EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Σκληρό μάθημα για playoffs

Παναθηναϊκός - Ρεάλ: Σκληρό μάθημα για playoffs
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον στόχο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που μπορεί να περιμένει μία εβδομάδα και όσα έμαθε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η αλήθεια είναι πώς αν κρινόταν η πρόκριση του Παναθηναϊκού στα playoffs στο ματς με της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου και γνώρισε την ήττα με 73-74 , και είχαμε αυτό το φινάλε με το buzzer-beater του Ρούντι Φερνάντεθ , θα συζητούσαμε σε άλλη βάση. Εφόσον είχε αποφευχθεί το… εγκεφαλικό από την φάση που έκρινε την αναμέτρηση. Τα πράγματα όμως, είναι εντελώς διαφορετικά.

Σαφώς και οι «πράσινοι» έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουν στα προημιτελικά με επιβλητικό τρόπο δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακό σερί τους, ωστόσο την τελευταία αγωνιστική της EuroLeague αυτό το οποίο θα μετράει είναι η πρόκριση κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί πλέον η προσοχή του «τριφυλλιού», ώστε να ολοκληρωθεί η ολική επαναφορά από ‘κει που το είχαν ξεγραμμένο. Μία εβδομάδα υπομονή λοιπόν, προκειμένου οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο να πάρουν ανάσα και να ετοιμαστούν για τα δύσκολα που έρχονται.

Οι «πράσινοι» έδειχναν ικανοί να κάνουν το τέλειο παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ αλλά στο δεύτερο μέρος δεν είχαν τόσο μεγάλη συνέπεια στις λύσεις τους επιθετικά, με αποκορύφωμα τα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα. Εκεί παρασύρθηκαν και φτάσαμε στο τελευταίο σουτ του Φερνάντεθ που τιμώρησε την εικόνα που παρουσίασε στο κρίσιμο σημείο ο Παναθηναϊκός.

Όσο για την επιλογή να παίξουν άμυνα οι «πράσινοι», έχει εξήγηση και την έδωσε ο Πιτίνο ασχέτως αν πάντα σηκώνει συζήτηση σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά είναι ξεκάθαρο πώς οι γηπεδούχοι δεν είχαν αντοχές και καθαρό μυαλό, κάτι το οποίο φαινόταν από τις αποφάσεις τους. Έτσι, με το +2 και το ΟΑΚΑ να… πιέζει δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή. Η άμυνα ήταν πολύ καλή αφού οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο δεν βρήκαν τις προϋποθέσεις που είχαν σχεδιάσει και για μερικά δέκατα θα άγγιζε το τέλειο. Όπως νίκησε ο Παναθηναϊκός στη Μόσχα, ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να πετύχει τον αρχικό του στόχο κόντρα στην Μπουντούτσνοστ κι έπειτα να προετοιμαστεί για να παλέψει αφού ο αντίπαλος που θα έρθει στα playoffs θ’ απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τους «πράσινους», προκειμένου να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί. Μέχρι τώρα η ομάδα του Ρικ Πιτίνο έχει κάνει μεγάλη υπέρβαση αν αναλογιστούμε την εικόνα που παρουσίαζε πριν από δύο μήνες.

Είναι μια ομάδα με κίνητρο και αποφασιστικότητα, ωστόσο αποδείχτηκε και στο ματς με τη Μπασκόνια πριν από λίγες ημέρες, παρασύρεται όταν ανοίξει η διαφορά. Με ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ εύκολο να τιμωρηθείς, κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Ο ΤΑΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο όπου ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακός στις δύο πλευρές του γηπέδου, στη συνέχεια η Ρεάλ Μαδρίτης ισορρόπησε με τον Ταβάρες να είναι φόβητρο στη ρακέτα. Όχι μόνο για τα 16 ριμπάουντ που μάζεψε αλλά περισσότερο διότι δεν επέτρεψε στους «πράσινους» να έχουν το εύκολο ριμπάουντ το οποίο θα τους έδινε το δικαίωμα να βρουν λύσεις στο transition.

Όταν οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να βρίσκουν λύσεις από τα 6.75 και να επιστρέφουν, οι «πράσινοι» έχασαν την συγκέντρωσή τους και πήγαν σε κακές επιλογές. Με τους παίκτες του Λάσο να δίνουν προκλητικά το σουτ στον Νικ Καλάθη δικαιώθηκαν. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είχε ένα εύστοχο τρίποντο μετά από οκτώ προσπάθειες και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε όταν σταματάει η λειτουργία του «τριφυλλιού».

Στο τέλος οι «πράσινοι» δεν πήγαιναν κοντά στο καλάθι αφού είχε σκεπάσει τα πάντα ο Ταβάρες κι έκαναν πιο εύκολο το έργο της Ρεάλ. Κάπως έτσι αποδεικνύεται πώς οι «πράσινοι» έκαναν το μεγάλο λάθος επιτρέποντας στους φιλοξενούμενους να γυρίσουν το παιχνίδι πριν χρειαστεί νικητήριο σουτ. Όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο όλα είναι πιθανά απέναντι σε ομάδες με πλούσιο ρόστερ και παίκτες με μεγάλο ταλέντο.

Τα σημάδια συνεχίζουν να είναι καλά για τον Παναθηναϊκό που βγάζει μία αποφασιστικότητα και μία σιγουριά στο παιχνίδι του. Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στον Ρικ Πιτίνο. Είναι δεδομένο όμως, πώς από και πέρα πρέπει να είναι πιο ώριμοι, προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις. Αυτό που προέχει είναι η Μπουντούτσνοστ, μετά θα πούμε περισσότερα για τον επόμενο σταθμό του «τριφυλλιού»…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ