EUROLEAGUE

Τέσσερις ταχύτητες στην τελική ευθεία

Τέσσερις ταχύτητες στην τελική ευθεία

Έχοντας καλύψει τα 2/3 της κανονικής περιόδου ήρθε η ώρα να βγάλουμε μολύβι και χαρτί. Ποιες είναι οι τέσσερις ταχύτητες που διαμορφώθηκαν, πού βρίσκονται Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και τι δείχνει ο συντελεστής βαρύτητας.

Μπαίνουμε αισίως στο τελευταίο τρίτο της κανονικής περιόδου της Euroleague. Μένουν 10 αγωνιστικές και λίγο πριν μπούμε στο πρώτο και μοναδικό αγωνιστικό διάλειμμα (για τους αγώνες κυπέλλου) τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους στόχους των ομάδων.

Οδηγός στο να υπολογίσουμε τι μπορεί να συμβεί, είναι μόνο η καταμέτρηση του τι έχει συμβεί ήδη. Για αυτό θα χρειαστούμε ξανά τον "συντελεστή βαρύτητας αποτελέσματος", ο οποίος επί της ουσίας υπολογίζει βάσει του ρεκόρ του αντιπάλου, το πόσο "ζυγίζει" κάθε νίκη και κάθε ήττα ως τώρα.

Βάσει αυτού η κατάταξη έχει ως εξής:

# Ομάδα Συντελεστής Νίκες-Ήττες Εντός

έδρας

Εκτός

Έδρας

1

Ρεάλ

9,4

15-5

2,8

5,7

2

ΤΣΣΚΑ

8,5

15-5

2,6

6,7

3

Ολυμπιακός

6,5

14-6

1,3

5,1

4

Φενέρμπαχτσε

5,5

13-7

0,5

4,9

5

Ερ. Αστέρας

4,3

12-8

-0,4

4,7

6

Μπασκόνια

3,9

12-8

0,6

3,3

7

Παναθηναϊκός

2,2

11-9

2,9

-0,7

8

Νταρουσάφακα

-0.7

10-10

-3,3

2,6

9

Εφές

-0.95

9-11

-1,4

0,4

10

Ζαλγκίρις

-1.5

8-12

-4,7

3,2

11

Μπαρτσελόνα

-3.75

8-12

-2,7

-1,0

12

Μπάμπεργκ

-4.4

7-13

-3,1

-1,2

13

Μακάμπι

-4.8

7-13

-5,9

1.0

14

Μιλάνο

-7.15

6-14

-4,5

-2,6

15

Ούνιξ

-7.95

7-13

-5,4

-2,5

16

Γαλατάσαραϊ

-9.1

6-14

-3,4

-5,6

*Ο συντελεστής υπολογίζεται από το άρθροισμα των βαθμών που παίρνει ή χάνει μια ομάδα ανάλογα με το ποια ομάδα κερδίζει (το ρεκόρ της) και την έδρα. Για παράδειγμα η εντός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ υπολογίζεται σε 0.75, η εκτός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ με 1.75, η εντός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ σε -1.25 και η εκτός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ με -0.25. Αντίστοιχα η εντός έδρας νίκη επί της Γαλατά υπολογίζεται σε 0.30, η εκτός έδρας νίκη επί της Γαλατά με 1.30, η εντός έδρας ήττα από τη Γαλατά σε -1.70 και η εκτός έδρας ήττα από τη Γαλατά σε -0.70.

Από τον παρακάτω πίνακα μπορούμε να χωρίσουμε τις ομάδες σε τέσσερις ταχύτητες:

α) στις ομάδες που έχουν +5 (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Ολυμπιακός, Φενέρ) και που θεωρητικά έχουν το προβάδισμα για να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα και επομένως να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας

β) στις ομάδες που έχουν θετικό συντελεστή και έχουν το προβάδισμα για την 8άδα (Ερυθρός Αστέρας, Μπασκόνια και Παναθηναϊκός)

γ) στις ομάδες που έχουν αρνητικό συντελεστή ως -5 και θα παλέψουν για την πρόκριση (Νταρουσάφακα, Εφές, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Μπάμπεργκ)

δ) στις ομάδες που έχουν αρνητικό συντελεστή μεγαλύτερο του -5 και έχουν επί της ουσίας αποκλειστεί (Μιλάνο, Ούνιξ, Γαλατά).

Πρώτη ταχύτητα (πλεονέκτημα)

Προκύπτει ότι η Ρεάλ έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι για την πρώτη θέση, αφενός γιατί έχει πάρει τη διαφορά με την ΤΣΣΚΑ (κέρδισε 10 στη Μαδρίτη και έχασε 1 πόντο στη Μόσχα) και αφετέρου γιατί έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς. Έχει όμως και πιο δύσκολο πρόγραμμα με ομάδες από την 5 ως την 10 θέση (Φενέρμπαχτσε, Νταρουσάφακα, Ερυθρό Αστέρα, Μπαρτσελόνα) και ταξίδι σε τρεις δύσκολες έδρες (ΣΕΦ, ΟΑΚΑ και Μπασκόνια). Το καλό για τη Ρεάλ είναι ότι δεν έχει αφήσει εκτός έδρας βαθμούς σε "ύπουλες" έδρες. Η ομάδα του Λάσο έχει 6 διπλά και έχει μαζέψει τους περισσότερους εκτός έδρας βαθμούς (6.75), έχοντας περάσει αλώβητη στα ματς με τις ομάδες που βρίσκονται εκτός 8άδας, δηλαδή με Εφές, Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις, Μακάμπι και Μιλάνο.

Η ΤΣΣΚΑ, που έχει μαζί με την Ρεάλ τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες (6), έχει τρεις επικίνδυνες ομάδες στο γήπεδο της, που έχουν δείξει καλό εκτός έδρας πρόσωπο (Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα και Νταρουσάφακα) και επίσης τρεις δύσκολες εκτός έδρας αποστολές (Μπασκόνια, ΟΑΚΑ και Βαρκελώνη). Οι Μοσχοβίτες έχουν μαζέψει τους περισσότερους εντός έδρας βαθμούς (2,8) μετά τον Παναθηναϊκό (2,95).

Τέσσερις ταχύτητες στην τελική ευθεία

Ο Ολυμπιακός από την άλλη που είναι τρίτος στην κατάταξη του συντελεστή βαρύτητας έχει μόλις τέσσερα εντός έδρας ματς, τα δύο εύκολα (Ζαλγκίρις και Γαλατά), ένα δύσκολο (Ρεάλ) και ένα επικίνδυνο (Νταρουσάφακα). Από την άλλη έχουν να παίξουν σε δύσκολες έδρες (Μόσχα, Κωνσταντινούπολη με Εφές και Φενέρ, στο Βελιγράδι, αλλά και στο Τελ Αβίβ). Το πρόγραμμα τους φαντάζει πιο δύσκολο, αλλά έχοντας συγκεντρώσει αρκετούς εκτός έδρας βαθμούς (3οι με 5,15) με ηχηρά διπλά (Παναθηναϊκό, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα - τρεις ομάδες 8άδας δηλαδή και ακόμη με Ζαλγκίρις και Μπαρτσελόνα), μπορούν να αισιοδοξούν.

Η τέταρτη ομάδα του γκρουπ είναι η Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι πληρώνουν τις εντός έδρας γκέλες (έχουν μόλις 0,55 εντός έδρας βαθμούς, με ήττες από Ούνιξ και Νταρουσάφακα), αλλά έχουν από την άλλη την 4η καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή (διπλό στη Μόσχα). Το πρόγραμμα της είναι ακόμη δυσκολότερη έχοντας να παίξει με τις 3 ομάδες της 5άδας εντός (Ρεάλ, Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα) και με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τους:

Ρεάλ: Μπασκόνια (εκτός), Ούνιξ (εκτός), Νταρουσάφακα (εντός), Γαλατάσαραϊ (εκτός), Ερ. Αστέρας (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Εφές (εντός).

ΤΣΣΚΑ: Φενέρμπαχτσε (εκτός), Ερ. Αστέρας (εντός), Μακάμπι (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Γαλατάσαραϊ (εντός), Μπασκόνια (εκτός), Νταρουσάφακα (εντός), Ούνιξ Καζάν (εκτός), Παναθηναϊκός (εκτός), Ολυμπιακός (εντός).

Ολυμπιακός: Ούνιξ (εκτός), Ζαλγκίρις (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός), Μακάμπι (εκτός), Νταρουσάφακα (εντός), Γαλατάσαραϊ (εντός), Ερ. Αστέρας (εκτός), Ρεάλ (εντός), Εφές (εκτός), ΤΣΣΚΑ (εκτός)

Φενέρμπαχτσε: ΤΣΣΚΑ (εντός), Νταρουσάφακα (εκτός), Ολυμπιακός (εντός), Ζαλγκίρις (εκτός), Μπασκόνια (εντός), Μπάμπεργκ (εκτός), Μακάμπι (εντός), Εφές (εκτός), Ρεάλ (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός).

Δεύτερη ταχύτητα (πρόκριση)

Οι ομάδες της 2ης ταχύτητας κυνηγούν το πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα έχουν το προβάδισμα για την πρόκριση στην 8άδα. Ξεχωρίζει ο Ερυθρός Αστέρας, που είναι η πιο καυτή ομάδα με 7 συνεχόμενες νίκες και αυτός που δείχνει πιο απειλητικός για τους "πάνω". Άλλωστε έχει κερδίσει τους τρεις στο γήπεδο του (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Φενέρ) και υποδέχονται τον Ολυμπιακό. Οπότε θα μετρήσουν ενδεχομένως και οι διαφορές. Οι Σέρβοι μπορεί να φημίζονται για το "καυτό" Βελιγράδι, ωστόσο, επί της ουσίας η δύναμη τους είναι η εκτός έδρας παρουσία τους. Έχουν 4,7 βαθμούς (5οι) με διπλά στη Βιτόρια, στο Τελ Αβίβ, στην Κωνσταντινούπολη (Γαλατά) και στη Γερμανία. Παράλληλα έχουν περάσει αλώβητοι από το "σπίτι" των ομάδων από τη 10η θέση και κάτω (Γαλατάσαραϊ, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Μπάμπεργκ), έχοντας αφήσει αποτέλεσμα μόνο στο Καζάν.

Η ομάδα του Ράντονιτς έχει τα φόντα να φτάσει ακόμη ψηλότερα, δεδομένου του βατού προγράμματος που έχει εντός έδρας (Εφές, Γαλατά, Μπάμπεργκ, Ούνιξ). Με το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να παίρνει τον χαρακτήρα "τελικού".

Η Μπασκόνια βρισκόταν μέχρι πρότινος στο πάνω γκρουπ, αλλά υπέστη αγωνιστική καθίζηση με τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα ματς (Νταρουσάφακα, Ολυμπιακό και Ερυθρό Αστέρα). Οι Βάσκοι μπορούν να ποντάρουν στην έδρα τους (έχουν μόλις 2 ήττες), αλλά και στο γεγονός ότι έχουν πάρει μεγάλες νίκες (Βελιγράδι, Μαδρίτη), κάτι που εξηγείται από το αγωνιστικό τους στυλ: στην καλή τους ημέρα μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε. Η δική τους θέση όμως "κρίνεται" από τη Βιτόρια, όπου θα υποδεχτούν τους δύο πρωτοπόρους (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ), έχοντας βγάλει ως τώρα όλο το δύσκολο πρόγραμμα με τις κορυφαίες ομάδες μακριά από τη χώρα των Βάσκων.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι η καλύτερη εντός έδρας ομάδα της διοργάνωσης (έχει μόνο μια ήττα και τους περισσότερους βαθμούς με 2.95), αλλά εκτός έδρας έχει κερδίσει μόνο δύο φορές. Και αυτό τον έχει κρατήσει χαμηλά. Επί της ουσίας οι "πράσινοι", χωρίς την ασφάλεια των "διπλών", ενδέχεται να μπλέξουν αν γκελάρουν στο ΟΑΚΑ. Θα χρειαστεί συνεπώς να πάρουν και αποτελέσματα μακριά από την Αθήνα, κάτι που είναι εφικτό. Έχουν μόνο δύο ματς με ομάδες 8άδας (Μπασκόνια, Νταρουσάφακα) και τα βατά ματς σε Κάουνας, Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολη (Γαλατά). Από όλες τις ομάδες του γκρουπ έχουν το καλύτερο πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τους:

Ερυθρός Αστέρας: Εφές (εντός), ΤΣΣΚΑ (εκτός), Γαλατάσαραϊ (εντός), Μπάμπεργκ (εντός), Ρεάλ (εκτός), Μιλάνο (εκτός), Ολυμπιακός (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Ούνιξ (εντός), Νταρουσάφακα (εκτός).

Μπασκόνια: Ρεάλ (εντός), Μακάμπι (εκτός), Εφές (εκτός), Μιλάνο (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός), ΤΣΣΚΑ (εντός), Μπάμπεργκ (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός), Γαλατάσαραϊ (εκτός), Ζαλγκίρις (εντός).

Παναθηναϊκός: Γαλατάσαραϊ (εκτός), Μπάμπεργκ (εντός), Ούνιξ (εντός), Νταρουσάφακα (εκτός), Ζαλγκίρις (εκτός), Ρεάλ (εντός), Μιλάνο (εντός), Μπασκόνια (εκτός), ΤΣΣΚΑ (εντός), Μακάμπι (εκτός).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ