EUROLEAGUE

Πράσινη φόρ(μ)α

Πράσινη φόρ(μ)α

Ο Παναθηναϊκός δεν μπαίνει στα προημιτελικά (με τη Φενέρ) ως τέταρτος, αλλά ως πρώτος. Ακριβώς. Είναι -με στοιχεία- η πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης, όπως έδειξε στο δεύτερο ημίχρονο στον αγώνα με την Μακάμπι, όταν πάτησε το "αμυντικό" του κουμπί.

Ο Παναθηναϊκός, η ομάδα που έχει κάνει τα σκαμπανεβάσματα κανόνα, έκανε ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο στο Τελ Αβίβ και εξασφάλισε την τέταρτη θέση και μαζί το πλεονέκτημα έδρας για τα προημιτελικά, όπου θα βρει απέναντι της την Φενέρμπαχτσε και έναν παλιό αγαπημένο: τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το τελευταίο παιχνίδι των "πρασίνων" στην κανονική περίοδο ήταν ένα αρκετά παράξενο. Και αυτό γιατί παρουσίασε δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο είχε 1/15 τρίποντα και επέτρεψε στον Ραντ και στον Αλεξάντερ να κάνουν όλη τη ζημιά. Δεν κατάφερε καν να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η "ομάδα του λαού" είχε μόνο έναν κανονικό γκαρντ (Μέκελ) και στο διάστημα που βρισκόταν αυτός στον πάγκο, υποχρεωνόταν να βάζει 3άρια (Ραντ - Πνίνι) να κατεβάζουν τη μπάλα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, όλα αυτά άλλαξαν. Σαν να γύρισε ένας διακόπτης και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός που είχε δεχτεί 42 πόντους μετατράπηκε σε μια φονική αμυντική μηχανή. Επί της ουσίας η διαφορά ήταν η αμυντική προσέγγιση των "πρασίνων". Ο Τσάβι Πασκουάλ έριξε στο παρκέ την καλύτερη του αμυντική τριπλέτα, ακριβώς γιατί ήθελε να πιέσει και να αλλάξει τον ρυθμό. Η ταυτόχρονη παρουσία του Νικ Καλάθη, του Μάικ Τζέιμς και του Νίκου Παππά (σε ένα κοντό σχήμα που έχει "φορεθεί" πολύ σε εντός έδρας παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός θέλει ξανά να γυρίσει το ματς από την άμυνα του), απέδωσε καρπούς μαζί με την παρουσία του Κρις Σίνγκλετον στο "5". Πεντάδα που μάλιστα έμεινε στο παρκέ χωρίς αλλαγή για δέκα αγωνιστικά λεπτά (μαζί με τον Γκάμπριελ). Μέχρι να μπει, δηλαδή, το νερό στο αυλάκι.

Ξαφνικά οι παίκτες του "τριφυλλιού" έγιναν πιο πιεστική, έστειλαν τους παίκτες τους πιο μακριά από το καλάθι, έκαναν κλεψίματα, έκαναν κοψίματα και μετέτρεψαν τα λάθη του αντιπάλου σε πόντους στον αιφνιδιασμό. Και κάπως έτσι γράφτηκε το 31-12, που έβαλε τις βάσεις για την άνετη επικράτηση. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός που είχε 1/15 τρίποντα στο πρώτο μέρος, σούταρε 6/10 στην τρίτη περίοδο. Αν και μεγαλύτερη σημασία έχει ότι στο ίδιο διάστημα οι "πράσινοι" έκαναν 7 κλεψίματα.

Το γρήγορο και πιεστικό σχήμα ταίριαζε περισσότερο (μπρος-πίσω) στο συγκεκριμένο παιχνίδι, για αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στην επανάληψη ο Γιάννης Μπουρούσης. Ήταν προφανές ότι απέναντι σε μια ομάδα χωρίς γκαρντ, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πιέσει και να ανοίξει τον ρυθμό. Και η εξέλιξη αυτή απέδωσε καρπούς, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των δύο ημιχρόνων. Το επιμέρους σκορ ήταν 49-19, με το "τριφύλλι" να κάνει στο δεύτερο μέρος 10 κλεψίματα, 4 κοψίματα και να σουτάρει με 9/18 από τα 6.75, την ώρα που ο αντίπαλος έκανε 10 λάθη και μόλις 6 ασίστ.

Τα δύο καλά νέα για τον Παναθηναϊκό

Η εξέλιξη της διοργάνωσης φέρνει καλά μαντάτα στον Παναθηναϊκό. Για δύο διαφορετικούς λόγους.

Α) Γιατί κατάφερε να πάρει το πλεονέκτημα της έδρας. Άκρως θετικό για την ομάδα με το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ 14-1 στη διοργάνωση ως τώρα. Ένα ρεκόρ που μπορεί να ισοφαρίσουν σήμερα είτε η Ρεάλ, είτε η Εφές. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλο αβαντάζ του Παναθηναϊκού που αποκτά ξανά το πλεονέκτημα στα προημιτελικά μετά το 2012 και για τρίτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί και το 2009.

Β) Ο Παναθηναϊκός μπαίνει με φόρα στα playoffs. Βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία και αποτελεί την απόλυτη περιγραφή του "βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα, την καλύτερη δυνατή στιγμή". Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή οι "πράσινοι" είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στη διοργάνωση, μαζί με την Εφές. Κι αν το θεωρητικού του πράγματος δεν αρκεί, έχει ενδιαφέρον να δούμε την κατάταξη των ομάδων τα τελευταία 10 παιχνίδια.

Θέση

Ομάδα

Ρεκόρ

1

Παναθηναϊκός

8-2

2

Εφές

8-1*

3

Ρεάλ

7-2*

4

Ζαλγκίρις

6-4

5

ΤΣΣΚΑ

6-3*

6

Ολυμπιακός

5-4*

7

Φενέρ

5-5

8

Μπασκόνια

5-5

9

Γαλατάσαραϊ

5-5

10

Νταρουσάφακα

5-4*

11

Ερ. Αστέρας

4-5

12

Μπαρτσελόνα

4-6

13

Μπάμπεργκ

3-7

14

Μακάμπι

3-7

15

Μιλάνο

2-7*

16

Ούνιξ

0-9*

*Έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

Με άλλα λόγια μόνο η Εφές -αν κερδίσει στη Μαδρίτη- έχει δυνατότητα να κάνει καλύτερο φίνις στη σεζόν. Οι "πράσινοι" έχουν κάνει 8 νίκες στα τελευταία παιχνίδια, χάνοντας μόνο στο Κάουνας και από την Νταρουσάφακα, σε ένα ματς που κέρδιζαν για 5 πόντους στο τελευταίο 10λεπτο.

Η επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ έχει προσθέσει βάθος, έχει βοηθήσει τον βασικό δημιουργό Νικ Καλάθη και έχει προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο (ενέργεια, αθλητικότητα) στην ομάδα. Παράλληλα η νίκη στη Βιτόρια έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Ήταν τέτοιες οι συνθήκες του ματς που έδωσε στην ομάδα την αίσθηση ότι μπορεί να κερδίζει το ματς που πρέπει να κερδίσει.

Σε συνέχεια του παραπάνω πίνακα να δούμε την κατάταξη των ομάδων στην πρώτη και στη δεύτερη δεκάδα των αγώνων.

Στα πρώτα 10 παιχνίδια

Θέση

Ομάδα

Ρεκόρ

1

ΤΣΣΚΑ

9-1

2

Ρεάλ

7-3

3

Φενέρ

7-3

4

Ολυμπιακός

6-4

5

Μπασκόνια

6-4

6

Μακάμπι

5-5

7

Παναθηναϊκός

5-5

8

Νταρουσάφακα

5-5

9

Εφές

5-5

10

Μπαρτσελόνα

5-5

11

Ζαλγκίρις

4-6

12

Ερ. Αστέρας

4-6

13

Μιλάνο

4-6

14

Ούνιξ

3-7

15

Γαλατάσαραϊ

3-7

16

Μπάμπεργκ

2-8

Στα επόμενα 10 παιχνίδια (από την 11η ως την 20 αγωνιστική)

Θέση

Ομάδα

Ρεκόρ

1

Ρεάλ

8-2

2

Ολυμπιακός

8-2

3

Ερ. Αστέρας

8-2

4

ΤΣΣΚΑ

6-4

5

Μπασκόνια

6-4

6

Φενέρ

6-4

7

Παναθηναϊκός

6-4

8

Νταρουσάφακα

5-5

9

Μπάμπεργκ

5-5

10

Εφές

4-6

11

Ζαλγκίρις

4-6

12

Ούνιξ

4-6

13

Μπαρτσελόνα

3-7

14

Γαλατάσαραϊ

3-7

15

Μακάμπι

2-8

16

Μιλάνο

1-9

Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα. Ο Ερυθρός Αστέρας παρότι έκανε εκπληκτική δεύτερη 10άδα παιχνιδιών παίζει την πρόκριση στο τελευταίο του παιχνίδι. Αντίθετα η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ που ήταν σταθερά αποτελεσματικές απολαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Ξεκίνησε νωχελικά, συνέχισε με χαρακτηριστικό την εντός έδρας σταθερότητα του και απογειώθηκε στο τελευταίο τρίτο της χρονιάς κερδίζοντας το πολυπόθητο πλεονέκτημα. Κατόρθωμα που ακολούθησε σπουδαίες νίκες επί των δύο πρωτοπόρων (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ) και της Μπασκόνια έξω. Για αυτό και τώρα οι "πράσινοι" μοιάζουν σαν να μπαίνουν στο σπριντ των προημιτελικών όχι από θέση εκκίνησης, αλλά με φόρα. Σαν να έχει ξεκινήσει να τρέχει από πριν και μπαίνει στο 100άρι με φόρα.

*Για την Φενέρμπαχτσε θα ακολουθήσει ανάλυση στην αρχή της επόμενης βδομάδας.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ