EUROLEAGUE

Διαφορετικό το δεύτερο παιχνίδι

Διαφορετικό το δεύτερο παιχνίδι

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για την πρώτη μάχη που χάθηκε... πριν ιδρώσουν οι παίκτες και για την ιστορία που δείχνει πως το επόμενο παιχνίδι θα είναι διαφορετικό. Πόσο; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο το θέλουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Πόσο "πληγώθηκε" ο εγωισμός τους και πόσο θα βοηθήσουν τον Διαμαντίδη να τους βοηθήσει.

Λένε πως ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αφήνεις ματς σειράς playoffs... να ξεφύγει, σε διαφορά. Δηλαδή, πριν εκείνου που κρίνει την πρόκριση (γιατί μάλλον είναι σαφές πως σε αυτήν την περίπτωση, οφείλεις να εμφανίσεις ό,τι καλύτερο έχεις). Συγγνώμη, αλλά αυτή η ΤΣΣΚΑ μάλλον θα είναι η εξαίρεση του κανόνα. Γιατί αυτό το ρόστερ είναι ανεξάντλητο, με τον Δημήτρη Ιτούδη να έχει την πολυτέλεια να κάνει αλλαγές, χωρίς να χάνει το παιχνίδι των Ρώσων κάτι από τις αρχές του. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει να κάνει κάτι καλύτερο ο Παναθηναϊκός. Και εδώ, η ερώτηση είναι μπορεί; Ναι, μπορεί. Και να είστε βέβαιοι ότι το ματς της Πέμπτης (16/4, 20.00), θα είναι διαφορετικό. Μένει να δούμε πόσο.

Η αρχική τοποθέτηση του ΠΑΟ, ήταν να βγάλει ενέργεια και να τη χρησιμοποιήσει, όπως απλωνόταν στο παρκέ, για να πάει στο "ένας με έναν" απέναντι σε ψηλότερους παίκτες. Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε με ψηλό σχήμα, που είχε για τριάρι τον Αντρέι Κιριλένκο -ενώ υπήρχαν πολλές αλλαγές στην άμυνα. Ο ΑΚ47 βοηθούσε τους πάντες, κυνηγούσε τους πάντες και όπου ήταν η μπάλα, ήταν και εκείνος. Την ίδια ώρα, ο Τεόντοσιτς έβγαζε πολλή ενέργεια, απέναντι στον Διαμαντίδη, με τον Ιβάνοβιτς να παίρνει τάιμ άουτ, έπειτα από ένα 7-0 των γηπεδούχων (16-7, 4') και να εμφανίζει τους Νέλσον, Παππά (αντί των Διαμαντίδη και Γιάνκοβιτς), γιατί ο Μαυροβούνιος δεν έβλεπε αυτό που ήθελε. Δηλαδή, τον Τεόντοσιτς να είναι... μόνος -να μην πιάνει μπάλα.

Ο Γκιστ είχε ήδη αλλάξει τον Φώτση, ενώ λίγο αργότερα ο Μαυροκεφαλίδης θα έμπαινε αντί του Μπατίστα. Ναι, ο Χαραλαμπόπουλος ήταν το μόνο πρόσωπο που έμεινε από το τζάμπολ. Οι ισορροπίες, στην επίθεση άλλαξαν (χάρη και σε δυο τρίποντα του Παππά), αλλά στην άλλη άκρη, κάθε "παγίδα" τιμωρείτο. Ο Ιτούδης άλλαξε όλη την πεντάδα, έως το 8ο λεπτό (άφησε μόνο τον Βορόντσεβιτς), αλλά ρυθμό δεν άλλαξε. Η επιστροφή του Διαμαντίδη και οι συνεργασίες του με τον Μπατίστα, έβγαλαν έως το 35-25 (12.30), αλλά όχι πιο πέρα, γιατί οι Ρώσοι άλλαξαν τακτική και ο Χάινς έπεσε πάνω στον αρχηγό των "πρασίνων". Που θα έπρεπε να ανεβάσει ταχύτητα, για να μείνει μόνος.

Απογοητεύτηκε νωρίς

Τα ρίσκα στην άμυνα δεν "έβγαιναν". Χαρακτηριστικά, ο Μαρκοϊσβίλι βρέθηκε δυο απανωτές φορές μόνο στη γωνία και σκόραρε. Όταν η διαφορά πήγε στο -15, ο ΠΑΟ "έβγαλε" την πρώτη καλή άμυνα και έκανε το πρώτο κλέψιμο, αλλά καλάθι δεν έβαλε. Γιατί ο Νέλσον έχασε την μπάλα, μέσα από τα χέρια του. Ο "Μήτσος" επέστρεψε, αυτή τη φορά μαζί με τον Μπλουμς, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Για τον Παναθηναϊκό. Γιατί η ΤΣΣΚΑ συνέχιζε να βάζει τα ελεύθερα σουτ. Με οκτώ πόντους του Νίκολς, το σερί έφτασε στο 16-0 και το σκορ στο 51-25 (18.55''), με τους πρωταθλητές Ευρώπης να εμφανίζουν τεράστια αδυναμία, παντού. Εξ ου και το επί μέρους 27-6 της β' περιόδου, που περιέλαβε 8-2 ριμπάουντ (αυτά επέτρεψαν όλα τα άλλα) για τους γηπεδούχους και μόλις 2 για τους φιλοξενούμενους. που υπέπεσαν σε 7 (!) λάθη στο β' δεκάλεπτο και αρκέστηκαν στις 2 ασίστ. Ο Ιβάνοβιτς θα έλεγε στο ημίχρονο ότι " για κάποιο λόγο οι παίκτες μου σταμάτησαν να παίζουν". Έμενε να δούμε αν θα αντιδράσουν στη συνέχεια. Κάτι που δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, γιατί είθισται όταν είσαι άστοχος και την ίδια ώρα, δεν μπορείς να αναχαιτίσεις τους άλλους, να απογοητεύεσαι. Άρα, τι κάνεις; Αφήνεις το ματς και πας για το επόμενο ή προσπαθείς να σώσεις, όπως μπορείς την παρτίδα;

Η πραγματικότητα ήθελε τον Παναθηναϊκό να "βγάζει" περισσότερη ενέργεια και την ΤΣΣΚΑ να... αφαιρείται λίγο. Οι Παππάς και Γκιστ πήραν πρωτοβουλίες (στο transition), ο μεν σκόραρε 8 πόντους, ο δε 6 και το σκορ έγινε 63-41 (25.24''). Ο Ιτούδης κάλεσε τους παίκτες του κοντά του, να τους θυμίσει τη σημασία της άμυνας, ο Τεόντοσιτς με τρία σερί τρίποντα (προφανώς, βρήκε ρυθμό) έκανε 12/20 αυτά της παρέας του και έριξε εκ νέου σε απελπισία τους "πράσινους". Οι Χριάπα και Κορόμπκοφ ήταν οι τελευταίοι που σήκωσε από τον πάγκο ο Έλληνας κόουτς και... δεν ξέρω αν προσέξατε τι έβγαζε και τι έβαζε, έτσι; Κάποια στιγμή, στην τέταρτη περίοδο, επέστρεψε ο Ουίμς στο παρκέ, για ένα λόγο: είχε 0/7 σουτ και ήταν χρήσιμο να βρει ρυθμό, εν όψει της συνέχειας. Γιατί σουτέρ που δεν σκοράρει, είναι δυστυχισμένος. Ο Ιτούδης λοιπόν, τον βοήθησε να βρει την ευτυχία του.

Την ίδια ώρα, ο Ιβάνοβιτς απέσυρε τον Νέλσον και έβαλε τον Μιχάλη Λούντζη, στην πρώτη του συμμετοχή στη Euroleague -για να μπει στη λίστα με τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες που έχουν πατήσει στο παρκέ, σε playoffs. Ναι, ο Μαυροβούνιος είχε πάρει τις αποφάσεις του. Να ξεκουράσει τους βετεράνους. Οπότε, έδωσε εμπειρίες στους μικρούς. Ο Γιάνκοβιτς σκόραρε το πρώτο του πόντο, στο 29', με το μεγαλύτερο πρόβλημα (μακράν του δεύτερου) να είναι ο Διαμαντίδης. Του 0, σε 18.29'' συμμετοχής.

Πώς μπορεί να αλλάξει το στόρι

Η ΤΣΣΚΑ ήταν πλήρως προετοιμασμένη για τον Διαμαντίδη. Αρχικά, όταν ήταν ο Καούν στο "5", ο Βορόντσεβιτς στο "4" και ο Κιριλένκο στο "3", είχε πάντα έναν πολύ ψηλότερο παίκτη πάνω του να τον "κόβει" από την παρέα του και να κάνει δύσκολη, ακόμα και την προσπάθεια του να βρει συμπαίκτη του, σε πλεονεκτική θέση. Όταν ήταν πιο αθλητικός σέντερ στο παρκέ (βλ. Χάινς), οι αλλαγές στην άμυνα ήταν τέτοιες που ο αρχηγός του ΠΑΟ έπρεπε να ανεβάσει ταχύτητα, για να δει προκοπή. Δεν τον άφησαν λοιπόν, να βρει ρυθμό και αυτό το πρόβλημα πρέπει να βρει λύση. Παραδείγματος χάριν, το pick and roll στο transition, ώστε να μην έχει προλάβει να στηθεί η άμυνα της ΤΣΣΚΑ. Να χρησιμοποιήσουν τα σκριν, για να βγουν οι Μπλουμς και Παππάς και να αναγκάσουν τα ψηλά γκαρντ των Ρώσων να τους κυνηγήσουν. Θα πρέπει να σημαδέψουν κάθε αδυναμία της "ομάδας του στρατού", που μεταξύ μας δεν έχει και πολλές.

Μια πολύ καλύτερη άμυνα, με διάρκεια, σίγουρα θα βοηθήσει τη γενικότερη κατάσταση, αν και όταν προσέχεις ιδιαίτερα τον Κιριλένκο που κινείται γύρω από το καλάθι, "βγαίνει" ο Τεόντοσιτς ή ο Ντε Κολό ή ο Βορόντσεβιτς και τελειωμό δεν έχει αυτή η λίστα. Ένα στοιχείο που ενδεχομένως να λειτουργήσει στα υπέρ του ΠΑΟ, είναι το τρίποντο. Το εύστοχο τρίποντο. Αλλά αυτό, δεν πάει με παραγγελία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ