EUROLEAGUE

Εμείς το παιχνίδι μας

Εμείς το παιχνίδι μας

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τις εκ διαμέτρου αντίθετες συνθήκες που επικρατούν πριν το τζάμπολ σε Κωνσταντινούπολη και Κύπρο, εκεί όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κληθούν να επιβάλουν το παιχνίδι τους, απέναντι σε δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες από τους ίδιους.

Οι δύο ελληνικές ομάδες ρίχνονται για δεύτερη φορά στη μάχη της Euroleague αντιμετωπίζοντας δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες και συνθήκες. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι θα αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο εντελώς διαφορετικό από τους ίδιους.

Ο Ολυμπιακός έχοντας κάνει το 1-0 στην πρεμιέρα (το οποίο ισοδυναμεί με την αποβολή του άγχους), παίζει με τη Γαλατάσαραϊ, μια ομάδα με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό. Οι Τούρκοι περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό άξονα που ονομάζεται Κάρλος Αρόγιο . Ο Ερτζίν Αταμάν, εξάλλου, είναι ένας προπονητής που ενθαρρύνει το μπάσκετ της... πρωτοβουλίας, έχοντας προηγουμένως υποστηρίξει την εκτελεστική ικανότητα του, με την παρουσία ικανών σουτέρ όπως ο Ντόμερκαντ και οι Ερτσέγκ-Μάτσβαν από τη θέση "4" και ψηλών που μπορούν να ρολάρουν καλά μετά το σκριν (Ντάντλεϊ, Αλντεμίρ, Τζαγουάι).

Στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής με τη Σιένα η Γαλατάσαραϊ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην επίθεση σκοράροντας 84 πόντους (με 54% στο τρίποντο), καταφεύγοντας σε ένα παιχνίδι του "ένας-εναντίον-ενός". Μπορεί ο Αταμάν να εξηγεί ότι η φιλοσοφία του Ολυμπιακού μοιάζει πολύ με αυτή της δική τους ομάδας, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι καταφεύγουν περισσότερο σε ένα παιχνίδι που στηρίζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη και με μεγαλύτερη έμφαση στο "πόσα θα βάλουμε".

Γενικότερα η ομάδα του Αταμάν διαθέτει μεγάλο βάθος, ειδικά στην περιφέρεια, όπου υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα: από τον Τζαμόντ Γκόρντον (όχι αυτόν της Εφές, τον παλιό της Τσιμπόνα), τον Εντέρ Αρσλάν μέχρι τους ρολίστες Ακιόλ και Γκιουλέρ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή είναι η πιο γεμάτη και η καλύτερη τουρκική ομάδα, έχοντας κάνει παράλληλα και εντυπωσιακό ξεκίνημα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το έργο επομένως του Ολυμπιακού δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο και είναι κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στην προσπάθεια του να υπογραμμίσει τις δυνατότητες της Γαλατά.

Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι ο Έισι Λο είναι σε καλύτερη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του, διότι ήταν φανερά ανέτοιμος στο ματς με την Ουνικάχα Μάλαγα. Κι η δική του παρουσία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που ο πρωταρχικός "ερυθρόλευκος" στόχος είναι η άμυνα πάνω στη μπάλα, εκεί δηλαδή που ξεκινούν όλα για τη Γαλατάσαραϊ.

Οι κοντοδοιμιρίες και ο ρυθμός

Ο Παναθηναϊκός από τη δική του πλευρά ξεκίνησε με εκτός έδρας ήττα, η οποία συνήθως προσθέτει "βάρος" στην εντός έδρας αναμέτρηση που ακολουθεί. Δεν είναι κρυφό ότι κανείς δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο του 0-2. Μετά το ματς στη Λιθουανία ο Αργύρης Πεδουλάκης στάθηκε στην άμυνα, στη σταθερά δηλαδή της ομάδας την περασμένη χρονιά.

Και πριν το κλισέ "η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα", προηγείται το "η άμυνα κερδίζει το παιχνίδι που παίζεις στο γήπεδο σου μετά από μια εκτός έδρας ήττα" . Ασφαλώς και το πρωταρχικό ζητούμενο για τους "πράσινους" απέναντι σε μια ομάδα που θα παρουσιαστεί με προβλήματα και ελλείψεις είναι να την κρατήσει χαμηλά στο σκορ.

Αυτό που διαχωρίζει εκ διαμέτρου τους δύο αντιπάλους είναι η διάθεση τους να πατήσουν το γκάζι. Ο Παναθηναϊκός ελέγχει το ρυθμό και πάει σε ένα κατεξοχήν παιχνίδι ελεγχόμενο στο μισό γήπεδο, ενώ η Λαμποράλ Κούτσα με τους γκαρντ (Χοτζ, Ερτέλ, Γιέλινεκ, Κοσέρ) που πρώτα τρέχουν και μετά σκέφτονται (κάτι που κάνουν καλά όμως).

Η ομάδα του Σκαριόλο, που την πρώτη αγωνιστική έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι μια κατεξοχήν περιφερειακή ομάδα, που υπερασπίζεται το μπάσκετ του "από έξω προς τα μέσα", προσπαθώντας να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.

Το πιο ενδιαφέρον από όλα, βέβαια, είναι το μαρκάρισμα του Χοτζ, ενός παίκτη που ενδιέφερε την περασμένη σεζόν τον Παναθηναϊκό, όταν δηλαδή έψαχνε τον αντικαταστάτη του Μάρκους Μπανκς. Ο δυναμικός Αμερικανός είναι ένας πολύπλευρος παίκτης, που πέρσι έκανε εκπληκτική χρονιά. Και όπως στην περίπτωση του Ολυμπιακού, έτσι και οι "πράσινοι" ασφαλώς και είναι ικανοποιημένοι με την επιστροφή του Ρόκο Λένι Ούκιτς, του καλύτερου αμυντικού στην περιφέρεια που θα έχει έξτρα δουλειά απέναντι στις... κοντοδιμοιρίες της Λαμποράλ Κούτσα.

Εν κατακλείδι οι δύο ελληνικοί εκπρόσωποι θέλουν πριν το ματς να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να μπουν στο γήπεδο επιβάλλοντας το δικό τους παιχνίδι, διότι αυτή είναι η αποτελεσματικότερη συνταγή για να βγουν κερδισμένοι από τη 2η φετινή μάχη της Euroleague.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ