EUROLEAGUE

Οι Warriors του Πειραιά

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο Καζάν ο γεμάτος ελλείψεις Ολυμπιακός ήθελε πολεμιστές για το "διπλό" και οι Πειραιώτες ντύθηκαν... Warriors, δίνοντας ρεσιτάλ σε τρίποντα, μαχητικότητα και ομαδικότητα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Έχοντας νοκ-άουτ τους δύο από τους τρεις πρώτους σκόρερ της ομάδας, τους Βασίλη Σπανούλη και Ματ Λοτζέσκι, αλλά και εκτός τον Πάτρικ Γιανγκ, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου παράλληλα να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην μέση, για να έπαιρνε ο Ολυμπιακός εκτός έδρας νίκη μέσα στο Καζάν χρειαζόταν πολεμιστές. Και οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου όχι μόνο επέδειξαν περίσσιο μαχητικό πνεύμα, αλλά ντύθηκαν και... Warriors, δίνοντας ρεσιτάλ στα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, παρόμοιο με εκείνο που δίνουν στο ΝΒΑ οι Κάρι και Τόμπσον με την ομάδα του Golden State.

Τρίποντα ύστερα από καλή κυκλοφορία της μπάλα και όχι βεβιασμένα σουτ

Οι Warriors του Πειραιά

Οι Πειραιώτες φέτος βρίσκονται στις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα. Αν όχι κακοί, είναι τουλάχιστον λιγότεροι ικανοί σε σύγκριση με τους αντιπάλους τους. Έχουν μέσο όρο να σημειώνουν περίπου 7 με 8 τρίποντα σε 20-22 προσπάθειες στα παιχνίδια τους. Στο περασμένο ματς κόντρα στην Μπάμπεργκ μέτρησαν 4/15 (26.7%), με την Αρμάνι είχαν 9/25 (36%), απέναντι στην Μπασκόνια σημείωσαν 7/19 (36.8%), κόντρα στην Μπαρτσελόνα τέλειωσαν την αναμέτρηση με 7/20 (38.9%), ενώ με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ είχαν 7/19 (36.8%). Μία εικόνα για τις τελευταίες 5 εμφανίσεις τους στην EuroLeague.

Στο Καζάν, όμως, ο Ολυμπιακός είχε πάρει... φωτιά από την περιφέρεια, σημειώνοντας 7/10 (!) τρίποντα μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο (που 7 με 8 τρίποντα συνήθως πετυχαίνει σε έναν ολόκληρο αγώνα), μετρώντας 9/12 στο 13' (75% ποσοστό ευστοχίας), τελειώνοντας το πρώτο ημίχρονο με το εντυπωσιακό 10/15 (66.7%) σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Προφανώς και δύσκολα θα επαναληφθεί παρόμοια αποτελεσματικότητα πίσω στα 6.75 μέτρα (αν και στην Βιτόρια στον πρώτο γύρο έκανε ρεκόρ στην ιστορία του με 16/30), είναι ασύλληπτο στο 13' να έχεις 9/12 τρίποντα, όντας μπροστά στο σκορ με το επιβλητικό 16-43 (!) και μάλιστα σε ματς εκτός έδρας, αλλά είχαν καιρό οι πρωταθλητές Ελλάδας να βρουν τόσο καλό ρυθμό από την περιφέρεια και το πέτυχαν στο ματς που το χρειαζόντουσαν περισσότερο, έχοντας εκτός τους Σπανούλη και Λοτζέσκι.

Είναι σημαντικό πάντως να τονίσουμε πως ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο δεν μπήκε στο ματς με την νοοτροπία να κάνει... διαγωνισμό σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Οι προσπάθειες του ήταν μοιρασμένες σε δίποντα και τρίποντα (είναι χαρακτηριστικό πως στο 14' είχε 9/12 δίποντα και 9/12 τρίποντα) και τα σουτ που πήραν οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήταν βεβιασμένα, ούτε απελπισμένα. Τα περισσότερα ήρθαν ύστερα από καλή, γρήγορη και έξυπνη κυκλοφορία της μπάλας, με σωστό διάβασμα του παιχνιδιού, βρίσκοντας τον ελεύθερο παίκτη, με τους Παπανικολάου (2/3 στο πρώτο ημίχρονο) και Μάντζαρη (3/4 στο πρώτο μέρος) να "πυροβολούν" σε κάθε ευκαιρία όποτε έβρισκαν χώρο όπως και ο Πρίντεζης, ενώ φυσικά υπήρξαν και προσωπικά σουτ, κυρίως από τον Γκριν (2/3 στο πρώτο ημίχρονο).

Οι Πειραιώτες έκαναν καλά σκριν, δημιουργούσαν ανοίγματα στους συμπαίκτες τους και οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου τιμωρούσαν σε κάθε ευκαιρία την ρωσική άμυνα, η οποία προτιμούσε (πεισματικά) να κλειστεί μέσα στην ρακέτα. Οι Πειραιώτες έβγαλαν αποφασιστικότητα στο παιχνίδι τους, τόλμησαν, λειτούργησαν με αυτοπεποίθηση και σε καμία στιγμή δεν υπήρξαν διστακτικοί. Όσο έμπαιναν τα σουτ, άλλο τόσο μεγάλωνε και η αυτοπεποίθηση τους, όπως και η διαφορά στο σκορ, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στα αποδυτήρια με +20 (33-53). Ας μην γελιόμαστε, το τρίποντο στο σύγχρονο (παγκόσμιο) μπάσκετ είναι ένα πολύτιμο στοιχείο του παιχνιδιού και όταν μία ομάδα σουτάρει συνήθως καλά, ταυτόχρονα αποκτά πλεονέκτημα, φτάνοντας πιο κοντά στο θετικό αποτέλεσμα. Ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ, η Φενέρμπαχτσε, αλλά και η Μπάμπεργκ που παίζει θελκτικό μπάσκετ, το έχουν για "όπλο" τους και αποτελεί σημαντικό μέρος του πλάνου τους.

Η αναμενόμενη πτώση ενέργειας και ο "Clutch" Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός των απουσιών και των μόλις 10 παικτών, ήταν αναμενόμενο πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Οι παίκτες του έβγαλαν τεράστια ενέργεια, επέδειξαν αξιοζήλευτη μαχητικότητα στις δύο πρώτες περιόδους, πηγαίνοντας στο ματς στην δύναμη, στην ταχύτητα και στην σκληράδα στην άμυνα (πέρα από την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα τους στην επίθεση) και στο δεύτερο ημίχρονο η απόδοση τους ελαφρώς έπεσε, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται και σημάδια κούρασης.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε 10/15 τρίποντα και στο δεύτερο 4/10, με την Ούνικς στο 34' να ροκανίζει την διαφορά, μειώνοντας σε 61-69, μπαίνοντας ξανά στο παιχνίδι. Σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, όμως, με την μπάλα να... καίει και τους Πειραιώτες να πολεμούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την διαφορά, ήταν καθοριστική η παρουσία του "Clutch" Γιώργου Πρίντεζη. Ήταν ο άνθρωπος που με το δικό του προσωπικό ρεσιτάλ, βάζοντας μεγάλα σουτ, "σκότωσε" την Ούνικς, δείχνοντας και πάλι τον ηγετικό του χαρακτήρα, "σφραγίζοντας" την νίκη για την ομάδα του.

Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να βάλει buzzer-beater. Με δύο σερί "καυτά" τρίποντα και συνολικά με 8 πόντους στους 10 σερί που πέτυχαν οι Πειραιώτες, εκτόξευσε την διαφορά στο +19 (68-87) στο 39' και το ματς έλαβε τέλος. Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε season high σε ranking με "28" (20π, 4ασ, 3ρ, κανένα λάθος), έδωσε 4 ασίστ στους συμπαίκτες του, δείχνοντας πως έχει ικανότητα να πασάρει σωστά, κέρδισε 8 φάουλ από τον αντίπαλο (δεχόμενος συχνά νταμπλ-τιμ από τους Ρώσους) και για ακόμη μία χρονιά δείχνει πως από τον Φλεβάρη και μετά πατά... γκάζι.

Ο "Killer" Γκριν ανταποκρίθηκε στο "πρέπει" που υπήρχε για εκείνον

Οι Warriors του Πειραιά

Ήταν από τα ματς που υπήρχε ένα μεγάλο "πρέπει" για τον Έρικ Γκριν. Έχοντας ο Ολυμπιακός νοκ-άουτ τους Σπανούλη και Λοτζέσκι, ο Αμερικανός γκαρντ επιβαλλόταν να βγει μπροστά, δίνοντας το κάτι παραπάνω, προσφέροντας επιθετική ώθηση και αυξημένη αποτελεσματικότητα στο κομμάτι του σκορ. Ήταν η ευκαιρία του, δεν έπρεπε να την αφήσει να πάει χαμένη (όπως συνέβη στο ΟΑΚΑ στο πρωτάθλημα, όπου έκανε 5 λάθη) και εκείνος φρόντισε όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, αλλά και να πραγματοποιήσει την κορυφαία του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα.

Πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, επέδειξε αγωνιστικό θράσος και αποφασιστικότητα, ένιωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή και των συμπαικτών του, εμφανίστηκε απελευθερωμένος στο παρκέ, δημιούργησε για τον εαυτό του και έδωσε το δικό του ρεσιτάλ. Τέλειωσε το ματς με 10/13 σουτ (7/8δ, 3/5τρ) και με 25 πόντους (season high), κάνοντας... θραύση στο "ένας με έναν", αλλά και επίδειξη των δυνατοτήτων του στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Τρίποντα, σουτ από μέση απόσταση, δίνοντας πάντα μεγάλη καμπύλη στην εκτέλεση (όπως και του αρέσει), αλλά και καλάθια στον αιφνιδιασμό, με τον Γκριν να είναι απολαυστικός, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση όντας αλάνθαστος!

Σύμφωνοι πως όλα αυτά τα κατάφερε σε 34 λεπτά συμμετοχής, δύσκολα ο Γκριν θα ξαναπαίξει τόσο πολύ με τις επιστροφές των Σπανούλη και Λοτζέσκι, αλλά είναι σημαντικό για τον Αμερικανό γκαρντ να βγαίνει μπροστά όποτε λείπει κάποιος από εκείνους (είτε όταν δεν θα είναι καλά κάποιος από εκείνους), όπως και είναι απαραίτητο να δίνει επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό κάθε φορά που θα έρχεται από τον πάγκο. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του. Είναι ένας παίκτης γεννημένος σκόρερ και όποιος αμφέβαλε για το "φονικό" του ένστικτο, με την εκπληκτική του εμφάνιση στο Καζάν... κατάπιε την γλώσσα του. Πλέον, απαιτείται από εκείνον να έχει διάρκεια, συνέπεια και συνέχεια στις καλές εμφανίσεις.

Βαγγέλη, κάνε παιχνίδι!

Οι Warriors του Πειραιά

Είχαμε τονίσει σε προηγούμενα κείμενα, τα σκαμπανεβάσματα που έχει ο Ολυμπιακός στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, στο πρόβλημα που εμφανίζει κάποιες φορές στο κομμάτι της δημιουργίας. Οι Πειραιώτες, αν και είχαν νοκ-άουτ τον κορυφαίο τους δημιουργό, καθώς ο Σπανούλης έχει μέσο όρο 6.4 τελικές πάσες ανά παιχνίδι, στο Καζάν τα πήγαν περίφημα. Είχαν θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ), μετρώντας 19 ασίστ και 11 λάθη. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν εξαιρετική και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, καθώς μέτρησαν 12), διάβασαν σωστά το παιχνίδι, έβρισκαν τον ελεύθερο παίκτη, έπαιρναν σωστές αποφάσεις και έπαιξαν ομαδικό μπάσκετ, βγάζοντας αρκετές συνεργασίες στο παρκέ.

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη έδωσε περισσότερο χώρο και ελευθερία στο να οργανώσει ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Έλληνας γκαρντ τα πήγε εξαιρετικά στο δημιουργικό κομμάτι. Είχε υπομονή στο παιχνίδι του, γρήγορα αντανακλαστικά, διάβασε καταπληκτικά την άμυνα του αντιπάλου, οι αποφάσεις που έπαιρνε ήταν μελετημένες, λειτούργησε έξυπνα, έβγαζε συχνά ελεύθερους τους συμπαίκτες του και συνείσφερε τα μέγιστα στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, μοιράζοντας 6 ασίστ (είχε συνολικά 7 στα περασμένα 4 ματς στην EuroLeague). Έβαλε μεγάλα σουτ (3/4τρ) στο πρώτο ημίχρονο, τιμώρησε τα hedgeout των Ρώσων, ενώ ήταν πολύτιμος και στα αμυντικά του καθήκοντα, σε μία γεμάτη, ώριμη και μεστή εμφάνιση.

Αυτή η εξαιρετική του εμφάνιση στο Καζάν και κυρίως η ενεργή συνεισφορά του στην δημιουργία, μπορεί να του δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας, ώστε να συνεχίσει παρουσιάζεται εξίσου παραγωγικός και λειτουργικός στο οργανωτικό κομμάτι. Το ταλέντο άλλωστε το έχει. Κατανοητό πως με την επιστροφή του αρχηγού οι κατοχές του στο να δημιουργήσει θα μειωθούν, αλλά είναι σημαντικό σαν πλέι-μέικερ που είναι ο Μάντζαρης να αρχίσει να παίρνει περισσότερες αποφάσεις (όπως και να κάνει πιο συχνά ντράιβ), ειδικά όταν δεν θα είναι στο παρκέ ο Σπανούλης.

Ακόμη μία αντίδραση μετά από ήττα και το "αγκάλιασμα" στο πλεονέκτημα έδρας

Οι Warriors του Πειραιά

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβγαλε το καπέλο στους παίκτες του και πως να μην το κάνει; Ο Ολυμπιακός των 10 παικτών σημείωσε το 6ο του φετινό "διπλό" στην διοργάνωση (Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Νταρουσάφακα, Ζάλγκιρις, Μπαρτσελόνα), έχοντας νοκ-άουτ τους Σπανούλη-Λοτζέσκι-Γιανγκ, με τον Παπαπέτρου παράλληλα να αγωνίζεται με πρόβλημα στην μέση. Με τους Πειραιώτες να νικούν έχοντας εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (55.6% δίποντα, 56% τρίποντα), θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (19/11) και το πάνω χέρι στα ριμπάουντ (35-26), σημειώνοντας 90 πόντους μακριά από το ΣΕΦ. Με 7 κλεψίματα και 2 μπλοκ στην άμυνα, με τους "ερυθρόλευκους" να παίζουν μπάσκετ με μάτια που... γυάλιζαν, βγάζοντας σκληράδα, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα στο παιχνίδι τους. Καταλυτική και η καλή άμυνα πάνω στον Λάνγκφορντ από τους Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Τον κράτησαν στο "μηδέν" στα πρώτα 16 λεπτά του ματς και τον έβγαλαν εκτός ρυθμού. Μπορεί στη συνέχεια να άρχισε να βάζει πόντους, αλλά τον ανάγκασαν να έχει άσχημα ποσοστά ευστοχίας (6/15δ, 3/8τρ).

Πέρα από τα συστήματα και την τακτική, παίζει ρόλο και το πάθος και οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεχείλιζαν από αυτό. Μέχρι και ο συνήθως χαμηλών τόνων και ήρεμος Νίκολα Μιλουτίνοβ, που ήταν και εκείνος πολύτιμος στο ματς (11 πόντοι με 6 επιθετικά ριμπάουντ), έβγαλε νεύρο στο παιχνίδι του. Ο καθένας έδωσε το κάτι παραπάνω και κάποιοι έκαναν το βήμα μπροστά που έπρεπε. Οι "ερυθρόλευκοι", για ακόμη μία φορά, σε καταστάσεις πίεσης, έδειξαν μέταλλο, χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή. Στα δύσκολα και στις ελλείψεις, απάντησαν με συσπείρωση, λειτουργώντας σαν ΟΜΑΔΑ, παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους, βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ". Η δύναμη της ομάδας-παρέας που πρόσθεσε στο ιστορικό της μία ακόμη υπέρβαση.

Ο Ολυμπιακός με αυτή την νίκη έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να τερματίσει στις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης και πλέον έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το πλεονέκτημα έδρας ενόψει playoffs. Σημαντική για τους Πειραιώτες και η (για ακόμη μία φορά φέτος) θετική τους αντίδραση ύστερα από ήττα, μετά από το χαμένο ματς πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τον τρόπο τους να επανέρχονται άμεσα. Επίσης, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ύστερα από την ήττα-σοκ από την Μακάμπι στο ΣΕΦ, ένα αποτέλεσμα που προβλημάτισε και ενόχλησε όλα τα μέλη της, μετρά από τότε 10 νίκες σε 12 ματς, δείχνοντας τα απαραίτητα αντανακλαστικά αλλά και ποιότητα σε βάθος χρόνου, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ στα τελευταία 8 παιχνίδια της αριθμεί 5 ήττες. Πλέον, οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κατάταξη με ρεκόρ 15-6, με τους Ρώσους βέβαια να διαθέτουν το τριπλάσιο μπάτζετ.

Παναθηναϊκός, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα και Ούνικς. Είναι τέσσερις ομάδες που ο Ολυμπιακός τις έχει νικήσει μέσα-έξω. Δεν το έχουν καταφέρει αυτό πολλοί σύλλογοι στην διοργάνωση. Μέχρι στιγμής εκείνος και η Ρεάλ (Μιλάνο, Μπάμπεργκ, Ζάλγκιρις, Μακάμπι). Οι Πειραιώτες με τα 6 "διπλά" είναι στις πρώτες ομάδες με νίκες εκτός έδρας. Κάτι σημαντικό, καθώς πέρσι εμφάνισε μία αδυναμία στο να νικά μακριά από το ΣΕΦ, γεγονός που του στοίχισε την πρόκριση στους "8". Φέτος οι "ερυθρόλευκοι" παρουσιάζονται εξίσου ικανοί τόσο στο γήπεδο τους, όσο και σε οποιαδήποτε έδρα στην EuroLeague.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ