EUROLEAGUE

Η πρωτιά του "διπλού" Ολυμπιακού

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Τα "διπλά" παιχνίδια επιβεβαιώνουν τα αγωνιστικά πάνω-κάτω, την αποσταθεροποίηση της έδρας, αλλά και την υπεροχή της αθλητικότητας και του Ολυμπιακού! Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος βγάζει τα συμπεράσματα μετά το τέλος της τρίτης "διπλής" εβδομάδας της Euroleague.

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη φετινή Euroleague είναι οι διπλές αγωνιστικές: για πέντε εβδομάδες μες στη σεζόν οι ομάδες καλούνται να δώσουν ένα εντός έδρας και ένα εκτός έδρας παιχνίδι με διαφορά 48 ωρών. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει οι 3/5 τέτοιες αγωνιστικές, οπότε έχει νόημα να δούμε τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν την ιδιαιτερότητα. Και είναι πολλά, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

α) Τα συνεχόμενα παιχνίδια οδηγούν σε σκαμπανεβάσματα

Έχει αναφερθεί και αναλυθεί εις βάθος σε προηγούμενα κείμενα η άποψη ότι οι ομάδες της Euroleague δεν ήταν έτοιμες για τη νέα διοργάνωση. Από όλες τις απόψεις. Κρίνοντας από το βάθος του ρόστερ, από την ετοιμότητα στο recruiting κατά τη διάρκεια της σεζόν, από τις ανέσεις των μεταφορών. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω στα αποτελέσματα και την απόδοση των ομάδων που μοιάζει με καρδιογράφημα. Μια πάνω και μια κάτω.

Προκύπτει μάλιστα ότι το πιθανότερο σενάριο (52%) σ' αυτές τις διπλές αγωνιστικές είναι μια ομάδα να καταλήξει με μια νίκη και μια ήττα. Το αμέσως πιο πιθανό (25% - μια στις τέσσερις ομάδες δηλαδή) είναι το δύο στα δύο και το λιγότερο πιθανό (23%) είναι το 0/2.

Το 1-1 δεν σημαίνει απαραίτητα νίκη εντός έδρας και ήττα εκτός έδρας. Για παράδειγμα την δεύτερη "διπλή" βδομάδα οι περισσότερες ομάδες του 1-1 κέρδισαν μακριά από το γήπεδο τους. Αν και το πιο πιθανό είναι αυτό κατά 68%.

β) Παρουσιάζονται αναπάντεχα αποτελέσματα

Η ομάδα που ξεχωρίζει ως τώρα στη διοργάνωση είναι η ΤΣΣΚΑ που είναι η ομάδα με μακράν το καλύτερο ρεκόρ (12-2). Κι όμως! Οι μοναδικές ήττες των πρωταθλητών Ευρώπης σημειώθηκαν σε διπλές αγωνιστικές, από την Νταρουσάφακα και την Φενέρμπαχτσε. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Μπορούμε να δούμε και άλλες περιπτώσεις: την Ζαλγκίρις να παίρνει διπλό με την Εφές και μετά να χάνει στο γήπεδο της από την Ούνιξ Καζάν. Τη Φενέρμπαχτσε να χάνει από την Νταρουσάφακα, αλλά να κερδίζει μέσα σε 48 ώρες την ΤΣΣΚΑ.

Αυτή η ανισορροπία στην απόδοση έχει να κάνει με τον βαθμό ετοιμότητας των ομάδων να διαχειριστούν ένα "πρόγραμμα ΝΒΑ", χωρίς να έχουν την υποδομή του ΝΒΑ, ούτε στη στελέχωση, ούτε στην οργάνωση. Δεν είναι καν προπονημένες για κάτι τέτοιο, με την έννοια της ιδανικής προετοιμασίας. Είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται φέτος και σίγουρα θα τις βοηθήσει ώστε να είναι πιο έτοιμες τα επόμενα χρόνια.

γ) Οι έδρες αποσταθεροποιούνται

Μετά το τέλος της πρώτης διπλής εβδομάδες υπήρχαν δύο αήττητες έδρες. Μετά το τέλος της δεύτερης διπλής εβδομάδες έμεινε μόνο μια, καθώς ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από το ΟΑΚΑ. Μετά το τέλος της τρίτης δεν υπάρχει καμία, καθώς έπεσε και το "κάστρο" της ΤΣΣΚΑ. Είναι εξάλλου η μια εντός έδρας γκέλα, που συνηθίζουν να κάνουν οι Ρώσοι, όπως έγινε πρόπερσι και πάλι από τη Φενέρ, ή πέρσι από τη Μάλαγα.

Αυτό προκύπτει και από τα αποτελέσματα των δεύτερων αγωνιστικών στις οποίες η πιθανότητα να κερδίσει ο γηπεδούχος (54%) είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή της ήττας (46%).

δ) Η ψυχολογία αλλάζει συνεχώς

Τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα συνοδεύονται και από αντίστοιχα ψυχολογικά. Για αυτό και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ακολουθία ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο αποτέλεσμα. Οι ομάδες που κερδίζουν εντός έδρας την πρώτη ημέρα της διπλής εβδομάδας κερδίζουν κατά 53% και χάνουν κατά 47%. Μικρή απόκλιση δηλαδή.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και για τις ομάδες που χάνουν στο γήπεδο τους το πρώτο ματς. Οι ομάδες μετά από αυτή τη γκέλα κατά 55% κερδίζουν και κατά 45% χάνουν. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να διορθώσουν με "διπλό" το κακό προηγούμενο αποτέλεσμα τους.

Εξίσου μοιρασμένα είναι τα αποτελέσματα και για τις ομάδες που παίζουν το πρώτο παιχνίδι εκτός. Οι ομάδες μετά από "διπλό" κερδίζουν στο γήπεδο τους κατά 55% και χάνουν κατά 45%. Αντίστοιχα η μοναδική (ελάχιστα) αρνητική παράδοση αφορά τις ομάδες που ξεκινούν με εκτός έδρας νίκες, καθώς είναι πιο πιθανό να χάσουν εντός έδρας (55%), παρά να κερδίσουν.

Μετά από εντός έδρας νίκη 8-7
Μετά από εντός έδρας ήττα 5-4
Μετά από εκτός έδρας νίκη 5-4
Μετά από εκτός έδρας ήττα 7-8

ε) Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός!

Να δούμε αναλυτικά και τα ρεκόρ των ομάδων σ' αυτές τις τρεις διπλές αγωνιστικές; Κρύβουν μάλιστα μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν είναι άλλη από την πρωτιά του Ολυμπιακού! Οι "ερυθρόλευκοι" είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ (5-1). Αν μάλιστα δεν είχαν χάσει το τελευταίο παιχνίδι με τη Μπάμπεργκ θα είχαν περάσει αλώβητοι από αυτή τη διαδικασία, παίρνοντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Το γεγονός ότι οι Πειραιώτες βρίσκονται τόσο ψηλά ερμηνεύεται από τον υψηλό βαθμό αθλητικότητα της ομάδας, αλλά και από το βάθος, καθώς διαθέτουν ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ με πολλές λύσεις σε κάθε θέση.

Θέση

Ομάδα

Ρεκόρ

1

Ολυμπιακός

5-1

2

ΤΣΣΚΑ

4-2

3

Παναθηναϊκός

4-2

4

Ερ. Αστέρας

4-2

5

Ρεάλ

4-2

6

Φενέρ

4-2

7

Μακάμπι

4-2

8

Εφές

3-3

9

Νταρουσάφακα

3-3

10

Μπασκόνια

3-3

11

Μπαρτσελόνα

2-4

12

Ούνιξ

2-4

13

Ζαλγκίρις

2-4

14

Γαλατά

1-5

15

Μπάμπεργκ

1-5

16

Μιλάνο

1-5

Βλέπουμε με άλλα λόγια τις ομάδες που διαθέτουν βάθος (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ) και αυτές που διαθέτουν μικρό μέσο όρο ηλικίας (Ερυθρός Αστέρας), αθλητικότητα λόγω έντονου αμερικάνικου στοιχείου (Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Εφές, Νταρουσάφακα) να βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα.

Και αντίστοιχα ομάδες με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας (Μπαρτσελόνα) ή χαμηλό βαθμό αθλητικότητας (Μιλάνο, Μπάμπεργκ) να υπολείπονται.

Συμπέρασμα: οι διπλές αγωνιστικές είναι από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη φετινή Euroleague, αλλά παράλληλα την κάνουν τόσο μα τόσο ενδιαφέρουσα.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ