EUROLEAGUE

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"
SPORT24 - ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το τηλεφώνημα του Μπαρτζώκα που άλλαξε την καριέρα του και η σύγκριση των "αιώνιων". Το "όχι" στον Παναθηναϊκό και ο Σπανούλης που κυριαρχεί, όσο είναι στο παρκέ. Οι στόχοι της Μπαρτσελόνα και ο Ναβάρο που λείπει από τους Καταλανούς. Ο Βίκτορ Κλαβέρ μίλησε στο Sport24.gr.

Το Sport24.gr με αφορμή την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Μπαρτσελόνα (55-76) για την 21η αγωνιστική της EuroLeague είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Βίκτορ Κλαβέρ, ο οποίος μας άνοιξε την καρδιά του και είπε πολλά κι ενδιαφέροντα.

Ο Βίκτορ Κλαβέρ έχει δεσμούς... αίματος με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του 30χρονου φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, Πάκο Κλαβέρ υπήρξε παίκτης και προπονητής χάντμπολ, αλλά εκείνος προτίμησε να ακολουθήσει τους χτύπους της μπάλας του μπάσκετ και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Ο Βίκτορ Κλαβέρ μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει δύο EuroCup (2010, 2015), δύο ισπανικά κύπελλα (2016, 2018) και έξι μετάλλια με την εθνική Ισπανίας (τρία χρυσά κι ένα αργυρό σε Eurobasket και ένα αργυρό κι ένα χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και ο πατέρας τον καμαρώνει από τον ουρανό, αφού το 2011 νικήθηκε από τον καρκίνο.

Ο Βίκτορ Κλαβέρ έζησε το όνειρο της συμμετοχής στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, καθώς από το 2012 ως τον Ιανουάριο του 2015 αγωνίστηκε σε 82 παιχνίδια των Μπλέιζερς, αλλά ακόμα βάζει στόχους. Οι περισσότεροι εξ αυτών ταυτίζονται με εκείνους της Μπαρτσελόνα - η οποία διανύει την πρώτη σεζόν μετά το "αντίο" του Χουάν Κάρλος Ναβάρο στα παρκέ - αλλά και της εθνικής Ισπανίας.

Φυσικά κατά την διάρκεια της πορείας του στα παρκέ υπήρξαν και δύσκολες στιγμές και σε μία από αυτές ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν δίπλα του. Ο Ισπανός φόργουορντ δεν ξεχνά τον κομβικό ρόλο που είχε για την καριέρα του ο Έλληνας κόουτς, με τον οποίο συνεργάστηκε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν (2015/16) και στην Μπαρτσελόνα (2016/17), ενώ τοποθετήθηκε και για το "διαζύγιό" του με την Χίμκι.

Το 2016 ο Βίκτορ Κλαβέρ βρέθηκε κοντά στον Παναθηναϊκό, αλλά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα και μας μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Επίσης, έκανε το... crash test των αιωνίων, στάθηκε στον Βασίλη Σπανούλη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους Στράτο Περπέρογλου, Σάσα Βεζένκοβ, Κρις Σίνγλετον και Τζόι Ντόρσεϊ.

Άλλαξε την καριέρα μου ο Μπαρτζώκας, θα μπορούσε να μείνει στη Χίμκι

Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Γιώργο Μπαρτζώκα;

"Μόνο καλά λόγια μπορώ να σου πω. Με βοήθησε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της καριέρας μου (σ.σ. αρχικά είχε συμφωνήσει με την Μπασκόνια, αλλά η Βαλένθια που είχε τα δικαιώματά του στην Ισπανία «μάτσαρε» την προσφορά των Βάσκων και εκείνος δεν ήθελε να επιστρέψει στη χώρα του για εκείνη). Μου τηλεφώνησε πριν συμφωνήσω με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (σ.σ. το 2015). Μου εξήγησε τι ήθελε από εμένα και με τα λόγια του με έπεισε. Κάναμε μία πολύ καλή σεζόν, καθώς είχαμε φτάσει ως το Final Four. Άλλαξε την καριέρα μου. Δημιουργήσαμε μία πολύ καλή σχέση στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Την επόμενη χρονιά στην Μπαρτσελόνα δεν καταφέραμε να κάνουμε, όσα θέλαμε. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Μακάρι να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, όμως, είναι η ζωή και μετά το τέλος της σεζόν αποχώρησε. Είμαι ευγνώμων στον κόουτς Μπαρτζώκα".

Θυμάσαι κάποια συμβουλή του;

"Δεν έχω ξεχάσει τον τρόπο που μας συμπεριφερόταν. Ήξερε πότε έπρεπε να είναι ήρεμος και πότε να μας φωνάξει. Επίσης, γνώριζε πότε έπρεπε να είναι δίπλα μας και πότε να μας δώσει χώρο. Πιστεύω πως βάζει τον εαυτό του στη θέση των παικτών, ώστε να τους καταλάβει και αυτό βοηθάει την ομάδα".

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"
SPORT24 - ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πώς κρίνεις την αποχώρηση του από την Χίμκι; Ήταν σωστή η απόφαση της ρωσικής ομάδας, στην οποία αγωνίστηκες το 2015;

"Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα τώρα. Έπαιξα στη Χίμκι μόλις για τρεις μήνες. Η Χίμκι έχει καλές εγκαταστάσεις και ως ομάδα προσφέρει στους παίκτες αυτό που χρειάζονται. Η Χίμκι, όμως, δεν είναι μία εύκολη ομάδα. Η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη ομάδων άλλων χωρών. Πιστεύω πως ο κόουτς Μπαρτζώκας θα μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο του, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση της ομάδας".

ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Το καλοκαίρι του 2016 ήσουν ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα. Η τότε συμφωνία της Μπαρτσελόνα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα συντέλεσε, ώστε να επιστρέψεις στην πατρίδα σου;

"Σίγουρα η πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα από την Μπαρτσελόνα ήταν ένας από τους λόγους που με έκαναν να υπογράψω σε αυτή. Πάντα ήθελα να παίξω στην Μπάρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός ήταν μία από τις επιλογές που είχα, αλλά για διάφορους λόγους στο τέλος δεν γινόταν να υπάρξει.. Όταν ο κόουτς Μπαρτζώκας ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, έγινε εφικτή η προσθήκη μου στην ομάδα".

Ποιοι ήταν αυτοί οι "διάφοροι λόγοι";

"Είμαι από την Βαλένθια. Το σπίτι μου είναι στην Ισπανία, οπότε ήταν πιο εύκολο να υπογράψω στην Μπαρτσελόνα".

Ο Ολυμπιακός είναι πιο σκληρός από τον Παναθηναϊκό

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό;

"Με τον Παναθηναϊκό κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι στην Βαρκελώνη. Ο Ρικ Πιτίνο αντικατέστησε τον Τσάβι Πασκουάλ και με τις αλλαγές στο ρόστερ προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο για το υπόλοιπο της σεζόν και να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα αυτή την περίοδο. Σίγουρα είναι πιο σκληρή ομάδα. Έχει αθλητικότητα και με τον Ντέιβιντ Μπλατ παίζει πιο οργανωμένα. Ο Σπανούλης δεν είναι ο παίκτης που ήταν, αλλά όσο βρίσκεται στο παρκέ, κυριαρχεί. Όταν ο Σπανούλης είναι στην πεντάδα μαζί με κάποιους ακόμα σημαντικούς παίκτες, ο Ολυμπιακός είναι μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα".

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"
SPORT24 - ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Θα ήθελα να μου περιγράψεις με λίγες λέξεις κάποιους από τους Έλληνες με τους οποίους συνεργάστηκες, αλλά και κάποιους που είναι αρκετά γνώριμοι με το ελληνικό κοινό.

"Φυσικά".

Γιώργος Μπαρτζώκας...

"Κατανοεί απόλυτα την ψυχοσύνθεση όλων των συνεργατών του".

Στράτος Περπέρογλου...

"Επαγγελματίας".

Σάσα Βεζένκοβ...

"Ταλαντούχος".

Κρις Σίνγκλετον...

"Ανταγωνιστικός".

Τζόι Ντόρσεϊ...

"Δεν πέρασα αρκετό χρόνο μαζί του (σ.σ. είπε, αφού σκέφτηκε για μερικά δευτερόλεπτα). Νομίζω πως η λέξη «δυνατός» τον χαρακτηρίζει. Είναι από τους πιο δυνατούς παίκτες".

Μας λείπει ο Ναβάρο, στην αρχή της σεζόν τον ψάχναμε

Η Μπαρτσελόνα φέτος και έπειτα από καιρό δείχνει και πάλι το καλό της πρόσωπο στην EuroLeague. Τι έχει αλλάξει στην ομάδα σας;

"Πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ. Υπάρχουν έμπειροι και ταλαντούχοι παίκτες. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τραυματισμών κι έχουμε την δυνατότητα να προετοιμαζόμαστε πολύ καλά για τους αγώνες και να κάνουμε ροτέισον ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε παιχνιδιού. Αν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο μικροπρόβλημα τραυματισμού, η ομάδα δεν επηρεάζεται. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό το ότι λειτουργούμε ομαδικά. Όλοι ξέρουν τι μπορούν να δώσουν στην ομάδα και ποιος είναι ο ρόλος τους. Δεν εξαρτιόμαστε πλέον από έναν παίκτη".

Ποια είναι η συμβολή του Σβέτισλαβ Πέσιτς στην καλή πορεία μέχρι στιγμής της ομάδας σας;

"Σίγουρα έχει σημαντικό ρόλο. Έχει πολλές ευθύνες και από την περσινή σεζόν βοήθησε να δημιουργήσουμε την ομάδα που έχουμε φέτος. Πέρσι κατακτήσαμε το Κύπελλο υπό τις οδηγίες του. Άλλαξε την ψυχολογία μας και τον τρόπο σκέψη μας. Σίγουρα ο θεσμός του Κυπέλλου είναι διαφορετικός, αλλά είναι ένας από τους στόχους μας. Μας βοήθησε με την εμπειρία του και φροντίζει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της ομάδας, είτε αυτές αφορούν αγώνες, είτε προπονήσεις, είτε ταξίδια. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ με την εμπειρία του".

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"
SPORT24 - ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πώς βιώνετε την πρώτη σεζόν μετά την αποχώρηση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο;

"Δεν σου κρύβω πως στην αρχή της σεζόν νιώθαμε περίεργα. Υπήρχαν στιγμές που τον ψάχναμε και νομίζαμε πως είναι μαζί μας. Πλέον το έχουμε συνηθίσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Οι ρυθμοί μιας ομάδας είναι πολύ γρήγοροι. Υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν ένας πολύ σημαντικός παίκτης της ομάδας την τελευταία εικοσαετία. Είναι από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επίσης, είχε πολύ σημαντικό ρόλο στα αποδυτήριά μας. Αν είχες κάποιο πρόβλημα, μπορούσες να απευθυνθείς σε εκείνον και να τον ρωτήσεις ό,τι θες. Ήταν πάντα διατεθειμένος να σε βοηθήσει κι έβρισκε την λύση. Ήταν πάντα δίπλα μας και η αλήθεια είναι πως μας λείπει".

Δεν είναι σωστό να μιλάμε για το Final Four

Είναι ένα έξτρα κίνητρο για την Μπαρτσελόνα η διεξαγωγή του Final Four στη Βιτόρια;

"Ειλικρινά δεν πιστεύω πως κάποιος στην ομάδα σκέφτεται το Final Four την συγκεκριμένη περίοδο. Σκεφτόμαστε τα playoffs. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και σε αυτόν πρέπει και είμαστε συγκεντρωμένοι. Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να μιλάμε για το Final Four έπειτα από τα αποτελέσματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Αν θέλουμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο, πρέπει να προχωρήσουμε βήμα - βήμα".

Είναι στόχος σας να έχετε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs;

"Αυτό θα ήταν σπουδαίο, αλλά και πάλι πιστεύω πως δεν μας κάνει καλό να το σκεφτόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή θέση. Η EuroLeague είναι μία μεγάλη διοργάνωση και πρέπει να προχωράς μέρα με τη μέρα και να βλέπεις κάθε παιχνίδι ξεχωριστά".

Κλαβέρ στο Sport24.gr: "Είπα «όχι» στον Παναθηναϊκό και για τον Μπαρτζώκα"
SPORT24 - ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Θα ήθελες να κάνεις τις προβλέψεις σου για τις ομάδες που θα φτάσουν στο Final Four;

"Καλύτερα όχι. Ελπίζω να είμαστε μία από αυτές τις ομάδες. Τα προγνωστικά, όμως, δεν είναι υπέρ μας, οπότε δεν θα ήθελα να πω κάτι. Ανέφερα προηγουμένως πως δεν σκεφτόμαστε την πρόκριση στο Final Four ως έναν από τους στόχους μας, αλλά η αλήθεια είναι πως θέλω να προκριθούμε σε αυτό. Το 2010 με την Βαλένθια κατακτήσαμε το EuroCup στο Final Four στην Βιτόρια. Θα ήταν σπουδαίο να επιστρέψω με την Μπαρτσελόνα εκεί και να κατακτήσουμε την EuroLeague".

Δεν βγαίνουν εύκολα παίκτες όπως οι Ναβάρο, Γκασόλ και Ρέγες

Σκέφτεσαι το Παγκόσμιο Κύπελλο;

"Σίγουρα. Είναι πάντα σπουδαίο να αγωνίζομαι με την εθνική ομάδα. Από νεαρή ηλικία έπαιζα κάθε καλοκαίρι στις «μικρές» εθνικές. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήμουν στην Εθνική. Πρόπερσι ήμουν τραυματίας και πέρσι δεν υπήρχε κάποιο τουρνουά. Θα ήταν σπουδαίο να επιστρέψω στην Εθνική και εύχομαι να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο".

Πώς βλέπεις το μέλλον του ισπανικού μπάσκετ;

"Είναι πολύ δύσκολο να βρεις παίκτες όπως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Πάου Γκασόλ και ο Φελίπε Ρέγες, ο οποίος αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Πιστεύω πως η νέα γενιά είναι ικανή να κρατήσει την εθνική και το ισπανικό μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν παίκτες που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Έχουμε κάποιους παίκτες στο NBA, τους αδελφούς Ερνανγκόμεθ και τον Αμπρίνες που θα βγουν μπροστά. Επίσης, υπάρχουν νεαροί παίκτες που αποκτούν χρόνο συμμετοχής και αυτοί φυσικά που είναι στο καλύτερο επίπεδο. Πιστεύω πως η ομοσπονδία κάνει πολύ καλή δουλειά και η εθνική θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο".

Photo by: Sport24 - Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ