EUROLEAGUE

Η πιο δυνατή Euroleague όλων των εποχών

Η πιο δυνατή Euroleague όλων των εποχών

Δεκαέξι ομάδες, τριάντα αγωνιστικές και χρόνος μόνο για να συντονιστείς με την επόμενη υποχρέωση! Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που η φετινή Euroleague προμηνύεται η πιο συναρπαστική, όλων των εποχών. Δες και τους άλλους.

Έχει πλάκα να ψάχνεις το πώς θα εξελιχθεί η φετινή αγωνιστική περίοδος στην Euroleague. Για εσένα. Γιατί για αυτούς που θα τη ζήσουν, δεν υπάρχει κάτι το αστείο στην όλη ιστορία. Μόνο προβληματισμός και πειραματισμοί που θα αποδειχθούν επιτυχημένοι ή όχι, στο τέλος της σεζόν. Όταν ναι, θα είναι αργά. Στα θετικά της υπόθεσης, με την ολοκλήρωση αυτού που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και αφορά μόλις 16 ομάδες και 30 αγωνιστικές, όλοι θα είναι σοφότεροι. Λίγοι θα κριθούν ως επιτυχημένοι -και δεν χρειάζεται να σου πω ποιοι θα είναι αυτοί. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αρκεστεί στη χαρά της προσπάθειας. Όλοι βέβαια, θα ασχοληθούν με το σύστημα "παίζω και μαθαίνω" και για αυτό θα σου πρότεινα να μη "δέσεις" κάποιες ομάδες (τους "αιωνίους", τη Ρεάλ, την ΤΣΣΚΑ και τη Φενέρμπαχτσε, ας πούμε) ως φαβορί από τώρα. Κάνε λίγη υπομονή. Για το καλό σου, μέχρι να δεις πώς θα επηρεάσουν την κατάσταση οι νέες παράμετροι.

Η πιο δυνατή Euroleague όλων των εποχών

Επειδή στην Ελλάδα συχνά οι λέξεις χάνουν το νόημα τους (από την περιττή χρήση), οφείλω να σου πω ότι αν εξασφαλίζει ένα πράγμα το νεό format, είναι ότι θα δούμε την καλύτερη, την πιο δυνατή Euroleague όλων των εποχών. Όλοι θα παίξουν με όλους, σε 30 "γεμάτες" αγωνιστικές. Επίσης αλήθεια είναι πως υπήρξε ένα κύμα φυγής Ευρωπαίων παικτών για το ΝΒΑ, αλλά όλες οι ομάδες φρόντισαν να αποκτήσουν βάθος στον πάγκο, μαζί με δύναμη. Ξέχνα το "έχουμε 15 ισάξιους παίκτες" που άκουγες παλαιά και από αυτούς τους 15 έβλεπες τους οκτώ να παίζουν. Πλέον, όλοι οι οργανισμοί έχουν "γεμάτα" ρόστερ. Όπου "γεμάτα" σημαίνει έχουν από 15 παίκτες που μπορούν να παίξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να χάσει κάτι το σύνολο. Όχι 12 και 3 μικρούς ή σε όποια άλλη αναλογία, αλλά 15 έτοιμους επαγγελματίες. Γεγονός που μας οδηγεί στο Νο2 της λίστας.

Σωστή διαχείριση του ρόστερ

Όλες οι ομάδες κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που τους εξασφάλισε ποιότητα, ταλέντο και ποσότητα. Τώρα, πρέπει να βρουν τον τρόπο να κάνουν τα ρόστερ τους να "δουλέψουν" σωστά. Το βάρος πέφτει κυρίως στους προπονητές, που θα πρέπει να θυμούνται πάντα πως χρειάζονται όλους τους παίκτες τους ευτυχισμένους. Μόνο που φέτος θα χρειάζονται τους σημαντικούς παίκτες και "φρέσκους" -κάτι που το λες και αδύνατο αν μια ομάδα μετέχει σε ανταγωνιστική λίγκα, αλλά θα φτάσουμε και εκεί. Εν πάση περιπτώσει, τα εκτεταμένα ρόστερ είναι μια από τις νέες συνήθειες που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσουν.

Αλλάζουν οι προπονήσεις

Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν υπάρχει ο χρόνος που υπήρχε για την προετοιμασία του όποιου αγώνα (κρίσιμου, ντέρμπι ή με την τελευταία ομάδα της βαθμολογίας). Οι προπονητές αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που ετοίμαζαν τους παίκτες τους, για κάθε αγώνα και ναι, ξέρω πως αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν, αλλά 3-4 φορές το χρόνο. Όχι κάθε εβδομάδα. Ελλείψει χρόνου, θα πρέπει να δουλεύουν διαφορετικά επί των τακτικών, έχοντας μια πολύ συγκεκριμένη -μικρή- βάση για όλες τις περιπτώσεις και προκειμένου να μην πάθουν εμπλοκή οι εγκέφαλοι των παικτών, με την πρόσληψη δεκάδων plays.

Παίκτες on-off

Η -κατακόρυφη- αύξηση των αγώνων έχει ως μοιραία συνέπεια την ελαχιστοποίηση του χρόνου που θα έχουν στη διάθεση τους οι ομάδες να διαχειριστούν το ψυχολογικό μέρος του όποιου αποτελέσματος. Μη μου πεις ότι δεν έχεις διαβάσει χιλιάδες φορές πως "χάσαμε γιατί είχαμε μείνει στη νίκη του προηγούμενου αγώνα" ή "δεν διαχειριστήκαμε σωστά την ήττα του περασμένου ματς"; Μολονότι θεωρώ δεδομένο ότι θα τις ξανακούσεις -ενδεχομένως πλειστάκις-, έχε στο μυαλό σου πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ, παρά μόνο για αυτό που έρχεται. Δεν πρέπει βέβαια, να ξεχνάς ότι αυτήν την επόμενη ημέρα το πιθανότερο είναι στο πρόγραμμα της ομάδας να υπάρχει ταξίδι. Θα έλεγες πως το νέο format θα εκθέσει όσους δεν έχουν το σθένος ή τις ικανότητες ή την αποφασιστικότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Ευνοούνται οι ελληνικές ομάδες

Εκ πρώτης όψεως, γιατί μέχρι να δούμε τι ισχύει στην πράξη δεν γίνεται να μιλάς για δεδομένα, το νέο format ευνοεί τις ομάδες που δεν έχουν μεγάλο ανταγωνισμό στις εθνικές λίγκες. Όταν έχεις να δώσει πέντε ματς σε 9 ημέρες (και δεν είναι... τρόπος του λέγειν, αλλά γεγονός), συν τα ταξίδια γιατί δεν θα παίζεις μόνο στην έδρα σου, προφανώς και δεν ζεις για να δοκιμάζεις στο έπακρο τις ικανότητες σου, σε κάθε παιχνίδι. Αυτό που θα ζήσουν οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης είναι μια διοργάνωση τύπου ΝΒΑ, χωρίς τις πολυτέλειες του ΝΒΑ. Ποιες πολυτέλειες; Η πρώτη και κύρια είναι τα τζετ για τις μετακινήσεις τους. Δηλαδή, δεν πηγαίνουν μια ώρα νωρίτερα στα αεροδρόμιο, δεν κάνουν check in, δεν περιμένουν σε ουρές για τον έλεγχο των αποσκευών τους. Μια που μπαίνουν στο αεροδρόμιο και μια που επιβιβάζονται στις πτήσεις.

Μη ξεχνάς το νέο κανονισμό για το αντιαθλητικό

Για να γίνει περισσότερο θεαματικό το σπορ, μια από τις αλλαγές που θα δεις φέτος είναι να χρεώνεται ως αντιαθλητικό φάουλ η απόπειρα παίκτη να σταματήσει αιφνιδιασμό. Έως ότου προσαρμοστούν όμως, οι αθλητές στα νέα δεδομένα, μάλλον από ένστικτο θα κάνουν ό,τι είχαν συνηθίσει να κάνουν έως τώρα. Άρα προετοιμάσουν να δεις κάποιους να αποβάλλονται, για αυτή τη συνήθεια. Θα μάθουν. Όλοι θα μάθουν πώς να κάνουν λειτουργική τη ζωή τους. Αυτοί που θα το κάνουν πιο γρήγορα, θα κερδίσουν τις θέσεις στο Final Four.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ