EUROLEAGUE

Rock-n-roll Kings

Rock-n-roll Kings

Με σεμιναριακή pick-n-roll άμυνα και το καλύτερο ΟΑΚΑ των τελευταίων 9 ετών ο Παναθηναϊκός αλλάζει όλα τα δεδομένα. Σε ένα παιχνίδι "ροκ" δεν θα μπορούσαν να μην σολάρουν οι Τζέιμς, Παππάς, Ρίβερς και Καλάθης, έτσι δεν είναι; Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει...

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Για την ακρίβεια τα έχει αλλάξει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, που κατάφερε αρχικά να "γυρίσει" τη χρονιά στη Βιτόρια και σε δεύτερη φάση να κάνει τα σωστά βήματα για να βάλει τις βάσεις για το Final Four. Οι "πράσινοι" πλέον βρίσκονται στη 4η θέση και θα την κρατήσουν αν κερδίσουν στο Τελ Αβίβ, ή αν απλά η Μπασκόνια νικήσει την Ζαλγκίρις όποια κι αν είναι τα άλλα αποτελέσματα. Αλλά δεν είναι ώρα για σενάρια, διότι αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η σπουδαία νίκη των "πρασίνων" απέναντι στην πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ.

Με αυτό το αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο επιβεβαίωσε την δύναμη της έδρας του, αλλά έδειξε παράλληλα πόσο σημαντικό είναι για την συγκεκριμένη ομάδα το πλεονέκτημα έδρας. Οι "πράσινοι" είναι η μοναδική ομάδα που έχει αυτή τη στιγμή 14 εντός έδρας νίκες στη διοργάνωση, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της "εντός των τειχών" με ρεκόρ 14-1. Αν η ΤΣΣΚΑ κερδίσει τον Ολυμπιακό και η Ρεάλ την Εφές θα έχουν τη δυνατότητα να το ισοφαρίσουν και να τον πιάσουν στην κορυφή.

Το "τριφύλλι", λοιπόν, που έχασε φέτος μόνο από τον Ολυμπιακό έχει μια πανίσχυρη έδρα που τον κουβάλησε όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και έχει τώρα τη δυνατότητα να τον απογειώσει. Μάλιστα είναι σημαντικό ότι ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο ποσοστό νικών της ιστορίας του (93%) από τότε που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής (2013) και το δεύτερο καλύτερο μετά τη σεζόν 2007-2008 όταν έκλεισε μια χρονιά αήττητος στο ΟΑΚΑ με 10-0. Οι 7 νίκες ήρθαν στην κανονική περίοδο και οι 3 στο Top-16. Άλλο 10 ματς, όμως, άλλο 15. Υπάρχει διαφορά.

Στο μεταξύ αν η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά το 2012 (και το 3-2 επί της Μακάμπι) και η δεύτερη τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί και αυτή τη σεζόν 2008-09 με αντίπαλο την Σιένα. Αν και θα πρέπει να αναφερθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις οι "πράσινοι" έπεσαν θύμα break και γύρισαν τη σειρά εκτός έδρας.

Pick-n-roll άμυνα για σεμινάριο

Το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ ήταν μια αποθέωση της τακτικής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκινήσεις που πρόσφερε στις τελευταίες φάσεις όταν η ένταση υπερνίκησε την ποιότητα. Ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας κατόρθωσε να φτάσει στη νίκη διότι σταμάτησε το μεγάλο όπλο της ΤΣΣΚΑ, την pick-n-roll επίθεση. Συνολικά οι "πράσινοι" δέχτηκαν 16 πόντους σε όλο το παιχνίδι, νούμερο που θεωρείται πολύ μικρό καθώς περιλαμβάνονται οι πόντοι των χειριστών, αλλά ακόμη οι πόντοι των ψηλών που ρολάρουν στο καλάθι και οι πόντοι από άμεσες πάσες για αμαρκάριστα σουτ.

Αυτό το "16" γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν υπολογιστούν αποκλειστικά οι πόντοι των δύο μετρ του είδους, του Νάντο ΝτεΚολό και (κυρίως) του Μίλος Τεόντοσιτς.

Rock-n-roll Kings

Συνολικά:

> Ο Μίλος Τεόντοσιτς έμεινε στο μηδέν σε ότι αφορά το σκοράρισμα, ενώ είχε μόλις δύο πόντους από δημιουργία! Ο Παναθηναϊκός κατάφερε, λοιπόν, να του αφαιρέσει το αγαπημένο του pick-n-roll. Ακόμη και στη φάση που έκανε το 71-73 με ένα μακρινό σουτ, προτίμησε να πάει αντίθετα από το pick-n-roll και επί της ουσίας να δοκιμάσει ένα ξαφνικό σουτ, πιάνοντας την αντίπαλη άμυνα απροετοίμαστη.

> Ο Νάντο ΝτεΚολό σκόραρε 6 πόντους με δύο τρίποντα. Το πρώτο μετά από αλλαγή απέναντι στον Μπουρούση και το δεύτερο μετά από κακή επικοινωνία του Σίνγκλετον με τον Ρίβερς. Παράλληλα "έφτιαξε" δύο πόντους που κατέληξαν σε καλάθι του Όγκαστιν.

> Οι υπόλοιποι 10 πόντοι ήρθαν από τον Χίγκινς (2), Τζάκσον (3) και Φριτζόν ένας πόντος.

Σε ότι αφορά την τακτική του ο Παναθηναϊκός έπαιξε κατά κύριο λόγο hedge-out. Η επιτυχία του βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην ατομική άμυνα στη μπάλα, στις γρήγορες αντιδράσεις των ψηλών, αλλά και στην λειτουργία της αδύνατης πλευράς που έκανε πολύ καλή δουλειά σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις και το διάβασμα των φάσεων. Επίσης, χρησιμοποίησε αλλαγές στα τελειώματα των επιθέσεων, που επίσης έφερε αποτέλεσμα κρατώντας τον ΝτεΚολό μακριά από τη ρακέτα, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ έπαιξε για λίγο την box-and-one που είχε βάλει και στο παιχνίδι με τη Μπασκόνια.

Συνολικά οι "πράσινοι" με την καλή τους αμυντική λειτουργία έβγαλαν την ΤΣΣΚΑ από το παιχνίδι που της αρέσει. Και αυτό βγαίνει και από τα ποσοστά. Οι Μοσχοβίτες ευστόχησαν μόλις σε 7 τρίποντα, σουτάροντας με 28%.

Τετράδα φωτιά: Τζέιμς - Ρίβερς - Παππάς - Καλάθης

Ο Παναθηναϊκός όπως συνηθίζει από την αρχή της χρονιάς κατέφυγε σε ένα παιχνίδι ένας-εναντίον-ενός. Είναι άλλωστε ένα στοιχείο που τον διακρίνει από την αρχή της χρονιάς και τον υποχρεώνει να ζει και να πεθαίνει με αυτό το στυλ. Τέτοιες φάσεις είναι το post-up του Γιάννη Μπουρούση που τροφοδοτείται περισσότερο από κάθε άλλον ψηλό στη διοργάνωση (σύμφωνα με τον δείκτη πόντων/ανά κατοχή), κάτι που συνέβη και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Μόνο που ο διεθνής σέντερ δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός, έχοντας να αντιμετωπίσει την πολύ καλή άμυνα του Τζέιμς Όγκαστιν.

Από εκεί και πέρα αυτοί που πήραν τέτοιες φάσεις ήταν ο Νίκος Παππάς, ο Μάικ Τζέιμς και ο Κέισι Ρίβερς. Ο τελευταίος που σκόραρε 17 πόντους, πέτυχε τους 14 με προσωπικές φάσεις. Με σουτ που δημιούργησε ο ίδιος, με ένας-ένας φάσεις όταν αποφάσισε να πάρει με δύναμη τον αριστερό διάδρομο, ακόμη και με επιθετικό ριμπάουντ.

Ο Τζέιμς από τη μεριά του προσπαθούσε από την αρχή ως το τέλος να επιτεθεί στο αντίπαλο καλάθι. Και η άμυνα της ΤΣΣΚΑ ήταν πολλές φορές προσαρμοσμένη σ' αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, κλείνοντας ασφυκτικά τη ρακέτα για να μη βρει χώρο. Έτσι ο Τζέιμς κάποιες φάσεις πετούσε τη μπάλα στην αδύνατη πλευρά για σουτ, ενώ άλλες κατόρθωνε να τρυπώνει στη ρακέτα και να ζημιώνει την ρωσική άμυνα. Ειδικά σε φάσεις που έβρισκε απέναντι του τον Μίλος Τεόντοσιτς.

Οι "πράσινοι" στα τελευταία λεπτά της κανονικής περιόδου και στην παράταση είχαν επικεντρωθεί στο να "χτυπούν" στα αδύναμα πόδια του Σέρβου γκαρντ. Πήραν αρκετούς πόντους από τέτοιες φάσεις υποχρεώνοντας τον Δημήτρη Ιτούδη να τον κρατάει εκτός παιχνιδιού για αρκετές άμυνες.

Rock-n-roll Kings

Όσο για τον Νίκο Παππά; Είχε 8 πόντους συνολικά, οι 5 εκ των οποίων σε τελειώματα των περιόδων. Πήρε αρκετές φάσεις πάνω του και κέρδισε 4 φάουλ, τα οποία του έδωσαν το δικαίωμα να εκτελέσει 6 βολές. Με τις προσωπικές αυτές στιγμές κατάφερε να δώσει επιθετικές λύσεις στην ομάδα του, σε ένα διάστημα που το παιχνίδι είχε γίνει άναρχο και ήταν απαραίτητη η πρωτοβουλία. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς για τον 26χρονο γκαρντ, ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τσάβι Πασκουάλ. Σε σημείο που τελειώνει τα ματς μαζί του, δίνοντας του παράλληλα 19 λεπτά συμμετοχής.

Στο τέλος της κανονικής διάρκειας και επειδή ο Τεόντοσιτς άφηνε προκλητικά τον Καλάθη να σουτάρει, ο Παππάς ήταν αυτός που έμεινε στο παρκέ κυρίως γιατί απειλούσε στο ένας-εναντίον-ενός. Αν και ο Καλάθης επέστρεψε στη συνέχεια βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του. Ίσως το παιχνίδι να μην είχε εξελιχθεί έτσι αν για παράδειγμα ο διεθνής γκαρντ δεν είχε ευστοχήσει στις δύο κρίσιμες βολές, όπου έστειλαν το ματς στην παράταση. Η ΤΣΣΚΑ εμπιστεύτηκε το άσχημο φετινό του ποσοστό (είχε 44% πριν το ματς), αλλά δεν υπολόγισε τον χαρακτήρα του.

Γιατί αν μη τι άλλο ο χαρακτήρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις αναμετρήσεις. Παράδειγμα; Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε πάρα πολλούς πόντους από τη μαχητικότητα του Τζέιμς και του Παππά. Ο βραχύσωμος Αμερικανός για παράδειγμα έσωσε 4 σίγουρους πόντους από lay-up. Στη μια φάση έκανε τάπα στον Φριτζόν και σε έναν αιφνιδιασμό πήδηξε τόσο καλά, που ανάγκασε τον Τζάκσον να αστοχήσει σε δύσκολη προσπάθεια. Αν υπολογίσουμε μαζί την μανία με την οποία πήγαινε στα ριμπάουντ και τις βουτιές που έκανε αυτός και ο Νίκος Παππάς καταλαβαίνουμε την πολύτιμη συνεισφορά του. Διότι σε τόσο κλειστά παιχνίδια πολλές φορές μένουμε σε πόντους, άστοχες προσπάθειες ή λάθη, αλλά δεν αναφερόμαστε στις κατοχές που πολλές φορές είναι πιο σημαντικές. Σε μια μπάλα που σώθηκε, δηλαδή, ή σε ένα παραπάνω ριμπάουντ.

Αν το παιχνίδι γίνει "ροκ" ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι πολύ δύσκολα χάνει στο ΟΑΚΑ. Είναι το στυλ που του ταιριάζει γιατί έχει προσωπικότητες στην περιφέρεια, βάζει σώματα και χέρια στη φωτιά και ξέρει πως να κλέβει την παράσταση όταν οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα ντραμς παίρνουν φωτιά. Η ΤΣΣΚΑ που υπό νορμάλ συνθήκες μοιάζει να παίζει σαν να πρόκειται για συμφωνική ορχήστα, δεν κατάφερε να τον κερδίσει όταν οι ήχοι έγιναν σκληροί...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ