EUROLEAGUE

Η διασταύρωση του Ολυμπιακού, ο Χόλις, ο Σίνγκλετον κι ο Τζέιμς

Η διασταύρωση του Ολυμπιακού, ο Χόλις, ο Σίνγκλετον κι ο Τζέιμς

Ο τραυματισμός του Κιμ Τιλί βάζει τον Ολυμπιακό σε περιπέτειες. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί τους δυο δρόμους του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σας προετοιμάζει για τον Χόλις Τόμπσον κι απορεί με την εικόνα του Κρις Σίνγκλετον.

" Ολοι έχουν ατυχίες. Πέρυσι δεν είχαμε περισσότερους τραυματισμούς από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ομάδων". Η συγκεκριμένη ατάκα ανήκει στον ορθοπεδικό Θεοφάνη Τσαβίση, τον γιατρό της ΚΑΕ Ολυμπιακός και έγινε πριν το τζάμπολ της κυριακάτικης αναμέτρησης με την Κύμη. Ούτε οι "ερυθρόλευκοι" είναι άτυχοι, ούτε ο Κιμ Τιλί έκανε κάτι εξεζητημένο, ούτε οι υπόλοιπες ομάδες αυτού του επιπέδου βγάζουν χρονιές χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δει τους Σπανούλη, Ρόμπερτς, Παπανικολάου, Τιλί, Μάντζαρη να λαβώνονται πριν καν συμπληρωθούν δυο εβδομάδες επίσημων αγώνων. Οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών στη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τη σεζόν 2017/18, όμως δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η Ρεάλ Μαδρίτης, για παράδειγμα, παίζει χωρίς τον Σέρχιο Γιουλ. Η Μπασκόνια ήρθε στην Κρήτη χωρί τους Μπομπουά - ΜακΡέι. Η Εφές Αναντολού έχασε τον Ντέρικ Μπράουν. Οι τραυματισμοί ήταν, είναι και θα είναι για πάντα μέρος του πρωταθλητισμού και οι σύλλογοι αυτού του επιπέδου έχουν μάθει να ζουν με αυτούς.

" Ποιον θα πάρει ο Ολυμπιακός;" είναι η ερώτηση των τελευταίων ημερών. Η "σωστή" ερώτηση βέβαια θα έπρεπε να είναι άλλη. " Θα πάρει παίκτη ο Ολυμπιακός στη θέση του Τιλί;".

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ "ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ" ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση που έζησε και πέρυσι και πρόπερσι. Πριν από δυο χρόνια επέλεξε τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ για να καλύψει τα προβλήματα του Ματ Λοτζέσκι και πέρυσι έβαλε τον Ντόμινικ Γουότερς στα παπούτσια του Ντάνιελ Χάκετ. Αν πάμε ακόμη πιο πίσω, θα θυμηθούμε τον Χακίμ Γουόρικ να έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει λύσεις ως σέντερ, μετά τον τραυματισμό του Πάτρικ Γιανγκ. Και ο Τζόνσον-Όντομ και ο Γουότερς και ο Γουόρικ ήταν ποιοτικές μονάδες. Απλώς δεν "έδεσαν", δεν "κούμπωσαν" στο σύνολο. Τι θέλουμε να πούμε; Πως η ιστορία δείχνει ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί μεσούσης της περιόδου παίκτης που θα κάνει τη διαφορά.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Φέτος, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα Οκτωβρίου. Οι "κομμένοι" του ΝΒΑ είναι δεκάδες, η "δεξαμενή" έχει αρκετό ταλέντο, έχει λύσεις για κάθε φιλοσοφία και για κάθε πορτοφόλι. Το θέμα είναι αν ο Σφαιρόπουλος θέλει να πάρει άμεσα παίκτη ή αν σκοπεύει να εξετάσει το υπάρχον ρόστερ πριν αποφασίσει πως θα κινηθεί.

Παρένθεση: Κάθε σοβαρή ομάδα έχει λίστες με διαθέσιμους παίκτες ανά θέση και την ανανεώνει στη διάρκεια της σεζόν. Οι τραυματισμοί δεν... χτυπούν την πόρτα, έρχονται από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο, οπότε να είστε σίγουροι πως στον Ολυμπιακό γνωρίζουν την αγορά. Δεν κάνουν meetings για να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν προτάσεις από ατζέντηδες. Εχουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, ξέρουν ποιοι είναι οι πολύ ακριβοί, ποιοι οι προσιτοί και ποιοι οι φθηνοί αθλητές. Κλείνει η παρένθεση.

Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες λένε πως ο Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του δεν έχουν αποφασίσει αν ο Κιμ Τιλί θα αντικατασταθεί. Φαίνεται πως ο Έλληνας τεχνικός θέλει να δοκιμάσει το υπάρχον υλικό. Τόμπσον και Παπανικολάου θα μοιραστούν τα λεπτά στη θέση του small forward, Πρίντεζης και Αγραβάνης θα κάνουν το ίδιο στη θέση του power forward, ενώ ο Παπαπέτρου θα είναι ο συμπληρωματικός ημίψηλος, αυτός που θα αγωνίζεται και στο τρία και στο τέσσερα. Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτή η πεντάδα είναι αρκετή για αρχή, από τη στιγμή που ο ΜακΛίν παίζει αποκλειστικά στο πέντε ως backup του Μιλουτίνοφ.

Μάντζαρης - Ρόμπερτς με μπαλαντέρ τον Τολιόπουλο, Σπανούλης - Στρέλνιεκς, Παπανικολάου - Τόμπσον, Πρίντεζης - Αγραβάνης με μπαλαντέρ τον Παπαπέτρου, Μιλουτίνοφ - ΜακΛίν με μπαλαντέρ τον Μπόγρη και τελευταίος ο νεαρός Αρσενόπουλος. Ρόστερ 14 παικτών έχει ο Ολυμπιακός. Θα δοκιμαστεί στα ματς με τη Μάλαγα (εντός), τη Μακάμπι (εκτός) και τη Χίμκι (εντός) σε διάστημα επτά ημερών κι από αυτή την τριάδα αγώνων θα προκύψουν συμπεράσματα.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Την ώρα που ο Τιλί ξεκινά να περπατά στο δύσβατο μονοπάτι της αποθεραπείας, ο Σπανούλης μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του στα παρκέ, ο Ρόμπερτς ψάχνει να βρει ρυθμό κι ο Μάντζαρης να ξεκουράσει το πέλμα του, στον Ολυμπιακό μπορούν να χαμογελούν με την εικόνα της σημαντικότερης επένδυσης που έκαναν το καλοκαίρι του 2017.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΟΣΦΠ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΟΣΦΠ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χόλις Τόμπσον ήταν στις αρχές Ιουλίου ένας παίκτης που " δεν ερχόταν στην Ευρώπη". Στα τέλη του ίδιου μήνα έγινε " ένας πολύ ακριβός NBAer" και στα μέσα Αυγούστου, όταν κατάλαβε πως οι θέσεις στο ΝΒΑ άρχιζαν να χάνονται η μία μετά την άλλη, αποφάσισε να κοιτάξει προς τα μέρη μας. Σημαντικός παίκτης των Philadelphia 76ers την τελευταία τετραετία, ο ορισμός του επαγγελματία, ο 26χρονος Αμερικανός δεν ενδιαφερόταν τόσο για τα χρήματα. Ήθελε να μπει σε μια κατάσταση που θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος παίκτης, ήθελε να μάθει να κερδίζει . Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει το προφίλ του σουτέρ-δολοφόνου, όμως δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε.

Ήμασταν σίγουροι πως ο Τόμπσον θα "πιάσει" στον Ολυμπιακό. Και η μέχρι στιγμής πορεία του είναι ενδεχομένως και λίγο καλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Δεν ήταν αποτελεσματικός όταν έβαζε τη μπάλα στο παρκέ για να διεισδύσει προς το αντίπαλο καλάθι, όμως το δουλεύει και δεν φοβάται το λάθος, το μπλοκ, την κακή πάσα. Δεν ήταν αμυντικός πρώτης κλάσης, όμως κυνηγά με μανία τον παίκτη του. Δεν ήταν ποτέ σπουδαίος ριμπάουντερ, μα κυνηγά κάθε διαθέσιμη μπάλα.

Ο Τόμπσον προσπαθεί να αποτινάξει την ταμπέλα του "σουτέρ" και δουλεύει σκληρά για να γίνει ένας μοντέρνος, ένας all-around small forward που θα επιστρέψει το καλοκαίρι του 2018 στο ΝΒΑ ως ένας καλός ρολίστας σε ομάδα που θα κοιτάχει ψηλά. Αυτό πρέπει να κρατήσει κάθε φίλος του Ολυμπιακού. Να είστε σίγουροι πως τα σουτ θα τα βάλει.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Η ήττα στη Βαρκελώνη, ήταν μία από τις πιο βαριές στην ιστορία των "πρασίνων" στη διοργάνωση. Προσωπικά, λίγο με ενδιαφέρει το παθητικό των 98 και η διαφορά των 27 πόντων. Περισσότερο θα με απασχολούσε, αν ήμουν προπονητής ή παράγοντας του Παναθηναϊκού η εικόνα του Κρις Σίνγκλετον, του παίκτη που είχε πέρυσι 12 πόντους (54% στα δίποντα, 44% στα τρίποντα, 75% στις βολές) και 6 ριμπάουντ ανά 28 λεπτά συμμετοχής.

18/11/2016 Panathinaikos Vs Olympiacos for Turiksh Airlines Euroleague, regular season 2016-17, in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
18/11/2016 Panathinaikos Vs Olympiacos for Turiksh Airlines Euroleague, regular season 2016-17, in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography 18/11/2016 PANATHINAIKOS VS OLYMPIACOS FOR TURIKSH AIRLINES EUROLEAGUE, REGULAR SEASON 2016-17, IN OAKA STADIUM IN ATHENS - GREECE PHOTO BY: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Δεν είναι μυστικό πως ο 28χρονος Αμερικανός προσπάθησε σαν τρελός να φύγει το καλοκαίρι από την Ελλάδα. Έψαξε τρόπο για να μετακομίσει στη Ρωσία, όμως οι προτάσεις της Χίμκι απορρίφθηκαν. Δεν βρήκε εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ και τελικά έμεινε στα μέρη μας. Αυτός, όμως, ο παίκτης που βλέπουμε στο ξεκίνημα της σεζόν δεν θυμίζει σε τίποτα τον πληθωρικό, κυρίαρχο ψηλό που απολαύσαμε την περσινή χρονιά.

Με τον Ολυμπιακό: 9 πόντοι με 2/10 σουτ, 5 ριμπάουντ και 4 φάουλ σε 25'

Με τη Μπαρτσελόνα: 7 πόντοι με 1/8 σουτ, 5 ριμπάουντ, 5/12 βολές και 4 φάουλ σε 32'

Με τον ΠΑΟΚ: 4 πόντοι με 1/6 σουτ, 2 ριμπάουντ και 4 φάουλ σε 17'

Το δείγμα είναι μικρό, όμως τα 4/24 σουτ είναι ένας τρομερά απογοητευτικός αριθμός για έναν αθλητή του δικού του επιπέδου. Το δείγμα είναι μικρό, όμως η συμπεριφορά του και η γλώσσα του σώματός του δείχνουν ότι δεν απολαμβάνει το παιχνίδι. Ο Τσάβι Πασκουάλ ξέρει την κατάσταση και εδώ θα φανεί πόσο καλός διαχειριστής είναι. Ο Σίνγκλετον δεν έγινε από τη μία μέσα στην άλλη παίκτης της σειράς. Η ποιότητά του είναι δεδομένη, το shooting slump όμως είναι συνεχιζόμενο και μοιάζει με αποτέλεσμα της κακής του ψυχολογίας. Ο Παναθηναϊκός τον έχει ανάγκη από τη στιγμή που οι άλλοι ψηλοί είναι ο Γκιστ, ο Βουγιούκας και ο "άγουρος" Όγκαστ, όμως κι ο Κρις Σίνγκλετον έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό αν θέλει να παραμείνει επαγγελματίας του υψηλότερου επιπέδου.

Ο ΜΑΡΚΟΥΣ ΤΖΕΙΜΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΙΚ ΝΤΕΝΜΟΝ

Ο φετινός Παναθηναϊκός μοιάζει να χτίστηκε με γνώμονα να γίνει πιο ορθολογικός. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει ο backup "σβούρας" που θα ξεκουράζει τον Νικ Καλάθη και ο Μάρκους Ντένμον για να δώσει ένα πιο κοντρολαρισμένο επιθετικό παιχνίδι από εκείνο του... ανεξέλεγκτου Μάικ Τζέιμς και του ασταθή Τζέιμς Φελντέιν. Προς το παρόν, ο Ντένμον δεν μας έχει βοηθήσει να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη άποψη για τις δυνατότητές του.

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο ματς με τον Ολυμπιακό έπαιξε εννέα λεπτά, αστόχησε σε δυο τρίποντα και έκανε τρία φάουλ. Στο ματς με τη Μπαρτσελόνα έμεινε για πέντε λεπτά στο παρκέ, για να γράψει ένα άστοχο τρίποντο, 1/2 βολές και ένα φάουλ. Κι εκεί που κάποιοι άρχισαν να μιλούν μέχρι και για αντικατάστασή του (!), ήρθε η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Σε 25 λεπτά, ο Αμερικανός έβαλε 17 πόντους με 5/8 τρίποντα, έδωσε τρεις ασίστ, δεν έκανε λάθος και ήταν μαζί με τον Λοτζέσκι και τον Βουγιούκα οι κορυφαίοι της ομάδας του.

Ο Ντένμον δεν είναι κακός παίκτης, ούτε Αμερικανός από το πανέρι. Είναι σκόρερ και θέλει χρόνο για να βρει ρυθμό και να προσαρμοστεί. Φάνηκε, πάντως, στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα πως ο Πασκουάλ χρειαζόταν έναν "τρελό" σαν τον Μάικ Τζέιμς για να ανακατέψει τα νερά και το αμυντικό πλάνο του αντιπάλου του. Ο Ντένμον δεν στηρίχθηκε, αλλά θα πάρει ευκαιρίες και από τα δικά του χέρια θα κριθούν πολλοί αγώνες (θετικά ή αρνητικά).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ