τίποτα και κανέναν
CSKA MOSCOW / TWITTER

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο άνθρωπος που "οδηγεί" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός παρκέ, αυτός που δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη. Η αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα σημεία, τα μεγάλα σουτ και η σύγκριση με πέρσι.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι -από τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο στην EuroLeague- αυτή που υποχρεώθηκε να κάνει τις περισσότερες αλλαγές το καλοκαίρι (η Μπαρτσελόνα είναι διαφορετική ιστορία, αφού προερχόταν από ακόμη μία παταγώδη αποτυχία). Ο Δημήτρης Ιτούδης είδε την περιφέρειά του να ξεχαρβαλώνεται και τους παίκτες - κλειδιά που είχε τα τελευταία χρόνια να καταλήγουν σε ανταγωνιστές του. Ο Νάντο Ντε Κολό στη Φενέρμπαχτσε, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στην Αρμάνι Μιλάνο και ο Κόρι Χίγκινς στην Μπαρτσελόνα.

Με την αγορά να είναι "στεγνή" από νωρίς, το... δώρο ήρθε από το Mediolanum Forum, από την στιγμή που ο Έτορε Μεσίνα εισηγήθηκε να "σπάσει" το πολυετές συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς -για να αποτελέσουν δίδυμο στην περιφέρεια ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με τον Σέλβιν Μακ. Σχεδόν από το πουθενά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρήκε μπροστά μια χρυσή ευκαιρία. Την άρπαξε και ήδη από το πρώτο τρίμηνο, τη βλέπει να αποδίδει απόλυτα.

Ο Μάικ Τζέιμς έφτασε στη MegaSport Arena με την ταμπέλα του κορυφαίου σκόρερ της περσινής αγωνιστικής περιόδου στην EuroLeague. Ένας παίκτης με αυτοπεποίθηση που ξεχειλίζει κλήθηκε να ενταχθεί σε ένα σύνολο που λειτουργεί υποδειγματικά, με το κορυφαίο προπονητικό επιτελείο της Ευρώπης να βρίσκεται από πίσω, για να τον υποστηρίξει, για να τον βελτιώσει, για να τον εξελίξει.

Τρεις μήνες μετά, τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνονται. Και είναι εντυπωσιακά.

ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Ήταν εκ προοιμίου ξεκάθαρο πως οι αρμοδιότητες του 29χρονου γκαρντ θα ήταν αυξημένες. Μόνο που μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Γουίλ Κλάιμπερν, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο απαιτητικά για τον ίδιο. Το επιθετικό βάρος μετατοπίστηκε ακόμη περισσότερο προς τη δική του πλευρά, με τις απαιτήσεις να αυξάνονται ραγδαία.

Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για τον πιο ικανό παίκτη της ρωσικής ομάδας στην προσωπική φάση, μοιάζει φυσιολογικό να "κλείνει" εκείνος τους αγώνες ως πρώτη επιλογή για την εκτέλεση. Με τη Βιλερμπάν, με τη Ζάλγκιρις και με την Αναντολού Εφές, ήταν αυτός στον οποίο στράφηκε ο Δημήτρης Ιτούδης για να εκτελέσει. Το αποτέλεσμα είναι μία ήττα (στο Astroballe) και δύο νίκες. Όχι κι άσχημα δηλαδή....

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ "ΚΛΕΙΣΙΜΟ" ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αριθμοί τον καθιστούν μάλιστα τον πιο αποτελεσματικό περιφερειακό της EuroLeague στην τελευταία περίοδο. Εκεί δηλαδή που κρίνονται οι καταστάσεις κι οι αγώνες. Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο πρώτος σε πόντους (με 6.3), κι ο δεύτερος σε κατοχές (με 5.8) -πίσω μόνο από τον Αλεξέι Σβεντ των 5.9 κατοχών στην τελευταία περίοδο.

Το μείζον όμως είναι πως πρόκειται για τον έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό παίκτη στο μπροστινό μέρος του παρκέ, μεταξύ των γκαρντ που "κουβαλούν" τις πιο απαιτητικές... ομάδες της διοργάνωσης. Με 1.08 πόντους ανά σουτ βρίσκεται πίσω μόνο από τον Σκότι Γουίλμπεκιν της Μακάμπι (με 1.14), αλλά πάνω από τον Σέιν Λάρκιν (έχει 1.05). Όσο για τους υπόλοιπους; Ο Κώστας Σλούκας (0.95), ο Αλεξέι Σβεντ (0.91), ο Νικ Καλάθης (0.83) και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (0.80) σημειώνουν λιγότερο από έναν πόντο ανά σουτ που παίρνουν στην τελευταία περίοδο των αγώνων.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ

Πέραν αυτών, οι αριθμοί του παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με την περσινή περίοδο, όταν ηγήθηκε της προσπάθειας που έκανε η Αρμάνι Μιλάνο. Σκοράρει περισσότερο (20.2 πόντοι έναντι των 19.8) παρότι εκδηλώνει λιγότερες κατοχές (17.9 έναντι 20.6). Αντίστοιχα, είναι πιο αποτελεσματικός με 52.8% στο TSR (δίποντα, τρίποντα, βολές), την ώρα που πέρσι είχε 44.8% στην ίδια στατιστική κατηγορία. Όλο αυτό μεταφράζεται στο γεγονός πως σημειώνει 1.17 πόντους ανά σουτ με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ πέρσι έβαζε λιγότερο από έναν πόντο για κάθε εντός παιδιάς προσπάθεια που έπαιρνε (0.96).

Photo Credits: CSKA Moscow / Twitter

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ