EUROLEAGUE

Απουσία και ουσία

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο Καζάν εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός της απουσίας και της ουσίας. Συγκεντρωμένος και ομαδικός. Με τρίπτυχο της επιτυχίας το post, τον "δημιουργό" Γκριν και το μαρκάρισμα του Λάνγκφορντ με ψηλό παίκτη. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει με τη βοήθεια των GIFS.

Με την 6η εκτός έδρας νίκη του ο Ολυμπιακός έπιασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας την Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ. Αποτέλεσμα που τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο του, που είναι η κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των προημιτελικών, ενώ παράλληλα παραμένει ζωντανός και για το κυνήγι της πρωτιάς. Απέχει μια ήττα μόλις από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία θα υποδεχτεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι "ερυθρόλευκοι" πραγματοποίησαν σπουδαία εμφάνιση στο Καζάν και πήραν μια δίκαιη νίκη, από αυτές που γεμίζουν το ντεπόζιτο της αυτοπεποίθησης. Η ιστορία έχει δείξει ότι είναι σημαντικό μια ομάδα όταν θα βρεθεί στα κρίσιμα σημεία, να έχει τέτοια αποθέματα από μεγάλες νίκες και θετικά αποτελέσματα από αντίξοες συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι ένα άθλημα επανάληψης και ρουτίνας. Οπότε όταν μαθαίνεις να μην τα παρατάς, όταν μαθαίνεις ότι μπορείς να κερδίσεις ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι εναντίον σου, τότε αυτή είναι μια αντίδραση που μπορεί να σου βγει και όταν την έχεις πραγματικά ανάγκη, στα νοκ-άουτ παιχνίδια, δηλαδή και στις σειρές που χαρίζουν τίτλους.

Στο παγωμένο Καζάν (απέναντι σε μια ομάδα που είχε επίσης προβλήματα όπως η απουσία του Κολόμ και η "απουσία" του Ουίλιαμς που έπαιξε 1 λεπτό), επιβεβαιώθηκαν ακόμη μια φορά τα κλισέ. Ότι μια καλή ομάδα παίζει με τρανταχτές απουσίες (βραχυπρόθεσμα), θα αντιδράσει με τον σωστό τρόπο. Θα συσπειρωθεί, θα παίξει χωρίς άγχος και θα βρει χημεία στο νέο σφιχτό rotation. Έτσι και έγινε ακριβώς. Ο Ολυμπιακός πήγε στη Ρωσία χωρίς τον Σπανούλη, τον Γιανγκ και τον Λοτζέσκι και τα έβαλε όλα. Ξεκίνησε με μεγάλη συγκέντρωση, όρεξη να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να βρει τον αμαρκάριστο και φυσικά πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Οι Πειραιώτες τέλειωσαν το ματς σουτάροντας 56% στο τρίποντο, μετρώντας 14 εύστοχες προσπάθειες!

Απουσία και ουσία

Αλλά δεν είναι μόνο ο τρόπος που εκτέλεσαν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Είναι ο τρόπος που δημιούργησαν τις φάσεις τους και η ομαδικότητα τους. Κάπως έτσι κατόρθωσε η ομάδα με τις λιγότερες ασίστ στη διοργάνωση, παίζοντας χωρίς τον βασικό της δημιουργό, να μοιράσει 19 τελικές πάσες. Το κενό του 35χρονου γκαρντ κάλυψαν οι επιθετικοί στο πρώτο ημίχρονο Μάντζαρης (9 πόντοι, 6 ασίστ) και Ντόμινικ Ουότερς (5 πόντοι, 1 ασίστ), ο Έρικ Γκριν κατά κύριο λόγο και το post-up παιχνίδι προεξέχοντος του Γιώργου Πρίντεζη.

Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού, αποδεικνύει ότι είναι ο παίκτης-κλειδί αυτής της ομάδας. Ο καταλύτης. Κόντρα στην Ούνιξ είχε 20 πόντους (5/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ (28 ranking) σε 26 λεπτά. Αποτέλεσε πηγή κινδύνου τόσο από την περιφέρεια, όσο και από το low-post. Και δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι Ρώσοι μείωσαν τη διαφορά στους 8 πόντους, οι Πειραιώτες ακούμπησαν τρεις συνεχόμενες φορές τη μπάλα στα χέρια του. Αποτέλεσμα; Δίποντο, καλάθι και φάουλ από επιθετικό ριμπάουντ του Μιλουτίνοφ και βολές ήταν το αποτέλεσμα.

Απουσία και ουσία

Γενικότερα ο Ολυμπιακός στηρίχτηκε πολύ στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Κάτι που επέτρεψε να ελέγξει καλύτερα τον ρυθμό απέναντι στην Ούνιξ Καζάν. Έβαλε τη μπάλα στον Μάντζαρη (όσο έπαιζε απέναντι του ο βραχύσωμος Πολ Στολ), στον Παπανικολάου και στον Παπαπέτρου.

Απουσία και ουσία

Με ψηλό παίκτη στον Λάνγκφορντ

Με τις ελλείψεις που είχε στην περιφέρεια (Σπανούλης-Λοτζέσκι) ο κόουτς Σφαιρόπουλος δοκίμασε και ένα ψηλό σχήμα: Ουότερς-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Αγραβάνη-Μπιρτς. Η ψηλότερη πεντάδα που έχει χρησιμοποιήσει φέτος ο Ολυμπιακός. Γενικότερα οι "ερυθρόλευκοι" μπορούμε να πούμε ότι επένδυσαν στη διαφορά μεγέθους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι παίκτες που μάρκαραν τον Κιθ Λάνκφορντ, τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης και βασικότερη απειλή της Ούνιξ, ήταν ψηλοί. Ο Παπανικολάου, δηλαδή και ο Παπαπέτρου.

Απουσία και ουσία

Ο Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ολυμπιακού. Τέλειωσε το παιχνίδι με 10 πόντους (3/8 σουτ, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ) σε 26 λεπτά. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έκανε καταπληκτική δουλειά πάνω στον Λάνγκφορντ, έστω και αν εξαντλήθηκε και η απόδοση του έπεσε -μοιραία- στην επανάληψη. Είναι η τρανή απόδειξη της σύνδεσης της άμυνας με την επίθεση. Ο διεθνής φόργουορντ βρήκε τον ρυθμό του μες στη χρονιά από το πίσω μέρος του γηπέδου, κυνηγώντας δηλαδή τον καλύτερο περιφερειακό του αντιπάλου. Επιβεβαίωσε με άλλα λόγια ότι δεν είναι τα σουτ ο μοναδικός τρόπος για να "μπει" κάποιος στο παιχνίδι. Το να τρέξει και να παλέψει στην άμυνα, ή στο να πάει στο επιθετικό ριμπάουντ μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά.

Όσο για τον Παπαπέτρου; Επέστρεψε στο "3", όταν το χρειάστηκε η ομάδα και παρότι δεν ήταν στο 100%, έδωσε λύσεις. Χαμήλωσε και κυνήγησε έναν εξαιρετικό σκόρερ. Συνολικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός έκανε καλή δουλειά απέναντι στον Αμερικάνο. Οι ψηλότεροι παίκτες δεν του επέτρεψαν να βρει με τέτοια ευκολία τα αγαπημένα του σουτ με ντρίμπλα, ενώ διαρκώς ένιωθε την άμυνα να προσαρμόζεται πάνω του. Ο Λάνγκφορντ ναι μεν σκόραρε 25 πόντους, αλλά είχε 9/23 σουτ και 3 λάθη. Μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικός από ότι στα τελευταία ματς (13 πόντοι μέσο όρο και 10/44 σουτ συνολικά), αλλά και πάλι...

Απουσία και ουσία

Η χρησιμότητα του scoring-guard

Πρίντεζης, ψηλός παίκτης στον Λάνγκφορντ και η μπάλα στον Έρικ Γκριν. Αυτό ήταν το τρίπτυχο της ερυθρόλευκης επιτυχίας. Ο Αμερικανός γκαρντ πήρε αρκετές μπάλες και έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι με 25 πόντος (10/13 σουτ), έχοντας παράλληλα 2 ασίστ και κανένα λάθος (31 ranking). Ο Γκριν έγινε δημιουργός με άλλα λόγια. Όχι για τους συμπαίκτες του, αλλά για τον εαυτό του. Δεν είναι εξάλλου τέτοιος παίκτης, είναι ένας scoring-guard από αυτούς που έχουν πλέον όλες οι ομάδες στο ρόστερ τους (Ντε Κολό, Ρούντι, Κόπονεν, Τζέιμς, Πολ, Ντίξον), ένας παίκτης δηλαδή που μπορεί να σκοράρει μετά από ντρίμπλα. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Αμερικανός γκαρντ. Κάτι τέτοιο προσπάθησε να κάνει και στο τρίτο δεκάλεπτο του ΟΑΚΑ, χωρίς όμως την ίδια διάρκεια.

Απουσία και ουσία

Η νίκη, όμως, είναι συνολική. Διότι οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να κάνουν ατομικά τις μικρές υπερβάσεις που χρειαζόντουσαν για να καμφθεί η αντίσταση μιας αξιόμαχης ομάδας, που αν μείνει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της νίκης μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές, όπως και έχει κάνει στο παρελθόν. Το μικρό rotation ναι μην επιβαρύνει το σύνολο, ωστόσο, είναι πιο εύκολο για να βρεθεί η χημεία κι η αυτοπεποίθηση. Με το θετικό αποτέλεσμα στις αποσκευές οι Πειραιώτες αισθάνονται σφιχτά στο χέρι τους το πλεονέκτημα έδρα, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να "καθαρίσουν" ενδεχομένως στο παιχνίδι στο Βελιγράδι.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ