EUROLEAGUE

Ουοναμέικερ: "Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ"

Ουοναμέικερ: "Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ"

Ο Μπραντ Ουοναμέικερ μίλησε στο EuroLeague Greece για το ματς Νταρουσάφακα-Ολυμπιακός. Χαρακτήρισε σκληροτράχηλη ομάδα τους Πειραιώτες και θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τον Σπανούλη.

Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, ο Μπραντ Ουοναμέικερ είναι κορυφαίος παίκτης της Νταρουσάφακα στην τρέχουσα σεζόν με "14.3" βαθμολογία στο ranking. Ο 27χρονος γκαρντ, σε 9 αναμετρήσεις, έχει μέσο όρο 14.3 πόντους (50.8% δίποντα, 36.4% τρίποντα, 93.1% βολές), 5.1 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο. Αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά και έναν από τους καλύτερους πλέι-μέικερ την τελευταία διετία στην διοργάνωση.

Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση Νταρουσάφακα - Ολυμπιακός, για την 10η αγωνιστική της EuroLeague, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα (19:00, ΕΡΤ1) της Παρασκευής (2/12), ο Μπραντ Ουοναμέικερ παραχώρησε συνέντευξη στο EuroLeague Greece, μιλώντας για το ματς. Ο 27χρονος Αμερικανός πλέι-μέικερ, μεταξύ άλλων, τόνισε πως στόχος των "πρασίνων" είναι να αποκτήσουν χημεία, χαρακτήρισε σκληροτράχηλη ομάδα τους Πειραιώτες και σχολίασε πως ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας παίκτης-θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος ξεχωρίζει για τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

-Ποια είναι η άποψη σου για την νέα μορφή της EuroLeague και ποιες οι εντυπώσεις από τις πρώτες εμφανίσεις της Νταρουσάφακα στην φετινή διοργάνωση;

"Προσωπικά μου αρέσει η φετινή αλλαγή και το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague. Καταρχάς, υπάρχουν λιγότερες προπονήσεις και περισσότερα παιχνίδια, κάτι ευχάριστο για τον κάθε παίκτη. Είναι κάτι που προσωπικά το προτιμώ. Σίγουρα, υπάρχει κούραση από τα συνεχή ταξίδια, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί από τα πολλά ματς, αλλά ο κάθε μπασκετμπολίστας, από την στιγμή που αγαπά το άθλημα, χαίρεται και απολαμβάνει να παίζει πολλά παιχνίδια.

Όσον αφορά την Νταρουσάφακα στην φετινή διοργάνωση, είμαστε μία νέα ομάδα, με νέο κόουτς και με αρκετές αλλαγές στο φετινό ρόστερ. Οπότε, είμαστε σε μία διαδικασία να βρούμε χημεία και να "δέσουμε" περισσότερο σαν σύνολο. Έχουμε ορισμένα σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι μας και είναι σημαντικό να αποκτήσουμε διάρκεια. Στην αρχή κάναμε ορισμένες εντός έδρας ήττες που μας πλήγωσαν, ενώ χάσαμε και ορισμένα παιχνίδια, όπως κόντρα στην Αρμάνι και τον Παναθηναϊκό, τα οποία θα μπορούσαμε να τα είχαμε κερδίσει αν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί. Όσο περνά ο καιρός πιστεύω πως θα βελτιωνόμαστε, γιατί έχουμε καλό υλικό σαν ρόστερ, αλλά και έναν εξαιρετικό προπονητή".

Ουοναμέικερ: "Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ"

-Τι στυλ μπάσκετ θέλει να παίξει φέτος η Νταρουσάφακα, τι είναι αυτό που ζητάει από εσάς ο Ντέιβιντ Μπλατ;

"Θέλουμε να παίξουμε γρήγορο μπάσκετ, είναι στόχος μας να τρέχουμε στο ανοιχτό γήπεδο. Γενικότερα, φέτος, οι περισσότερες ομάδες θέλουν να λειτουργήσουν σε υψηλό τέμπο και να πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε υψηλό σκορ, κάτι που το θέλουμε και εμείς. Έχουμε ταλέντο στην επίθεση, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, αλλά παράλληλα πρέπει να παρουσιαζόμαστε καλοί και στην άμυνα. Ο προπονητής μας τονίζει συνεχώς πως πρέπει να λειτουργούμε καλά σαν σύνολο και όχι σαν μονάδες.

Θέλει να λειτουργούμε ομαδικά, να έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας, να παίρνουμε σωστές και έξυπνες αποφάσεις. Θέλει να λειτουργούμε σαν "ένα" σε άμυνα και επίθεση. Ξέρουμε καλά πως οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια το τρόπαιο της EuroLeague το κατάφεραν γιατί η κάθε μία διέθετε χημεία, συνοχή και λειτουργούσε εξαιρετικά σαν σύνολο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς, να αποκτήσουμε ομοιογένεια και να λειτουργούμε καλά σαν ομάδα. Έχουμε ακόμη περιθώρια βελτίωσης και όσο περνά ο καιρός εμπιστευόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον".

-Έχετε μπροστά σας το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Τι πρέπει να κάνει σωστά η Νταρουσάφακα για να πάρει την νίκη;

"Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο ματς. Παίζουμε στο γήπεδο μας και θέλουμε να νικήσουμε. Έχουμε χάσει στο ξεκίνημα της σεζόν παιχνίδια στο γήπεδο μας, όπως με την Αρμάνι Μιλάνο και την Αναντολού Εφές και δεν θέλουμε να χάσουμε ξανά μέσα στο "σπίτι" μας. Νομίζω πως στην φετινή EuroLeague είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύεις την έδρα σου, να σημειώνεις μόνο νίκες και να καταφέρεις να παίρνεις όσα περισσότερα "διπλά" μπορείς. Πρέπει να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι κόντρα στον Ολυμπιακό. Θέλουμε να επιβάλλουμε το παιχνίδι μας και να ελέγξουμε τον ρυθμό. Θέλουμε να τους δημιουργήσουμε προβλήματα με το ταλέντο μας στην επίθεση και παράλληλα πρέπει να παρουσιαστούμε αποτελεσματικοί στην άμυνα, περιορίζοντας τα ατού τους, καθώς έχουν παίκτες "κλειδιά". Τους σεβόμαστε σαν αντίπαλο, αλλά στο μυαλό μας έχουμε μόνο την νίκη. Την χρειαζόμαστε".

Ουοναμέικερ: "Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ"

-Ποια είναι η άποψη σου για τον Ολυμπιακό; Υπάρχουν παίκτες που θαυμάζεις και πρέπει να προσέξει η Νταρουσάφακα;

"Ο Ολυμπιακός είναι μία σπουδαία ομάδα με μεγάλη παράδοση στην διοργάνωση, ένας μεγάλος αντίπαλος τον οποίο σέβομαι προσωπικά, όπως και όλοι στην Νταρουσάφακα. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει την EuroLeague δύο συνεχόμενες χρονιές, έχει παίξει τρεις φορές σε τελικούς Final Four μέσα σε τέσσερα χρόνια και διαθέτει παίκτες με ικανότητες και με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση. Είναι μία ομάδα που έχει το πνεύμα του νικητή, μία αρκετά σκληροτράχηλη ομάδα που είναι δύσκολο να την νικήσεις. Φέτος νομίζω παίζουν πιο γρήγορο μπάσκετ, ποντάρουν περισσότερο στην επίθεση τους, σκοράρουν περισσότερο, αλλά ξεχωρίζουν κυρίως για την εξαιρετική τους άμυνα, αυτή θεωρώ πως είναι η βάση τους. Παίζουν πάντα σκληρά στην άμυνα και βγάζουν ενέργεια. Τους αντιμετώπισα και πέρσι με την Μπάμπεργκ, έτυχε να τους νικήσουμε δύο φορές, αλλά ξέρω πως είναι ένας αρκετά ισχυρός αντίπαλος.

Από τους παίκτες του, αναμφισβήτητα, ξεχωρίζω τον Σπανούλη. Είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών στην EuroLeague. Ξέρω πως θα έχω δύσκολο έργο απέναντι του στην μεταξύ μας αναμέτρηση, αλλά έχει πάντα ενδιαφέρον να παίζω απέναντι του. Τον σέβομαι και τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Είναι ικανότατος τόσο στο να σκοράρει, όσο και στο να πασάρει, όσοι ελάχιστοι παίκτες. Είναι πανέξυπνος! Ξέρει να διαβάζει άριστα το παιχνίδι και κάθε φορά που επιτίθεται έχει δύο-τρία σενάρια στο μυαλό του για την εξέλιξη της φάσης. Είναι δύσκολο να τον περιορίσεις. Σπουδαίος παίκτης με νοοτροπία νικητή".

-Ποια είναι οι στόχοι της Νταρουσάφακα για την φετινή σεζόν;

"Στόχος μας είναι να γίνουμε περισσότερο ομάδα, να "δέσουμε" περισσότερο σαν σύνολο μεταξύ μας, να βγάλουμε περισσότερους αυτοματισμούς και να βελτιωνόμαστε σε όλους τους τομείς. Όσο περνά ο καιρός, θα γινόμαστε καλύτερη ομάδα. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να μιλήσω για στόχους, γιατί είναι κανόνας μας να μην βλέπουμε μακριά παρά μόνο το επόμενο παιχνίδι. Προφανώς και θέλουμε να μπούμε στα playoffs της EuroLeague σε πρώτη φάση, αλλά αυτό που υπάρχει στο μυαλό μας είναι μόνο το δύσκολο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Είναι όπως είπα μία ιδιαίτερα σκληροτάχηλη ομάδα με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση και πρέπει να την προσέξουμε. Επόμενος μας στόχος, λοιπόν, είναι να νικήσουμε τον Ολυμπιακό".

Ουοναμέικερ: "Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ"

-Έχουμε φτάσει στις 10 αγωνιστικές, είναι σχετικά νωρίς, αλλά από τα ματς που έχετε δώσει και έχεις δει, ποιες ομάδες θα ξεχώριζες πως είναι φαβορί για το Final Four;

"Eίναι μία πάρα πολύ μεγάλη σεζόν και είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας. Θα δώσουμε 30 παιχνίδια στην κανονική περίοδο, πριν τα playoffs. Πολλά μπορούν να αλλάξουν στην εξέλιξη της σεζόν και είναι αρκετά νωρίς να κάνεις προγνωστικά και προβλέψεις. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες με εξαιρετικά ρόστερ, οι οποίες διαθέτουν και εμπειρία και ξεχωρίζουν, αλλά δεν μπορώ να σου προβλέψω ποιες ομάδες θα πάνε στο Final Four. Αυτό που μπορώ να σου πω, όμως, είναι πως φέτος θα ξεχωρίσουν όποιες ομάδες παρουσιάζουν διάρκεια και συνέπεια στο παιχνίδι τους. Αυτό που νοιάζει κάθε ομάδα αυτή την στιγμή είναι να μαζεύει όσες περισσότερες νίκες γίνεται. Αυτό ενδιαφέρει και εμάς. Είμαστε στο 5-4 και θέλουμε να βελτιώσουμε το ρεκόρ μας".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ