EUROLEAGUE

Ας μάθουμε αυτό που διδάσκει ο Ντέιβιντ Μπλατ...

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ατάκα του Ντέιβιντ Μπλατ που πρέπει να μπει στο μυαλό του Έλληνα οπαδού, η ενίσχυση των αιωνίων που είναι θέμα ημερών και οι τελικοί των τελικών που ακολουθούν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως ο μέσος Έλληνας οπαδός είναι εραστής των... άκρων. Θα χαρεί υπερβολικά στη νίκη, θα στενοχωρηθεί πολύ στην ήττα της ομάδας του, δεν θα μάθει ποτέ να κοντρολάρει τα συναισθήματά του. Τρέφεται από αυτά, ζει με το κοντράστ από το ένα ματς στο άλλο και στερείται την πραγματική ομορφιά του αθλητισμού.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός που έχασε από την Νταρουσάφακα στην Κωνσταντινούπολη έγινε αίφνης ένας προβληματικός οργανισμός που είχε ανάγκη από αλλαγές στο ρόστερ του, αποδεσμεύσεις και... τράβηγμα αυτιών. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το θηρίο που ξυπνούσε από τον λήθαργο, μετά τον θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πέρασαν λίγες μέρες και μετά το ντέρμπι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας οι μεν ερυθρόλευκοι έγιναν και πάλι ομαδάρα με χαρακτήρα, ενώ οι πράσινοι σύνολο που πρέπει να γκρεμιστεί και να χτιστεί από την αρχή.

Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Ολυμπιακός έχει χτυπητή αδυναμία στην περιφερειακή του γραμμή, την οποία βρίσκει συνεχώς τρόπους να καλύπτει, χρειάζεται ενίσχυση για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και ίσως και μια υπέρβαση στη θέση του backup σέντερ για τις βραδιές που ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν θα μπορεί να κυριαρχεί όπως κυριάρχησε απέναντι στην τραγική φροντ-λάιν του Ρικ Πιτίνο. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, θέλει και κοντό και ψηλό και σουτέρ, ρεαλιστικά όμως δεν μπορεί να αλλάξει πολλά σε αυτή τη φάση της σεζόν.

Ποια είναι η ουσία; Πως και οι μεν και οι δε, θα πρέπει να μάθουν να στηρίζουν τις ομάδες τους την υπάρχουσα μορφή τους, ανεξάρτητα από τους παίκτες που βρίσκονται στα ρόστερ τους, ανεξάρτητα από τις "γκέλες" που πάντα έκαναν και πάντα θα κάνουν. Διότι όπως λέει και ο Ντέιβιντ Μπλατ " κάθε σεζόν είναι μια μεγάλη διαδικασία, ποτέ δεν χαίρομαι πολύ στις νίκες και ποτέ δεν τα βάφω μαύρα στις ήττες". Αυτό είναι και το μυστικό για απολαύσει κάποιος την πορεία της ομάδας του σε μια λίγκα, σε μια αγωνιστική περίοδο που έχει τρομερά σκαμπανεβάσματα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΙΩΝΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ

Το χθεσινοβραδινό ματς είχε έναν (ερυθρόλευκο) πρωταγωνιστή και έναν (πράσινο) κομπάρσο. Ο Ολυμπιακός είχε δύο παίκτες σε απίθανη κατάσταση (Στρέλνιεκς - Μιλουτίνοβ), δύο σε πολύ καλή (Παπανικολάου - Πρίντεζης) και έτσι έφτασε σε μια άνετη νίκη. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, είχε δύο φιλότιμους (Καλάθη - Λεκαβίτσιους), δύο που πάλεψαν (Αντετοκούνμπο - Μήτογλου) και τίποτε άλλο σε μια πραγματικά πολύ άσχημη για εκείνους βραδιά στη διάρκεια της οποίας ουδέποτε έδειξαν απειλητικοί ή ικανοί να διεκδικήσουν τη νίκη.

Αυτό ήταν το τελευταίο ντέρμπι αιωνίων που είδαμε με τις υπάρχουσες συνθέσεις. Όπως λέει κι ο Σπύρος Καβαλιεράτος, ο Έλληνας οπαδός τρελαίνεται για μεταγραφές και... μεταγραφολογία, του αρέσουν περισσότερο κι από τις νίκες οι συζητήσεις περί ενίσχυσης/φρεσκαρίσματος του υλικού.

Ε λοιπόν, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός θα πάρουν άμεσα παίκτη/ες.

Brooklyn Nets guard Sean Kilpatrick (6) smiles as he allows the shot clock to expire in the final seconds of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Monday, March 6, 2017, in Memphis, Tenn. The Nets won by a score of 122-109. (AP Photo/Brandon Dill)
Brooklyn Nets guard Sean Kilpatrick (6) smiles as he allows the shot clock to expire in the final seconds of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Monday, March 6, 2017, in Memphis, Tenn. The Nets won by a score of 122-109. (AP Photo/Brandon Dill) AP

Ειδικά οι πράσινοι "καίγονται" για περιφερειακό, αυτή είναι στην παρούσα φάση η προτεραιότητά τους. Ο Σον Κιλπάτρικ βρέθηκε όντως στο στόχαστρό τους, υπήρχε μια αρκετά σημαντική οικονομική διαφορά που δεν έδειχνε πριν το ντέρμπι του ΣΕΦ ικανή να γεφυρωθεί, οι συζητήσεις των δύο πλευρών σταμάτησαν τις τελευταίες μέρες, ωστόσο δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν ξεκινήσουν και πάλι από νέα βάση καθώς ο Παναθηναϊκός χρειάζεται παίκτη κι ο Αμερικανός γκαρντ δεν βρίσκει τα χρήματα που ζητά ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Κίνα.

"ΔΙΑΒΟΛΟΒΔΟΜΑΔΑ" ΜΕ... ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

Αφήνοντας πίσω το ντέρμπι της Παρασκευής, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν μπροστά τους μια εκπληκτικά δύσκολη εβδομάδα εν όψει της οποίας θα πρέπει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους καθώς θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να μείνουν σε τροχιά επίτευξης στόχων.

Οι Πειραιώτες θα υποδεχθούν την Κυριακή (19:30) την ΑΕΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πριν μπει στο παρκέ του γηπέδου τους η Μπασκόνια (Τρίτη στις 21:00) και ακολουθήσουν ταξίδια στη Μαδρίτη (Πέμπτη στις 22:00) και την Πάτρα για το ματς με τον Προμηθέα (Κυριακή στις 17:00). Οι πράσινοι, από την άλλη, θα υποδεχθούν τον Χολαργό στο ΟΑΚΑ (Κυριακή στις 17:00), πριν παίξουν στο γήπεδό τους με τη Μπάγερν Μονάχου (Τετάρτη στις 21:00), ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη (Παρασκευή στις 22:00) και την Χαλκίδα για να αντιμετωπίσουν την Κύμη (Δευτέρα στις 15:30).

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σαφώς πιο εύκολο το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού, που θα έχει την ευκαιρία για δοκιμές στα δύο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά θα χρειαστεί δύο νίκες στους αγώνες της EuroLeague για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της τετράδας. Άποψή μας είναι πως με ενδεχόμενη ήττα είτε από τη Μπάγερν, είτε από τη Μπαρτσελόνα, ο στόχος της οκτάδας θα μοιάζει στη συνέχεια πάρα πολύ μακρινός, αν όχι απίθανος. Άλλωστε ο Ρικ Πιτίνο έχει μπροστά του ένα group δεκα αγώνων, με τους επτά από αυτούς να γίνονται μακριά από το ΟΑΚΑ...

Όσο για τον 66χρονο τεχνικό και τον τρόπο που "κατέβασε" την ομάδα του στο Φάληρο; Πολλά μπορούν να ειπωθούν, όμως η ταλαιπωρία του Νίκου Παππά και η απουσία του Κιθ Λάνγκφορντ ήταν δύο σημαντικοί παράγοντες που σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους στην προετοιμασία της ομάδας γι' αυτό το ντέρμπι. Μένει να δούμε πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ο Παναθηναϊκός με μία ή δύο προσθήκες και πόσο μπορεί να τον εμπνεύσει ο Hall of Famer προπονητής του.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, δεν έχει περιθώριο γκέλας απέναντι στους επικίνδυνους κιτρινόμαυρους που ψάχνουν ένα αποτέλεσμα που θα τους εκτοξεύσει την ψυχολογία, ενώ στη συνέχεια το "πρέπει" θα βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια τους στο ματς με τη Μπασκόνια που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα χωρίς τον Τορνίκε Σενγκέλια. Η τετράδα είναι εφικτός στόχος και με το εκτός έδρας ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης να ακολουθεί, οι Πειραιώτες πρέπει να κερδίσουν πάση θυσία τους Βάσκους που θα "καίγονται" για νίκη ώστε να μείνουν σε τροχιά οκτάδας.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ