ΜΠΑΣΚΕΤ

Αλεξέι Σβεντ: Ώρα να γυρίσει ο διακόπτης

Αλεξέι Σβεντ: Ώρα να γυρίσει ο διακόπτης

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι πιθανότατα ο καλύτερος σκόρερ που κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Για να μπει στην κουβέντα για τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης όμως οφείλει να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι του.

Ο Αλεξέι Σβεντ έγραψε ιστορία χθες (14/10). Με τους 23 πόντους που σημείωσε στη νίκη της Χίμκι επί της Καλέβ έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην VTB League . Το ρεκόρ του δείχνει πολλά. Δεν τα δείχνει όμως και όλα.

Η επαφή του Αλεξέι Σβεντ με το καλάθι είναι.. ερωτική. Ο Ρώσος γκαρντ μπορεί να σκοράρει όπως και όποτε θέλει. Το γεγονός ότι είναι ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους παίκτες στην Ευρώπη δείχνει ότι όλος ο κόσμος εκτιμάει το ταλέντο του. Είναι πιθανότατα ο καλύτερος σκόρερ που κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Το ταβάνι του όμως δεν το έχει πιάσει ακόμα.

ΟΧΙ ΚΑΛΟΥΠΙΑ, ΑΠΛΩΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Σε περίπου δύο μήνες, στις 16 Δεκεμβρίου για την ακρίβεια, ο Αλεξέι Σβεντ θα κλείσει τα 30 του χρόνια. Βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, όντας ο ηγέτης μίας ισχυρής ομάδας όπως η Χίμκι. Τώρα είναι λοιπόν που οφείλει να γυρίσει το διακόπτη και να γίνει ο καλύτερος παίκτης που μπορεί.

Αλεξέι Σβεντ: Ώρα να γυρίσει ο διακόπτης
AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Σβεντ οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να κάνει πολλά βήματα μπροστά. Τώρα είναι η στιγμή που οφείλει να εμπιστευτεί τους συμπαίκτες του, να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να τα κάνει πάντα όλα μόνος του για να κερδίσει η ομάδα του. Με λίγα λόγια, επειδή είναι και πρόσφατο το παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να επιχειρήσει τα 23 από τα 57 σουτ της ομάδας του, όπως έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της EuroLeague όταν τελείωσε τον αγώνα με 34 πόντους και η ομάδα του ηττήθηκε με 66-87 . Σε αυτή τη φάση της καριέρας του δεν έχει σημασία αν σκοράρει τόσο πολύ και η ομάδα του χάνει.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ρώσος γκαρντ δεν μπορεί να μπει σε καλούπι. Αν μπει σε καλούπι δεν θα είναι ο ίδιος παίκτης. Αυτό που οφείλει να καταλάβει όμως είναι ότι θα να ανέβει επίπεδο μόνο αν βρει έναν τρόπο να γίνει πιο... ευέλικτος στον τρόπο σκέψης του και βάλει περισσότερο τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Η Χίμκι θα είναι πάντα η δική του ομάδα. Δεν χρειάζεται όμως να παίρνει το 40% των προσπαθειών της ομάδας για να αποδείξει ότι αυτός είναι ο ηγέτης της.

Ο Σβεντ μπαίνει στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και της ζωής του. Έχει την απόλυτη αναγνώριση. Τώρα όμως έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση που του έχει παρουσιαστεί. Τώρα είναι που οφείλει να μπει πραγματικά στην κουβέντα για τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει όταν σκοράρει 30αρες και η ομάδα του χάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ