EUROLEAGUE

Η στατιστική δεν λέει ψέμματα

Η στατιστική δεν λέει ψέμματα

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος κάνει τον στατιστικό απολογισμό του πρώτου γύρου. Πού βρίσκονται οι "αιώνιοι", ποια βραβεία παίρνουν η Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ, η Λοκομοτίβ και η Λαμποράλ και ποιοι είναι οι MVP του πρώτου μισού του Top-16;

Μια βδομάδα χωρίς Euroleague είναι πολύ. Για να ζεσταινόμαστε σιγά-σιγά ενόψει του δεύτερου γύρου. Ιδού ένας ο στατιστικός απολογισμός από τους παίκτες και τις ομάδες που ξεχώρισαν, μοιράζοντας πρόωρα βραβεία.

Σε ομαδικό επίπεδο αν μη τι άλλο την παράσταση κλέβει η αήττητη Φενέρμπαχτσε, η σταθερά ποιοτική ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Λαμποράλ που κάνει... μάγια στον αντίπαλο και η αμυντική μηχανή που ονομάζεται Λοκομοτίβ Κουμπάν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις αυτές ομάδες ξεχωρίζουν είτε επιθετικά, είτε αμυντικά, ενώ παράλληλα βρίσκονται στις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Από την άλλη σε ότι αφορά τους παίκτες η καλύτερη 5άδα προκύπτει (παρακάτω) από το ranking. Οι MVP του πρώτου γύρου ωστόσο πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα στον Γιάννη Μπουρούση, τον Μάλκομ Ντιλέινι και τον Γιαν Βέσελι.

Ο πρώτος ξεχωρίζει σε ριμπαόυντ, ranking, κοψίματα, κερδισμένα φάουλ και στο ρεκόρ της Λαμποράλ. Ο δεύτερος έχει εντυπωσιάσει σε πόντους, ranking, τρίποντα και κερδισμένα φάουλ οδηγώντας την Λοκομοτίβ στη 2η θέση του γκρουπ, ενώ ο δεύτερος αποτελεί την κολόνα της μοναδικής ομάδας με το απόλυτο 7-0. Εσείς ποιον διαλέγετε;

Τα ατομικά βραβεία

Ο Ντιλέινι ο Ντε Κολό και οι άλλοι...

Ο πολυτιμότερος παίκτης του Top-16 δεν είναι άλλος από τον Μάλκομ Ντιλέινι (σε σύνολο) και ο Νάντο ΝτεΚολό (24,8) σε μέσο όρο. Την καλύτερη 5άδα του πρώτου γύρου συμπληρώνει ένας ακόμη γκαρντ (ο Μίλος Τεόντοσιτς) και δύο ψηλοί, ο Γκουστάβο Αγίον (20,8) και ο Έκπε Ουντόι (19.8). Ο μοναδικός παίκτης ελληνικής ομάδας που βρίσκεται στο Top-10 είναι ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (17.1).

Η ίδια εικόνα και στους πόντους. Πρώτος σε μέσο όρο ο ΝτεΚολό (21,0) και ακολουθεί ο Ντιλέινι (19,2). Το παράδοξο είναι ότι και οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ ειναι γκαρντ (Τεόντοσιτς και Σβεντ οι άλλοι) και ο 5ος είναι ένας φόργουορντ, ο Τζίτζι Ντατόμε (15,0).

Ο Ντιλέινι είναι παράλληλα ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ (7,7), κερδίζοντας σ' αυτή τη μάχη τον Νάντο ΝτεΚολό (6,2). Από κοντά και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (5,3). Αντίστοιχα ο ηγέτης της Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι πρώτος και στις βολές (6,1 εύστοχες), μπροστά από τον Τεόντοσιτς (4,9) και τον Μπουρούση (4,1). Ένας άλλος Έλληνας είναι ο πρώτος σε ποσοστό από τη γραμμή: ο Νίκος Ζήσης που δεν έχει αστοχήσει σε καμία (15/15). Το ίδιο ποσοστό -αλλά με λιγότερες προσπάθειες- έχουν οι Πάου Ρίμπας και ένας συμπαίκτης του Ζήση στη Μπάμπεργκ, ο Γιάνις Στρέλνιεκς.

Ο πιο εύστοχος παίκτης του πρώτου γύρου στα δίποντα δεν θα μπορούσε να μην είναι ψηλός. Εν προκειμένω την κούρσα οδηγεί ο Νμίτρι Σοκόλοφ της Χίμκι (80%) και ακολουθούν οι Φρίλαντ (76%) και Όγκαστιν (75%). Ο πιο εύστοχος περιφερειακός είναι ο Τζον Ντίμπλερ, ο σουτέρ της Εφές, με 73% (Νο7). Στα τρίποντα, δε, προπορεύεται και πάλι ο Ντιλέινι με 3,1 ανά παιχνίδι , με τους Σβεντ (2,9), Τεόντοσιτς (2,9), Γιουλ (2,5) και Πούλεν (2,3) να συμπληρώνουν το Top-5. Σε ότι αφορά το ποσοστό πίσω από τη γραμμή των 6,75 ξεχωρίζει ο Τζίτζι Ντατόμε με το εξωπραγματικό 62% , καθώς και οι Βικτόρ Κλαβέρ (60%), Κόρι Χίγκινς (59%) και Ντάνιελ Χάκετ (55%).

Κυρίαρχος ο Μπουρούσης

Στα ριμπάουντ κυριαρχεί ο Γιάννης Μπουρούσης με 9,1 ανά παιχνίδι και ακολουθούν οι Γιαν Βέσελι (9,0) και Γκουστάβο Αγιόν (8,8). Ο περιφερειακός με τα περισσότερα "σκουπίδια" είναι ο Άνταμ Χάνγκα της Λαμποράλ (με 7,0) κάτι που σημαίνει ότι οι Βάσκοι έχουν δύο εκπροσώπους στην καλύτερη πεντάδα της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας. Στην επιμέρους λίστα με τα επιθετικά ριμπάουντ ξεχωρίζει ο Γιαν Βέσελι (3,6), καθώς και οι Αγιόν (3,1), Ζίρμπες (3,0) και Σίνγκλετον (2,9).

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κλέβει την παράσταση στις τελικές πάσες (8,0), ενώ το πλατό των 7 ασίστ ξεπερνούν ο Ταϊρίς Ράις (7,8) και ο Τομάς Ερτέλ (7,6). Ο ψηλός με τις περισσότερες ασίστ είναι ο Νικολό Μέλι (στο Νο28) με 2,9 ανά παιχνίδι.

Η πρωτιά του Καλάθη

Σε ότι αφορά τις αμυντικές κατηγορίες ο Νικ Καλάθης είναι ο παίκτης με τα περισσότερα κλεψίματα (2,1) και ο Έκπε Ουντόι αυτός με τα περισσότερα κοψίματα (2,9). Το εντυπωσιακό στα μπλοκ είναι ότι και ο 2ος παίκτης είναι και πάλι της Φενέρμπαχτσε: ο Γιαν Βέσελι (1,7).

Αντίθετα η τριάδα των παικτών με τα περισσότερα λάθη είναι αυτή των Λούκα Μπάμπιτς (3,4), Ντάριους Άνταμς (3,0) και Βασίλη Σπανούλη (3,0). Όσο για τον παίκτη που κάνει τα περισσότερα φάουλ στο Top-16; Δεν είναι άλλος από τον Ρενάλντας Σεϊμπούτις (3,7). Την 5άδα κλείνουν ο Κάρλο Ζγκάντες της Τσεντεβίτα (3,6) και οι Ιλιμάνε Ντιόπ, Ντάνιελ Θέις και Μπράνκο Λάζιτς (3,6).

Τι κάνουν οι ομάδες

Επίθεση

Οι ομάδες με την καλύτερη επίθεση δεν είναι άλλες από την ΤΣΣΚΑ (82,3) και την Φενέρμπαχτσε (86,3). Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 10η θέση (76) και ο Παναθηναϊκός στην 4η από το τέλος με 73,7. Αντίστοιχα στο ranking προπορεύεται πάλι η ΤΣΣΚΑ (105) με την Φενέρ (104), ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά στην 10η θέση (79,9) με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί δύο θέσεις πιο κάτω στο Νο12 (79,6).

Η Μπάμπεργκ (με τους Ζήση και Στρέλνιεκς να μην έχουν χάσει καμία) είναι η καλύτερη ομάδα στις βολές (85%), ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Νο8 (74,6%) και ο Παναθηναϊκός στο Νο11 (72,4%). Στα δίποντα η ΤΣΣΚΑ οδηγεί την κούρσα με 57,6% αφήνοντας δεύτερη την Φενέρ (57%), 9ο τον Παναθηναϊκό (52,3%) και τέταρτο από το τέλος τον Ολυμπιακό (49%). Σε ότια φορά τα τρίπονα η Φενέρ σουτάρει με τα καλύτερα ποσοστά (43%) και ακολουθούν η ΤΣΣΚΑ (41%) και η Λοκομοτίβ Κουμπάν (39%). Ο Ολυμπιακός είναι στο Νο10 της λίστας (34%) και ο Παναθηναϊκός τρίτος από το τέλος (34%).

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι η ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποπντα καθώς σημειώνει 11,6 ανά παιχνίδι (!), τα διπλάσια δηλαδή από την τελευταία Ζαλγκίρις (5,6). Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Νο8 με 8,2 ανά ματς, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι προτελευταίος (!) με 7,1!

Η Ρεάλ είναι η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ (20,0) και ακολουθεί η Χίμκι (19,9). Ίσως να είναι τυχαίο, ίσως και να μην είναι βέβαια ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν δώσει στα πρώτα εφτά ματς τα πέντε εντός έδρας. Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις χειρότερες ομάδες στις τελικές πάσες (4η από το τέλος) με 15,6 (!) ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 7η θέση με 17,8.

Στο assist/turnover ratio τον δείκτη που συγκρίνει τις ασίστ με τα λάθη ξεχωρίζει η Μπαρτελόνα, που επιβεβαιώνει την επιθετική της ποιότητα. Ο Ολυμπιακός είναι στο Νο8 και ο Παναθηναϊικός στο Νο11. Τελευταία έρχεται σ' αυτή τη λίστα η Λαμποράλ. Κι αυτό γιατί είναι από τις ομάδες που κάνουν πολλά λάθη (14,3). Λιγότερα πάντως από την Νταρουσάφακα (14,4) και τον Παναθηναϊκό (14,4), αλλά λιγότερα για παράδειγμα από τον Ολυμπιακό που βρίσκεται στην 4η θέση με μόλις (11,6). Τα λιγότερα τα κάνει η Μπαρτσελόνα (10,6) και η Ρεάλ (11,0).

Η πρωτιά του Ολυμπιακού έρχεται στα κερδισμένα φάουλ με 22,4 ανά παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 11η θέση με 21,0 φάουλ υπέρ.

Ριμπάουντ

Η ομάδα με τα περισσότερα ριμπάουντ είναι η ομάδα με τον καλύτερο ριμπάουντερ, δηλαδή η Λαμποράλ Κούτσα (40,1). Ακολουθεί η Φενέρμπαχτσε (36,1) και η Ρεάλ (36,0). Ο Παναθηναϊκός φιγουράρει στο Νο8 (34) και ο Ολυμπιακός στο Νο9 (33,6). Αντίστοιχα στα επιθετικά ριμπάουντ κυριαρχεί η Μάλαγα (14,7), ενώ Παναθηναϊκός έχει κάνει αισθητή βελτίωση σε σχέση με την κανονική περίοδο έχοντας 10,9 ανά ματς. Ο Ολυμπιακός έχει πέσει πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι έχοντας 10,0 ανά ματς.

Άμυνα

Ένας ένας Έλληνας προπονητής κρύβεται πίσω από την ομάδα με την καλύτερη άμυνα. Ο λόγος για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που βλέπει την Λοκομοτίβ Κουμπάν μετά το καλύτερο παθητικό στην κανονική περίοδο, να έχει δεχτεί και τους λιγότερους πόντους στην πρώτη φάση του Top-16 (72,3). Στο Νο2 της λίστας φιγουράρει η Λαμποράλ (72,4) και στο Νο3 ο Παναθηναϊκός (73,6). Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι στο Νο7 (77,6). Τη χειρότερη άμυνα έχει η Ζαλγκίρις. Το παράδοξο είναι πως οι Λιθουανοί δέχονται 90 πόντους ανά παιχνίδι, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν τον Ολυμπιακό στους 55!

Ποια είναι όμως η ομάδα που χαλάει περισσότερο το παιχνίδι του αντιπάλου; Τον κρατά δηλαδή στο χαμηλότερο ranking; Η Φενέρ είναι αυτή που στρογγυλοκάθεται στην κορυφή (69,7), με την Λαμποράλ (74,8) και την Λοκομοτίβ (76,1) να ακολουθούν. Ο Παναθηναϊκός είναι πέμπτος (79,4) και ο Ολυμπιακός ένατος με 85,1. Οι Βάσκοι είναι η ομάδα που υποχρεώνουν τον αντίπαλο στο χειρότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων (46%), κατηγορία που ξεχωρίζει και ο Ολυμπιακός (τρίτος με 48,7%). Ο Παναθηναϊκός είναι 10ος με 52%.

Το εντυπωσιακό για την ομάδα του Περάσοβιτς είναι ότι ξεχωρίζει και στα τρίποντα αντιπάλου. Οι ομάδες που κοντράρουν τη Λαμποράλ σουτάρουν μόλις με 28%. Είναι τεράστια διαφορά για παράδειγμα με τον Ολυμπιακό που είναι 4ος από το τέλος με 39%. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη μέση (8ος) επιτρέποντας στον αντίπαλο ένα 37%. Παρόλα αυτά η ομάδα που δέχεται τα λιγότερα είναι ο Ερυθρός Αστέρας (6,3) με την Λαμποράλ να έρχεται δεύτερη (6,4). Ο Ολυμπιακός είναι 3ος (7,4) ενώ ο Παναθηναϊκός 6ος με 8,2. Τα περισσότερα δέχεται η πιο κλειστή άμυνα της διοργάνωσης η Ουνικάχα Μάλαγα (10,1).

Η Μπάμπεργκ είναι η ομάδα που "χαλάει" τις συνεργασίες του αντιπάλου στο καλύτερο βαθμό, επιτρέποντας μόλις 14 ασίστ ανά παιχνίδια. Είναι μια κατηγορία που βρίσκει τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση (15,1) και τον Παναθηναϊκό στην 10η με 17,1. Αντίστοιχα στον συντελεστή ασίστ/λάθη διακρίνεται η Νταρουσάφακα και η Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Παναθηναϊκός είναι 4ος και ο Ολυμπιακός 10ος.

Τέλος, η Κίμκι είναι η ομάδα με τους καλύτερους "κλέφτες" (9,4 ανά παιχνίδι). Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο Νο4 (7,0) και ο Ολυμπιακός στο Νο11 (5,7). Τα λιγότερα τα κάνουν οι δύο τούρκικες, η Εφές (4,3) και η Φενέρ (5,1). Όσο για τα κοψίματα; Προπορεύεται όπως είναι λογικό (λόγω Ουντόι και Βέσελι) η Φενέρ. Ο Ολυμπιακός είναι στο Νο7 (3,0), ενώ ο Παναθηναϊκός από την άλλη βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος μόλις με 1,4 ανά παιχνίδι.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ