EUROLEAGUE

Mάντζαρης: "Μην την πατήσουμε όπως το 2015"

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πήρε.. φωτιά από την περιφέρεια, βάζοντας τρίποντα μέχρι και με step-back αλά... Σπανούλης. "Έχω δάσκαλο τον Σπανούλη, μην την πατήσουμε όπως το 2015", μας δήλωσε.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Έλληνας γκαρντ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση έχοντας 12 πόντους με 4/9 τρίποντα (συν 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ), σημειώνοντας σουτ από την περιφέρεια και αλά... Σπανούλης, κάνοντας το βήμα πίσω ύστερα από ντρίμπλα. "Έχω τον καλύτερο δάσκαλο", σχολίασε στο EuroLeague Greece μετά το τέλος της αναμέτρησης και μας επεσήμανε πως ο Ολυμπιακός πρέπει να ηρεμήσει και να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, για να μην την πατήσει η ομάδα του όπως στον τελικό του 2015 στην Μαδρίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Νότης Ψιλόπουλος

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

- Δεν κάνατε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα, αλλά στην συνέχεια βελτιωθήκατε και φτάσατε στην νίκη και στην πρόκριση. Τι ήταν αυτό που άλλαξε στην συνέχεια;

"Σίγουρα, στο ξεκίνημα ήμασταν κακοί τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Δεν παίζαμε όπως θα θέλαμε. Στο ημίχρονο αυτό που είπαμε ήταν πως παραμένουμε μέσα στο ματς. Ήμασταν πίσω με 7 πόντους, σε ένα εικοσάλεπτο που η ΤΣΣΚΑ τα έβαζε σχεδόν όλα και εμείς παράλληλα ήμασταν ιδιαίτερα άστοχοι. Είπαμε, λοιπόν, πως αυτό μας λείπει είναι η ευστοχία στα σουτ και ξέραμε πως ήταν θέμα χρόνου να μπουν και εμάς τα σουτ. Βγάλαμε άμυνες στο δεύτερο μέρος, δυσκολέψαμε την ΤΣΣΚΑ στο να κυκλοφορήσει την μπάλα και να βγάλει συνεργασίες, κρατώντας την στις μόλις 7 ασίστ, ελέγξαμε καλύτερα ριμπάουντ, βάλαμε και τα μεγάλα σουτ που περιμέναμε και θέλαμε να βάλουμε και φτάσαμε στην νίκη-πρόκριση. Είπαμε πως πρέπει να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Ακόμη και αν χάναμε, θα θέλαμε να χάσουμε με το κεφάλι ψηλά".

-Βαγγέλη, πετύχατε 14 τρίποντα στο ματς και εσύ μαζί με τον Κώστα πετύχατε τα 8 από αυτά. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε ένα ματς επιπέδου Final Four το να βάζει μία ομάδα μεγάλα σουτ; Φάνηκε να παίρνετε και ψυχολογία με τα buzzer-beater που έβαλες τόσο εσύ, όσο και ο Αγραβάνης...

"Παίζει σημαντικό ρόλο να βάζεις μεγάλα σουτ σε μεγάλα ματς. Στην αρχή νομίζω ξεκινήσαμε έχοντας 1/7, χάσαμε αρκετά σουτ, αλλά μετά βρήκαμε ρυθμό. Μας δόθηκαν χώροι και ευκαιρίες για ελεύθερα σουτ και πήραμε τις πρωτοβουλίες. Δεν ήταν τραβηγμένα σουτ. Ήταν θέμα χρόνου να μπουν τα σουτ. Νομίζω τελειώσαμε με 14/33 τρίποντα. Βάλαμε αρκετά σουτ από την περιφέρεια και σε κρίσιμες στιγμές και αναμφισβήτητα μας έδωσαν ώθηση.

Από εκεί και πέρα, όπως έχουμε πει, αυτή η ομάδα έχει ξεκάθαρους ρόλους, έχει ηγέτες, αλλά όλοι βάζουν την ομάδα πάνω απ' όλους και όλοι είναι έτοιμοι να την βοηθήσουν. Το μυστικό, το "κλειδί", ήταν πως ανά πεντάλεπτο, ανά τρίλεπτο, αν κάποιος δεν τα πήγαινε καλά, ερχόταν ο συμπαίκτης του και έδινε το κάτι παραπάνω, έδινε την ώθηση. Δεν τα παρατήσαμε καμία στιγμή και πιστεύαμε σε ολόκληρο το ματς πως μπορούμε να το γυρίσουμε.

Σίγουρα, όταν βάζεις κάποια μεγάλα σουτ στο τέλος του χρόνου, δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στην ομάδα σου και παράλληλα πληγώνει την ψυχολογία του αντιπάλου. Ήταν δύο σουτ, το δικό μου και του Αγραβάνη, που μας κράτησαν κοντά στο σκορ με την ΤΣΣΚΑ, αλλά που παράλληλα έστελναν και ένα μήνυμα πως... είμαστε ζωντανοί, πως δεν τα παρατάμε. Και στο τέλος πήραμε μία νίκη-πρόκριση στον τελικό, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε".

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

-Στην αρχή δεν σου έμπαιναν τα σουτ, αλλά το σημαντικό είναι πως ποτέ δεν δίστασες. Σούταρες με ψυχολογία και αυτοπεποίθηση και μετά μπήκαν και τα τρίποντα, βάζοντας και ένα κάνοντας βήμα πίσω αλά... Σπανούλης. Ένιωσε πως έπρεπε να βγεις μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο ματς;

"Σίγουρα. Κοίτα, αυτό είναι το τέταρτο μου Final Four σε έξι χρόνια με τον Ολυμπιακό. Έχω την εμπειρία, έχω τις παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και η ομάδα, όπως και όλους τους παίκτες, τους χρειάζεται ετοιμοπόλεμους. Κάποια στιγμή είχαμε κολλήσει στο σκορ και ένιωσα την ανάγκη να βγω μπροστά, να δώσω κάτι παραπάνω στην επίθεση από τον ρόλο μου.

Στην αρχή δεν μου μπήκαν τα πρώτα σουτ, αλλά μετά ζεστάθηκα, βρήκα ρυθμό, είχα ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύθηκαν και μπόρεσα να βάλω τα τρίποντα που θέλαμε. Κάποια από αυτά ήταν σημαντικά, αλλά όλα τα παιδιά βάλαμε πολύτιμα σουτ. Το έχει κάνει πολλές φορές ο Σπανούλης με το βήμα πίσω και να βάλει τρίποντο στο τέλος του χρόνου μετά από ντρίμπλα, είπα να το κάνω εγώ. Έχω τον καλύτερο δάσκαλο, τον Σπανούλη", μας απάντησε στο τέλος χαμογελώντας.

-Βαγγέλη, πάντα φαβορί η ΤΣΣΚΑ στα Final Four απέναντι σας, αλλά κάνατε το "4 στα 4" στις νίκες απέναντι τους. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Πως το εξηγείς; Είναι ο χαρακτήρας της ομάδας σας; Είναι θέμα ψυχολογίας;

"Όντως, τους έχουμε νικήσει τέσσερις φορές τα τελευταία έξι χρόνια, αν και πάντα παρουσιάζονται πάντα με εξαιρετικές ομάδες, με ισχυρά ρόστερ και με καλούς προπονητές, με πρωτοκλασάτους παίκτες. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο πως τους νικάμε συνεχώς. Δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τις παραδόσεις, αλλά για να συμβαίνει αυτό κάτι κάνουμε καλά και εμείς.

Έχουμε χτίσει έναν χαρακτήρα σαν ομάδα, ο οποίος έχει μέταλλο, νοοτροπία νικητή, αλλά και μία αυταπάρνηση, η οποία μας χαρακτηρίζει. Δεν τα παρατάμε ποτέ και αυτό ήταν και το "κλειδί" στον ημιτελικό. Δεν επηρεάστηκε η ψυχολογία μας, δεν μας πήρε από κάτω, δεν απογοητευτήκαμε αν και ήμασταν για τρία δεκάλεπτα συνεχώς πίσω στο σκορ. Ειλικρινά, το πιστεύαμε πως μπορούμε να το γυρίσουμε, το συζητάγαμε μεταξύ μας, δεν χάσαμε την πίστη μας.

Παίζει ρόλο και η ψυχολογία. Πιστεύαμε πως αν τους πλησιάσουμε στο σκορ στα τελευταία λεπτά θα καταφέρουμε να τους νικήσουμε, γιατί έχουμε τον τρόπο μας να παίρνουμε αυτό που θέλουμε όταν τα παιχνίδια κρίνονται στο τέλος. Έχουμε το καθαρό μυαλό, την εμπειρία, τις προσωπικότητες, αλλά και την καλή ομάδα για να παίρνει τις νίκες σε αυτά τα κρίσιμα ματς.

Όταν το έχεις κάνει τόσες φορές, και μάλιστα απέναντι στην ίδια ομάδα, έχεις άλλη αυτοπεποίθηση και σιγουρά. Στο τέλος, επειδή το γυρίσαμε, το έβλεπες πως αγχώθηκαν, πως τους έβγαινε νευρικότητα, μία ανασφάλεια. Εμείς, αντιθέτως, είχαμε μία αυτοπεποίθηση στα ύψη, ειδικά όταν μπήκαμε μπροστά στο σκορ. Είχαμε μεγάλο πάθος στα τελευταία λεπτά, σε κάθε φάση παίζαμε μπάσκετ έχοντας το... μαχαίρι στα δόντια. Ήμασταν αποφασισμένοι και είχαμε καθαρό μυαλό. Εκείνοι ήταν κάπως νωθροί και άτολμοι".

EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 2017 / ÏÓÖÐ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / OLYMPIAKOS - CSKA MOSCOW (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

-Τι θα πρέπει να κάνει σωστά ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει το τρόπαιο στον τελικό;

"Ηρθαμε στην Κωνσταντινούπολη για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Πάμε να το πάρουμε, αυτό είπαμε όλοι στην ομάδα. Όμως, θέλουμε να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε, να συγκεντρωθούμε, να βάλουμε σε τάξη το μυαλό μας και να διαχειριστούμε σωστά την πρόκριση στον τελικό. Να διατηρήσουμε την ενέργεια μας σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί και να καταλάβουμε πως δεν έχουμε κατακτήσει τον τίτλο. Ο τελικός είναι την Κυριακή.

Και το λέω αυτό, γιατί από τα λάθη σου μαθαίνεις. Το 2015, όταν νικήσαμε στην Μαδρίτη την ΤΣΣΚΑ και περάσαμε στον τελικό, ήταν όντως μία μεγάλη νίκη με σασπένς, με ανατροπή, αλλά δημιουργήθηκε από όλους μας ένα πανηγυρικό κλίμα, λες και είχαμε κατακτήσει τον τίτλο. Στο τέλος, πνευματικά και αγωνιστικά, δεν ήμασταν έτοιμοι στο επίπεδο που θέλαμε. Μην την πατήσουμε λοιπόν όπως το 2015 στην Μαδρίτη. Το πάθημα του 2015 ας μας γίνει μάθημα. Ας ρίξουμε τους τόνους, ας κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, να ηρεμήσουμε και να ετοιμαστούμε για την μεγάλη πρόκληση που είναι ο τελικός της Κυριακής. Δεν πάμε απλά για την συμμετοχή στον τελικό. Είναι κρίμα εδώ που φτάσαμε να χάσουμε το τρόπαιο. Πάμε για να το πάρουμε!

Να ξέρει ο κόσμος πως όλα τα παιδιά, Έλληνες και ξένοι, νέοι και παλιοί, έχουμε όλοι μας μεγάλο κίνητρο και θέληση να κατακτήσουμε αυτό το τρόπαιο και να αναδειχθούμε Πρωταθλητές Ευρώπης ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είμαστε χορτασμένοι. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, παίζοντας σαν Ολυμπιακός, όπως σε κάθε Final Four, για να κατακτήσουμε τον τίτλο".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ