EUROLEAGUE

Χάινς: "Αν "έχτιζα" ομάδα στην EuroLeague, θα ξεκινούσα από τον Σπανούλη"

Χάινς: "Αν "έχτιζα" ομάδα στην EuroLeague, θα ξεκινούσα από τον Σπανούλη"

Ο Κάιλ Χάινς επέστρεψε στην Αθήνα και μίλησε στο EuroLeague Greece για το επταετές ταξίδι του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, εξήγησε τι έμαθε από τον Μάικ Μπατίστ και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ αποθέωσε -για μία ακόμη φορά- τον Βασίλη Σπανούλη.

Το ταξίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Αθήνα για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό Superfoods σήμαινε την επιστροφή του Κάιλ Χάινς στα μέρη που έζησε μοναδικές στιγμές για μία διετία (2011-'13) με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο 31χρονος πλέον σέντερ της "ρωσικής αρκούδας" έχει παραπάνω από έναν λόγους να χαμογελά κάθε φορά που μιλάει για τους "ερυθρόλευκους", τον Βασίλη Σπανούλη και όλα όσα έχει καταφέρει να ζήσει αυτή την επταετία στην EuroLeague.

Ο παίκτης που χάρη στο ταλέντο του έγινε... μόδα στην Ευρώπη και άλλαξε εν πολλοίς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το παιχνίδι οι προπονητές μίλησε στο EuroLeague Greece για την διαδρομή από μια μικρή ιταλική πόλη μέχρι την πρωτεύουσα της Ρωσίας, την προσπάθεια που κάνει για το δεύτερο repeat της καριέρας του στην EuroLeague, αλλά και για τα πρόσωπα που τον έχουν σημαδέψει: τον Βασίλη Σπανούλη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Μάικ Μπατίστ, τον Νάντο Ντε Κολό, τον Μίλος Τεόντοσιτς και -φυσικά- τον Δημήτρη Ιτούδη.

- Πρόσφατα έγραψες στον λογαριασμό σου στο Twitter για το πως ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σου ταξίδι, στη Βερόλι. Τι είναι αυτό που ήθελες να περάσεις στα νέα παιδιά με τη συγκεκριμένη κίνηση;

"Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, τα οποία σκέφτομαι πλέον, είναι ότι θέλω να δώσω στα νέα παιδιά κάποιες εικόνες από αυτές που έζησα. Είμαι βετεράνος πλέον (γελάει) στην Ευρώπη, οπότε σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο να δώσω στα νέα παιδιά κάποιες συμβουλές για αυτά που πρόκειται να συναντήσουν ή για αυτά που ήδη βιώνουν, προκειμένου να μην απογοητεύονται. Πολλές φορές η νοοτροπία είναι αυτή που μπορεί να σε κρατήσει "όρθιο" στη διάρκεια της καριέρας σου, όταν βιώνεις πολλές και μεγάλες αλλαγές. Νιώθω ότι αν μπορώ να δώσω κάποιες συμβουλές για να βοηθήσω ενδεχομένως κάποια παιδιά, πρέπει να το κάνω. Να κοιτάνε πάντα μπροστά και να μην απογοητεύονται. Προσωπικά, θεωρώ ότι αν δεν πήγαινα στη Βερόλι, σε μια ομάδα με πολλούς βετεράνους, ενδεχομένως να μην ήμουν εδώ τώρα. Μπορεί να ακουστεί κάπως αλλά αυτή η ομάδα ενδεχομένως είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καριέρα μου, κυρίως γιατί ήταν η πρώτη μου εμπειρία στην Ευρώπη και στάθηκα τυχερός να τη ζήσω εκεί".

- Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα, ε;

"Είναι τρελό, φίλε. Χαζεύω κάποιες φορές τα scouting reports που υπήρχαν για εμένα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Από τη μία είναι στενάχωρο, από την άλλη βλέπεις πόσα πράγματα έχεις ζήσει και έχεις περάσει και νιώθω πραγματικά τυχερός που μπόρεσα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου να απολαύσω κάθε χρονιά στις ομάδες που ήμουν. Από πιτσιρικάς βέβαια στις ομάδες, πλέον έχω την ταμπέλα του βετεράνου να με συνοδεύει, οπότε το μοναδικό πράγμα που με κάνει να μελαγχολώ είναι ότι με θεωρούν όλοι πια μεγάλο (γελάει)".

Χάινς: "Αν "έχτιζα" ομάδα στην EuroLeague, θα ξεκινούσα από τον Σπανούλη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Πήρα πράγματα από τους Διαμαντίδη και Μπατίστ"

- Μιας κι αναφέρθηκες στο κομμάτι της νοοτροπίας, εσύ κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης είστε ίσως οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που έκαναν τη διαφορά στην EuroLeague, μέσα από την σκληρή δουλειά.

"Ίσως αλλάζουν τα πράγματα. Το βασικό είναι να έχεις ταλέντο, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Απλά η νοοτροπία σε ξεχωρίζει από τους πολλούς παίκτες, σε διαχωρίζει. Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερός γιατί στην καριέρα μου μπόρεσα να αγωνιστώ δίπλα σε βετεράνους και έμπειρους παίκτες, που μου έδειξαν τον τρόπο. Στην Μπάμπεργκ είχα τον Κέισι Τζέικομπσεν, στον Ολυμπιακό είχα τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι ίσως ο πιο σκληρός πνευματικά παίκτης που έχω συναντήσει. Γενικά στάθηκα τυχερός που πέρασα μια διετία στην Ελλάδα, γιατί εκτός των άλλων είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Μάικ Μπατίστ και τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να πάρω κι από αυτούς στοιχεία του χαρακτήρα τους, σε ό,τι αφορά το πνευματικό κομμάτι και το τι χρειάζεται για να είσαι στην κορυφή. Το ταλέντο είναι αυτό που θα σε φτάσει ως ένα σημείο, θα σε τοποθετήσει ψηλά, αλλά το mentality είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους και θα σε κάνει μοναδικό".

- Έχεις συνειδητοποιήσει ότι πλέον εσύ πρέπει να μιλάς στους νεότερους κι όχι να ακούς κάποιον ως συμβουλάτορα;

"Είμαι κάτι κι από τα δύο. Δεν είμαι τόσο μεγάλος για να τους βάζω κάτω και να τους μιλάω, αλλά έχω την εμπειρία να τους δίνω κάποιες συμβουλές. Όπως σου είπα, έχω παίξει μαζί με κορυφαίους βετεράνους, οπότε ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα νέα παιδιά. Μπορεί να μην έχω επηρεάσει ακόμη κάποιους, αλλά θα ήθελα να έχω επηρεάσει έστω έναν στη ζωή και την καριέρα του, να τον έχω βοηθήσει με αυτά που λέω. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό".

"Γιατί όχι να κλείσω την καριέρα μου στην ΤΣΣΚΑ;"

- Πως θα έβλεπες το ενδεχόμενο να τελειώσεις την καριέρα σου στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας;

"Μου αρέσει πολύ η πόλη, ο σύλλογος, το κλίμα στην ομάδα, όλα. Νιώθω τυχερός που μπορώ να είμαι κομμάτι αυτού του οργανισμού. Γι αυτό σκέφτομαι πως αν μου παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία, θα ήθελα να την εκμεταλλευτώ και να μείνω για πάντα".

- Άρα να υποθέσουμε ότι δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα με τον καιρό στη Ρωσία.

(γελάει) "Τον συνηθίζεις μετά από λίγο. Εντάξει δεν είναι σαν την Ελλάδα, που υπάρχει ήλιος σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά δεν είναι τόσο πρόβλημα ο καιρός στη Μόσχα όσο μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Στην πορεία συνηθίζεις και το προσπερνάς. Δεν είναι τόσο τραγικό να βάζεις ένα μπουφάν παραπάνω και έναν σκούφο".

- Άρα αυτό σημαίνει πως δεν βλέπεις τον εαυτό σου στο ΝΒΑ;

"Δεν μπορώ να πω κάτι γι αυτό. Θέλω να είμαι στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό".

Χάινς: "Αν "έχτιζα" ομάδα στην EuroLeague, θα ξεκινούσα από τον Σπανούλη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Θα προτιμούσα τον Σπανούλη από τον Χάινς"

- Ο Μίλος Τεόντοσιτς και ο Νάντο Ντε Κολό είναι το καλύτερο δίδυμο περιφερειακών στην ιστορία της EuroLeague; Πως το βλέπεις;

"Κάνουν τρομερά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Ο Νάντο (Ντε Κολό) έκανε απίστευτα πράγματα πέρσι, κι ο Μίλος (Τεόντοσιτς) είναι σε άλλο επίπεδο πλέον, κάνει απίστευτα πράγματα. Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν είναι όντως το καλύτερο δίδυμο στην ιστορία, γιατί δεν μου έρχεται τώρα στο μυαλό κάτι αντίστοιχο από τα προηγούμενα χρόνια".

- Θα τους έβαζες στην ίδια εξίσωση δηλαδή με παίκτες που έχουν συνυπάρξει σε ομάδες, όπως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Βασίλης Σπανούλης;

"Ναι σίγουρα μπορείς να τους βάλεις στην ίδια κουβέντα, αλλά είναι πιο περίπλοκο στο κομμάτι της ανάλυσης για το ποιο δίδυμο ήταν το καλύτερο. Η ουσία είναι ότι κι οι δύο παίζουν τόσο καλά που είναι υποψήφιοι για τον τίτλο του MVP στην EuroLeague. Κι αυτό λέει πολλά, δεν πιστεύω πως έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Είμαι πραγματικά τυχερός που τους έχω στην ομάδα μου και όχι απέναντι".

- Αν είχες το δικαίωμα της επιλογής, ποιον παίκτη θα διάλεγες για να "χτίσεις" μια ομάδα της EuroLeague από την αρχή;

"Είναι πολλοί, αλήθεια σου λέω. Κι είμαι προκατειλημμένος, γιατί θα σου έλεγα πχ τον Βασίλη Σπανούλη. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, θα ήταν σίγουρα μέσα στις επιλογές μου. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν ο Νάντο Ντε Κολό και ο Μίλος Τεόντοσιτς, οπότε νομίζω πως είναι μοιρασμένα τα πράγματα. Νομίζω θα είχα μεγάλο πρόβλημα να καταλήξω σε κάποιον, τι μου κάνεις τώρα; (γελάει). Έναν από τους τρεις θα επέλεγα, χωρίς δεύτερη σκέψη".

- Δηλαδή, δεν θα διάλεγες τον Κάιλ Χάινς;

(γελάει) "Όχι, ακόμη κι έτσι θα προτιμούσα έναν από αυτούς τους τρεις. Θα ήθελα να είμαι στο πλευρό τους για να παίζω. Ξέρεις γιατί εστίασα σε αυτούς τους τρεις; Μην κοιτάς μόνο τι κάνουν στο γήπεδο, πόσα μεγάλα σουτ βάζουν ή πως βοηθούν την ομάδα τους στη διάρκεια ενός αγώνα. Επειδή τους έχω ζήσει γενικότερα, βάζω πάντα στην εξίσωση και την συμπεριφορά τους, το πνευματικό κομμάτι και όσα προσφέρουν κι εκτός παρκέ. Πίστεψέ με κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό".

Χάινς: "Αν "έχτιζα" ομάδα στην EuroLeague, θα ξεκινούσα από τον Σπανούλη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Ο Ιτούδης δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις"

- Στόχος είναι η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη για το τρόπαιο της EuroLeague. Είναι η dream city για σένα, ή προτιμάς το Λονδίνο ή το Βερολίνο;

"Μου αρέσει η Κωνσταντινούπολη. Εκεί κέρδισα τον πρώτο τίτλο της καριέρας μου στην EuroLeague, στο πιο ιστορικό παιχνίδι της διοργάνωσης. Αυτή την στιγμή στόχος όλων μας είναι να φτάσουμε εκεί και να κρατάμε το τρόπαιο. Θα είναι τρομερό να κάνω δεύτερη φορά back to back στη διοργάνωση. Δεν ξέρω αν το έχει καταφέρει άλλος στο παρελθόν, κιόλας".

- Φέτος υπάρχει λιγότερη πίεση στην ομάδα, από την στιγμή που κατακτήσατε πέρσι το τρόπαιο;

"Δεν θα το έλεγα έτσι. Υπάρχει πάντα πίεση, απλά φέτος είναι διαφορετικής μορφής. Όταν είσαι ο πρωταθλητής, όλοι σε κυνηγάνε, θέλουν να σε κερδίσουν. Οι αντίπαλοι θέλουν πάντα να νικήσουν τον πρώτο και αυτό σίγουρα προσθέτει πίεση. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σε κερδίσουν. Λένε πως το πιο δύσκολο είναι να παραμείνεις στην κορυφή. Όλα είναι εξίσου δύσκολα, είτε το να φτάσεις στην κορυφή είτε να παραμείνεις εκεί. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, δεν αστειεύεται. Προσωπικά βέβαια προτιμώ να πρέπει να μένω στην κορυφή, παρά να παλεύω για να φτάσω εκεί".

- Σίγουρα όμως δεν έχετε να αποδείξετε τόσα πολλά, αφού καταφέρατε να οδηγήσετε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κορυφή της Ευρώπης μετά από οκτώ χρόνια.

"Δεν είμαστε τέτοιου είδους ομάδα, που σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε κάτι να αποδείξουμε. Παραμένουμε πολύ πεινασμένοι για να ξαναπάρουμε το τρόπαιο. Θέλουμε να πάμε μέχρι το τέλος του δρόμου. Δεν χαλαρώνουμε επειδή πήραμε πέρσι τον τίτλο. Πίστεψέ με ο κόουτς (Δημήτρης Ιτούδης) και ο σύλλογος δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις".

"Δεν έχουμε κάποια προτίμηση σε αντίπαλο για τα playoffs"

- Μιας κι έρχονται τα playoffs, υπάρχει κάποια προτίμηση ή κάποια ομάδα που δεν θέλετε με τίποτα να βρείτε μπροστά σας;

"Με το νέο format δεν μπορείς να κάνεις υπολογισμούς και να προετοιμαστείς για κάτι συγκεκριμένο. Δεν κοιτάμε τις πιθανότητες και το ποια ομάδα μπορεί να πέσει πάνω μας. Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές, οπότε δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Κοιτάμε τους εαυτούς μας και το πως θα είμαστε εμείς κατάλληλα προετοιμασμένοι για να πάρουμε την πρόκριση για το Final Four, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι απέναντί μας".

- Παρεμπιπτόντως, κάποιες φορές μοιάζετε να παίζετε μια ταχύτητα πάνω σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της EuroLeague. Θα μπορούσατε, πιστεύεις, να είστε ανταγωνιστικοί στο ΝΒΑ;

"Είναι διαφορετικό το στυλ του παιχνιδιού, διαφορετικοί οι κανόνες. Γι αυτό δεν είναι εύκολο να πεις κάτι ή να μιλήσεις συγκεκριμένα. Θα ήταν ενδιαφέρον βέβαια να βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση".

- Τελευταία ερώτηση: τι είναι πιο δύσκολο; Να μαρκάρεις έναν πολύ ψηλό και βαρύ σέντερ ή να βγαίνεις στην περιφέρεια για να μαρκάρεις κάποιον γκαρντ;

(γελάει) "Είναι εξίσου δύσκολα, πίστεψέ με. Οι πολύ ψηλοί είναι δύσκολο να τους κοντρολάρεις, δεν ξέρω πως το κάνω κάποιες φορές (γελάει). Από την άλλη, όταν βγαίνεις στην περιφέρεια να μαρκάρεις έναν γκαρντ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιατί είναι τόσο ολοκληρωμένοι οι περισσότεροι παίκτες, που δεν ξέρεις τι να περιμένεις και τι να τους δώσεις".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ