EUROLEAGUE

Σαρίτσα στο Euroleague Greece: "Έτσι κερδίζεις Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς!"

Σαρίτσα στο Euroleague Greece: "Έτσι κερδίζεις Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς!"

O Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο (22/10, 22:00) την Καρσίγιακα και ο Ουφούκ Σαρίτσα μιλάει στο Euroleague Greece για το "θαύμα" της ομάδας της Σμύρνης που θέλει να γίνει η έκπληξη της διοργάνωσης!

Ο Ουφούκ Σαρίτσα είναι από τους τύπους που μετατρέπουν το "ήταν να γίνει έτσι" σε "έτσι το θέλησα". Κοινώς, επιλέγει τι κάνει. Ή αλλιώς, αγαπάει τη μοίρα του.

Ο 43χρονος κόουτς ήταν ο σκηνοθέτης στην περσινή υπερπαραγωγή "Το θαύμα της Καρσίγιακα" που ολοκληρώθηκε ιδανικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην TBL, αποκλείοντας αρχικά τη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς στα ημιτελικά και πανηγυρίζοντας τον τίτλο σε βάρος της Εφές του Ίβκοβιτς!

Πλέον ο Σαρίτσα βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Να συστήσει την ομάδα της Σμύρνης στην Euroleague, στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση.

Έπειτα, λοιπόν, από τον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα και αφού διέλυσε την Τουρκ Τέλεκομ με το επιβλητικό 100-74, η Καρσίγιακα δοκιμάζεται στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τον Σαρίτσα να εξηγεί στο Euroleague Greece ότι "δεν με ενδιαφέρει ποιον έχω απέναντί μου!".

Κατ' αρχάς, τι είδους παίκτης ήταν ο Ουφούκ Σαρίτσα; Μπορεί να συγκριθεί με τον κόουτς;
"Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν έπαιξα μπάσκετ σαν… άγιος (γέλια)! Παρ' όλα αυτά, πάλευα σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε προπόνηση, κόντρα σε όλους. Πραγματικά δεν με ένοιαζε ποιον είχα απέναντί μου! Το ίδιο ισχύει και τώρα. Σκέψου ότι το 1993 ήμουν 21 ετών όταν η Εφές αντιμετώπισε τον Άρη στον τελικό του Κυπελλούχων. Ουδείς άλλος από την πατρίδα μου έφτασε να παίζει τόσο μικρός σε αυτή το επίπεδο. Το 1996 ήμουν 24 ετών όταν κανείς δεν μας πίστευε κι εν τέλει κερδίσαμε το Κόρατς! Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια όμως όλοι εδώ μιλούν ακόμα για εκείνα τα παιχνίδια με τη Στεφανέλ (σ.σ. ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος που κατέκτησε τούρκικη ομάδα, σε οποιοδήποτε άθλημα!".

Σαρίτσα στο Euroleague Greece: "Έτσι κερδίζεις Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς!"


Ο Ουφούκ Σαρίτσα βλέπει τον... εαυτό του στον τελικό του Κυπελλούχων με τον Άρη, το 1993!

Τι ταμπέλα θα βάζατε, λοιπόν στον προπονητή Σαρίτσα;
"Προσπαθώ να ζω κάθε στιγμή σε αυτή τη δουλειά. Θέλω το καλύτερο! Ζητάω πάντα το καλύτερο από τον εαυτό μου και από τους παίκτες μου. Από την πρώτη στιγμή που έρχεται κάποιο νέο παιδί στην Καρσίγιακα, προσπαθώ να του περάσω στο μυαλό ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε όλους. ΟΚ, υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και καλύτερους παίκτες αλλά δεν με νοιάζει! Δεν έχει καμία σημασία. Τα ονόματα στα χαρτιά δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Θα σε δω στο γήπεδο! Αυτή είναι η σκέψη και η ιδεολογία μου".

Πάμε να δούμε από την αρχή αυτό που έγινε πέρσι στην Τουρκία; Πως τα κατάφερε η Καρσίγιακα και από εκεί που δεν την περίμενε κανείς, κέρδισε τη Φενέρ και την Εφές;

"Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όχι πέρσι. Όταν ήλθα στην Καρσίγιακα από την Εφές, η ομάδα είχε να παίξει στα playoffs 5 ή 6 χρόνια. Στην πρώτη μου χρονιά στην ομάδα φτάσαμε ως τον τελικό του Eurochallenge όπου χάσαμε τον τίτλο από τους Ρώσους (σ.σ. Κράσνιε Κρίλια). Την επόμενη χρονιά κερδίσαμε την Τουρκ Τέλεκομ, τη Φενέρ και την Εφές στο Final-8 και κατακτήσαμε το Κύπελλο! Σαν να είπαμε σε όλους «ξέρετε κάτι, είμαστε κι εμείς εδώ!». Πέρσι ζήσαμε το όνειρό μας".

Θα θυμάστε, προφανώς τη δήλωση του κόουτς Αταμάν πως "οι Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς ήρθαν στην Τουρκία, μόνο για λεφτά…"
"Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι τεράστια ονόματα, έχουν κατακτήσει αμέτρητους τίτλους μαζί αλλά το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό. Όπως σου εξήγησα και πριν, αν πιστέψεις στον εαυτό σου και έχεις καρδιά, μπορείς να κερδίσεις τους πάντες. Αυτό, ακριβώς, χρειάζεται. Καρδιά! Να καταλάβεις, δηλαδή, ότι μπορείς να φτάσεις ως το τέλος. Εννοείται πως υπάρχουν ομάδες με τεράστια μπάτζετ και μεγάλα ονόματα. Τους σέβομαι όλους, ειδικά αυτούς τους δυο προπονητές που έχουν τεράστιο background".

Σαρίτσα στο Euroleague Greece: "Έτσι κερδίζεις Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς!"


Ο Τούρκος προπονητής εξήγησε στον συντάκτη του Euroleague Greece, Γιάννη Σταυρουλάκη, το "θαύμα" της Καρσίγιακα

Πως νιώθει ένας προπονητής που κατακτά το πρωτάθλημα κι εν συνεχεία βλέπει τους παίκτες του να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον για καλύτερα συμβόλαια;
"Δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Εννοώ, δεν προσπάθησα να κρατήσω κάποιον με το ζόρι εδώ. Από την αρχή της χρονιάς είχα εξηγήσει σε όλους πως η Καρσίγιακα είναι η μεγάλη τους ευκαιρία. Να παίξουν καλά και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Στο τέλος έφυγαν 6 βασικοί μας παίκτες. Ο Ντίξον, ο Ντίμπλερ, ο Στρόμπερι... Έτσι είναι αυτή η δουλειά. Η χρονιά ξεκίνησε με 7 νέους παίκτες. Θα δούμε που μπορούμε να φτάσουμε".

Τι έχει να παρουσιάσει η πρωτάρα στην Euroleague Καρσίγιακα δεν έναν πολύ δύσκολο όμιλo;
"Τα πράγματα είναι εύκολα για εμάς! Είναι η πρώτη χρονιά του κλαμπ στην ομάδα, μια τρομερή εμπειρία για όλους μας εδώ, όπως και να το κάνουμε. Η Σμύρνη είναι μια… ενδιαφέρουσα πόλη σε ό,τι αφορά το μπάσκετ και οι αντίπαλοί μας θα έχουν την ευκαιρία να το καταλάβουν. Ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα, η Λοκομοτίβ είναι μεγάλες ομάδες. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να μάθουμε να συνηθίσουμε σε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα, με δυο απαιτητικά ματς την εβδομάδα".

Πως βλέπετε τα εφετινά projects του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Euroleague;
"Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει πολλές αλλαγές. Ο Τζόρτζεβιτς είναι ένας καλός κόουτς ενώ έχουν έρθει αρκετοί νέοι παίκτες. Το πιο σημαντικό σε αυτή την ομάδα είναι η ιστορία της! Τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό, όλοι αναρωτιούνται κάθε χρόνο μέχρι πού μπορεί να φτάσει όμως τους βλέπεις πάντα να παίζουν στο TOP-8 και στο Final-4!".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ