EUROLEAGUE

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τα περισσότερα κλειστά ματς. Η Ρεάλ αυτή που κερδίζει στο τέλος και ο Σέρχιο Γιουλ ο καλύτερος closer στην πιάτσα. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει την crunch time της Euroleague και βγάζει συμπεράσματα και το καπέλο στον Νίκο Ζήση.

Η αφορμή ήταν το τρίποντο του Μάικ Τζέιμς και η διαπίστωση ότι ο Παναθηναϊκός κάνει... ντέρμπι όλα του τα παιχνίδια. Ήρθε η ώρα μετά από 23 αγωνιστικές να αναλύσουμε τα κλειστά παιχνίδια της διοργάνωσης και τα συμπεράσματα που βγαίνουν. Όπως το γεγονός ότι ο Σέρχιο Γιουλ είναι ο καλύτερος closer της διοργάνωσης, η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός οι ομάδες για τα δύσκολα και ότι ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που έχει παίξει τα περισσότερα ματς που κρίθηκαν στο φινάλε.

Οι αμερικανοφερμένες εκφράσεις έχουν πλημμυρίσει το μπάσκετ. Φράσεις όπως το "clutch time" και λέξεις όπως το "closer" ανήκουν πλέον στην ημερησία διάταξη στον μαγικό κόσμο της Euroleague, προσπαθώντας να αποτυπώσουν όρους και έννοιες που αφορούν τα κλειστά παιχνίδια που κρίνονται από μια κλωστή και την ικανότητα των παικτών να τα "καθαρίσουν". Μελετώντας τα παιχνίδια της φετινής Euroleague βγαίνουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν την απόδοση των ομάδων στα λεγόμενα κλειστά παιχνίδια, αυτά που σύμφωνα με την παραδοσιακή ορολογία του ΝΒΑ, έχουν διαφορά μικρότερη των 5 πόντων στο τελευταίο 5λεπτο.

Τι μαθαίνουμε;

1) Ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τα περισσότερα κλειστά παιχνίδια

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι η πλέον συνηθισμένη στα ματς που έχουν συνηθίσει να αποκαλούμε -βάσει εξέλιξης- ντέρμπι. Συγκεκριμένα αριθμούν 15 κλειστά παιχνίδια από τα 23 συνολικά που έχουν δώσει ως τώρα στην κανονική περίοδο.

Τόσο μετράει και η Νταρουσάφακα η ομάδα με τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα στην φετινή διοργάνωση. Η "πολυμορφική" ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ είναι συνηθισμένη να γυρνάει παιχνίδια, χάρις στα πολλά και διαφορετικά line-ups που χρησιμοποιεί, κάτι που της επιτρέπει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να κλείνει τα σκορ και να διεκδικεί τη νίκη.

Από εκεί και πέρα πολλά κλειστά ματς έχουν δώσει η Μπάμπεργκ (12), η Φενέρμπαχτσε (12), η Ούνιξ (11) και η Ζαλγκίρις (11). Τα λιγότερα τα έχει δώσει η Μπασκόνια (6), μια ομάδα ρυθμού που συνηθίζει να είναι πολύ καλή στις καλές της στιγμές και πολύ κακή στις κακές της στιγμές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κερδίζει με μεγάλη διαφορά (στο Βελιγράδι, την Νταρουσάφακα εντός, την Φενέρμπαχτσε εντός, την Μακάμπι εντός, την Ούνιξ Καζάν εντός, στη Βαρκελώνη), ή να χάνει με μεγάλη διαφορά (στη Μόσχα, στο Μιλάνο, στο ΣΕΦ, από τον Ερυθρό Αστέρα στη Βιτόρια).

Ομάδα

Κλειστά Παιχνίδια

Παναθηναϊκός

15

Νταρουσάφακα

15

Φενέρμπαχτσε

12

Μπάμπεργκ

12

Ζαλγκίρις

11

Ούνιξ

11

Ρεάλ

10

ΤΣΣΚΑ

9

Γαλατάσαραϊ

9

Μακάμπι

9

Εφές

9

Ολυμπιακός

8

Μπαρτσελόνα

8

Ερ. Αστέρας

8

Μιλάνο

8

Μπασκόνια

6

Πως εξηγείται αυτό για τον Παναθηναϊκό; Οι "πράσινοι" είναι μια ομάδα που από την αρχή της σεζόν πασχίζουν να βρουν επιθετικό ρυθμό, προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα επιθετικής χημείας. Όπως φαίνεται και από τις λιγοστές ασίστ της ομάδας (προτελευταία θέση), το πρόβλημα είναι κατά βάση δημιουργικό. Ο Νικ Καλάθης, ο βασικός δημιουργός της ομάδας παρουσιάζει αγωνιστική πτώση στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό, βέβαια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο, αλλά και στο γεγονός ότι η ομάδα τρέχει λιγότερο και παράλληλα δεν διαθέτει έναν pick-n-cut παίκτη, με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί. Ούτε ο Σίνγκλετον είναι καλός στο roll, ούτε ο Γιάννης Μπουρούσης, ενώ ο Κένι Γκάμπριελ που συχνά παίζει τον άτυπο αυτό ρόλο, το κάνει επικουρικά και όχι σε μόνιμη βάση.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Οι άλλοι δύο creator του Παναθηναϊκού, ο Μάικ Τζέιμς και ο Νίκος Παππάς, είναι scoring guards που δημιουργούν περισσότερο για τον εαυτό τους και όχι για τους υπόλοιπους και έτσι απομένει η οξυδέρκεια του Γιάννη Μπουρούση στο low-post, ως εναλλακτική πηγή (σκορ του ίδιου, φάουλ και πάσες από μέσα προς τα έξω). Έτσι οι "πράσινοι" βασίζονται αποκλειστικά σε ένα on-ball παιχνίδι, ή σε παιχνίδια για τους εκτελεστές (Ρίβερς, Φελντέιν), έχοντας ως μοναδική σταθερά αποδοτική συνεργασία το pop-out του Σίνγκλετον. Αυτή η εικόνα περιγράφει την εν μέρει "δυσκοίλια" επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού. Η άλλη μισή αλήθεια κρύβεται στην επιθυμία του Πασκουάλ για έλεγχο του ρυθμού. Το "τριφύλλι" δεν ψάχνει και επομένως δεν βρίσκει καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Αντίθετα αρέσκεται σε ένα ελεγχόμενο παιχνίδι. Η καλή του άμυνα και το κοντρόλ του ρυθμού είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό από τη μια να μην χάνει την επαφή του με το σκορ, σε όποιο γήπεδο κι αν παίζει και από την άλλη δεν του δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξει το σκορ και να πάρει εύκολες νίκες.

Από τα 8 ματς που δεν κρίθηκαν στο τέλος οι "πράσινοι" κέρδισαν τα έξι (Ζαλγκίρις εντός, Ερυθρό Αστέρα εντός, Γαλατάσαραϊ εντός, Φενέρμπαχτσε εντός, Μιλάνο εκτός και Μπάμπεργκ εντός) και έχασαν τα δύο (Μπαρτσελόνα εκτός, Φενέρμπαχτσε εκτός).

2) Ο "πράσινος" βασιλιάς της παράτασης

Είναι παράδοξο αν μη τι άλλο. Στα 184 παιχνίδια των 23 πρώτων αγωνιστικών της ανταγωνιστικής και "κλειστής" Euroleague μόνο πέντε παιχνίδια έχουν κριθεί στην παράταση. Το 2,7% δηλαδή. Και από αυτά τα πέντε παιχνίδια οι "πράσινοι" έχουν πάρει μέρος στα τρία! Τα δύο εκ των οποίων μάλιστα με τον ίδιο αντίπαλο, την Εφές, προκαλώντας μάλιστα τη σχετική αναστάτωση των πάγκων κατά τη διάρκεια του έξτρα πενταλέπτου αναφορικά με τις διαφορές. Το τρίτο παιχνίδι ήταν με αντίπαλο την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Πασκουάλ επικράτησε επομένως στα δύο ματς (τα δύο μέσα) και έχασε σε ένα από όσα κρίθηκαν στα 45 λεπτά αγώνα.

Τα άλλα τρία ματς ήταν το Μπάμπεργκ-Μιλάνο και το ΤΣΣΚΑ-Φενέρμπαχτσε.

3) Η Φενέρ τα κάνει ντέρμπι στην Πόλη

Η Φενέρμπαχτσε παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια δείχνει μια δυσκολία να "καθαρίζει" τα παιχνίδια στο γήπεδο της. Αυτό επιβεβαιώνεται πανηγυρικά φέτος. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει δώσει ως τώρα 12 κλειστά παιχνίδια, τα 8 εκ των οποίων είναι εντός έδρας! Κοινώς, η Φενέρ κάνει "ντέρμπι" το 73% των αγώνων που δίνει στο γήπεδο της. Και βρέθηκε μάλιστα να χάνει σε ματς με υποδεέστερους αντιπάλους, εκτός της πρώτης 6άδας, όπως είναι η Νταρουσάφακα και η Ούνιξ Καζάν. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι έχουν κερδίσει εύκολα εντός έδρας μόνο τον Ερυθρό Αστέρα, τη Ζαλγκίρις και τον Παναθηναϊκό.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ούνιξ Καζάν που έχει επίσης 8 κλειστά ματς (3-5), αλλά σε 12 παιχνίδια. Η Μπάμπεργκ μετράει 7 (2-5), όσα και ο Παναθηναϊκός (6-1), ενώ ακολουθούν με 6 η Ρεάλ και η Νταρουσάφακα.

Ομάδα

Κλειστά

Εντός

Ρεκόρ

Φενέρμπαχτσε

8 (11)

6-2

Ούνιξ Καζάν

8 (12)

3-5

Παναθηναϊκός

7

6-1

Μπάμπεργκ

7

2-5

Ρεάλ

6

6-0

Νταρουσάφακα

6

3-3

Ζαλγκίρις

6

4-2

Γαλατάσαραϊ

6

2-5

Μπαρτσελόνα

5

3-2

Μακάμπι

5

2-3

Μιλάνο

4

3-1

Εφές

4

1-3

Ερ. Αστέρας

4

2-2

Μπασκόνια

3

3-0

Ολυμπιακός

3

3-0

ΤΣΣΚΑ

3

2-1

Πέρα από το σκορ έχει ενδιαφέρον να δούμε και το ποσοστό επιτυχίας των ομάδων σε τέτοια κλειστά παιχνίδια. Βλέπουμε πως η ομάδας με τις πιο "καυτές" έδρες, αυτές που διαθέτουν πιο εκδηλωτικά κοινά, έχουν μαζέψει περισσότερες νίκες. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, το 3-0 της Μπασκόνια και του Ολυμπιακού, το 6-0 της Ρεάλ, αλλά και το 6-1 του Παναθηναϊκού, όπως δεν είναι τυχαίο και το 1-3 της Εφές.

4) Κλειστά παιχνίδια και μακριά από το ΟΑΚΑ

Σε ότι αφορά τα εκτός έδρας ντέρμπι την πρώτη θέση με 8 παιχνίδια κατέχουν ο Παναθηναϊκός (2-6) και η Νταρουσάφακα (3-5), που έχουν και στα περισσότερα κλειστά παιχνίδια στο σύνολο. Οι "πράσινοι" έχουν κοντράρει ως τώρα όλα τα παιχνίδια που έχουν δώσει μακριά από το ΟΑΚΑ, με εξαίρεση το ματς στη Βαρκελώνη και αυτό στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενέρ. Έχουν παλέψει ως το τέλος τα ματς στη Μαδρίτη και στη Μόσχα, ενώ παράλληλα το μοναδικό ματς που κέρδισαν εύκολα ήταν αυτό απέναντι στο Μιλάνο.

Το αρνητικό βέβαια είναι ότι τα νικηφόρα παιχνίδια μακριά από την Αθήνα είναι μόλις δύο, με τη Μπάμπεργκ και την Γαλατάσαραϊ, δύο ομάδες που είναι εκτός 8άδας. Και αυτή η φτωχή συγκομιδή στα "διπλά" είναι που κρατάει τους "πράσινους" εκτός 4άδας, καθώς εντός έδρας έχουν εξαιρετικό απολογισμό.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Η Νταρουσάφακα που έχει επίσης 8 ντέρμπι εκτός έχει ρεκόρ 3-5. Συνολικά μόνο τέσσερις ομάδες έχουν κερδίσει περισσότερα κλειστά ματς (εκτός) από αυτά που έχουν χάσει: η Ρεάλ (3-1), ο Ερυθρός Αστέρας (3-1), ο Ολυμπιακός (3-2) και η Ούνιξ Καζάν (2-1). Βλέπουμε επομένως δύο ομάδες με εμπειρία, ποιότητα και clutch παίκτες και από την άλλη δύο αουτσάιντερ που εκμεταλλεύεται την άγνοια κινδύνου για να "αλώσουν" δύσκολες έδρες.

Ομάδα

Κλειστά Εκτός

Ρεκόρ

Παναθηναϊκός

8 (11)

2-6

Νταρουσάφακα

8 (12)

3-5

ΤΣΣΚΑ

6

3-3

Ολυμπιακός

5

3-2

Εφές

5

2-3

Ζαλγκίρις

5

2-3

Μπάμπεργκ

5

0-5

Ρεάλ

4

3-1

Ερυθρός Αστέρας

4

3-1

Φενέρμπαχτσε

4

2-2

Μιλάνο

4

1-3

Μακάμπι

4

1-3

Ούνιξ

3

2-1

Μπασκόνια

3

1-2

Γαλατάσαραϊ

3

1-2

Μπαρτσελόνα

3

0-3

5) Η Ρεάλ είναι η πιο "clutch" ομάδα (και μετά ο Ολυμπιακός)

Η ομάδα που έχει κερδίσει τα περισσότερα κλειστά παιχνίδια από αυτά που έχει δώσει είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει το καλύτερο ποσοστό. Η Ρεάλ με το μπαρουτοκαπνισμένο ρόστερ μπορεί να περηφανεύεται για το 90% που μετράει (9/10) στα ντέρμπι. Επί της ουσίας έχει χάσει μόνο ένα παιχνίδι το οποίο διεκδίκησε ως το τέλος και αυτό ήταν το ματς απέναντι στην Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι άλλες ήττες ήρθαν με διαφορετικό τρόπο: η Μπασκόνια για παράδειγμα έκανε αντεπίθεση διαρκείας στο φινάλε για να πάρει τη νίκη στη Μαδρίτη (η Ρεάλ είχε διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων στο 35'), ενώ στο αντίστοιχο ματς στη Μόσχα η Ρεάλ ήταν αυτή που αντεπιτέθηκε στο τέλος, για να χάσει τελικά στον πόντο. Οι άλλες δύο ήττες για την ομάδα του Πάμπλο Λάσο (Νταρουσάφακα εκτός και Ερυθρό Αστέρα εκτός) ήρθαν εύκολα.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Λογικό θα πει κανείς. Αυτή τη στιγμή οι Μαδριλένοι διαθέτουν τον καλύτερο "closer", τον Σέρχιο Γιουλ, που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Επίσης έχουν έμπειρους παίκτες που έχουν φάει τους τελικούς με το κουτάλι (Ρούντι, Ρέγες, Κάρολ, Νοτσιόνι, Ντρέιπερ, Μασιούλις), τον καλύτερο έφηβο που είδαμε ποτέ (που στα 17 του καθάρισε την Ζαλγκίρις) και τον πιο ταλαντούχο ψηλό της διοργάνωσης, τον Άντονι Ράντολφ.

Από εκεί και πέρα το δεύτερο καλύτερο ποσοστό ανήκει στον Ολυμπιακό, που κερδίζει το 75% των κλειστών αγώνων που δίνει, για παρεμφερείς λόγους. Ο "closer" ονομάζεται Σπανούλης, οι "clutch" παίκτες λέγονται Λοτζεσκι και Γκριν και ο έμπειρος κορμός των τελικών απαρτίζεται από τους Πρίντεζη, Μάντζαρη και Παπανικολάου. Οι Πειραιώτες έχουν ρεκόρ 6-2, έχοντας χάσει μόνο στο Μιλάνο και στην Κωνσταντινούπολη από την Φενέρ.

Ομάδα

Ρεκόρ

Ποσοστό

Ρεάλ

9-1

90%

Ολυμπιακός

6-2

75%

Μπασκόνια

4-2

66%

Ερυθρός Αστέρας

5-3

62%

Φενέρμπαχτσε

7-5

58%

ΤΣΣΚΑ

5-4

55%

Ζαλγκίρις

6-5

54%

Παναθηναϊκός

8-7

53%

Μιλάνο

4-4

50%

Ούνιξ

5-6

45%

Νταρουσάφακα

6-9

40%

Μπαρτσελόνα

3-5

37%

Μακάμπι

3-6

33%

Γαλατάσαραϊ

3-6

33%

Εφές

3-6

33%

Μπάμπεργκ

2-10

16%

6) Η επιτυχία έρχεται μέσω των κλειστών παιχνιδιών

Το μεγάλο βιβλίο του μπάσκετ αναφέρει ότι το αν μια ομάδα θα έχει επιτυχία, ή αποτυχία αυτό εξαρτάται από τα πόσα κλειστά παιχνίδια θα πάρει. Πριν φτάσουμε καν στη διαδικασία των νοκ-άουτ αγώνων, που είναι κατεξοχήν κλειστά παιχνίδια, η θεωρία αναφέρει ότι οι ομάδες θα δώσουν πάνω-κάτω τον ίδιο αριθμό "κλειστών" παιχνιδιών. Η ομάδα που θα κερδίσει τα περισσότερα θα είναι αυτή που θα τερματίσει ψηλότερα. Και η ομάδα που θα χάσει τα περισσότερα θα είναι αυτή που θα αποτύχει.

Με άλλα λόγια η Ρεάλ δεν είναι πρώτη επειδή έχει σκορπίσει περισσότερους αντιπάλους. Είναι πρώτη επειδή κερδίζει το 90% των κλειστών αγώνων. Γιατί θα υπάρχουν οι βραδιές που θα είναι καλή και θα κερδίσει εύκολα, αλλά θα υπάρξουν και βραδιές που θα είναι κακή και θα χάσει εύκολα. Οπότε όλο το ζουμί είναι τα κλειστά ματς. Με άλλα λόγια η Γαλατάσαραϊ έχει δώσει περισσότερα ντέρμπι από τον Ολυμπιακό. Έχει όμως χάσει τα περισσότερα. Το ίδιο και η Μακάμπι. Η μοναδική ίσως εξαίρεση στον κανόνα είναι το Μιλάνο, που στην απογοητευτική του περίοδο έχασε πάρα πολλά ματς με κατεβασμένα τα χέρια.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Βλέπουμε, λοιπόν, τις ομάδες της 6άδας στην κατάταξη να έχουν και το καλύτερο ποσοστό. Την Ζαλγκίρις και τον Παναθηναϊκό να ακολουθούν. Και αντίθετα ομάδες που βρίσκονται μακριά από τη ζώνη της πρόκρισης να έχουν κάτω του 50%, όπως η Μπαρτσελόνα, η Γαλατά και η Μπάμπεργκ. Οι Γερμανοί είναι άξιοι αναφοράς, έχοντας δώσει 12 κλειστά παιχνίδια, εκ των οποίων κέρδισαν μόλις τα δύο. Σίγουρα παίζει ρόλο ο παράγοντας τύχη, αλλά ίσως παίζει ρόλο και το γεγονός ότι σε ατομικό ταλέντο υπολείπεται για παράδειγμα ομάδων όπως η Νταρουσάφακα, η ΤΣΣΚΑ ακόμη και η Ούνιξ Καζάν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τέσσερις ομάδες με την καλύτερη άμυνα (Ολυμπιακός, Ερυθρός Αστέρας, Φενέρ και Παναθηναϊκός) έχουν νικηφόρο ποσοστό, κάτι που επιβεβαιώνει το αμερικανικό κλισέ που θέλει την άμυνα να κερδίζει τα πρωταθλήματα.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ομάδες που σκοράρουν περισσότερο, δεν είναι απαραίτητα αυτές που κερδίζουν.

Ομάδα

Πόντοι

Ποσοστό

Εφές

13.3

33%

Μιλάνο

13.3

50%

Ούνιξ

12.8

45%

Ρεάλ

12.5

90%

Παναθηναϊκός

12.4

53%

Γαλατάσαραϊ

12.1

33%

Μπάμπεργκ

11.8

16%

Ολυμπιακός

10.7

75%

ΤΣΣΚΑ

10.7

55%

Φενέρμπαχτσε

10.5

58%

Μακάμπι

10.4

33%

Νταρουσάφακα

10.3

40%

Ζαλγκίρις

10.1

55%

Μπαρτσελόνα

10.1

37%

Μπασκόνια

9.3

66%

Ερ. Αστέρας

8.5

62%

7) Ο Σέρχιο Γιουλ είναι ο καλύτερος closer στην πιάτσα

Έχει αξία να δούμε ποιοι είναι οι παίκτες που κυριαρχούν σ' αυτά τα τελευταία 5λεπτα των κλειστών αγώνων. Ποιοι είναι οι πιο clutch παίκτες της διοργάνωσης; Τα ονόματα τους, πάντως, δεν προκαλούν έκπληξη. Στην καταμέτρηση υπολογίζονται οι πόντοι που σκοράρουν και οι πόντοι που δημιουργούν, αυτοί που σημειώνονται με άλλα λόγια από δικές τους ασίστ.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Ο πρώτος στη λίστα είναι ο αφιονισμένος Σέρχιο Γιουλ. Ακολουθεί ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Κιθ Λάνγκφορντ και δύο χαρισματικοί γκαρντ που έχουν δείξει ότι είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα, ο Βασιλης Σπανούλης και ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Παίκτης

Παιχνίδια

Πόντοι

Σέρχιο Γιουλ

7

6.1

Μίλος Τεόντοσιτς

6

5.6

Κιθ Λάνγκφορντ

11

5.2

Βασίλης Σπανούλης

6

5.1

Κουίνο Κολόμ

10

5.0

Νίκος Ζήσης

12

4.7

Τόμας Ερτέλ

9

4.6

Σκότι Ουίλμπεκιν

13

4.3

Ταϊρίς Ράις

8

4.1

Κρούνοσλαβ Σιμόν

8

4.1

*Υπολογίζονται προσωπικοί πόντοι και πόντοι από ασίστ.

*Σε απόλυτο αριθμό ο παίκτης που έχει σκοράρει ή δημιουργήσει τους περισσότερους πόντους σε κλειστά παιχνίδια είναι ο Μπραντ Ουαναμέικερ (60). Ακολουθεί με 58 ο Κιθ Λάνγκφορντ και με 56 ο Σκότι Ουίλμπεκιν.

Οι ψηλοί των τελευταίων 5 λεπτών

Ο Ντέρικ Μπράουν είναι ο πιο παραγωγικός ψηλός στα τελευταία 5 λεπτά. Και δεν είναι μόνο ότι σκοράρει, αλλά και το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει με τις πάσες του 12 πόντους για την Εφές ως τώρα. Από κοντά ο Έκπε Ούντο, που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους μεταξύ των ψηλών (30), ο Γιανκούνας που κάνει και τις δύο δουλειές και ο Γιάννης Μπουρούσης που έχει σημαδέψει τους περισσότερους πόντους στα τελευταία λεπτά σε απόλυτο νούμερο.

Παίκτης

Παιχνίδια

Πόντοι

Ντέρικ Μπράουν

9

3.5

Έκπε Ούντο

11

3.0

Παούλιους Γιανκούνας

11

2.9

Γιάννης Μπουρούσης

15

2.6

Ντάνιελ Τάις

12

2.5

Οι καλύτεροι σκόρερ

Υπολογίζοντας μόνο τους πόντους που σημειώνουν οι παίκτες στα τελευταία 5 λεπτά των κλειστών παιχνιδιών (και στην παράταση) προκύπτει το αυτονόητο: ότι ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι ο παίκτης που συνδέεται συχνότερα με το αντίπαλο καλάθι. Στη λίστα βρίσκεται ο Σέρχιο Γιουλ (φυσικά), οι Τεόντοσιτς-Σπανούλης και δύο παίκτες του Παναθηναϊκού: ο Μάικ Τζέιμς και ο Κέισι Ρίβερς, που έχουν δείξει ότι είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής. Ο Τζέιμς μάλιστα φέτος έχει δώσει δύο φορές τη νίκη στην ομάδα του, τη μια με τις 3/3 βολές που έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση κόντρα στην Εφές και την τελευταία την περασμένη Παρασκευή με τη "βόμβα" του κόντρα στην Ούνιξ Καζάν.

Κλειστά παιχνίδια: το ρεκόρ του Παναθηναϊκού και οι closers

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίδοση του Λάρκιν που σκοράρει 4.0 πόντους στα τελευταία λεπτά, αλλά δεν έχει μοιράσει ούτε μια ασίστ. Όσο για τους τρεις παίκτες που κλείνουν τη λίστα; Ο ένας είναι ο Ντάριους Μίλερ, ο go-to-guy της Μπάμπεργκ στα τελευταία λεπτά και οι άλλοι είναι το δίδυμο των γκαρντ της Νταρουσάφακα, ο Ουίλμπεκιν και ο Ουαναμέικερ. Οι δυο τους είναι 4οι σε απόλυτα νούμερα (με 42) πίσω από τον Λάνγκφορντ (58) και τον Ρίβερς (53).

Παίκτης

Παιχνίδια

Πόντοι

Κιθ Λάνγκφορντ

11

4.4

Σέρχιο Γιουλ

7

4.0

Σέιν Λάρκιν

6

4.0

Μίλος Τεοντόσιτς

6

3.5

Βασίλης Σπανούλης

6

3.3

Σκότι Ουίλμπεκιν

13

3.2

Μάικ Τζέιμς

10

2.9

Κέισι Ρίβερς

15

2.8

Μπραντ Ουαναμέικερ

15

2.8

Ντάριους Μίλερ

12

2.8

Οι καλύτεροι δημιουργοί

Ο Κολόμ είναι ο πιο δημιουργικός παίκτης στο φινάλε των αγώνων. Ο έμπειρος Ισπανός γκαρντ της Ούνιξ Καζάν είναι ο μοναδικός παίκτης που μοιράζει περισσότερους έτοιμους πόντους από τον Νίκο Ζήση, που προηγείται σε απόλυτο αριθμό (31). Ο 34χρονος Έλληνας γκαρντ εξαργυρώνει την εμπειρία του στο παρκέ, όντας η πιο σταθερή λύση για την Μπάμπεργκ. Στην 6η θέση βρίσκουμε έναν ακόμη Έλληνα, τον Βασίλη Σπανούλη (1.9).

Παίκτης

Παιχνίδια

Πόντοι

Κουίνο Κολόμ

10

2.8

Νίκος Ζήσης

12

2.6

Μίλος Τεοντόσιτς

6

2.2

Σέρχιο Γιουλ

7

2.1

Τομάς Ερτέλ

9

2.0

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ