EUROLEAGUE

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

Ο Κιθ Λάνγκφορντ τόνισε πως η Ούνικς θέλει να κάνει δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ και επεσήμανε πως απολαμβάνει και ευχαριστιέται τον ρόλο του ηγέτη στην ομάδα του.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ πραγματοποιεί φέτος μία εξαιρετική σεζόν, όντας πρώτος τόσο στο σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague με 22.8 μονάδες (ranking), όσο και στους πόντους, καθώς είναι ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης με 22.3 (42.4% δίποντα, 39.4% τρίποντα, 80.9% βολές), αποτελώντας απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα, με τις ομάδες να ρίχνουν δύο και τρεις παίκτες πάνω του για να σταματήσουν την δράση του.

Πέρα όμως το κομμάτι του σκορ (22.3π), ο 33χρονος (15/9/1983) γκαρντ είναι πολύτιμος τόσο στην δημιουργία (3.6ασ), όσο και στα ριμπάουντ (4.1). Επιθετικά φέτος κάνει επίδειξη της εκτελεστικής του δεινότητας, καθώς σε 20 αγωνιστικές έχει σημειώσει 10 φορές πάνω από 24 πόνους, με αποκορύφωμα τους 36 που σημείωσε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Η απόδοση του έχει ελαφρώς πέσει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, σημειώνοντας 11 κόντρα στην Φενέρμπαχτσε και 12 απέναντι στην Μακάμπι, αλλά κόντρα στον Ολυμπιακό, ο ηγέτης της Ούνικς, ο οποίος διανύει την τρίτη του σεζόν στο Καζάν, θέλει να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Η συνέντευξη του Κιθ Λάνγκφορντ στο EuroLeague Greece

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

-Κιθ, ύστερα από 20 αγωνιστικές, ποια είναι η άποψη σου για τον νέο τρόπο διεξαγωγής της EuroLeague; Θεωρείς πως είναι περισσότερο ανταγωνιστική; Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

"Ο νέος τρόπος διεξαγωγής της EuroLeague μου αρέσει αρκετά! Νομίζω όμως πως θα ήταν καλό να γίνουν ορισμένες αλλαγές, κάποιες βελτιώσεις, για να γίνει ακόμη καλύτερη. Καταρχάς, θα ήταν καλό να γίνει μία καλύτερη ρύθμιση των αγώνων. Θα ήταν καλό να περιοριστούν κάπως τα συνεχόμενα ταξίδια και να υπάρχει μία μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των αγώνων και αναφέρομαι στις εβδομάδες που έχεις να δώσεις δύο ματς μέρα πάρα μέρα. Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθεις Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη, έχοντας και μεγάλο ταξίδι ενδιάμεσα.

Ειδικά για εμάς εδώ στην Ούνικς, που είμαστε στον Βορρά της Ευρώπης και στο πιο ανατολικό μέρος της, έχουμε να διανύσουμε τα περισσότερο χιλιόμετρα στα ταξίδια μας σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Και αυτό είναι κάτι που σε εξουθενώνει, γιατί είναι δύσκολο να μπαίνεις στο αεροπλάνο σχεδόν κάθε εβδομάδα, ταξιδεύοντας για ώρες. Σε επηρεάζει πνευματικά και υπάρχει κούραση.

Για παράδειγμα, οι τέσσερις τουρκικές ομάδες που αγωνίζονται στην EuroLeague, είναι λογικό να είναι κάπως πιο ξεκούραστες, καθώς αγωνίζονται στην ίδια πόλη, στην Κωνσταντινούπολη και γλιτώνουν αρκετά ταξίδια. Το ίδιο ισχύει και για τις τρεις ισπανικές ομάδες. Εμείς ακόμη και με την ΤΣΣΚΑ να παίξουμε, που είμαστε στην ίδια χώρα, δεν πάμε οδικώς, καθώς έχουμε και πάλι ολόκληρο ταξίδι με το αεροπλάνο. Ξέρω πως σχεδόν παρόμοιο ζόρι έχει και η Μακάμπι που είναι στον Νότο και έχει και εκείνη αποστάσεις να κάνει.

Είναι πάντως η κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη, αγωνίζονται οι καλύτερες ομάδες, οι κορυφαίοι παίκτες, το επίπεδο είναι κάθε αγωνιστική πολύ υψηλό, η διοργάνωση έχει γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και νομίζω πως και οι φίλαθλοι την απολαμβάνουν περισσότερο, τόσο σαν θέαμα, όσο και σαν ενδιαφέρον. Έχει γίνει πιο συναρπαστική, έχει έρθει πιο κοντά στο πρότυπο του ΝΒΑ. Εκτιμώ πως στο μέλλον οι ομάδες θα γίνουν περισσότερες και αξίζει η EuroLeague να έχει περισσότερες ομάδες, γιατί είναι μία σπουδαία διοργάνωση.

Κάποια πράγματα γίνονται δοκιμαστικά και στο μέλλον πιστεύω θα γίνουν βελτιώσεις. Επίσης, πέρα από το θέαμα, το οποίο έχει ανέβει, βλέπουμε πως έχουν σπάσει και αρκετά ρεκόρ, τόσο από ομάδες, όσο κυρίως από παίκτες και αυτό δείχνει την δυναμική της φετινής διοργάνωσης. Το παιχνίδι, το μπάσκετ στην Ευρώπη, βελτιώνεται, εξελίσσεται και θεωρώ πως γίνεται καλύτερο".

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

-Ποια είναι η άποψη σου για την φετινή ομάδα της Ούνικς και την πορεία της στην EuroLeague; Πιστεύεις πως μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση της στα playoffs;

"Μπορεί να έχουμε χάσει έδαφος στην κατάταξη (στην 13η θέση με ρεκόρ 7-13), αλλά το λέω και το πιστεύω, πως εφόσον βελτιωθούμε σε κάποια πράγματα και σταθούμε περισσότερο αποτελεσματικοί στο να παίρνουμε τις νίκες, μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση στα playoffs. Όλοι μας στην ομάδα πιστεύουμε και παλεύουμε για αυτό. Έχουμε ακόμη ελπίδες. Προσωπικά, ποτέ δεν χάνω την πίστη μου και την νοοτροπία του νικητή, πάντα βάζω στόχους και δίνω τα πάντα για να τους πετύχω. Έτσι έχω μάθει, έτσι έχω διδαχθεί από μικρός, έτσι έχω μεγαλώσει, έτσι λειτουργώ από τότε που έμαθα μπάσκετ και αγάπησα το σπορ.

Έχουμε ακόμη 10 αγωνιστικές και έχουμε ελπίδες και πιθανότητες για να τα καταφέρουμε. Σε αυτά τα 10 παιχνίδια θα παλέψουμε και θα δώσουμε όλοι μας τον καλύτερο μας εαυτό. Πρέπει να αποκτήσουμε διάρκεια και συνέπεια στο παιχνίδι μας, αλλά και καλύτερη νοοτροπία όταν τα ματς φτάνουν στο τέλος τους. Χάνουμε κάποια ματς στο τέλος, στις λεπτομέρειες και πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, αλλά και πιο αποφασιστικοί σε αυτές τις κατάστασεις. Στο τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο μας, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε νικήσει την Φενέρμπαχτσε, αλλά χάσαμε το ματς στο τελευταίο λεπτό.

Έχουμε μία έλλειψη εμπειρίας σε σχέση με τις άλλες ομάδες που παίζουν κάθε χρόνο στην EuroLeague. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα μας σε σύγκριση με τους έμπειρους αντιπάλους μας. Όμως, έχουμε αξιόλογη ομάδα και καλούς παίκτες, με το ρόστερ μας να έχει ενισχυθεί. Πιστεύω πως θα τα πάμε καλύτερα στην συνέχεια. Τώρα όμως το μυαλό μας είναι στο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό. Έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας και θέλουμε να το εφαρμόσουμε για να πάρουμε την νίκη. Ελπίζω να επιστρέψουμε στις νίκες με αρχή αυτό το ματς".

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

-Είσαι ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, αλλά και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Φέτος δείχνεις να ευχαριστιέσαι περισσότερο το μπάσκετ. Βρήκες στην Ούνικς τον ηγετικό ρόλο που πάντα ήθελες;

"Ναι, είναι γεγονός πως φέτος ευχαριστιέμαι το μπάσκετ περισσότερο και ειδικά ευχαριστιέμαι και απολαμβάνω τον ρόλο του ηγέτη που έχω στην Ούνικς. Ένας ρόλος που πάντα ήθελα, αλλά και ένας ρόλος δύσκολος και απαιτητικός. Ξέρεις, ύστερα από τις πρώτες καλές εμφανίσεις που έκανα φέτος στην EuroLeague, όλοι οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει και στρέφουν την προσοχή τους πάνω μου, με αποτέλεσμα να με πιέζουν αρκετά, ρίχνοντας πάνω μου δύο και τρεις παίκτες.

Οι άμυνες συχνά προσαρμόζονται πάνω μου, οι αντίπαλοι αμυντικοί με πάνε στην σκληράδα και στην δύναμη όταν με μαρκάρουν, και κάποιοι λειτουργούν και κάπως αντιαθλητικά προσπαθώντας να μουν κάνουν την ζωή δύσκολη. Με ζορίζουν, αλλά όλα αυτά είναι και μία πρόκληση κάθε φορά ώστε να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις. Προσπαθώ όμως να μην επηρεάζομαι και προσπαθώ να έχω πάντα καθαρό μυαλό, ώστε να ανταποκρίνομαι σε κάθε κατάσταση που μου παρουσιάζεται. Όσο σκληρά λειτουργούν εκείνοι πάνω μου, τόσο σκληρά προσπαθώ να λειτουργώ και εγώ στην επίθεση, ώστε να βγαίνω νικητής σε αυτές τις μονομαχίες για να παρουσιάζομαι χρήσιμος για την ομάδα μου.

Θα σου είμαι ειλικρινής και θα σου πω το εξής: μου αρέσει και απολαμβάνω να έχω τον ρόλο του ηγέτη σε μία ομάδα. Μου έχει δοθεί αυτός ο σημαντικός ρόλος από την στιγμή που ήρθα στην Ούνικς και είναι κάτι που το γουστάρω! Μου αρέσει να είμαι το "πρόσωπο" της ομάδας, χωρίς να χρειάζεται να κάνω βήματα πίσω και υποχωρήσεις. Με ευχαριστεί να είναι ο μπροστάρης σε μία ομάδα.

Ξέρεις, στο παρελθόν, στις προηγούμενες ομάδες που ήμουν, υπήρχαν φορές που αναγκαζόμουν να κάνω βήματα πίσω και υποχωρήσεις για να βγουν μπροστά άλλοι παίκτες και αυτό δεν μου πολυάρεσε. Εδώ βρήκα μία ομάδα που μου έδωσε τον ρόλο που ήθελα και προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Με σέβονται, με εκτιμούν, ο κόουτς μου έχει δώσει ελευθερία στο παιχνίδι μου και οι συμπαίκτες μου πιστεύουν σε εμένα, με εμπιστεύονται. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου, εδώ στην Ούνικς, που έχω ξεκάθαρα τον ρόλο του ηγέτη, που είμαι ο μπροστάρης της ομάδας και το ευχαριστιέμαι σε κάθε ματς.

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

-Ποια είναι η άποψη σου για την φετινή ομάδα του Ολυμπιακού και τι πρέπει να κάνει σωστά η Ούνικς για να πάρει την νίκη;

"Ο Ολυμπιακός είναι μία σπουδαία ομάδα με τεράστια παράδοση στην διοργάνωση. Έχει μεγάλη εμπειρία, έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει νοοτροπία νικητή, είναι πάντα μαχητική και έχει παίκτες με προσωπικότητα όπως οι Σπανούλης και Πρίντεζης που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε ένα παιχνίδι. Είναι μία ομάδα που την θαυμάζω, έχω παρακολουθήσει την πορεία της τα τελευταία χρόνια και την σέβομαι.

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι και πάλι μία σκληροτράχηλη ομάδα, που ποντάρει στην σκληράδα της, στην καλή της άμυνα, στην αθλητικότητα των παικτών της και στα υψηλά επίπεδα ενέργεια που βγάζει. Δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει έναν κορμό παικτών πάνω στον οποίο βασίζεται. Έχουν χημεία, παίζουν χρόνια μαζί και ποντάρουν στην ομαδικότητα τους. Έχουν ποιότητα στο ρόστερ τους, καθώς έχουν αρκετούς καλούς παίκτες που μπορούν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ξέρω πως οι Σπανούλης και Λοτζέσκι δεν θα παίξουν, δύο από τους καλύτερους τους παίκτες στην επίθεση, θα είναι απουσίες σημαντικές για εκείνους, αλλά και πάλι παραμένουν μία δύσκολη και επικίνδυνη ομάδα. Ποτέ δεν νιώθεις άνετα όταν έχεις να παίξεις με τον Ολυμπιακό. Είναι δυνατοί στην άμυνα και στα ριμπάουντ και τους αρέσει να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο. Παίζουν εξαιρετικά φέτος, έχουν συνοχή σαν ομάδα, ξέρουν να παίρνουν νίκες και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Αυτό τα λέει όλα.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας και θα πρέπει να παρουσιαστούμε επιθετικοί, γιατί στο πρώτο ματς στον Πειραιά αυτό δεν το καταφέραμε, σημειώνοντας λίγους πόντους, σχεδόν 60. Θέλουμε και πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας στην επίθεση, να βρούμε ρυθμό, να ποντάρουμε στην ικανότητα μας στο σκορ, αλλά και στο γεγονός πως στο γήπεδο μας ξέρουμε να κάνουμε καλά παιχνίδια. Πρέπει όμως να παίξουμε και καλή άμυνα, δημιουργώντας προβλήματα στον αντίπαλο μας. Θα θελήσουμε να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακό στο παρκέ, αυτό είναι το σίγουρο".

Λάνγκφορντ: "Να κάνουμε δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού στο παρκέ"

-Μιλάς πάντα με θαυμασμό για τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι κάτι σαν πρότυπο σου; Και πέρα από εκείνον, υπάρχει κάποιος παίκτης που σε εμπνέει;

"Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας τρομερός παίκτης, από τους καλύτερους όλων των εποχών, ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πανέξυπνος, ηγέτης με πνεύμα και νοοτροπία νικητή. Τον σέβομαι απεριόριστα και τον θαυμάζω, θαυμάζω την συνέπεια του που βρίσκεται τόσα χρόνια σε τοπ επίπεδο, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν ξέρω τι μπορώ να πω που δεν έχει ειπωθεί για εκείνον. Όσο και αν τα χρόνια περνούν, συνεχίζει να βρίσκει και να έχει κίνητρο. Έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του, αλλά συνεχίζει να παίζει έχοντας "δίψα" για διάκριση. Το παιχνίδι του έχει ωριμάσει και συνεχίζει να είναι παραγωγικός σε επίθεση και δημιουργία. Ξέρει να παίρνει σωστές αποφάσεις και να κάνει την διαφορά στα κρίσιμα σημεία.

Διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι του αντιπάλου και είναι δύσκολο να τον περιορίσεις. Είναι εντυπωσιακός και διαθέτει τεράστια ποιότητα. Μπορώ να πω πως είναι ένα πρότυπο. Τον παρακολουθώ και είναι ένα πρότυπο εντός και εκτός γηπέδου. Με όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του, έχει καταφέρει να διαχειριστεί σωστά τον εαυτό του, τον χαρακτήρα του και την καριέρα του. Και δεν είναι εύκολο. Ξέρω πως είναι δουλευταράς, είμαι και εγώ αρκετά δουλευταράς και για να φτάσεις τόσο ψηλά χρειάζονται πολλές ώρες σκληρής δουλειάς και συγκέντρωσης για να τα καταφέρεις. Είναι πραγματικά κρίμα που είναι τραυματίας και δεν θα αγωνιστεί στο παιχνίδι. Στεναχωρέθηκα όταν το έμαθα γιατί απολαμβάνω πάντα να παίζω μπάσκετ απέναντι του. Τον σέβομαι απεριόριστα.

Ο αγαπημένος μου EuroLeague παίκτης, ο οποίος αποτελεί και πρότυπο για εμένα, έχω να σου πω πως είναι ο Τζέι Αρ Χόλντεν. Τον έχω παρακολουθήσει, ήταν ένας καταπληκτικός γκαρντ, τόσο στην δημιουργία, όσο και στην επίθεση, ένας παίκτης με πνεύμα νικητή, ο οποίος έκανε και καλύτερους τους συμπαίκτες του. Αποτελεί πάντα μία έμπνευση για εμένα, είναι το πρότυπο μου".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ