Υπολογισμός και απολογισμός: η αληθινή κατάταξη της Euroleague

Υπολογισμός και απολογισμός: η αληθινή κατάταξη της Euroleague

Ξεχάστε την κατάταξη. Βρισκόμαστε στο 1/3 της κανονικής περιόδου και δεν αποτυπώνει την παραμικρή εικόνα. Για αυτό ο Στ. Τριαντάφυλλος έφτιαξε τέσσερις διαφορετικές κατατάξεις κάνοντας τον δικό του απολογισμό με τα ως τώρα πεπραγμένα των 16 ομάδων της Euroleague.

Πέρασαν δέκα αγωνιστικές, δηλαδή το 1/3 της κανονικής περιόδου. Και ξέρω τι σκέφτεστε όλοι: Α-ΠΟ-ΛΟ-ΓΙ-ΣΜΟΣ. Ακριβώς. Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων στην νέα Euroleague, χωρίς όμως να κοιτάξουμε την (γνωστή και μη εξαιρετέα) κατάταξη, για τον απλό λόγο ότι αυτή περισσότερο μπερδεύει παρά δείχνει την αληθινή εικόνα.

Αντίθετα ο σωστός ο απολογισμός χρειάζεται άλλα κριτήρια. Και μια γενναία απόφαση: τον διαχωρισμό των 16 ομάδων σε τρεις ταχύτητες. Η πρώτη περιλαμβάνει την ΤΣΣΚΑ, την Ρεάλ και τη Φενέρ, τις τρεις πρωτοπόρους, που με βάσει τα ως τώρα δεδομένα θα βρίσκονται στους "8", έχοντας παράλληλα τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων που ισοδυναμούν με πλεονέκτημα έδρας. Η τρίτη ταχύτητα περιλαμβάνει την Γαλατάσαραϊ, την Ούνιξ Καζάν και την Μπάμπεργκ που έχουν μείνει πίσω. Και η δεύτερη όλους τους υπόλοιπους, τις 10 αυτές που ομάδες που θα παλέψουν πρωτίστως για τη συμμετοχή τους στα πλέι-οφ και σε δεύτερο πλάνο για την 4η προνομιούχο θέση. Εξάλλου αυτές τις 10 ομάδες τις χωρίζουν δύο νίκες. Ή δύο ήττες, όπως το βλέπει κανείς.

Έχοντας πάρει ως δεδομένο τις τρεις ταχύτητες (ενδεχομένως να αλλάξουν για παράδειγμα στον απολογισμό που θα γίνει στο τέλος του πρώτου γύρου - η καμπάνα χτυπάει για τη Γαλατά που είχε δύσκολο πρόγραμμα και κακό ξεκίνημα), τότε μπορούμε να βαθμολογήσουμε τις νίκες και τις ήττες που έχουν κάνει ως τώρα οι ομάδες. Για παράδειγμα διαφορετικά μετράει η εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ και διαφορετικά αυτή από τη Μακάμπι. Όπως για παράδειγμα διαφορετικά ζυγίζει η γκέλα της Φενέρ από την Ούνιξ, σε σχέση για παράδειγμα με την γκέλα του Ερυθρού Αστέρα από την Νταρουσάφακα.

 

Ας ξεκινήσουμε με τον αλάθητο πίνακα των "διπλών". Μην με κάνετε να αρχίσω πάλι για τη σημασία των εκτός έδρας νικών:

 

Θέση Ομάδα Ρεκόρ Εκτός έδρας νίκες

1

ΤΣΣΚΑ

9-1

5

2

Ρεάλ

7-3

3

3

Φενέρ

7-3

3

4

Ολυμπιακός

6-4

3

5

Μπασκόνια

6-4

2

6

Μακάμπι

5-5

3

7

Νταρουσάφακα

5-5

3

8

Μπαρτσελόνα

5-5

2

9

Εφές

5-5

2

10

Παναθηναϊκός

5-5

1

11

Ερ. Αστέρας

4-6

2

12

Ζαλγκίρις

4-6

1

13

Μιλάνο

4-6

1

14

Ούνιξ

3-7

1

15

Γαλατάσαραϊ

3-7

1

16

Μπάμπεργκ

2-8

0

 

Οι γκέλες των ομάδων

Τα διπλά είναι χρυσάφι. Οι γκέλες από την άλλη είναι δηλητήριο. Ως γκέλες έχουν υπολογισθεί για τις πρώτες 13 ομάδες οι εντός έδρας ήττες, αλλά και οι αποτυχίες σε Κωνσταντινούπολη (Γαλατά), Καζάν (Ούνιξ) και Γερμανία (Μπάμπεργκ).

 

Θέση Ομάδα Ρεκόρ Γκέλες

1

ΤΣΣΚΑ

9-1

0

2

Ρεάλ

7-3

1

3

Φενέρ

7-3

2

4

Ολυμπιακός

6-4

2

5

Μπασκόνια

6-4

2

6

Μακάμπι

5-5

2

7

Νταρουσάφακα

5-5

3

8

Μπαρτσελόνα

5-5

3

9

Εφές

5-5

1

10

Παναθηναϊκός

5-5

1

11

Ερ. Αστέρας

4-6

4

12

Ζαλγκίρις

4-6

4

13

Μιλάνο

4-6

4

 

Τι προκύπτει από αυτόν τον πίνακα; Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα ότι η Νταρουσάφακα που έχει κάνει τρία διπλά, έχει και τρεις γκέλες. Το ίδιο και η Μπαρτσελόνα. Αντίθετα η Εφές είναι θύμα του κακού προγράμματος. Έχει μεν 5 ήττες αλλά έχει χάσει από την ΤΣΣΚΑ εντός και σε τέσσερις δύσκολες έδρες εκτός (ΣΕΦ, Βιτόρια, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη με Φενέρ). Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό, που επίσης βρίσκεται στο 5-5, έχοντας παίξει δύσκολα εκτός έδρας ματς (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Εφές, Μπαρτσελόνα) και έχοντας κάνει μια μόνο "κακή" ήττα, αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό.

 

Κρίνοντας επί της ουσίας τις ομάδες του 5-5 τότε η σωστή κατάταξη είναι: Εφές - Παναθηναϊκός, Μακάμπι και εν συνεχεία Νταρουσάφακα και Μπαρτσελόνα, με τις δύο τελευταίες να έχουν χάσει έδαφος μετά τις εντός έδρας ήττες τους, αλλά και τους χαμένους βαθμούς με τη Γαλατάσαραϊ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ΤΣΣΚΑ είναι η μοναδική ομάδα που διατηρεί το αήττητο της έδρας.

Η κατάταξη χωρίς πρώτους και τελευταίους

Θα είχε νόημα να δούμε το γκρουπ των ομάδων της δεύτερης ταχύτητας σε σχέση με τα αποτελέσματα που έχουν φέρει χωρίς τους πρωτοπόρους (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Φενέρ) και χωρίς τους ουραγούς (Ούνιξ, Μπάμπεργκ, Γαλατάσαραϊ). Να δούμε αν προκύπτουν συμπεράσματα.

 

Ομάδα

Χωρίς τους

τρεις πρώτους

Ολυμπιακός

6-2

Μπαρτσελόνα

5-3

Παναθηναϊκός

5-3

Εφές

5-3

Μπασκόνια

4-3

Ζαλγκίρις

4-4

Μακάμπι

4-4

Μιλάνο

4-4

Νταρουσάφακα

4-5

Ερ. Αστέρας

4-6

 

Και πάλι βλέπουμε το ουσιαστικό προβάδισμα που έχουν ως τώρα ο Ολυμπιακός (έχει χάσει από Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ) έναντι των συναγωνιστών, αλλά και τα τερτίπια του προγράμματος για την Εφές και τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη εκκρεμούν δύο δύσκολα παιχνίδια για Ζαλγκίρις, Μακάμπι και Μιλάνο, στα οποία είτε θα χάσουν έδαφος, είτε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλμα.

 

Ομάδα

Χωρίς τους

τρεις τελευταίους

Μπασκόνια

5-2

Ολυμπιακός

6-3

Νταρουσάφακα

4-3

Μπαρτσελόνα

3-4

Εφές

4-5

Μιλάνο

3-5

Παναθηναϊκός

3-5

Μακάμπι

2-5

Ερ. Αστέρας

2-5

Ζαλγκίρις

2-6

 

Ο πίνακας διαβάζεται αντίθετα. Βλέπουμε ποιες είναι οι ομάδες που έχουν εκμεταλλευτεί τα "εύκολα" παιχνίδια και ποιες όχι. Η Μακάμπι για παράδειγμα και ο Ερ. Αστέρας που με τις "πάνω" ομάδες δεν έχουν πάει τόσο καλά. Για του λόγου το αληθές η Μακάμπι έχει κερδίσει στο Καζάν και την Γαλατά στο γήπεδο της, έχει κάνει δηλαδή διπλά, αλλά σε ευκολότερες έδρες.

Από την άλλη η Νταρουσάφακα, η Μπασκόνια και Ολυμπιακός έχουν δείξει το καλύτερο πρόσωπο ανεξαρτήτως αντιπάλου. Οι Βάσκοι για παράδειγμα δεν έχουν παίξει με τις 2 από τις 3 ομάδες της ταχύτητες, ενώ η Ντόγκους με καμία!

Η αληθινή κατάταξη

Στην προσπάθεια να κατατάξουμε τα ως τώρα πεπραγμένα των ομάδων θα πρέπει να βαθμολογήσουμε τις νίκες και τις ήττες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του αντιπάλου (βάσει ταχύτητας δηλαδή). Οπότε ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις τρεις ταχύτητες με τα εξής κριτήρια.

 

Πρώτη ταχύτητα

+ εκτός έδρας νίκη επί τρίτης ταχύτητας

+ εντός έδρας νίκη επί πρώτης ταχύτητας

++ εκτός έδρας νίκη επί δεύτερης ταχύτητας

+++ εκτός έδρας νίκη επί πρώτης ταχύτητας

- εντός έδρας ήττα από πρώτη ταχύτητα

- εκτός έδρας ήττα από τρίτη ταχύτητα

-- εντός έδρας ήττα από δεύτερη ταχύτητα

--- εντός έδρας ήττα από τρίτη ταχύτητα

Δεν παίρνουν (+) οι εντός έδρας νίκες επί δεύτερης/τρίτης ταχύτητας και δεν παίρνουν (-) οι εκτός έδρας ήττες από πρώτη/δεύτερη ταχύτητα

 

Θέση

Ομάδα

Ρεκόρ

+/-

1

ΤΣΣΚΑ

9-1

+++++++ (7)

2

Ρεάλ

7-3

++++ (4)

3

Φενέρ

7-3

+++ (3)

 

Η ΤΣΣΚΑ για παράδειγμα δεν "πληρώνει" την ήττα από την Νταρουσάφακα, ούτε κερδίζει από τις εντός έδρας νίκες επί Παναθηναϊκού, Ούνιξ Καζάν, Ζαλγκίρις και Μπασκόνια. Δεν έχει κανένα "πλην", αλλά αντίθετα μαζεύει 8 "συν" από Γαλατάσαραϊ (+), Εφές (++), Ολυμπιακό (++), Ρεάλ (+) και Μπάμπεργκ (+).

Η Ρεάλ έχει πετύχει μεγάλες νίκες (Μακάμπι ++, Μιλάνο++, Μπαρτσελόνα ++ και επί της ουσίας το τέσσερα στη σούμα προκύπτει από το (--) λόγω της εντός έδρας ήττα από τη Μπασκόνια.

Η Φενέρ από την άλλη έχει μείνει πιο πίσω επειδή έχασε εντός έδρας από ομάδα τρίτης ταχύτητας (Ούνιξ ---), χάνοντας μέρος από το αβάντζο που της έδωσαν τα αποτελέσματα με Μπαρτσελόνα (++), Μιλάνο (++), Γαλατά (+) και Ρεάλ (+).

Δεύτερη ταχύτητα

+ εκτός έδρας νίκη επί τρίτης ταχύτητας

+ εντός έδρας νίκη επί δεύτερης ταχύτητας

++ εκτός έδρας νίκη επί δεύτερης ταχύτητας

++ εντός έδρας νίκη επί πρώτης ταχύτητας

+++ εκτός έδρας νίκη επί πρώτης ταχύτητας

- εντός έδρας ήττα από ομάδα πρώτης ταχύτητας

-- εντός έδρας ήττα από ομάδα δεύτερης ταχύτητας

--- εντός έδρας ήττα από ομάδα τρίτης ταχύτητας

 

Ομάδα

Ρεκόρ

+/-

Ολυμπιακός

6-4

+++++ (5)

Μπασκόνια

6-4

+++++ (5)

Εφές

5-5

+++++ (5)

Παναθηναϊκός

5-5

++ (2)

Μακάμπι

5-5

+ (2)

Μπαρτσελόνα

5-5

+(1)

Μιλάνο

4-6

+(1)

Νταρουσάφα

5-5

- (-1)

Ζαλγκίρις

4-6

- (-1)

Ερ. Αστέρας

4-6

--- (-3)

 

Ολυμπιακός (+5): Έχει κερδίσει πόντους από Εφές (+), Μιλάνο (+), Μπασκόνια (++), Παναθηναϊκό (++), Νταρουσάφακα (++), Μπαρτσελόνα (+) και έχει χάσει βαθμούς από Μακάμπι (--), Γαλατά (-) και ΤΣΣΚΑ (-). Επί της ουσίας έχει μια εντός έδρας ήττα εκτός προγράμματος (από Μακάμπι) και ένα κακό εκτός έδρας αποτέλεσμα (Γαλατά), αν μπορεί κάποιος να θεωρήσει εύκολο οποιοδήποτε εκτός έδρας ματς. Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ότι έχει τρία διπλά επί ομάδων με ίδιους στόχους, κάτι που θα του δώσει μεγάλο αβαντάζ αν τις "διπλώσει" στον δεύτερο γύρο.

Μπασκόνια (+5): Επίσης σε προνομιακή θέση, όχι μόνο λόγω ρεκόρ (6-4). Το +5 προκύπτει από την Εφές (+), τη Ρεάλ (+++), τον Ερ. Αστέρα (++), την Φενέρ (++), αλλά έχει καταφέρει να χάσει λίγο από το κερδισμένο έδαφος με την ήττα στο Κάουνας (-), την γκέλα με Ολυμπιακό (--). Το πλεονέκτημα των Βάσκων είναι ότι έχουν κερδίσει και τη Ρεάλ και τη Φενέρ, ως τώρα. Η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της.

Εφές (+5): Προκύπτει ότι είναι η κερδισμένη από αυτή την αξιολόγηση, έχοντας πετύχει περισσότερα από ότι δείχνει το ρεκόρ 5-5. Οι Τούρκοι που ξεκίνησε με 0-3 (εκτός έδρας ήττες από Ολυμπιακό, Μπασκόνια και εντός έδρας από ΤΣΣΚΑ), έχουν συνεχίσει με 7-2. Έχουν πάρει βαθμούς με νίκες όπως με τη Νταρουσάφακα (++), τον Παναθηναϊκό (+), τον Ερ. Αστέρα (+) και την Μακάμπι (++), ενώ η χειρότερη τους ήττα και το μοναδικό "πλην" είναι η για πολλούς εντός προγράμματος ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την ΤΣΣΚΑ. Μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι η ομάδα του Περάσοβιτς έχει τις λιγότερες δυνατές ζημιές μεταξύ των ομάδων της δεύτερης ταχύτητας.

 

Παναθηναϊκός (+2): Και οι "πράσινοι" είναι από τις ομάδες που έχουν κάνει damage control. Μοναδικό μελανό σημείο στον ως τώρα απολογισμό τους η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, που τους έδωσε δύο πλην. Από την άλλη όμως δεν έχουν πετύχει μεγάλες νίκες. Τα "+" προκύπτουν από το διπλό στη Μπάμπεργκ (+) και τις νίκες με Ερ. Αστέρα (+), Μακάμπι (+) και Νταρουσάφακα (+). Ισορροπημένο ως τώρα το "τριφύλλι".

Μακάμπι (+2): Η Μακάμπι και η Νταρουσάφακα είναι οι ομάδες με τις καλύτερες νίκες (Ολυμπιακό++, Φενέρ++, Ζαλγκίρις++, Ούνιξ+), αλλά και τις χειρότερες ήττες στο γήπεδο της (Μπαρτσελόνα--, Ρεάλ-, Εφές--).

Μπαρτσελόνα (+1): Η Μπαρτσελόνα με το 5-5 και +1 κάνει επί της ουσίας damage control σε μια περίοδο που γνώρισε πολλούς τραυματισμούς και προβλήματα. Έχει πάρει εκτός έδρας νίκες (Ούνιξ + και Μακάμπι ++), ενώ έχει κερδίσει εντός τον ΠαναθηναΪκό+. Οι γκέλες της έρχονται στο παιχνίδι με τη Ρεάλ (--) και στην ήττα στην Κωνσταντινούπολη από τη Γαλατά (-). Μέχρι στιγμής αν το δούμε αυστηρά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν κάνει ένα μόνο κακό αποτέλεσμα (Ρεάλ) και δύο καλά (εκτός έδρας), εξ ου και ο θετικός απολογισμός.

Μιλάνο (+1): Και οι Ιταλοί είναι μια από τις "μυστήριες" ομάδες της διοργάνωσης. Μπήκαν φουριόζοι, αλλά ξεφούσκωσαν στη συνέχεια. Έχουν θετικές στιγμές (Μακάμπι+, Νταρουσάφακα++, Εφές+ και Μπασκόνια+), αλά από την άλλη έχουν χάσει δύο ματς εντός (Φενέρ - και Ρεάλ -) από ομάδες πρώτης ταχύτητας, ενώ έχουν αφήσει βαθμούς με Μπάμπεργκ (-) και Καζάν (-). Είναι η μοναδική ομάδα που έχει χάσει με άλλα λόγια από δύο ομάδες του τελευταίου γκρουπ.

Νταρουσάφακα (-1): Από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν. Η ομάδα του Μπλατ έχει όπως και η Μακάμπι τα περισσότερα πάνω-κάτω. Από τη μια είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει την ΤΣΣΚΑ (++) και έχει κάνει παράλληλα τρία διπλά (Ερ. Αστέρα++, Ζαλγκίρις++ και Καζάν+), αλλά παράλληλα έχει χάσει εντός από το Μιλάνο (--), την Εφές (--) και τον Ολυμπιακό (--). Αν προσθέσουμε παράλληλα και την ήττα από την Γαλατάσαραϊ (εκτός) προκύπτει αυτό το -1. Οι Τούρκοι ενδεχομένως να πληρώσουν αυτές τις τρεις ήττες από ομάδες της ίδιας ταχύτητας στο γήπεδο τους.

 

Ζαλγκίρις (-1): Η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης όχι μόνο έχει καταφέρει να χτυπήσει τα περισσότερα ματς, αλλά να κάνει και τέσσερις νίκες. Η μεγάλη νίκη της ήρθε στο Βελιγράδι (++), ενώ έχει καταφέρει να πάρει βαθμούς και με τη Μπασκόνια (+). Το αρνητικό του απολογισμού οφείλεται στις γκέλες με Νταρουσάφακα (--) και Μακάμπι (--).

Ερ. Αστέρας (-3): Κι όμως οι Σέρβοι φαίνεται να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, με το δικό τους 4-6 να είναι παραπλανητικό σύμφωνα με το συγκεκριμένο φιλτράρισμα. Έχουν πάρει βαθμούς από το διπλό επί της Γαλατάσαραϊ (+) και της Μπάμπεργκ (+) και τις εντός έδρας νίκες με Μπαρτσελόνα (+) και Μιλάνο (+), αλλά έχουν χάσει από τις εντός έδρας γκέλες με Νταρουσάφακα (--), Μπασκόνια (--), Ζαλγκίρις (--) και το χαμένο ματς στο Καζάν (-). Κέρδισαν μεν εκτός δύο φορές, αλλά ομάδες της τελευταίας ταχύτητες, ενώ έχασαν τρεις φορές από διεκδικητές.

Συμπέρασμα: Πέρα από τον χωρισμό σε τρεις ταχύτητες οι 10 αγωνιστικές βγάζουν κερδισμένους τον Ολυμπιακό, τη Μπασκόνια και την Εφές που εχουν μικρό προβάδισμα για την διεκδίκηση της 4ης θέσης. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη για Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκό και μια ισορροπημένη σούμα γεμάτη ενθουσιασμό και απογοήτευση για Νταρουσάφακα και Μακάμπι. Αυτές είναι οι ομάδες που μέχρι στιγμής θα παλέψουν για τις 8 θέσεις, με το Μιλάνο, τη Ζαλγκίρις και τον Ερ. Αστέρα να καραδοκούν.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της πιο ευμετάβλητης λίγκας του παγκόσμιου μπάσκετ. Ραντεβού για νέο απολογισμό στο τέλος του πρώτου γύρου.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Οι σέξι Πόντιες που αγαπήσαμε

Ένας ύμνος στην αδάμαστη Ποντιακή ομορφιά με αφορμή το Next Top Model.

Δολοφονία Κωστόπουλου: 15 κλωτσιές στο κεφάλι της λογικής

Όσο κουβεντιάζουμε για τα αυτονόητα με αφορμή μια δολοφονία, καμία άλλη συζήτηση δεν έχει πραγματικό νόημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΕΡΗΣ

Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος

Ο Γιάννης Φιλέρης βγάζει το καπέλο στη νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον προπονητή Πάμπλο Λάσο και μια ομάδα 12 σπουδαίων παικτών.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ρε τον μάγειρα...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την πανάξια Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον αδικημένο Πάμπλο Λάσο και δείχνει τον δρόμο προς την Βιτόρια

ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Ο τελικός του Σλούκα και του Γιουλ

Η Ευρώπη παραμιλάει για τον MVP Λούκα Ντόντσιτς, αλλά ο τελικός είναι διαφορετική ιστορία. Και αυτός ο τελικός είναι ξεχωριστός και για τον Σέρχιο Γιουλ και για τον Κώστα Σλούκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

ANALYSIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24