EUROLEAGUE

Ο Δέδας "ακτινογραφεί" την Εφές

Ο Δέδας "ακτινογραφεί" την Εφές

Ο συνεργάτης του Γιούρι Ζντοβτς στην τουρκική Γκαζιάντεπ, Στέφανος Δέδας, αποκάλυψε στο Euroleague Greece την "αχίλλειο πτέρνα" των Τούρκων

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί σήμερα (20.00) στο ΣΕΦ την Εφές Αναντολού και θέλει νίκη για να διευρύνει το σερί του. Κάτι ανάλογο, όμως επιθυμούν και οι Τούρκοι του Βαγγέλη Αγγέλου που προέρχονται από δύο συνεχόμενες νίκες στην Euroleague.

Η... ελληνική παροικία στην Τουρκία είναι μεγάλο, καθώς εκτός των Αγγέλου, Ιτούδη, Πιστιόλη και Βασιλειάδη στην γείτονα χώρα εργάζεται κι ο κόουτς Στέφανος Δέδας, ο οποίος είναι άμεσος συνεργάτης του Γιούρι Ζντοβτς στην Γκαζιάντεπ. Ο Έλληνας τεχνικός που τα τελευταία χρόνια αποτελεί δεξί χέρι του Σλοβένου προπονητή μίλησε στο Euroleague Greece και ανέλυσε τον σημερινό αντίπαλο των "ερυθρολεύκων", ενώ αποκάλυψε πως θα βρίσκεται για τα επόμενα 2+1 χρόνια στο πάγκο της Εθνικής Σλοβενίας στο πλευρό του κουμπάρου του, Ζντοβτς.

Ο Δέδας "ακτινογραφεί" την Εφές

"Αυτά να προσέξει, εκεί να χτυπήσει"

Γνωρίζετε την Εφές αρκετά καλά. Ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα;

Η Εφές είναι μία ομάδα που σε σχέση με τις άλλες της Κωνσταντινούπολης δεν έχει τον ίδιο κόσμο. Η έλλειψη αρκετών φιλάθλων σημαίνει ότι δεν έχει την ίδια πίεση για το αποτέλεσμα σε σχέση με τους άλλους. Τα τελευταία χρόνια είχε υψηλά μπάτζετ και στηριζόταν σε μεγάλα εμπορικά ονόματα χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Φέτος οι διοικούντες αποφάσισαν να ρίξουν το μπάτζετ και να χρησιμοποιήσουν πιο νεαρούς γηγενείς παίκτες. Είναι μεταβατική χρονιά γι’ αυτούς φέτος”.

Ποια πράγματα έχουν αλλάξει μετά την έλευση του Βαγγέλη Αγγέλου;

Ο Αγγέλου ασκεί μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα στους παίκτες. Ασχολείται με κάθε φάση ξεχωριστά σε άμυνα κι επίθεση. Ο Οκτάι Μαχμούτι ήταν περισσότερο διαχειριστής σε σχέση με τον Αγγέλου.

Από εκεί και πέρα το φορμάρισμα που περνάει τον τελευταίο καιρό η Εφές οφείλεται στην απουσία του Ερντέν, καθώς χωρίς αυτόν μέσα βγάζει μεγαλύτερη μαχητικότητα και ενέργεια στο παρκέ. Προσπαθεί ο Αγγέλου να παίζει πλέον με πιο γρήγορους και μαχητικούς ψηλούς.

Γενικότερα ο κόουτς Αγγέλου έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια προσπαθώντας να φέρει την ομάδα στα μέτρα του, ενώ έχει δώσει ρόλο σε όλους τους παίκτες θέλοντας να ενεργοποιήσει όλο το ρόστερ που έχει στη διάθεση του. Είναι δεδομένο ότι όσο οι παίκτες θα προσαρμόζονται τόσο καλύτερα θα πηγαίνει κι η ομάδα”.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός και σε ποια αδυναμία θα μπορούσε να χτυπήσει;

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ όλους τους παίκτες γιατί έχει μεγαλώσει πλέον το ροτέισον. Η παρουσία του Μπιέλιτσα που συνδυάζεται εξίσου καλά με τους Γκονλούμ και Σαβάνοβιτς δημιουργεί μία τριπλέτα πολύ έξυπνη, μαχητική όπου όλοι μπορούν να παίξουν μεταξύ τους στους συνδυασμούς, κάτι που δίνει καλό ροτέισον στην ομάδα. Όταν στο παρκέ βρίσκονται μαζί οι Σαβάνοβιτς και Μπιέλιτσα δίνουν καλό σουτ από απόσταση κάτι που δίνει χώρους για να κάνουν ντράιβ οι Πλάνινιτς και Γκόρντον.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει τον Πλάνινιτς που έχει κάποια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του. Για παράδειγμα όσο πάει προς το τέλος το παιχνίδι σουτάρει περισσότερο, ενώ στην αρχή του αρέσει περισσότερο να κάνει διεισδύσεις και να μοιράζει ασίστ. Από εκεί και πέρα πάντα χρειάζεται προσοχή στον Βασιλειάδη, ο οποίος αν βρει ρυθμό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος στο τρίποντο.

Όσο αφορά το που μπορεί να χτυπήσει, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα βρει κάποια σχήματα με πολλούς άπειρους μαζί στο παρκέ. Την ώρα που η Εφές θα κάνει το ροτέισον της θα μπορεί να χτυπήσει και να κορυφώσει την απόδοση του παίρνοντας προβάδισμα. Ουσιαστικά πρέπει να χτυπήσει στο βάθος που έχει στον πάγκο του. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι παίκτες του Μπαρτζώκα όταν δουν τους μικρούς της Εφές στο παρκέ να μην τους υποτιμήσουν αλλά να κορυφώσουν”.

Ο Δέδας "ακτινογραφεί" την Εφές

Τι βλέπετε για τις ελληνικές ομάδες και την πορεία τους στην Euroleague;

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι φτιαγμένοι για να διεκδικούν πρόκριση στο final 4. Θεωρώ ότι ο μίνιμουμ στόχος τους θα έχει επιτευχθεί αν μπουν στα play off, καθώς από εκεί και πέρα παίζει ρόλο με ποιον και που θα παίξεις. Το δεδομένο είναι ότι έχουν δυνατές φανέλες και το βάρος τους σε οδηγεί πάντα ψηλά.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει πλέον στη φάση του ΤΟΡ 16 πρέπει πρώτος στόχος να είναι η είσοδος στους “8” κι από εκεί και πέρα με όπλα την εμπειρία και τη φανέλα να διεκδικήσουν την τετράδα. Προσωπική εκτίμηση πάντως είναι ότι θα καταφέρουν κι οι δύο να φτάσουν στο Μιλάνο ακόμα κι αν χρειαστεί να σπάσουν έδρα”.

Πώς είναι τα πράγματα στην Γκαζιάντεπ;

Είναι η δεύτερη χρονιά της στην πρώτη κατηγορία. Πέρσι έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό με την μεταγραφή του Ντόρσεϊ.

Ο σύλλογος έχει φανταστική οργάνωση. Αγωνιστικά αν και είχαν μεγάλο μπάτζετ δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αλλαγή προπονητή. Αυτή η αλλαγή ήταν σημαντική γιατί έκριναν ότι πρέπει να αλλάξουν επίπεδο και να δουν την δουλειά ενός προπονητή που δεν κατάγεται από την Τουρκία. Ο Ζντοβτς είναι ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας.

Όταν ανέλαβε ο κόουτς Ζντόβτς στα τέλη του Νοεμβρίου η ομάδα ήταν τελευταία, ενώ ακολουθούσε ένα πρόγραμμα με 5 αγώνες κόντρα στα κορυφαία κλαμπ του πρωταθλήματος. Εκείνο το διάστημα ήταν περισσότερο προσαρμογής και προπόνησης με τον κόουτς να ρίχνει το βάρος στην άμυνα. Με σκληρή δουλειά καταφέραμε από τους 80 πόντους μέσο όρο που είχαμε παθητικό να το ρίξουμε πλέον στους 60. Έγιναν κάποιες προσθήκες με σημαντικότερη αυτή του Μπαρίς Ερμίς από την Φενέρμπαχτσε κι έτσι πλέον διανύουμε μία περίοδο φόρμας. Είναι σημαντικό ότι φορμαριστήκαμε τώρα γιατί είναι μία δύσκολη καμπή του πρωταθλήματος και του Eurochallenge. Τον τελευταίο μήνα έχουμε κάνει καλές νίκες”.

Ποιοι στόχοι υπάρχουν;

Στην αρχή ήθελαν να μπουν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, όμως τα πράγματα πήγαν άσχημα κι έτσι ζήτησαν τη σωτηρία της ομάδας. Μετά την έλευση του Ζντοβτς άλλαξαν αρκετά τα πράγματα και πλέον μπορούμε να κοιτάμε πιο ψηλά, καθώς ο στόχος των πλέι οφ είναι ανοικτός. Στην Ευρώπη θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το final 4 του Eurochallenge, καθώς θα είναι μεγάλη διαφήμιση για την ομάδα και για την προσπάθεια που κάνει”.

"Θα είμαστε πάλι μαζί και στην Εθνική Σλοβενίας"

Έχετε προσαρμοστεί στην Τουρκία;

Η προσαρμογή μας ήταν αρκετά εύκολη, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας μας έδωσαν όλες τις ανέσεις που χρειαζόμασταν. Σπίτι, αυτοκίνητο κι όλα είναι κοντά στο γήπεδο. Μπορώ να πω ότι όλα ήρθαν πολύ απλά και ομαλά.

Όσον αφορά την προσαρμογή μου σε προσωπικό επίπεδο, μετά την εμπειρία της Ρωσίας η Τουρκία μου ήρθε πολύ πιο εύκολα, καθώς είναι πιο κοντά στη δική μας την ελληνική καθημερινότητα. Θα τολμούσα να πω ότι μετά τη Ρωσία τα πάντα είναι πιο εύκολα. Η Τουρκία είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα”.

Ο Δέδας "ακτινογραφεί" την Εφές

Η σχέση σας με τον Γιούρι Ζντοβτς είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματική. Πώς είναι η συνεργασία σας;

Επαγγελματικά πρωτοσυνεργαστήκαμε το 2005-06 στον Ηρακλή, στη συνέχεια ακολούθησε το 2009 η Εθνική Σλοβενίας και μετά μία διετία (2011-13) στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης όπου ήταν πετυχημένη η παρουσία μας, καθώς τερματίσαμε 3οι στη Ρωσία (καλύτερη θέση στην ιστορία της ομάδας), ενώ φτάσαμε και στο final 4του Eurocup.

Σε προσωπικό επίπεδο φυσικά και δεν είναι απλά ένας συνεργάτης. Το καλοκαίρι με πάντρεψε με την σύζυγο μου οπότε πλέον είμαστε και κουμπάροι εκτός από καλοί φίλοι και καλοί συνεργάτες. Οι καλές σχέσεις μας φαίνονται κι από το γεγονός ότι θα είμαστε μαζί και στην Εθνική Σλοβενίας, καθώς υπογράψαμε μαζί για τα επόμενα 2+1 χρόνια. Είμαστε κι οι δύο ευχαριστημένοι από αυτή τη συνεργασία ”.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ