EUROLEAGUE

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Ράις εντοπίστηκε από τον Πανιώνιο. Ο Τζέιμς αναδείχτηκε από τον Κολοσσό. Ο Νάναλι πέρασε από την Καβάλα. Και δεν είναι οι μόνοι. Το Euroleague Greece παρουσιάζει τους παίκτες που αναδείχτηκαν στην Ελλάδα και κατέκτησαν εν συνεχεία την Ευρώπη. SPOILER: Είναι περισσότεροι από όσους νομίζετε!

Πόσοι θυμούνται ότι ο Ταϊρίς Ράις, ο MVP του φάιναλ-φορ του 2014 και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μακάμπι, είχε βάλει υπογραφή στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το οποίο έγραφε πάνω "Πανιώνιος"; Υπάρχει μήπως κανείς που θυμάται ότι η ομάδα που ανακάλυψε τον Μάικ Τζέιμς πριν την Μπασκόνια( τότε Λαμποράλ Κούτσα) ήταν ο Κολοσσός Ρόδου; Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Τζέιμς Νάναλι που κέρδισε μια θέση στο ρόστερ της Φενέρμπαχτσε, είχε περάσει από την Καβάλα;

Το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, ωστόσο, αποτελεί ακόμη και σήμερα μια πολύ σκληρή και ανταγωνιστική λίγκα. Διακρίνεται για το παιχνίδι μισού γηπέδου και τους προπονητές που λατρεύουν την τακτική. Οπότε για τους Αμερικάνους αποτελεί ένα πολύ καλό "σχολείο". Και δεν είναι λίγοι οι παίκτες που αφού "αποφοίτησαν" από το ελληνικό πρωτάθλημα, έκαναν στη συνέχεια καριέρα στην Euroleague. Και να ήταν δυο και τρεις; Είναι πολύ παραπάνω!

Στις παρακάτω λίστες συμμετέχουν παίκτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα (πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη) και στη συνέχεια αγωνίστηκαν σε ομάδα της Euroelague.

Τα πιο τρανταχτά ονόματα

Ντιόντε Κρίστμας

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Από το Ρέθυμνο στην ΤΣΣΚΑ. Τόσο απλά. Ο Κρίστμας που είχε εξελιχθεί σε παίκτη-αποκάλυψη του ελληνικού πρωταθλήματος υπό τις οδηγίες του Στέργιου Κουφού στο Ρέθυμνο (είχε προηγηθεί ένα σύντομο πέρασμα από τον ΠΑΟΚ), κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Το καλοκαίρι φλέρταρε με τον Ολυμπιακό, αλλά προτίμησε να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ. Εντέλει η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να υπογράψει συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος όμως αποφάσισε να τον κόψει λίγους μήνες μετά για χάρη του Θοδωρή Παπαλουκά.

Όσο για τη συνέχεια; Έπαιξε στην Σιένα και στο ΝΒΑ με τους Φοίνιξ Σανς. Επέστρεψε όμως στην Ευρώπη, χωρίς να στεριώσει ούτε στην Παρί, ούτε στην Χποέλ Χολόν, ούτε στην ΑΕΚ, ούτε στην Κόνιασπορ. Φέτος αγωνίζεται στο NBDL και στους Ντέλαγουερ 87ερς.

Ρούμπεν Ντάγκλας

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Οι φήμες όταν ήρθε στην πλατεία έκαναν λόγω για έναν σεσημασμένο σκόρερ που είχε σπάσει τα κοντέρ στο κολέγιο του Νιου Μέξικο. Ο Ντάγκλας δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες στον Πανιώνιο κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις στη ρούκι χρονιά του στην Ευρώπη. Για αυτό και εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με ένα καλό συμβόλαιο στην Φορτιτούντο Μπολόνια. Ο Παναμέζος γκαρντ συνέχισε παίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο (Ντιναμό Μόσχας, Βαλένθια, Ρόμα, Καχασόλ), πριν κλείσει την ευρωπαϊκή του καριέρα σε μικρή ηλικία (33) στην Ουσάκ.

Τζον Ντίμπλερ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Η διαδρομή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Από το Οχάιο Στέιτ στη Νέα Σμύρνη και από εκεί στην Σμύρνη. Ο σουτέρ-φονιάς που είχε γυαλίσει του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε μια πολύ καλή ρούκι χρονιά στον Πανιώνιο και οι μετοχές του εκτοξεύτηκαν. Από παίκτης των 100.000 δολαρίων, έγινε παίκτης του ενός εκατομμυρίου. Τον βοήθησε πολύ η πολύ καλή σεζόν της Καρσίγιακα, με την οποία πήρε το κύπελλο τη μια χρονιά και το πρωτάθλημα την άλλη. Πέρσι υπέγραψε πολύ καλό συμβόλαιο με την Εφές, ενώ φέτος αγωνίζεται στην Γαλατάσαραϊ.

Λιν Γκριρ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλο ένα "λαυράκι" που εντοπίστηκε πρώτα από τις ελληνικές ομάδες. Και συγκεκριμένα τη Νήαρ Ηστ που τον έφερε στην Αθήνα το 2002, μόλις αποφοίτησε από το Τεμπλ. Ο βραχύσωμος αριστερόχειρας γκαρντ έσπασε τα κοντέρ στην Α1 και κατέληξε αμέσως την επόμενη χρονιά σε ομάδα Euroleague, την Σλασκ. Το 2007 γύρισε στην Ελλάδα και έπαιξε δύο σεζόν στον Ολυμπιακό του Πίνι Γκέρσον (και του Παναγιώτη Γιαννάκη), πριν συνεχίσει το πέρασμα του από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, φορώντας τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε και της Ούνιξ Καζάν. Έκλεισε την ευρωπαϊκή του καριέρα ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ με 13.2 πόντους σε 92 παιχνίδια.

Σκότι Χόπσον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο απόφοιτος του Τενεσί δεν έγινε ντραφτ και τότε η περίπτωση του θεωρήθηκε ένα από τα μεγάλα snubs της χρονιάς. Το 2011 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Κολοσσό Ρόδου, όταν τότε τον είχε επιλέξει ο Βασίλης Φραγκιάς. Το 2013 και ενώ μεσολάβησε μια καλή χρονιά στο Ισραήλ υπέγραψε στην Εφές. Και από την Εφές (όπου είχε 15.5 πόντους ανά παιχνίδι) το επόμενο σκαλί ήταν οι Κλήβελαντ Καβαλίερς, όπου πρωταγωνίστησε σε μια πολύ περίεργη ιστορία, εισπράττοντας (επειδή βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή) ένα μεγάλο συμβόλαιο. Το 2015 έπαιξε στη Λαμποράλ, ενώ φέτος αγωνίζεται στην Τσεντεβίτα.

Οθέλο Χάντερ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Κι όμως! Η πρώτη εμπειρία του Οθέλο Χάντερ στην Ελλάδα δεν ήταν στον Ολυμπιακό, αλλά στον Ηλυσιακό. Είχε φορέσει για λίγα παιχνίδια την κιτρινόμαυρη φανέλα, πριν μετακομίσει στην Ιταλία και ξεκινήσει το ταξίδι του ως γυρολόγος στην Κίνα (Σάντονγκ Λάιονς), στην Ουκρανία (Άζοβμας), στην Ισπανία (Βαγιαδολίδ) και επιστρέψει στην Ιταλία για λογαριασμό της Σιένα, συμμετέχοντας στους ιταλικούς τελικούς και στην Euroleague. Από το 2014 ως τον Ιούλιο του 2016 έπαιξε στον Ολυμπιακό, ενώ από πέρσι ανήκει στο δυναμικό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Αντρέ Χάτσον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αντρέ Χάτσον, πρωταθλητής NCAA με το Μίσιγκαν Στέιτ, έκανε όνομα στην Αμερική αγωνιζόμενος στην Ελλάδα. Ως ρούκι στην Ευρώπη έπαιξε στη Νάπολι, πριν καταλήξει στη μέση της χρονιάς στο Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη. Την επόμενη χρονιά αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι (2003-04) , με το οποίο έπαιξε στους τελικούς της Α1 και στο φάιναλ-φορ της FIBA Euroleague. Ακολούθησε το 2004-05 η 3η ελληνική του ομάδα (Μακεδονικός), όπου αντιμετώπισε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα και άρχισε να χάνει έδαφος. Αναγεννήθηκε στον Πανιώνιο το 2006-07 για να ξεκινήσει στα... γεράματα να γράφει χιλιόμετρα στην Euroleague παίζοντας για την Εφές και τη Ρόμα. Έπαιξε τελικά 49 ματς έχοντας 12 πόντους μέσο όρο.

Ιμπραήμ Τζάαμπερ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Τζάαμπερ ήταν ο παίκτης που επί της ουσίας έκανε... παράδοση στους ξένους κοντούς του "Σίτι", διαδεχόμενος την ήδη επιτυχημένο Κίκι Κλαρκ. Το Αιγάλεω ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός της καριέρας του και ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακός που έσπευσε η Ρόμα να τον κλέψει μέσα από τα χέρια του Πανιωνίου. Έπαιξε δύο χρόνια στους "Ρωμαίους", στο Μιλάνο και στη Ζαλγκίρις Κάουνας, μετρώντας 56 παιχνίδια και 507 πόντους στην ευρωπαϊκή του καριέρα.

Μάικ Τζέιμς

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Από τους παίκτες που αποτέλεσαν αφορμή για αυτό το αφιέρωμα. Ο Μάικ Τζέιμς εκτόξευσε τις μετοχές του στα λίγα ματς που πρόλαβε να παίξει στον Κολοσσό Ρόδου, ως επιλογή του Μιχάλη Κουταλιανού. Από το νησί των Ιπποτών τον πήρε νωρίς-νωρίς η Λαμποράλ, στην οποία έμεινε δύο χρόνια, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.

Τέρενς Μόρις

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Κι όμως! Ο ντελικάτος φόργουορντ που έπαιξε 87 παιχνίδια στην Euroleague με την Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα από τον Απόλλωνα και μάλιστα τη σεζόν που οι Πατρινοί υποβιβάστηκαν. Μετά τους "μελανόλευκους" δοκίμασε ξανά στο ΝΒΑ (Μάτζικ) και πέρασε από τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ, η οποία αποδείχτηκε το κατάλληλο σκαλοπάτι για να παίξει στη Μακάμπι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως και ο τίτλος που κατέκτησε το 2010 με τους "μπλαουγράνα".

Σάμι Μεχία

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Το 2009 έπαιζε στην ΑΕΛ. Το 2011 στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Η πρώτη γεύση που πήρε στην από 'δω πλευρά του Ατλαντικού ήταν η Κάπο Ντ' Ορλάντο. Την σεζόν 2008-09 υπέγραψε στην ΑΕΛ, όπου έκανε μια πολύ γεμάτη χρονιά. Σιγά σιγά άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά. Ξεκίνησε από τη Σολέ και συνέχισε με την ΤΣΣΚΑ, στην οποία όμως δεν βρήκε ποτέ σταθερό χρόνο συμμετοχής. Την περασμένη τριετία έπαιξε στην Μπάνβιτ, ενώ από φέτος φοράει τη φανέλα της Τόφας.

Κένι Γκάμπριελ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βολόδερνε στο Ισραήλ (Μακάμπι Ασντόντ), στην Κύπρο (ΑΕΛ) και στην Νέα Ζηλανδία (Ταρανάκι) πριν φτιάξει όνομα στο Ρέθυμνο τη σεζόν 2013-14. Εκεί τον εντόπισε η Καρσίγιακα, με την οποία όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας, αλλά έπαιξε και στην Euroleague.

Τζέιμς Νάναλι

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Πολύ πριν αναδειχτεί MVP της ιταλικής λίγκας και ενταχθεί στο δυναμικό της Φενέρμπαχτσε αγωνίστηκε στην Καβάλα. Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα. Ακολούθησε η επιστροφή στην Αμερική (Χοκς, Σίξερς στο ΝΒΑ και Τζαμ, Λέτζεντς στο NBDL), ένα σύντομο πέρασμα από Πουέρτο Ρίκο, Ισπανία και Ισραήλ, πριν την break-out χρονιά του στην Αβελίνο.

Ταϊρίς Ράις

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο βραχύσωμος γκαρντ που το 2014 κατέκτησε ως MVP την Euroleague με την Μακάμπι και το 2015 κατέκτησε -και πάλι ως MVP- με την Χίμκι, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα από την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα τον Πανιώνιο, όπου είχε επιλεχθεί από τον Νέναντ Μάρκοβιτς. Ανέβηκε και αυτός ένα-ένα τα σκαλιά. Από την Α1 στην Άρτλαντ, από εκεί στη Λιέτουβος Ρίτας και κατόπιν στην Λιέτουβος Ρίτας. Ακολούθησε η Μπάγερν πριν εκτινάξει τις μετοχές του στην Μακάμπι. Την περασμένη διετία εξαργύρωσε το όνομα του με ένα εξαιρετικό 3ετές συμβόλαιο με την Χίμκι, για να καταλήξει φέτος με buy-out στην Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τσαρλς Σμιθ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Το παράδοξο δεν είναι ότι έπαιξε στην Ελλάδα, το παράδοξο είναι ότι έφυγε ως αποτυχημένος. Το 2003 αγωνίστηκε για μερικά ματς με τη φανέλα του Μακεδονικού, αλλά δεν "έπιασε" σ' αυτή τη δεύτερη ευρωπαϊκή του ομάδα μετά την Ούντινε. Η επόμενη σεζόν (2004-2005) τον βρήκε στην Σκαβολίνι, όπου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Euroleague με 20.6 πόντους ανά παιχνίδι. Εντέλει έπαιξε 79 ματς με τη Ρεάλ, την Εφές και την Ρόμα.

Ζακ Ράιτ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλος ένας παίκτης που αναδείχτηκε στο Ρέθυμνο! Έπαιξε εκεί το 2011-12 (μετά από θητεία στην Γερμανία και στη Γαλλία) για να απογειώσει την καριέρα του: Τσιμπόνα, Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, Μπάμπεργκ, Παναθηναϊκός. Με τις δύο τελευταίες αγωνίστηκε στην Euroleague. Πλέον αγωνίζεται στην Μονακό, που αποτελεί τη νέα δύναμη του γαλλικού μπάσκετ.

Ντιόν Τόμπσον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Μετά από μια πολύ καλή κολεγιακή καριέρα στην Νορθ Καρολάινα ήρθε στην Ευρώπη για πρώτη φορά για λογαριασμό του Ικάρου Καλλιθέας. Από εκεί τον πήρε η Ολίμπια Λουμπλιάνας που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην Euroleague, όπου μετείχε ακόμη με την Άλμπα, τη Μπάγερν και τη Γαλατάσαραϊ (φέτος).

Κλέι Τάκερ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλη μια περίεργη ιστορία. Ο Κλέι Τάκερ πέρασε από τη χώρα μας, όχι όμως για πολύ. Φόρεσε τη φανέλα της ΜΕΝΤ για δύο μόλις παιχνίδια σκοράροντας 10 πόντους συνολικά. Στη συνέχεια όμως έκανε όνομα ως ένας γνήσιος σκόρερ, παίζοντας σε ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μπανταλόνα, η Χίμκι και η Ρόμα.

Τράβις Ουάτσον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Κι αυτός προήλθε από την "μεγάλη του Πανωνίου σχολή", που ανέκαθεν έβρισκε πολύ καλούς ξένους. Έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη με τη φανέλα του Πανιωνίου και στη συνέχεια έπαιξε σε ομάδες Euroleague όπως η Φορτιτούντο Μπολόνια, η Ολίμπια Μιλάνο και η Ζαλγκίρις (9 πόντοι και 7.7 ριμπάουντ σε 62 ματς). Παίζει ακόμη και σήμερα στη Ρουμανία.

Στην Euroleague μέσω Ελλάδας

Αλφόνσο Φορντ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Ελλάδα, για να αφήσει εποχή. Κέρδισε τίτλους πρώτους σκόρερ και τον σεβασμό όλων αγωνιζόμενος αρχικά στον Παπάγου και στον Σπόρτιγκ κι ενώ ενδιάμεσα υποχρεώθηκε να μείνει μια χρονιά εκτός δράσης, λόγω του προβλήματος υγείας που εντέλει τον σκότωσε στα 32 του χρόνια. Το 1999 έκανε step-up αγωνιζόμενος στο Περιστέρι, όπου έπαιξε στην Euroleague. Ακολούθησε αντίστοιχη επιτυχία σε Ολυμπιακό, Σιένα και Σκαβολίνι. "Έφυγε" νωρίς, αλλά άφησε μια τεράστια κληρονομιά. Δεν είναι τυχαίο ότι το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, φέρει το όνομα του.

Τζέιμς Φόρεστ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο θηριώδης σέντερ έκανε γνωστό το όνομα του μέσω του Ηρακλείου. Έκτοτε έπαιξε στον Άρη και στον Ολυμπιακό, αγωνιζόμενος στην Euroleague. Ακολούθησε με άλλα λόγια μια πορεία ανάλογη μ' αυτή του Φορντ. Εξάλλου έπαιξαν στον Ολυμπιακό την ίδια σεζόν (2001-2002). Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική του εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο, αφού το 2004-05 έπαιξε τρία παιχνίδια με τη Σκαβολίνι.

Μπρεντ Πέτγουεϊ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Συνέδεσε το όνομα του με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με τον Στέργιο Κουφό, που τον είχε φέρει στον Ηλυσιακό και τον ανέδειξε επί της ουσίας στο Ρέθυμνο. Από εκεί τον πήρε ο Ολυμπιακός δίνοντας του τη δυνατότητα να παίξει στην Euroleague, όπου συνέχισε και πέρσι με τη Σάσαρι. Πλέον αγωνίζεται στην Καρσίγιακα, όπου διαδέχτηκε τον επίσης γνωστό μας από τη θητεία του στους Κρητικούς, Κένι Γκάμπριελ.

Στίβεν Σμιθ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Από τη Ρόδο στην Euroleague μέσω Παναθηναϊκού. Ο Σμιθ μετά από δύο καλέ χρονιές στον Κολοσσό πήρε συμβόλαιο την τελευταία χρονιά του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό και μαζί το βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από το 2014 αγωνίζεται στη Γαλλία (Μπουρζ, Ορτέζ και πλέον στην Σαλόν-Ρείμς).

Κένεντι Ουίνστον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Κι αυτός έζησε την εμπειρία της Euroleague μέσω του Παναθηναϊκού, που με τη σειρά του τον επέλεξε από τον Πανιώνιο, την δεύτερη ευρωπαϊκή του ομάδα (η πρώτη ήταν η Γκραν Κανάρια). Μετά το "τριφύλλι" συνέχισε να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρεάλ και τη Ρόμα.

Οι παλιοί

Ασφράφ Αμάγια

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο πρώτος ξένος στην ιστορία των Αμπελοκήπων (1994-95) αφού πρώτα δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ (Ουάσινγκτον Μπούλετς) και την Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και το Μαρούσι κατακτώντας μάλιστα το Σαπόρτα (2001). Στην Euroleague, ωστόσο, έπαιξε για πρώτη φορά τη σεζόν 2003-04 (στα 33 του) φορώντας τη φανέλα της Ούλκερ.

Λάρι Αγιούζο

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Όταν το 2003 ο Γιώργος Ζευγώλης είχε επιλέξει τον Λάρι Αγιούζο στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, ο Πορτορικάνος "μπόμπερ" είχε κάνει γνωστό το όνομα του με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ωστόσο, δεν είχε ωστόσο εμπειρία από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πέρα από τις λίγες βδομάδες που πέρασε στην Μοντεγκρανάρο. Στον Ιωνικό είπε το "μένουμε Ευρώπη" και έπαιξε στην Μπεσίκτας, στην Τσιμπόνα, στην Σπλιτ και φυσικά στην Ζαλγκίρις Κάουνας, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε στην Euroleague, μετρώντας μάλιστα 11.9 πόντους ανά παιχνίδι!

Για την ιστορία ο 39χρονος Αγιούζο αγωνίζεται ακόμη στην πατρίδα του.

Ντορέμους Μπένερμαν

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Θυμάστε τον Ντορέμους Μπένερμαν; Τον μικροσκοπικό γκαρντ που είχε κάνει πράγμα και θαύματα με τη φανέλα του Ηρακλείου τη σεζόν 2002-03; Τότε οι Κρητικοί τον είχαν εντοπίσει στο πρωτάθλημα Φινλανδίας και αποδείχτηκε τόσο καλός, που την επόμενη χρονιά έπαιξε στην Euroleague, με τη φανέλα της Ρόμα. Έκτοτε έπαιξε στην Ιταλία, στην Ισπανία, αλλά και ξανά στην Ελλάδα με την Ολύμπια Λάρισας και τον Απόλλωνα Πατρών.

Άιρα Κλαρκ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλος ένας παίκτης που έφτασε από τον Μακεδονικό στην Euroleague. Ο Κλαρκ ήρθε με ελάχιστες περγαμηνές στην Κοζάνη (Ιαπωνία, Φαμπριάνο) και κατάφερε να φτιάξει ένα καλό όνομα, το οποίο εξαργύρωσε με συμβόλαια στην Ούνιξ και στην Ούλκερ, με την οποία έπαιξε στην Euroleague το 2006. Από το 2007 και έπειτα αποφάσισε να μαζέψει το εφάπαξ σε χώρες όπως το Κουβέιτ, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Αυστραλία κι η Κορέα, όπου αγωνίζεται ως σήμερα στα 41 του χρόνια.

Ντέρεκ Ντάιαλ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Πρώτος σταθμός μακριά από τις ΗΠΑ; Το Περιστέρι το μακρινό 1998. Ο ταλαντούχος γκαρντ μετά την εμπειρία του ελληνικού πρωταθλήματος έπαιξε στο ΝΒΑ (Σπερς, Νετς, Ράπτορς, Μάτζικ), πριν επιστρέψει στην Eυρώπη και παίξει στην Euroleague με τη Βίρτους Μπολόνια (2003). Τι έγινε μετά; Έπαιξε ξανά στο ΝΒΑ, γύρισε στην Ισπανία (Βαλένθια) και στην Ελλάδα (Ολυμπιάδα Πατρών), για να χαθούν εντέλει τα ίχνη του στο NBDL.

Ουίλι Ντιν

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τα Ιλίσια, αποτελώντας τον πρώτο ξένο στην ιστορία της ομάδας, προερχόμενος από μια καλή κολεγιακή καριέρα στο Μπόστον Κόλετζ και στο Περντιού. Στον Ηλυσιακό έκανε πολύ καλές εμφανίσεις, χωρίς να οδηγήσει στην παραμονή. Έφυγε αμέσως από την Ελλάδα και έπαιξε σε καλά πρωταθλήματα (Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία), πριν παίξει στην Euroleague με την Ζαλγκίρις. Έκανε μεγάλη καριέρα στην βόρεια Ευρώπη κάνοντας καλά συμβόλαια στην Πολωνία (Τουρόφ), στην Ουκρανία (Οντέσα, Χίμικ), στη Ρωσία (Κράζνι) και στην Λετονία, όπου αγωνίζεται ως σήμερα με τη φανέλα της Βέντσπιλς.

Έντι Γκιλ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Πόσοι θυμούνται ότι ο Έντι Γκιλ πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα; Ναι, ο ίδιος Έντι Γκιλ που έπαιξε εντέλει 200 παιχνίδια στο ΝΒΑ σε έξι διαφορετικές ομάδες (Νετς, Γκρίζλις, Μπλέιζερς, Πέισερς, Σόνικς και Μπακς). Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε με τη φανέλα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας (την χρονιά πριν πάει στην Αμαλιάδα και υποβιβαστεί εντέλει), ήταν η δεύτερη εμπειρία του, καθώς είχε ξεκινήσει εκείνη τη χρονιά στην Ρέτζιο Εμίλια. Το 2006-07 επέστρεψε στην Ευρώπη για να παίξει στην Euroleague με τη Ντιναμό Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Βαγγέλη Αγγέλου. Ακολούθησε μια νέα εποχή στο ΝΒΑ, πριν κλείσει την καριέρα του στην Ευρώπη (Οστάνδη και Όλντεμπουργκ) το 2011.

Τζάστιν Χάμιλτον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλος ένας παίκτης που πέρασε από τον Ιωνικό ΝΦ και μάλιστα αμέσως μετά το κολέγιο. Αποφοίτησε από το Φλόριντα και ήρθε στην Ελλάδα τη σεζόν 2003-04, συνεχίζοντας και την επόμενη χρονιά με τη φανέλα του Ηρακλή. Έπαιξε στη Ρεάλ Μαδρίτης, στη Σιένα, στην Προκόμ, στη Βαλένθια και στη Σαρλερουά. Έπαιξε συνολικά τέσσερις σεζόν στην Euroleague (49 ματς) από το 2005 ως το 2012.

Ροντ Σέλερς

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Ροντ Σέλερς που το 1992 είχε παίξει στην ΑΕΚ έπρεπε να περιμένει 10 περίπου χρόνια για να παίξει στην Euroleague. Το έκανε τελικά με τη φανέλα της Ορτέζ (2001-2003), κλείνοντας την καριέρα του σ' αυτή με 15.8 πόντους και 6.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Από σπόντα...

Έλτον Μπράουν

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Αν μη τι άλλο η διαδρομή του Έλτον Μπράουν μπορεί να χαρακτηριστεί περίεργη. Είχε αποφοιτήσει το 2005 από το Βιρτζίνια και η πρώτη του επαγγελματική ομάδα ήταν ο Μακεδονικός. Στη συνέχεια έπαιξε στο NBDL, φλέρταρε με ομάδες του ΝΒΑ και κατέληξε εντέλει να παίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με την Μακάμπι. Πότε; Τη σεζόν 2008-09, έστω και για ένα και μόνο παιχνίδι.

Ουίλ Ντάνιελς

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ελλάδα (Καβάλα, Περιστέρι) και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να αγωνιστεί στην Euroleague την σεζόν 2013-14 με τα χρώματα της Ναντέρ, που τότε ενσάρκωσε το ρόλο της σταχτοπούτας. Πέρασε από τη Νίζνι και πλέον αγωνίζεται στην αγαπημένη του Γαλλία, με τη φανέλα των Λιμουζό.

Άντονι Ντόμπινς

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Παρόμοια περίπτωση. Ο Ντόμπινς έπαιξε το 2006 στον Μακεδονικό (στην τελευταία του χρονιά στην Α1) και εντέλει στέριωσε στη Γαλλία. Εκεί έπαιξε και στην Euroleague με τα χρώματα του πυροτεχνήματος που άκουγε στο όνομα Ορλεάν. Πέρασε ένα χρόνο στην Ισπανία (Μούρθια) και άλλον έναν στην Ιταλία (Ρέτζιο Καλάμπρια), αλλά κατά τα άλλα συνεχίζει να παίζει σταθερά στην Γαλλία (Σολέ, Τουλόν, Πουατιέ, Ντιζόν, Στρασμπούρ και πλέον στην Γκραβελίν).

Ουίλι Μπάρτον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Τότε - το 1999 - αποτελούσε ένα από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Μπάρτον που είχε επιλεχτεί στο Νο9 του ντραφτ (1990) και είχε 12 πόντους μέσο όρο τη ρούκι χρονιά του, με ρεκόρ καριέρας τους 53 πόντους με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ηρακλείου. Ήταν μόλις η 2η στάση του στην από 'δω πλευρά του Ατλαντικού, μετά το σύντομο πέρασμα του από το Μιλάνο (1995). Από την Κρήτη η καριέρα του επανήλθε στο ζενίθ φορώντας τη φανέλα της Ουράλ Γκρέιτ στην δεύτερη σεζόν της σύγχρονης Euroleague.

Τζόζεφ Φορτέ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Αποτέλεσε ένα μεγάλο όνομα του κολεγιακού μπάσκετ αγωνιζόμενος στο Νορθ Καρολάινα. Ξεκίνησε την καριέρα του με συμβόλαιο στους Μπόστον Σέλτικς, αλλά εντέλει δεν ευδοκίμησε στο ΝΒΑ. Η πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα ήταν ο Απόλλων Πατρών, ύστερα από επιλογή του Γιάννη Χριστόπουλου. Όσο για τη συνέχεια; Από τους Πατρινούς κατέληξε στη Σιένα και από εκεί στην Ούνιξ, στην Φορτιτούντο, στην Ούντινε, στην Πάβια, στην Πιστόια και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η συμμετοχή του στην Euroleague περιορίζεται σε δύο παιχνίδια με την "ομάδα του λαού" τη σεζόν 2014-15.

Ταϊρόν Γκραντ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο δυναμικός φόργουορντ που έπαιξε στην Ολύμπια Λάρισας τη σεζόν 2004-05 κατέληξε τελικά στην Euroleague το 2006 αγωνιζόμενος στην Ολίμπια Μιλάνο για πέντε παιχνίδια.

Ντέρεκ Χάμιλτον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Έγινε γνωστός στα μέρη μας παίζοντας στον Σπόρτιγκ, στην ΑΕΚ και στον Απόλλωνα Πάτρας από το 1991 ως το 1994, ενώ πέρασε και από το Ηράκλειο το 2001. Έπαιξε στα 35 του χρόνια στην Euroleague με τους Λάιονς της Αγίας Πετρούπολης, σκοράροντας μάλιστα 21.8 πόντους σε 10 παιχνίδια.

Μπρίτον Τζόνσεν

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Χωρίς να έχει στεριώσει στο ΝΒΑ (Μάτζικ, Πέισερς) πήρε την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη. Πρώτα στην Αλικάντε και εν συνεχεία στον Πανελλήνιο, στον οποίο έπαιξε δύο φορές. Τη μια το 2006 και την άλλη τη σεζόν 2009-2010. Ενδιάμεσα, όμως, φόρεσε τη φανέλα της Ορτέζ στην Euroleague, έχοντας 11.1 πόντους σε 20 παιχνίδια.

Τζίμι Όλιβερ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους σουτέρ που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα. Ήρθε στη χώρα μας το 1999 (ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή του στο Μουντομπάσκετ του 1998, στο οποίο λόγω λοκ-άουτ οι Αμερικάνοι κατέβασαν παίκτες από την Ευρώπη) για λογαριασμό του Ηρακλείου. Ακολούθησε μια γεμάτη 3ετία στο Μαρούσι και η επιστροφή το 2007 στον Απόλλων Πατρών, τον τελευταίο σταθμό της καριέρα του. Πριν τους Πατρινούς (τον είχε επιλέξει ο Κώστας Κεραμιδάς που τον γνώριζε - ως συνεργάτης τότε - από το Μαρούσι) είχε προλάβει τη σεζόν 2005-06 να παίξει στα 36 του χρόνια για πρώτη φορά στην Euroleague, με τη φανέλα της Ολίμπια Λουμπλιάνας.

Ντίλαν Πέιτζ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Πρώτος σταθμός της επαγγελματικής του καριέρας; Η ΜΕΝΤ και εν συνεχεία ο Πανελλήνιος, όπου τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Αμερικάνος stretch-four συνέχισε ως γυρολόγος κι ενώ προηγουμένως τη σεζόν 2008-2009 έπαιξε στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα με τα χρώματα της Ορτέζ. Συνεχίζει ακόμη στα 34 του χρόνια αγωνιζόμενος στην Εστουντιάντες.

Χέκτορ Ρομέρο

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο δυναμικός φόργουορντ από τη Βενεζουέλα ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΛ (με προπονητή τον Γιάννη Χριστόπουλο) κι ενώ προηγουμένως είχε παίξει στην Ευρώπη στο Ισραήλ και στην Ισπανία. Την επόμενη χρονιά από την εμπειρία του στη Λάρισα έπαιξε στη Σιένα, με την οποία αγωνίστηκε για 14 παιχνίδια στην Euroleague.

Πολ Σίρλεϊ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Πριν γίνει αρθρογράφος του ESPN ο Σίρλεϊ ήταν μπασκετμπολίστας. Ξεκίνησε μάλιστα την καριέρα του στον Πανιώνιο του Παναγιώτη Γιαννάκη. Έπαιξε στην Ισπανία, στην Ισπανία, στη Ρωσία, στην Κίνα και στο ΝΒΑ, πριν καταλήξει τη σεζόν 2008 να αγωνίζεται στην Euroleague με τη Μάλαγα, έστω και για τρία παιχνίδια.

Άλβιν Γιανγκ

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές μεγάλου σκόρερ από το κολέγιο Νιαγάρα. Κάπως έτσι τον επέλεξε ο Έσπερος στην τελευταία του χρονιά στην Α1. Έπαιξε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης για να καταλήξει τη σεζόν 2005-206 να αγωνίζεται στην Euroleague με τη φανέλα της Στρασμπούρ. Μάλιστα συνεχίζει ακόμη και τώρα στα 41 του αγωνιζόμενος σε μικρές κατηγορίες της Ιταλίας.

Ματ Ουόλς

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Ματ Ουόλς ήρθε στην Ευρώπη ως "λαβράκι" στην Ολύμπια Λάρισας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και ακολούθησε μια πολύ καλή καριέρα (Μανρέσα, Σαρλερουά, Ολίμπια, Άρης, Βιλερμπάν, Μούρθια, Λαμποράλ, Αζόβμας, Μπάμπεργκ, Βίρτους Μπολόνια και Εσκισεχίρ). Στα... γεράματα κατάφερε να παίξει στην Euroleague για 15 παιχνίδια με την Ολίμπια Λουμπλιάνας και την Μπάμπεργκ.

Ντάριους Ουάσινγκτον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Κι αυτός ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από τον ΠΑΟΚ (2006). Έκανε γρήγορα όνομα και σ' αυτό τον βοήθησε και η μετέπειτα θητεία του στον Άρη. Έπαιξε στο top επίπεδο (Ουράλ Γκρέιτ, Γαλατάσαραϊ) για να φτάσει να αγωνίζεται στην Euroleague με τη Ρόμα. Από το 2011 και μετά η καριέρα του πήρε την κατιούσα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να βρει καλές δουλειές στο Πουέρτο Ρίκο, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στην Γαλλία, στην Τσεχία και στην Κίνα.

Μια κατηγορία μόνος του...

Μπράιαν Ντάνστον

Το μεγάλο "σχολείο" που ονομάζεται ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Άρης δεν ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που εξετάζουμε, αλλά η περίπτωση του είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς η πρώτη του εμπειρία στην Ελλάδα ήταν με τα χρώματα του Άρη, όπου εκδιώχθηκε κακήν κακώς. Η ιστορία όμως τον δικαίωσε καθώς μετά το πέρασμα του από την Ιταλία, έπαιξε στην Euroleague με τον Ολυμπιακό και την Εφές.

Από τον Άρη σημειωτέον πέρασαν και άλλοι παίκτες που έκαναν καλή ευρωπαϊκή καριέρα, όπως ο Μπόμπι Μπράουν που αναδειχτηκε πρώτος σκόρερ με τη Σιένα, ο Χούαν Ντίξον (από τον ΝΒΑ και μέσω του Άρη κατέληξε στην Μάλαγα), αλλά και ο Ουίλι Σόλομον (Εφές, Μακάμπι, Φενέρμπαχτσε).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ