EUROLEAGUE

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τις ομάδες που ξεχώρισαν, αυτές που απογοήτευσαν και τα προηγμένα στατιστικά που εξηγούν, αλλά και εκπλήσσουν. Ο Ολυμπιακός που έγινε ομάδα της... πλάτης και αναζητά την χαμένη pick-n-roll ταυτότητα και ο Παναθηναϊκός που τρέχει και αμύνεται καλύτερα από ότι επιτίθεται.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της πρώτης φάσης, που για κάποιες ομάδες είναι το ζέσταμα του ζεστάματος, αλλά για άλλες είναι η πρώτη βόλτα της χρονιάς από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο του μπάσκετ, χαρίζοντας limit-up και limit-down όπως όριζε το κλισέ της προπερασμένης δεκαετίας.

Αν χωρίσουμε τις ομάδες σε κατηγορίες ανάλογα με την επίδοση του, θα μπορούσαμε να βάλουμε πάνω-πάνω σ' αυτές που ξεχωρίζουν την Ουνικάχα Μάλαγα (5-0), την Λοκομοτίβ Κουμπάν (4-1), την ΤΣΣΚΑ (4-1), την Μπάμπεργκ (3-2), τον Ολυμπιακό (4-1) και την Τσεντεβίτα (3-2). Στην τελευταία με τίτλο "απογοήτευση" περιλαμβάνονται η Εφές (2-3), η Ρεάλ (2-3) το Μιλάνο (1-4) και φυσικά η Μακάμπι (1-4). Όλες οι άλλες βρίσκονται στη μεσαία, ελπίζοντας σε μια ελαφρώς καλύτερη συνέχεια.

Η Ουνκάχα Μάλαγα είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης έχοντας κάνει σπουδαίες εκτός έδρας νίκες (Μόσχα, Τελ Αβίβ), διδάσκοντας παράλληλα το πως παίζεται το επιθετικό μπάσκετ. Γνώριμο σκηνικό για τον Χούαν Πλάθα, οι ομάδες του οποίου συνηθίζουν να ξεκινούν δυναμικά, αλλά ξεφουσκώνουν στη συνέχεια. Πρόσωπο κλειδί από την ομάδα της Ανδαλουσίας δεν είναι άλλος από τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που σκοράρει 16.6 πόντους με εξωπραγματικά ποσοστά (77% δίποντα, 43% στα δίποντα), κατεβάζει 4.2 ριμπάουντ και μοιράζει 1.6 ασίστ σε 23 λεπτά συμμετοχής.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη είναι και πάλι σεμινάριο σε ότι αφορά την επιθετική λειτουργία, έστω κι αν δεν έχει πιάσει τα περσινά της εντυπωσιακά εντός έδρας στάνταρ. Κέρδισε εύκολα τη Μακάμπι, αλλά δύσκολα την Μπάμπεργκ, πριν χάσει την 5η αγωνιστική από τη Μάλαγα. Εκτός έδρας από την άλλη έχει περάσει ξεκούραστα τόσο από τη Σαρδηνία (107-78 τη Σάσαρι), όσο και από την Κωνσταντινούπολη (80-75 την Νταρουσάφακα). Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί αφενός η (άδικη) σύγκριση με την περσινή ομάδα που ξεκίνησε με... σπασμένα φρένα και αφετέρου τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο ξεκίνημα η ομάδα του στρατού, προεξέχοντος του τραυματισμού του Τζόελ Φρίλαντ.

Από την άλλη η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησε με 4-0 έχοντας κερδίσει εκτός έδρας την Ζαλγκίρις και τη Ζιέλονα Γκόρα και έχασε μέσα από τα χέρια της το "5 στα 5" κόντρα στη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη. Οι Ρώσοι παίζουν ένα μπάσκετ που διακρίνεται από την ομαδικότητα και την ισορροπία, στο οποίο έχουν βάλει την υπογραφή τους επιθετικά ο Μάλκομ Ντιλέϊνι και αμυντικά ο Κρις Σίνγκλετον. Ο Ντιλέινι, που ήταν και MVP για τον Οκτώβριο, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο φορμαρισμένος γκαρντ στη διοργάνωση. Ο Σίνγκλετον από τη δική του μεριά ανεβάζει το αμυντικό επίπεδο της ομάδας του Κράσντονταρ χάρις στα γρήγορα πόδια και τα ακόμη πιο γρήγορα χέρια του, δικαιώνοντας τον Έλληνα προπονητή που πόνταρε πάνω σε έναν NBA small-forward για να παίξει τη θέση του σέντερ, συμπληρωματικά με τον "δεινόσαυρο" Κίριλο Φεζένκο. Σε λίγες ημέρες. μάλιστα, επιστρέφει και ο χαρισματικός Άντονι Ράντολφ που θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη γραμμή ψηλών της Λοκομοτίβ, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα της εξίσωσης όπως διαμορφώνεται με τα νέα αυτά δεδομένα.

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Ο Ολυμπιακός αν και ξεκίνησε με ήττα τη δεύτερη αγωνιστική τη Βιτόρια, έχει τελειώσει τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 4-1, καταλαμβάνοντας παράλληλα την κορυφή του ομίλου. Μάλιστα οι Πειραιώτες κατάφεραν να κερδίσουν εκτός έδρας τόσο το Μιλάνο, όσο και την Εφές. Οπότε η ήττα στην παράταση απέναντι στους "Βάσκους" μπορεί να θεωρηθεί μια κακή παρένθεση. Κι όλα αυτά χωρίς η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να φορτσάρει, όπως φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Τσεντεβίτα και σ' αυτό απέναντι στη Λιμόζ. Οι Πειραιώτες, που πάντως βελτιώνονται παιχνίδι με το παιχνίδι, βρίσκονται σε αναγνωριστική κατάσταση, καθώς ψάχνουν ακόμη την ισορροπία τους και την αγωνιστική τους χημεία. Δουλειά που δεν θα γίνει ευκολότερη όπως φαίνεται, καθότι ήρθε ο σοβαρός τραυματισμός του Πάτρικ Γιανγκ, που αφήνει αρχικά ένα μεγάλο κενό, δημιουργώντας στη συνέχεια αλυσιδωτές αντιδράσεις λόγω επικείμενης προσθήκης.

Η Μπάμπεργκ και η Τσεντεβίτα από την άλλη είναι οι ομάδες που μπορούν να χαρακτηριστούν (βιαστικά) ως over-achieving. Έχουν και οι δύο ρεκόρ 3-2 σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Οι Κροάτες έχουν κερδίσει την Εφές και το Μιλάνο εκτός, κάνοντας το επιμέρους 3-0 απέναντι στη Λαμποράλ. Αν δεν είχαν υποστεί τη γκέλα με τη Λιμόζ (εντός) θα ήταν τώρα αγκαλιά με την πρόκριση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κριθεί στο παιχνίδι με την Εφές στο Ζάγκρεμπ και από αυτό στη Βιτόρια. Οι Κροάτες είναι εντυπωσιακοί ως τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν βάλει στο rotation αρκετούς νεαρούς παίκτες. Ο σέντερ Μάρκο Μπίλαν είναι σημείο αναφοράς (16.4 πόντοι, 7.8 ριμπάουντ), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον "αλλοπρόσαλλο" Τζέικομπ Πούλεν, τον πλέι-μέικερ που σκοράρει 17.8 πόντους αλλά μοιράζει μόλις 2.8 ασίστ το παιχνίδι.

Τέλος η Μπάμπεργκ έχει πάρει και αποτελέσματα (2-0 εντός έδρας με Νταρουσάφακα και Μακάμπι, διπλό στη Σαρδηνία), έχει κάνει και καλές εμφανίσεις: 76-71 στη Μάλαγα και 83-77 στη Μόσχα. Πρωταγωνιστής της ομάδας του εξαιρετικού προπονητή που ακούει στο όνομα Αντρέα Τρινκέρι, είναι ο Μπραντ Ουόναμεϊκερ (14.6 πόντοι, 4.4 ασιστ), ο δικός μας Νίκος Ζήσης (11.2 πόντοι, 2.8 ασίστ) και ο Νικολό Μέλι (12.8 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ) που έφυγε από το Μιλάνο και αναγεννήθηκε.

Ρεκόρ 4-1 έχει και η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ μόνο που η δική της περίπτωση είναι διαφορετική. Αφενός γιατί έχει χάσει με 20 πόντους διαφορά στο Στρασβούργο, αλλά και επειδή οι δικές της εντός έδρας νίκες (κι οι τρεις) ήρθαν ασθμαίνοντας και μετά από ένα δραματικό φινάλε. Οι Τούρκοι έχουν δείξει εν μέρει τις δυνατότητες τους, έχουν κερδίσει τη Ρεάλ και την Κίμκι, αλλά ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στις ακόμη υψηλότερες φετινές προσδοκίες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την Κίμκι που κέρδισε τη Ρεάλ, αλλά φαίνεται να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική εκτός έδρας, σε σχέση τουλάχιστον με το πρόσωπο που δείχνει στα περίχωρα της Μόσχας.

Οι χρυσές απογοητεύσεις

Για τις ομάδες που απογοήτευσαν τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Η πρωταθλήτρια Ρεάλ έχει ξεκινήσει με 2 νίκες σε 5 παιχνίδια. Η μια ήρθε με τον Ερυθρό Αστέρα και η άλλη στην παράταση (με τρομερή ανατροπή και το τρίποντο του Τζέισι Κάρολ) απέναντι στη Μπάγερν. Κατά τα άλλα η ομάδα του Λάσο έχει χάσει στην Κίμκι (με 14 πόντους), στην Πόλη (με 11) και στο Στρασβούργο με 7. Αγνοεί δηλαδή τη χαρά του "διπλού". Το μεγάλο πρόβλημα των Μαδριλένων είναι αμυντικό, καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν κάποιον αντίπαλο τους.

Η Εφές, επίσης με ρεκόρ 2-3, όχι μόνο έχει ξεκινήσει άσχημα, αλλά κινδυνεύει να μείνει και εκτός. Αυτό θα συμβεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αν δεν κερδίσει και τα δύο παιχνίδια απέναντι στους διεκδικητές, δηλαδή τη Λαμποράλ (εντός) και την Τσεντεβίτα (εκτός). Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δείχνει παραδομένη στις ορέξεις του Τόμας Ερτέλ, που έχει μεν νούμερα, αλλά όχι ουσία. Το θετικό για τους Τούρκους είναι ότι έχουν ένα πολύ γεμάτο ρόστερ και μπορούν με ένα-δύο καλά αποτελέσματα, να αντιστρέψουν όλη αυτή την κακή τους εικόνα.

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Χρυσές απογοητεύσεις, ωστόσο, είναι το Μιλάνο και η Μακάμπι. Οι Ιταλοί, έχοντας γυρίσει σελίδα μετά την αποχώρηση του Λούκα Μπάνκι, έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ο διεθνής Ιταλός μπορεί να είναι ως τώρα ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 19.2 πόντους, αλλά αυτό δεν δίνει νίκες στην ομάδα του. Οι Μιλανέζοι, που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, έχουν κερδίσει μόνο το πρώτο τους παιχνίδι κι αυτό δύσκολα (78-76) απέναντι στη Λαμποράλ. Ενδεχομένως να πληρώσουν τις εντός έδρας ήττες από Ολυμπιακό και Τσεντεβίτα, εκτός αν αρχίσουν να κερδίζουν εκτός έδρας (έχουν άλλωστε τρία ματς μακριά από το γήπεδο τους στον δεύτερο γύρο).

Όσο για την Μακάμπι; Επίσης έχει να αντιμετωπίσει έναν Γολγοθά μπροστά της. Έχοντας χάσει στο γήπεδο της από τη Μάλαγα και την Νταρουσάφακα, θα ψάξει μεγάλες νίκες στο δεύτερο μισό του πρώτου γύρου. Άλλαξε μεν προπονητή (ο Τάμπακ πήρε τη θέση του Γκάι Γκούντες), αλλά το πρόγραμμα δεν την ευνοεί. Ξεκινάει με την ΤΣΣΚΑ εντός έδρας και συνεχίζει με τη Μάλαγα εκτός. Το 0-2 σ' αυτά τα δύο παιχνίδια θα την αφήσει εκτός συνέχειας. Αν το δούμε συνολικά οι Ισραηλινοί χρειάζονται οπωσδήποτε διπλό στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσουν.

Τι λέει η (προηγμένη) στατιστική

Pick-n-roll αγνοείται για τον Ολυμπιακό

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που ξεχωρίζει για την επιθετική της λειτουργία, έχοντας την καλύτερη επίδοση στον συντελεστή πόντος/ανά κατοχή. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Μπάμπεργκ (1.037) και την τρίτη η Μάλαγα (1.013). Ο Ολυμπιακός από την άλλη βρίσκεται στο Νο10 (0.897), ενώ ο Παναθηναϊκός στο Νο16 (0.847).

Μπορούμε να εξετάσουμε τον τομέα "επίθεση" ακόμη πιο αναλυτικά. Στην κατηγορία spot-up (δηλαδή στα αμαρκάριστα σουτ που "φτιάχνει" μια ομάδα) ξεχωρίζει η Μπάμπεργκ (1.278) σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, ενώ η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που έχει πάρει τους περισσότερους πόντους (24 ανά ματς), επιβεβαιώνοντας ότι το παιχνίδι του "βρίσκω τον αμαρκάριστο" είναι το αγαπημένο της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα είναι από τις λιγότερο εύστοχες ομάδες σε αυτή τη συνθήκη. Βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 0.835 πόντους ανά κατοχή, ενώ ο Ολυμπιακός φιγουράρει στο Νο8 (1.038).

Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που ξεχωρίζει συνολικά στην επίθεση. Το ίδιο ισχύει και αν το αναλύσουμε επί μέρους. Για παράδειγμα οι Μοσχοβίτες ξεχωρίζουν στην κατηγορία του pick-n-roll, εξαργυρώνοντας την παρουσία καλών χειριστών (Τζάκσον, Τεόντοσιτς, Ντε Κολό), που συχνά-πυκνά παίζουν και ταυτόχρονα. Η ΤΣΣΚΑ έχει και τους περισσότερους πόντους (40 ανά παιχνίδι) και την καλύτερη επίδοση σε πόντους/ανά κατοχή (1.182). Οι "αιώνιοι" δεν διακρίνονται στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός είναι 16ος (0.839) και ο Ολυμπιακός 18ος (0.784). Ακόμη οι Πειραιώτες είναι τρίτοι από το τέλος αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης τους συνολικούς πόντους από pick-n-roll, με μόλις 22 ανά παιχνίδι.

Ακόμη πιο ειδικά ο Ολυμπιακός είναι τελευταίος στην αποδοτικότητα των χειριστών από pick-n-roll (0.474) και 18ος σε ότι αφορά το σκορ των ψηλών που ρολάρουν γρήγορα στο καλάθι (0.815). Αν μη τι άλλο είναι ένα νούμερο που προκαλεί έκπληξη, κυρίως λόγω της παρουσίας του εξαιρετικού σ' αυτόν τον τομέα, Βασίλη Σπανούλη. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι κι αυτός χαμηλά στο σκορ των περιφερειακών που παίρνουν το pick-n-roll (0.591), αλλά 9ος στο σκορ των ψηλών που ρολάρουν (1.065). Όσο για τις ομάδες που ξεχωρίζουν; Στο σκορ των κοντών διακρίνεται η Μακάμπι (18 πόντοι ανά παιχνίδι) και η Μπαρτσελόνα χάρις στους Ροτσέστι/Φάρμαρ/Οχαγιόν και στους Σατοράνσκι/Αρόγιο/Ναβάρο/Όλεσον και σ' αυτό των ψηλών η Εφές (12π - έργο των Τάιους-Ντάστον) και η Ζιέλονα Γκόρα (8π).

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Οι "ερυθρόλευκοι" της πλάτης και οι "πράσινοι" του αιφνιδιασμού

Σε ότι αφορά την post-up επίθεση η ομάδα που διακρίνεται είναι η Τσεντεβίτα των Μπίλαν-Ζόριτς (1.211), η Ζαλγκίρις (10 πόντοι ανά παιχνίδι) και ο Ολυμπιακός! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πριν το ματς με τη Λιμόζ είχε σταθεί στη βελτίωση της ομάδας του στο κομμάτι του παιχνιδιού με πλάτη στο καλάθι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα. Οι Πειραιώτες χάρις κυρίως στον Γιώργο Πρίντεζη, έχουν υψηλά νούμερα. Είναι οι 4οι στην κατηγορία πόντοι/ανά κατοχή (1.065) και 3οι στους πόντους με 9 ανά παιχνίδι. Το παράδοξο είναι ότι οι τελευταίες ομάδες σ' αυτό τον τομέα είναι η Εφές (φανερή η διαφορά σε pick-n-roll και post-up λόγω της παρουσίας δύο γρήγορων σέντερ) και η ΤΣΣΚΑ που υστερεί λόγω της απουσίας του Φρίλαντ. Στο παιχνίδι με πλάτη καλή επίδοση έχει και ο Παναθηναϊκός που σκοράρει ένα πόντο ανά κατοχή, παίρνοντας λύσεις από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα κατά κύριο λόγο.

Στο transition δεν βρίσκουμε κάποια έκπληξη. Η Λαμποράλ είναι η πιο γρήγορη ομάδα της διοργάνωσης σκοράροντας 13 πόντους ανά παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Ακολουθεί η Ρεάλ (12) και ο Παναθηναϊκός με 11.5 πόντους ανά παιχνίδι. Ότι χάνουν, όμως, οι "πράσινοι" στον αιφνιδιασμό το χάνουν στο επιθετικό ριμπάουντ. Είναι η τελευταία ομάδα σε πόντους ανά κατοχή (0.7), ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός διακρίνεται σ' αυτό το κομμάτι όντας τρίτος με 5.4 πόντους ανά παιχνίδι. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο Ερυθρός Αστέρας (όπως και πέρσι) και η Ζιέλονα Γκόρα που μετράει 6 πόντους κατά μέσο όρο.

Στην κατηγορία του isolation (του παιχνιδιού ένας-εναντίον-ενός) υπερέχει η Μάλαγα (1.19 πόντοι ανά κατοχή) και η Σάσαρι (10 πόντοι ανά παιχνίδι) που παίζει ούτως ή άλλως ένα μπάσκετ που βασίζεται στην πρωτοβουλία, ενώ το παιχνίδι με σκριν μακριά από τη μπάλα είναι το αγαπημένο της Ρεάλ και αυτό φαίνεται από τα νούμερα (7.4 πόντοι ανά παιχνίδι).

Τέλος, το μελανό σημείο του Ολυμπιακού για το οποίο γίνεται αρκετός λόγος από την αρχή της σεζόν είναι το σουτ. Ειδικά αυτό με ντρίμπλα. Οι Πειραιώτες είναι τελευταίοι στην αντίστοιχη κατηγορία έχοντας 0.432 πόντους ανά κατοχή, σκοράροντας λιγότερους από 4 πόντους μέσω αυτής της συνθήκης.

Defense is the name of the game

Παρακάτω θα αναλυθούν τα δύο κομμάτια της στατιστικής, για να βρούμε ομοιότητες και διαφορές. Για παράδειγμα η ομάδα που δέχεται τους λιγότερους πόντους είναι η Μπαρτσελόνα (68.2) και ακολουθούν η Κίμκι (68.4) και η Λοκομοτίβ (68.8), αλλά αυτό το νούμερο πολλές φορές απορρέει από το νούμερο των κατοχών σε ένα παιχνίδι. Γιατί για παράδειγμα την καλύτερη αμυντική επίδοση στους πόντους/ανά κατοχή έχει η Κίμκι με 0.715. Ο Παναθηναϊκός είναι 3ος (0.8) και ο Ολυμπιακός 4ος (0.81).

Σε ότι αφορά τους αμυντικούς δείκτες που έχουν σημασία: Το μικρότερο ranking αντιπάλου επιδεικνύει η Κίμκι (66.0), η Λοκομοτίβ Κουμπάν (67.2), η Μπαρτσελόνα (68.8) και ο Ολυμπιακός (70.4). Αντίστοιχα οι Πειραιώτες είναι η ομάδα που υποχρεώνει τους αντιπάλους στο μικρότερο ποσοστό στα δίποντα (41%), ενώ στο assist/turnover ratio αντιπάλων ξεχωρίζει η Κίμκι (84%), ο Παναθηναϊκός (95%) και η Φενέρ (101.4%).

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Σε ότι αφορά τα προηγμένα στατιστικά η Κίμκι αποδεικνύει ότι το pick-n-roll είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει στο σύγχρονο μπάσκετ και η δική της αμυντική αποτελεσματικότητα, μπορεί να ερμηνευτεί μέσω της καλής της pick-n-roll άμυνας (μόλις 0.65 πόντους ανά κατοχή). Τομέα που διακρίνεται ακόμη η Εφές και ο Ολυμπιακός (0.72), την ώρα που ο Παναθηναϊκός φιγουράρει στην 10η θέση (0.851).

Σε συνθήκες isolation την πρώτη θέση έχει η Λοκομοτίβ Κουμπάν που διαθέτει πολύ καλούς αθλητές/αμυντικούς (0.436), ενώ ο Ολυμπιακός (9ος - 0.681) και ο Παναθηναϊκός (12ος - 0.766) βρίσκονται στη μέση της λίστας. Τέλος στο post-up την καλύτερη άμυνα διαθέτει η Στρασμπούρ (0.542), ο Παναθηναϊκός με τα μεγάλα κορμιά έρχεται δεύτερος (0.696) και ο Ολυμπιακός 5ος (0.825.

Οι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει

Ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης σύμφωνα με το ranking είναι Έλληνας! Ο Γιάννης Μπουρούσης με 25.2 index σε κάθε παιχνίδι. Ακολουθούν ο ΝτεΚολό (21), ο Κουζμίνσκας (20.4), ο Μέλι (20.2) και ο Ντιλέινι (20.2) που συνθέτουν έτσι και την καλύτερη 5άδα της διοργάωνσης, αφού συμπτωτικά ο καθένας καλύπτει και μια θέση.

Πρώτοι σκόρερ είναι οι Τζεντίλε (19.2), Ντιλέινι (18.6), ΝτεΚολό (18.0), Πούλεν (17.8) και Τζέντοβιτς (16.6), καλύτεροι ριμπάουντερ οι Μπουρούσης (8.6), Πονίτκα (8.0), Μπίλαν (7.8), Όγκαστιν (7.2) και Εμπάκουε (7.2) και πρωτοπόροι στην κατηγορία των ασίστ οι Γιόβιτς (8.0), Ερτέλ (8.0), Καλάθης (7.4), Τεόντοσιτς (7.0) και Σπανούλης (6.8). Στα κοψίματα ξεχωρίζει ο Γιανγκ (2.6), ο Αγιόν (1.8), ο Αλεξάντερ (1.8 ) της Σάσαρι, ο Σλότερ (1.4) και ο Όγκαστιν (1.4), ενώ στα τρίποντα την παράσταση κλέβει ο φονικός σουτέρ, Τζον Ντίμπλερ με 53% και 18 εύστοχες προσπάθειες. Ακολουθούν ο Σάφαρτζικ της Λιμόζ με 13 εύστοχα και 50%. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσοστά του Βλαντ Μολντοβεάνου της Ζιελόνα Γκόρα που έχει 75% (12/16), του Ντάνιελ Ντίεζ της Μάλαγα (7/12 και 58%) και του Νικολό Μέλι (8/14 και 57%).

Απολογισμός: Συν και πλην του πρώτου γύρου

Τα προηγμένα στατιστικά έχουν, όμως, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σ' αυτά ξεχωρίζει για παράδειγμα ο Ματ Λοτζέσκι που διακρίνεται στην κατηγορία πόντοι/ανά κατοχή (6ος με 1.542), αλλά και στους πόντους από spot-up (1ος με 2.2). Ο Τεόντοσιτς είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης στο pick-n-roll (1.278) και ο Ντιλέινι αυτός που έχει τους περισσότερους πόντους (6 ανά παιχνίδι). Ο Τζεντίλε αποτελεί τον Νο1 παίκτη στο 1on1 (isolation) με (19 συνολικά), ενώ οι Ροτσέστι και Ουαναμέικερ είναι οι πιο αποτελεσματικοί (1.5 και 1.125 πόντους/ανά κατοχή).

Ο πιο αποτελεσματικός Post-up παίκτης της διοργάνωσης είναι ο Γιώργος Πρίντεζης με 1.462 πόντους ανά κατοχή, ενώ αυτός που έχει σκοράρει τους περισσότερους είναι ο Μάρκο Μπίλαν της Τσεντεβίτα (6.4), με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (5π ανά παιχνίδι) να τον ακολουθεί.

Ο ψηλός που σκοράρει περισσότερο μέσω pick-n-roll είναι ο Γιαν Βέσελι με 4.4 πόντους και τον ακολουθεί (παράδοξο) ο Πολ Ντέιβις (1.6). Τέλος αυτός που σκοράρει περισσότερο μέσω των επιθετικών ριμπάουντ είναι ο Γιάννης Μπουρούσης που έχει συνολικά 18 πόντους από δεύτερες επιθέσεις.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ