EUROLEAGUE

Προπονητές: μύθοι και πραγματικότητα

Προπονητές: μύθοι και πραγματικότητα

Οι καλοί προπονητές ήταν καλοί παίκτες; Η εμπειρία παίζει ρόλο; Πόσες ομάδες αλλάζουν στην καριέρα τους και ποιος είναι ο μέσος προπονητής της Euroleague;

Τι προβλέπει το βιογραφικό του προπονητή της Euroleague; Πόσοι από τους 16 προπονητές της Euroleague έκαναν καριέρα ως παίκτες και πόσοι ξεκίνησαν ως προπονητές; Ποιοι θεωρούνται μικροί και ποιοι μεγάλοι. Το Euroleague Greece έβαλε κάτω τα δεδομένα και δίνει τις απαντήσεις.

Head coach ή assistant coach;

Ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην Euroleague; Η προώθηση στην άκρη του πάγκου από τη θέση του assistant coach ή το βιογραφικό που χτίζεται με χρόνια εμπειρίας ως "πρώτος καπετάνιος". Το αποτέλεσμα βγάζει δίκαιη μοιρασιά. Από τους 16 προπονητές της φετινής διοργάνωσης οι 8 πήραν πρώτα γεύσης Euroleague ως βοηθοί και οι άλλοι 8 ξεκίνησαν απευθείας από τα βαθιά. Βέβαια και μεταξύ αυτών υπάρχουν προπονητές που έκαναν (λογικό) τα πρώτα τους βήματα στο πλευρό έμπειρου προπονητή, πριν πάρουν προαγωγή και ανέβουν ένα-ένα τα σκαλιά. Οι μόνοι προπονητές που δεν έχουν περάσει από το πόστο του assistant είναι οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Πάμπλο Λάσο και ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Ο "Ζοτς" έγινε το 1991 εν μια νυκτί από παίκτης της Παρτίζαν, ο προπονητής που την οδήγησε στον τίτλο. Ο Λάσο όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του (Μπασκόνια, Ρεάλ, Τριέστε, Μάλαγα, Χιρόνια, Γέιδα, Βαγιαδολίδ) το 2003 ανέλαβε τις τύχες της άσημης Κοστεγιό, για να ακολουθήσει η Βαλένθια, η Καντάμπρια, η Χιπουσκόα και η Ρεάλ. Το ίδιο και ο Περάσοβιτς. Ο Κροάτης, που υπήρξε μεγάλος σκόρερ στα νιάτα του (Γιουγκοπλάστικα, Μπρεογκάν, Μπασκόνια, Φουενλαμπράδα και Αλικάντε), το 2003 όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε, την ΚΚ Σπλιτ για να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα, που είχε μελλοντικούς σταθμούς την Μπασκόνια (δύο φορές), την Εστουντιάντες, την Τσιμπόνα, την Εφές (δύο φορές) και την Βαλένθια.

Στη λίστα με τους προπονητές που συμμετείχαν στην Euroleague πρώτα ως assistant coaches περιλαμβάνονται οι: Σίτο Αλόνσο (Μπανταλόνα), Δημήτρης Ιτούδης (Παναθηναϊκός), Ερτζίν Αταμάν (Εφές), Ντέιβιντ Μπλατ (Μακάμπι), Σαορύνας Γιασικεβίτσιους (Ζαλγκίρις), Τσάβι Πασκουάλ (Μπαρτσελόνα), Εβγκένι Πασούτιν (ΤΣΣΚΑ) και Γιάννης Σφαιρόπουλος (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ).

Έμπειροι ή new-comers;

Οι 5 προπονητές της διοργάνωσης καθοδηγούν για πρώτη φορά στην Euroleague (Ιτούδης, Γιασικεβίτσιους, Ράντονγιτς, Λάσο και Σφαιρόπουλος) . Οι υπόλοιποι 11 έχουν προηγούμενη εμπειρία, ενώ είναι 6 προπονητές που έχουν αλλάξει 4 ή περισσότερες ομάδες (Ομπράντοβιτς, Αταμάν, Μπαγκάτσκις, Περάσοβιτς, Ρέπεσα, Μπλατ). Οι προπονητές αυτοί γίνονται 7 αν προσθέσουμε και την προ-2000 εποχή, καθώς ο Ομπράντοβιτς από τη νέα Euroleague έχει δύο ομάδες (Παναθηναϊκό, Φενέρ), αλλά συνολικά από το 1992 έχει προπονήσει 6 (Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ, Μπενετόν, Παναθηναϊκό και Φενέρ).

Όπως προκύπτει ο μέσος προπονητής Euroleague έχει καθοδηγήσει τρεις ομάδες στην διοργάνωση.

Προπονητής

Νο

Ομάδες

Ρέπεσα

8

Τσιμπόνα*, Τόφας, Ρόμα, Σλασκ, Φορτιτούντο, Μάλαγα, Τσεντεβίτα, Μιλάνο.

Ομπράντοβιτς

6

Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ,

Μπενετόν, Παναθηναϊκός, Φενέρ

Αταμάν

6

Τουρκ Τέλεκομ, Εφές**, Σιένα,

Ούλκερ, Φορτιτούντο, Γαλατάσαραϊ

Περάσοβιτς

4

Μπασκόνια***, Τσιμπόνα, Εφές***, Βελάνθια

Μπλατ

4

Μακάμπι****, Μπενετόν, Εφές,

Νταρουσάφακα

Μπαγκάτσκις

4

Ζαλγκίρις, Μπουντιβέλνικ, Νίζνι, Μακάμπι

Μπαρτζώκας

4

Μαρούσι, Ολυμπιακός, Λοκομοτίβ, Μπαρτσελόνα

Πασούτιν

3

ΤΣΣΚΑ, Ούνιξ*****,

Λοκομοτίβ Κουμπάν

Αλόνσο

2

Μπανταλόνα, Μπασκόνια

Πασκουάλ

2

Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός

Τρινκέρι

2

Καντού, Μπάμπεργκ

Ιτούδης

1

ΤΣΣΚΑ

Σφαιρόπουλος

1

Ολυμπιακός

Λάσο

1

Ρεάλ Μαδρίτης

Ράντονγιτς

1

Ερυθρός Αστέρας

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

1

Ζαλγκίρις

* Ο Γιασμίν Ρέπεσα έχει αναλάβει την Τσιμπόνα τρεις φορές.

**Ο Ερτζίν Αταμάν έχει αναλάβει την Εφές δύο διαφορετικές περιόδυος. Το 1999-2000 και το 2008-2010.

*** Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει αναλάβει την Μπασκόνια δύο φορές (2005-2007 και 2015-16) , το ίδιο και την Εφές (2010-11 και φέτος).

**** Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει αναλάβει την Μακάμπι δύο διαφορετικές περιόδους: το 2001-2003 και το 2010-14.

*****Ο Εβγκένι Πασούτιν έχει αναλάβει την Ούνιξ Καζάν δύο φορές. Η πρώτη το 2011-12 και η δεύτερη το 2014-16.

Οι καλοί παίκτες γίνονται καλοί προπονητές;

Ο μύθος καταρρίπτεται. Όποιος είπε ότι οι καλοί παίκτες δεν γίνονται καλοί προπονητές έχει μείνει αρκετά πίσω, διότι η Euroleague αποδεικνύει το αντίθετο. Από τους 16 προπονητές οι 8 έχουν παίξει στο top επίπεδο (Ομπράντοβιτς, Λάσο, Μπαγκάτσκις, Μπλατ, Γιασικεβίτσιους, Περάσοβιτς, Πασούτιν, Ράντονγιτς) και δύο ακόμη έγιναν προπονητές αφού κρέμασαν τα αθλητικά τους παπούτσια. Ο λόγος για τους δύο ψηλούς προπονητές της διοργάνωσης, τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Γιασμίν Ρέπεσα. Ο Μπαρτζώκας αγωνίστηκε στην Β' Εθνική - τη σημερινή Α2 - ως τα 27 του χρόνια ως αθλητής του Αμαρουσίου και αφοσιώθηκε στην προπονητή όταν η καριέρα του διακόπηκε λόγω τραυματισμών, ενώ ο Ρέπεσα αγωνίστηκε στην Τσαπλγίνα και χρειάστηκε να φτάσει 29 για να ασχοληθεί με την προπονητική.

Μεταξύ των 10 "πρώην παικτών" ξεχωρίζει φυσικά ο "θρύλος" Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που είναι ο μοναδικός με τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρυσό σε Ευρωμπάσκετ και συμμετοχή στο ΝΒΑ. Ακολουθεί ο διεθνής με τη Γιουγκοσλαβία Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο πρωταθλητής με την Γιουγκοπλάστικα Βέλιμιρ Περάσοβιτς, οι διεθνείς με τη Ρωσία και τη Λετονία Πασούτιν και Μπαγκάτσκις και ο Πάμπλο Λάσο που έχει κατακτήσει κύπελλο Σαπόρτα (με προπονητή τον "Ζοτς") και έχει πάρει μέρος στο φάιναλ-φορ του 1996.

Αντίθετα μόλις οι 6 από τους 16 δεν ακολούθησαν λαμπρή καριέρα ως παίκτες. Ο λόγος για τους Ιτούδη, Σφαιρόπουλο, Αταμάν, Αλόνσο, Πασκουάλ και Τρινκέρι.

Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος είναι ωραίος;

Η ηλικία των προπονητών της Euroleague είναι συγκεκριμένη. Ο μεγαλύτερος είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ (58 ετών) και ο μικρότερος είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (40). Όσο για τον μέσο όρο; Είναι ακριβώς τα 50 χρόνια, αφού οι περισσότεροι προπονητές κυμαίνονται γύρω από αυτή τη διακύμανση.

Προπονητής

Ηλικία

Ντέιβιντ Μπλατ

58

Ζέλικο Ομπράντοβιτς

57

Γιασμίν Ρέπεσα

56

Βέλιμιρ Περάσοβιτς

52

Γιώργος Μπαρτζώκας

52

Ερτζίν Αταμάν

51

Γιάννης Σφαιρόπουλος

50

Άιναρς Μπαγκάτσκις

50

Πάμπλο Λάσο

50

Αντρέα Τρινκέρι

49

Εβγκένι Πασούτιν

48

Ντέγιαν Ράντονγιτς

47

Δημήτρης Ιτούδης

47

Τσάβι Πασκουάλ

45

Σίτο Αλόνσο

42

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

40

Ο μέσος προπονητής της Euroleague είναι ο Μπαγκάτσκις

Ο μέσος προπονητής είναι πρώην παίκτης, έχει υπάρξει assistant coach στην Euroleague, έχει καθοδηγήσει 3 ομάδες και είναι 50 ετών. Σύμφωνα με τους μέσους δείκτες ο προπονητής με το πλησιέστερο προφίλ είναι ο Λετονός προπονητής της Μακάμπι. Ο Άιναρς Μπαγκάτσκις ήταν διεθνής μπασκετμπολίστας, πέρασε από το πόστο του βοηθού στην Νταρουσάφακα, έχει καθοδηγήσει 4 ομάδες (και όχι 3).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ