EUROLEAGUE

Ιμάρ Οχέδα: Ο "Μόντσι της EuroLeague" κρύβεται πίσω από την επιτυχία της Άλμπα

Ιμάρ Οχέδα: Ο "Μόντσι της EuroLeague" κρύβεται πίσω από την επιτυχία της Άλμπα

Ο Ιμάρ Οχέδα είναι ο "εγκέφαλος" της Άλμπα Βερολίνου, ο άνθρωπος που κινεί τα μεταγραφικά νήματα και ανακαλύπτει ταλέντα σε όλο τον πλανήτη, την αξία των οποίων απογειώνει. Ο Αθλητικός Διευθυντής του γερμανικού συλλόγου, που παρομοιάζεται με τον Μόντσι, ανέλυσε στο Sport24.gr τον τρόπο λειτουργίας και εξεύρεσης ταλέντων στη Mercedes Benz Arena.

Εδώ και μία τετραετία, η Άλμπα Βερολίνου κάνει συνεχόμενα βήματα προόδου και "μεγαλώνει" σε κάθε επίπεδο. Κατάφερε να εκτοπίσει την Μπάμπεργκ ως το αντίπαλο δέος της Μπάγερν Μονάχου, να βρεθεί σε συνεχόμενους τελικούς από το 2017/18 κι έπειτα σε Budesliga και Pokal, έως ότου πανηγυρίσει σε αμφότερες διοργανώσεις τη φετινή σεζόν. Για πρώτη φορά μετά το 2002/03 έκανε το νταμπλ στη Γερμανία.

Οι συνεχόμενες καλές σεζόν και η φετινή επιτυχία βέβαια έχουν... συνέπειες, αφού τα "αστέρια" της μπήκαν πολύ γρήγορα στο "στόχαστρο" πολλών ομάδων της EuroLeague. Ο Λάντρι Νόκο και ο Ρόκας Γκεντράιτις βρίσκονται ήδη σε Ερυθρό Αστέρα και Μπασκόνια, όπερ και σημαίνει πως η offseason θα είναι αρκετά απαιτητική. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό μπορεί να προσέθετε πίεση ή να δημιουργούσε δυσκολίες. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όχι. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για να διασφαλίσει πως η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου καλή.

Ο λόγος για τον Ιμάρ Οχέδα, το "μυαλό" και τα "μάτια" της Άλμπα Βερολίνου στη μεταγραφική αγορά. Πρόκειται για τον Αθλητικό Διευθυντή του γερμανικού συλλόγου, τον άνθρωπο που έφτασε στη Mercedes Benz Arena τον Φεβρουάριο του 2016 και πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε όσα (καλά) ακούγονταν για εκείνον στην Ισπανία. Κι αυτό γιατί μετά την Εστουδιάντες και την Γκραν Κανάρια (κυρίως), κατάφερε να "απογειώσει" αγωνιστικά την Άλμπα Βερολίνου -με αποκορύφωμα όσα έγιναν φέτος.

Ο τρόπος λειτουργίας του γερμανικού συλλόγου δεδομένα (τον) βοήθησε σε όλη αυτή την διαδρομή. Με εμπιστοσύνη στις επιλογές του και απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ο 48χρονος αθλητικός παράγοντας έχει αποδείξει -ξανά- πως δεν είναι... τυχαίος. Για την ακρίβεια, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει προσιδιάζει κατά βάση στο ποδόσφαιρο, όπου ο Αθλητικός Διευθυντής καθορίζει τις αφίξεις και τις αποχωρήσεις στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Γι αυτό κιόλας, τον συγκρίνουν με τον Μόντσι, τον άνθρωπο που άλλαξε επίπεδο τη Σεβίλλη με τις επιλογές του την περασμένη δεκαετία.

Ιμάρ Οχέδα: Ο "Μόντσι της EuroLeague" κρύβεται πίσω από την επιτυχία της Άλμπα

Εν μέσω ανάγκης για πολλές αλλαγές λόγω της κατακόρυφης ανόδου των "μετοχών" των παικτών της γερμανικής ομάδας το 2019/20, ο Ιμάρ Οχέδα καλείται να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον παράγοντα του αθλήματος στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Να ανακαλύψει ταλέντα, να τα εξελίξει και να τα μοσχοπουλήσει. Όπως έκανε με τον Ρόκας Γκεντράιτις.

Πέραν αυτού και του Λάντρι Νόκο, που υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα, κι ο Μάρτιν Χέρμανσον με τον Πέιτον Σίβα έχουν "ακουστεί" για κορυφαίους συλλόγους της EuroLeague τους τελευταίους μήνες. Αυτό όμως δεν προσθέτει έξτρα πίεση, αφού το πλάνο για την επόμενη μέρα είναι έτοιμο για εφαρμογή.

Ο "Μόντσι της EuroLeague" μίλησε στο Sport24.gr για τον τρόπο λειτουργίας της Άλμπα Βερολίνου, ανέλυσε το πλάνο που ακολουθείται σε μεταγραφικό επίπεδο, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής παικτών, αλλά και το πώς προκύπτει η τελική επιλογή για την ολοκλήρωση μιας μεταγραφής.

- Μετά την παρουσία σε συνεχόμενους τελικούς σε Bundesliga και Pokal, ήρθε η ώρα της κατάκτησης των δύο τίτλων. Την ίδια σεζόν μάλιστα. Τι ήταν αυτό που άλλαξε φέτος εν συγκρίσει με τις απόπειρες των προηγούμενων ετών;

"Το πρώτο πράγμα που ήθελα πέρσι το καλοκαίρι ήταν να δημιουργήσω ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και βαθύ ρόστερ, γιατί ήξερα ότι θα είχαμε πάρα πολλούς αγώνες και ταξίδια και έτσι θα αυξανόταν ο κίνδυνος τραυματισμών. Οι πιο μικροί μάς βοήθησαν σημαντικά. Αυτό που πιστεύω πως ήταν το "κλειδί" στον δρόμο προς την κατάκτηση του νταμπλ φέτος ήταν το γεγονός πως πέρσι το καλοκαίρι καταφέραμε να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον "κορμό" του ρόστερ μας. Εννοώ παίκτες όπως ο Λουκ Σίκμα, ο Πέιτον Σίβα, ο Νιλς Γκιφάι και τα άλλα παιδιά που αποτελούσαν τη βάση του συνόλου εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια. Είχα τη δυνατότητα λοιπόν το recruiting να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία, με παίκτες που παρακολουθούσα τα τελευταία χρόνια. Κι εν συνεχεία προσθέσαμε στο ρόστερ κάποια νεαρά παιδιά με ταλέντο και δυνατότητες εξέλιξης. Ήταν ένα κράμα των έμπειρων και πιο "περπατημένων" με τους νεαρούς".

- Ποια είναι η φιλοσοφία σας πίσω από την υπογραφή ενός παίκτη; Ποια βήματα ακολουθείτε;

"Είμαι της άποψης πως το ταλέντο και οι ικανότητες δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που απαιτούνται για να κάνεις καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο. Αν καταλάβω ότι κάποιος είναι ένα καλό συνδετικό κομμάτι για την ομάδα, κι από άποψη χαρακτήρα και νοοτροπίας, τότε είναι που νιώθω ότι μπορώ να κάνω κίνηση για εκείνον. Κάποιος που εκτιμά και αντιλαμβάνεται πώς δουλεύουμε και ποια είναι η φιλοσοφία μας ως σύλλογος σε όλα. Δεν είμαστε της λογικής της αγοραπωλησίας παικτών κάθε χρόνο, το να έρχεται κάποιος και να φεύγει άμεσα. Θέλουμε να δημιουργούμε μια βαθύτερη κουλτούρα, κάτι στο οποίο βοηθάει πολύ το τεχνικό επιτελείο που διαθέτουμε -με πρώτο και καλύτερο τον Αΐτο Ρενέσες. Αυτό ψάχνουμε λοιπόν, παιδιά που έχουν ταλέντο, ικανότητες, χαρακτήρα, αλλά και τη φιλοδοξία να δουλέψουμε σε ένα τέτοιο project με φόντο την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου. Πρέπει να είναι έτοιμοι να μάθουν και να είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά για να βελτιωθούν. Εκεί εστιάζω λοιπόν.

Η φιλοσοφία μου λοιπόν είναι να βρίσκω παίκτες που έχουν ταλέντο, ικανότητες και καλό χαρακτήρα, αλλά κι είναι έτοιμοι να μάθουν και με τη φιλοδοξία να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Με τον προϋπολογισμό που έχουμε, δεν μπορούμε να συγκριθούμε όχι μόνο με τη Φενέρμπαχτσε, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή η Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε ούτε με την Μπάγερν Μονάχου, για παράδειγμα. Πρέπει λοιπόν αντί να πηγαίνουμε και να κυνηγάμε παίκτες που είναι στο επίπεδο της EuroLeague, να ψάχνουμε για παίκτες που σε εμάς θα κάνουν αυτό το βήμα. Λειτουργούμε όπως κι η Ζάλγκιρις σε αυτό το κομμάτι, έχουμε παρόμοια σκέψη και φιλοσοφία".

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Όλο αυτό που έχετε "χτίσει" περιλαμβάνει ένα δίκτυο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη;

"Είμαι μόνος μου σε αυτό, ψάχνω παντού και συνέχεια για παίκτες μέσα στη σεζόν. Ταξιδεύω συνέχεια για να δω από κοντά κάποια παιδιά που μπορεί να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να πάρω μια... γεύση δια ζώσης από τις ικανότητές τους. Νιώθω πιο άνετα όταν υπογράφω έναν παίκτη που ξέρω καλά και τον έχω παρακολουθήσει αρκετά. Υπάρχουν περιπτώσεις -λίγες βέβαια- που έχουμε κλείσει παίκτες από τις πληροφορίες που συλλέξαμε μέσα σε ένα καλοκαίρι, υπάρχουν όμως κι άλλες που συλλέγω πληροφορίες για μήνες και χρόνια. Κι εκεί νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση. Έτσι δουλεύω και με αυτόν τον τρόπο έχω μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πλέον είναι πιο δύσκολο να παρακολουθείς παίκτες, γιατί το επίπεδο ανταγωνισμού των πρωταθλημάτων έχει ανέβει, άρα μπορεί να πρέπει να κοιτάξεις μέχρι την Ιαπωνία για να τσεκάρεις κάποιον. Παλιότερα υπήρχαν τέσσερα - πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου συγκέντρωναν ενδιαφέρον και είχαν τον μεγάλο όγκο παικτών που με ιντρίγκαραν. Γι αυτό λέω πολύ συχνά στους ατζέντηδες πως άμα θέλουν να ασχοληθώ επί της ουσίας με τους πελάτες τους, να με ενημερώνουν από νωρίς κι όχι την τελευταία στιγμή, το καλοκαίρι, γι' αυτούς. Για να έχω χρόνο να συλλέξω πληροφορίες. Τους πολύ καλούς παίκτες, που βρίσκονται ήδη στην EuroLeague ή το EuroCup, τους ξέρουν όλοι, τους έχουν δει, τους έχουν παρακολουθήσει. Εγώ δεν ψάχνω για τέτοιους.

Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο τμήμα με scouts, αλλά δεν είναι εύκολο. Οπότε το κάνω μόνος μου, αλλά το λατρεύω. Δεν μου αρέσει να είμαι στο γραφείο μου, να μου στέλνουν οι scouts ή οι ατζέντηδες λίστες με ονόματα κι εγώ να επιλέγω. Θέλω να ζω όλη αυτή τη διαδικασία από μέσα και να δουλεύω γι αυτή. Κι εν συνεχεία να παίρνω τις αποφάσεις μαζί με τους προπονητές. Λατρεύω να ταξιδεύω, να ρωτάω κόσμο για παίκτες, να μαζεύω πληροφορίες και να φτιάχνω τα πράγματα, όπως τα έχω εγώ στο μυαλό μου.

Στο τελικό στάδιο της ανάλυσης για τον παίκτη, κι αφού έχω κατά νου πώς θέλει ο προπονητής να παίξουμε, κάνω την παρουσίασή μου στο τεχνικό επιτελείο και εξηγώ γιατί πιστεύω πως ο συγκεκριμένος παίκτης αξίζει να βρίσκεται στην ομάδα μας. Αν μου αρέσει πάρα πολύ ο παίκτης, προσπαθώ να τους πείσω. Αν όμως δεν τους αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κάτι (γελάει)".

Παρακολουθούσα καιρό τον Μάρτιν Χέρμανσον

- Για την επιλογή ενός παίκτη, η διαδικασία αφορά σε μία σεζόν ή μπορεί να εντοπίσετε κάποιον και να τον παρακολουθείτε για χρόνια πριν καταθέσετε πρόταση;

"Εξαρτάται την περίπτωση. Είναι παίκτες που παρακολουθώ για χρόνια, κι άλλοι που μέσα σε μερικούς μήνες αποφασίζω να κινηθώ για την απόκτησή τους. Θα σου πω, για παράδειγμα, για τον Μάρτιν Χέρμανσον. Ο ατζέντης του, ο Χρήστος Λαζάρου, μου είχε πει ότι υπάρχει ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης από την Ισλανδία που -τότε ακόμη- δεν ήταν έτοιμος για αυτό το επίπεδο, αλλά είχε πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη προοπτική. Εμπιστεύομαι πολύ το κριτήριό του και άρχισα λοιπόν να τον παρακολουθώ και να συλλέγω πληροφορίες. Σου μιλάω τώρα για αρκετά χρόνια πίσω. Τον παρακολουθούσα για δυο - τρία χρόνια και το 2018 που είχαμε ανάγκη από έναν περιφερειακό, κινηθήκαμε για εκείνον και τον υπογράψαμε. Μπορεί να ερχόταν στην ομάδα ένα χρόνο νωρίτερα, είχε το ταλέντο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλά τότε ήμασταν γεμάτοι στην περιφέρεια. Οπότε περίμενα ένα χρόνο, με τον κίνδυνο βέβαια στο μεσοδιάστημα να τον χάσω. Έτσι λειτουργούν όμως τα πράγματα, πάντα τζογάρεις λίγο, όταν κάνεις υπομονή και περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή.

Από την άλλη, τώρα υπάρχει ένας παίκτης που τον παρακολουθώ μόλις τον τελευταίο χρόνο και ίσως κινηθούμε γι αυτόν. Όλα είναι θέμα χρόνου, τύχης και υπομονής. Υπήρχαν παίκτες που μου άρεσαν πολύ και δεν μπορούσα να υπογράψω άμεσα γιατί δεν είχα χώρο, οπότε έλεγα να κάνω ένα χρόνο υπομονή, αλλά προέκυψε άλλη ομάδα και τους πήρε. Έτσι είναι η δουλειά. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Αν έχω τη δυνατότητα και την ανάγκη για να υπογράψω έναν παίκτη που θέλω, το κάνω άμεσα".

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁËÌÐÁ ÂÅÑÏËÉÍÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁËÌÐÁ ÂÅÑÏËÉÍÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Αν μπορεί να γίνει μια σύγκριση ανάμεσα στα δύο αθλήματα, θα μπορούσε κανείς να σας παρομοιάσει με τον Μόντσι.

"Να σου πω την αλήθεια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό (γελάει). Μου το έχουν πει πολλές φορές ότι είμαι ο Μόντσι του μπάσκετ. Είναι αστείο, αλλά εντάξει, βλέπω τις ομοιότητες που λένε όλοι. Ο Μόντσι είναι τρομερός. Έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο στο πέρασμα των ετών, γι αυτό η δουλειά του είναι τόσο προσεγμένη και επιτυχημένη. Τον βοήθησε το γεγονός πως ήταν ποδοσφαιριστής και ξέρει τη σημασία κάθε πράγματος. Εγώ, ξεκίνησα ως προπονητής, μετά ως GM και τώρα είμαι Αθλητικός Διευθυντής".

- Το φετινό καλοκαίρι υποθέτω πως είναι το πιο δύσκολο για εσάς, δεδομένου ότι έχετε ήδη χάσει δύο βασικούς παίκτες, ενώ αυτός ο αριθμός μπορεί να μεγαλώσει το επόμενο διάστημα.

"Πάντα προσπαθώ να είμαι προετοιμασμένος για κάθε θέση, για παν ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει. Στη διάρκεια της σεζόν, επιχειρώ να καταλάβω τη... διάθεση του κόσμου για συγκεκριμένους παίκτες. Κι αυτό αφορά και τους δικούς μας, προκειμένου να έχω εικόνα για το ποιοι έχουν "πέραση" σε άλλους συλλόγους, ποιοι είναι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ανταγωνιστές. Ξέρεις, ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε (με ταχύτητα, πολλές κατοχές και επιθετικό τρόπο) προσελκύει την προσοχή όλων. Κι αυτό είναι καλό για τους παίκτες, γιατί φαίνονται πολύ καλοί -ενδεχομένως και καλύτεροι απ' ότι πραγματικά είναι σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι λογικό λοιπόν να τους κοιτάζουν άλλοι σύλλογοι της EuroLeague. Ήμουν προετοιμασμένος λοιπόν. Ξέρεις, οι περισσότερες ομάδες στην EuroLeague στοχεύουν και προτιμούν παίκτες που έχουν εμπειρία από τη διοργάνωση, που τους έχουν δει σε αυτό το επίπεδο.

Για παράδειγμα, θυμάμαι την περίπτωση του Τζέι Σι Κάρολ, τον οποίο εγώ έφερα στην Γκραν Κανάρια το 2009. Ήταν ο πρώτος παίκτης από τις ΗΠΑ που υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Γκραν Κανάρια γιατί του είχα μεγάλη εμπιστοσύνη. Έκανε σπουδαία πρώτη σεζόν, ήταν τρομερός, ο πρώτος σκόρερ της Liga Endesa. Κι ακολούθως, περίμενα πως θα έφευγε το πρώτο καλοκαίρι, μετά απ' όσα είχε κάνει. Ήμουν έτοιμος γι αυτό το ενδεχόμενο. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο όμως, από τις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας. Στην αρχή μου έκανε εντύπωση αυτό, αλλά στην πορεία κατάλαβα τι γίνεται".

Ήξερα ότι θα χάσουμε αρκετούς παίκτες

- Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν αυτές οι δεύτερες σκέψεις για να δοθεί η ευκαιρία σε έναν παίκτη που δεν έχει εμπειρία από την EuroLeague;

"Η EuroLeague είναι μια πολύ σκληρή και απαιτητική διοργάνωση, οπότε οι μεγάλες ομάδες δεν συνηθίζουν να παίρνουν το ρίσκο με παίκτες που δεν ξέρουν αν θα ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν. Κάνουν δεύτερες σκέψεις για τέτοιες περιπτώσεις και προτιμούν άλλους παίκτες, που τους έχουν δει σε αυτό το επίπεδο. Γι αυτό βλέπουμε πολλές φορές τους ίδιους παίκτες να κινούνται από μια ομάδα σε μια άλλη.

Μιας και πιάσαμε τον Τζέι Σι Κάρολ θα σου συνεχίσω την ιστορία και θα σου πω ότι το επόμενο καλοκαίρι (αυτό του 2011), η Ρεάλ Μαδρίτης τον υπέγραψε ως ελεύθερο. Τους πήρε δύο χρόνια για να πειστούν. Ήμουν όμως πολύ έτοιμος για ό,τι ήταν να γίνει. Εν προκειμένω, σε ό,τι έχει να κάνει με την Άλμπα Βερολίνου, ήξερα λοιπόν από πέρσι ότι κάποια παιδιά θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Πρώτο παράδειγμα είναι ο Λάντρι Νόκο, που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Ερυθρό Αστέρα, και ο Ρόκας Γκεντράιτις που θα συνεχίσει στην Μπασκόνια. Στον πρώτο, έδωσαν περισσότερα από τα διπλά. Δεν θα είνα όμως ο μόνος. Υπάρχουν κι οι άλλοι παίκτες που θέλουν άλλες ομάδες της EuroLeague, όπως ο Πέιτον Σίβα και ο Μάρτιν Χέρμανσον. Προσωπικά, οφείλω να είμαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο".

- Δεν υπάρχει όμως η... αγωνία για το ποιος θα είναι ο διάδοχος σε κάθε περίπτωση;

Κοίτα, το θέμα για εμάς είναι το εξής: εξελίξαμε, για παράδειγμα, τον Λάντρι Νόκο σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να στέκεται -και με το παραπάνω- στο υψηλότερο επίπεδο. Ο διάδοχός του, όπως είναι λογικό, δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν μπορούμε να πάρουμε παίκτη στο ίδιο επίπεδο, οπότε πρέπει να έχουμε υπομονή για να εξελίξουμε έναν άλλον για να φτάσει εκεί. Οπότε πρέπει να ψάξω για παίκτες, που έχουν το ταλέντο και την προοπτική να φτάσουν τόσο ψηλά, να πάρω το ρίσκο. Κι αυτό έχει να κάνει με όλες τις θέσεις. Όλα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα προσαρμογής στη νέα κατάσταση, από την πλευρά των παικτών. Για παράδειγμα, ο Μάριους Γκριγκόνις μέσα σε μια σεζόν έδειξε ότι είναι για το υψηλότερο επίπεδο. Όταν έφυγε λοιπόν, υπήρχε κόσμος που φοβήθηκε γιατί πίστευε ότι δεν θα βρούμε άλλον που να μπορεί να κάνει τόσα πράγματα, όσα εκείνος. Αποδείξαμε όμως ότι είχαμε τη λύση με τον Ρόκας Γκεντράιτις. Έκανε σπουδαία δουλειά και κατά κάποιον τρόπο "ξέχασαν" τον Μάριους Γκριγκόνις. Τώρα, υποθέτω πως πρέπει να βρω άλλον από τη Λιθουανία για να συνεχίσει την παράδοση (γελάει)".

Ιμάρ Οχέδα: Ο "Μόντσι της EuroLeague" κρύβεται πίσω από την επιτυχία της Άλμπα

- Η τελική απόφαση για έναν παίκτη, σε ποιον ανήκει; Σε εσάς ή στον προπονητή;

"Δεν παίρνω μόνος μου τις όποιες αποφάσεις. Ο προπονητής είναι αυτός που προπονεί. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στο τι θέλουν οι προπονητές μου, τι θέλουν να παίξουν και ποια είναι η φιλοσοφία τους. Ο τρόπος που λειτουργώ είναι να παρουσιάσω την έκθεσή μου για έναν παίκτη στους προπονητές, κι εν συνεχεία να προσπαθήσω να τους πείσω γι αυτούς που έχω ξεχωρίσει. Το κάνω μέσα από συζήτηση για να δείξω γιατί θεωρώ ότι ο Χ παίκτης είναι η καλύτερη λύση για εμάς. Δεν αφήνω απλά μια λίστα και το αφήνω πάνω τους. Πάντα το συζητάμε και αναλύουμε κάθε ενδεχόμενο. Αν ο προπονητής πει ότι δεν τον θέλει, τότε δεν πιέζω περισσότερο γιατί, όπως σου είπα, ο προπονητής αποφασίζει και αυτός προπονεί την ομάδα, οπότε το μείζον είναι να έχει τα εργαλεία που επιθυμεί. Γενικά όμως, ξέρω τι είδους παίκτες αρέσουν στον προπονητή μου. Οπότε κάποιες φορές πρέπει να τους πείσω λίγο περισσότερο από κάποιες άλλες. Γενικά όμως είμαι της άποψης πως ο Αθλητικός Διευθυντής πρέπει να "στήνει" μια ομάδα".

- Για το τέλος, θα ήθελα να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο σας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, από οικονομικής άποψης. Πολλές ομάδες έχουν ήδη ενημερώσει για μείωση του προϋπολογισμού λόγω του κορονοϊού και των συνεπειών του. Στην Άλμπα Βερολίνου πώς θα κινηθείτε;

"Είναι προφανές πως μιλάμε για πολύ δύσκολες εποχές, με μεγάλη αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς. Δεν ξέρουμε αν θα παίξουμε με κόσμο ή όχι στις εξέδρες, κι αυτό έχει αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο για όλες τις ομάδες. Επομένως είναι κάτι που δεν μπορούμε να προδικάσουμε. Όλοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Δουλεύουμε για ένα... φυσιολογικό σενάριο, αλλά διατηρώντας κατά νου ότι μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει πάλι και να πάμε σε κάτι άσχημο. Οπότε έχουμε εναλλακτικό πλάνο, αν έρθει αυτό.

Δεδομένα θα κάνουμε μείωση του προϋπολογισμού την επόμενη σεζόν. Το πλάνο μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δικούς μας χορηγούς και έσοδα, δεν έχουμε από πίσω ούτε κάποιον μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο ούτε έναν πλούσιο ιδιοκτήτη. Οπότε όλα έχουν να κάνουν με τα έσοδα από χορηγούς και εισιτήρια. Οπότε αν πάμε σε μια λύση με αγώνες χωρίς φιλάθλους, δεδομένα θα επηρεαστούμε. Οπότε είμαστε από τις ομάδες που "υποφέρουν" πιο πολύ από αυτή τη νέα κατάσταση λόγω του κορονοϊού. Το καλό όμως είναι πως ο σύλλογος έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι απολύτως ισορροπημένη, που δεν ξεφεύγει. Οπότε κάθε μέρα που περνάει, τα πράγματα είναι καλύτερα για εμάς. Θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά που θα προκύψει. Ο προϋπολογισμός θα μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που περιμέναμε όταν ξεκίνησαν όλα αυτά".

Η Άλμπα Βερολίνου μετράει ήδη σημαντικές απώλειες, ο αριθμός των αποχωρησάντων μπορεί να αυξηθεί. Και πάλι όμως, υπάρχει το πλάνο, ο προγραμματισμός και η τεχνογνωσία για την αντικατάσταση όσων πουν το "αντίο" στη Mercedes Benz Arena. Στο βιογραφικό του Ιμάρ Οχέδα περιλαμβάνεται η ανακάλυψη και η εξέλιξη του Τζέι Σι Κάρολ, του Έντι Ταβάρες, του Κάιλ Κούριτς, του Λουκ Σίκμα του Μάρτιν Χέρμανσον, του Λάντρι Νόκο, του Ρόκας Γκεντράιτις και πολλών άλλων που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο "Μόντσι της EuroLeague" ξέρει τι πρέπει να κάνει...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ