EUROLEAGUE

Το ταμείον δεν είναι μείον

Το ταμείον δεν είναι μείον

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ιδανικά και πήρε μια σπουδαία νίκη απέναντι στην Μπάμπεργκ. Είναι σε τροχιά αβαντάζ στα πλέι οφ, παρ όλα αυτά ο κόσμος μοιάζει ανικανοποίητος. Και γι αυτό δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Αν ο Ολυμπιακός ήταν σήμερα στη θέση της Μπαρτσελόνα ή της Μακάμπι, λογικά το ΣΕΦ δεν θα είχε περισσότερα από 1000 άτομα στις εξέδρες. Αν το πάρουμε αναλογικά, με τους ερυθρόλευκους να έχουν ουσιαστικά διασφαλίσει την πρόκριση στα πλέι οφ της EuroLeague και να κυνηγούν με πολλές πιθανότητες το αβαντάζ έδρας, η παρουσία 6-7000 ανθρώπων στο ματς με την Μπάμπεργκ αυτό ακριβώς δείχνει .

Κανονικά τόσος κόσμος θα έπρεπε να βρισκόταν στο Φάληρο αν ο Ολυμπιακός είχε τα χάλια του, ήταν απογοητευτικός και έκανε μια σεζόν κάτω από τις προσδοκίες των οπαδών του. Όμως μια ματιά στην κατάταξη απλά μας υπενθυμίζει ότι αυτή η ομάδα κάνει υπέροχη δουλειά ως τώρα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα πετύχει στο τέλος, αν θα φτάσει στο Final-Four της Πόλης ή αν θα πάρει τίτλους, όμως προς το παρόν μετράει 14 νίκες σε 20 αγωνιστικές. Και βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ, μπροστά από την Φενέρ και πολλούς άλλους με μεγαλύτερο μπάτζετ.

Αν γυρίσουμε πίσω στον Οκτώβρη, θα θυμηθεί ότι τα βλέπαμε κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Πολύ δε περισσότερο μετά την ήττα από τη Ρεάλ στην πρεμιέρα. Τότε τα όνειρα για πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ήταν μακρινά, ο στόχος και η επιτυχία ήταν η πρόκριση στα πλέι οφ. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν ήταν στα πλέι οφ, έτσι όπως είναι πλέον η EuroLeague δεν είναι απλή υπόθεση να βρίσκεσαι στην 8αδα. Η Μακάμπι έχει μείνει πίσω, το Μιλάνο το ίδιο, η Μπαρτσελόνα δύσκολα θα προλάβει, η Εφές δυσκολεύεται και ούτω καθ εξής. Ομάδες που ξεκίνησαν με πολλά όνειρα και θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν την πορεία του Ολυμπιακού.

Τελειώνει, λοιπόν, ο Ιανουάριος, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, μένουν 10 ματς και ο Ολυμπιακός είναι τρίτος, έχοντας μία νίκη λιγότερη από ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Κρατά τη θέση στην 4αδα στα δικά του χέρια και πλέον ξέρει πόσο πολύτιμη είναι κάθε νίκη. Με αβαντάζ έδρας οι ερυθρόλευκοι θα είναι φαβορί για την πρόκριση στο final 4, αν τα καταφέρουν θα έχουν πετύχει κάτι εξαιρετικό.

Συνεπώς όλοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τώρα στην EuroLeague, παρ' όλα αυτά η γκρίνια δεν λείπει. Το ανικανοποίητο παραμονεύει, δίχως να βλέπουν οι περισσότεροι τι γίνεται με τους υπόλοιπος στη διοργάνωση. Για παράδειγμα η Ρεάλ κόντεψε να χάσει στη Μαδρίτη από την Αρμάνι, που εδώ στα μέρη μας θεωρήσαμε αδικαιολόγητο τον Ολυμπιακό επειδή έχασε από τους Ιταλούς. Οχι ότι δεν ήταν κακή η ήττα στο Μιλάνο, αλλά αποδείχθηκε ότι κάτι έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό στην Αρμάνι.

Πολλοί λένε ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι πρώτος αν δεν είχε χάσει από Μιλάνο, Μπάμπεργκ, Μακάμπι ή Γαλατά. Δηλαδή τώρα έπρεπε να έχει 18-2... Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγματα, όλοι μπορούν να χάσουν απ' όλους φέτος στην EuroLeague, αυτό επιβεβαιώνεται κάθε βράδυ. Με την ίδια λογική ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει και 10-10 ή 11-9, γιατί υπήρχαν και παιχνίδια που πέτυχε μεγάλες νίκες, σε δύσκολες έδρες. Ας μην κοιτάμε μόνη την μία πλευρά των πραγμάτων, υπάρχει πάντα και η διπλή ανάγνωση.

Το θέμα συνεπώς είναι να αντέξουν στην τελική ευθεία οι ερυθρόλευκοι και να μην γκρεμίσουν ό,τι έκτισαν ως τώρα. Τα ματς που απομένουν είναι Γολγοθάς, διότι τώρα βγαίνει η κούραση και οι τραυματισμοί. Ο Πρίντεζης τέθηκε νοκ άουτ λίγη ώρα πριν από το παιχνίδι με την Μπάμπεργκ και ξαφνικά ο Ολυμπιακός έχασε μια υπερπολύτιμη λύση. Συμβαίνουν και θα συμβαίνουν αυτά φέτος στην EuroLeague, το θέμα είναι ότι βγήκε αλώβητη η ομάδα του Πειραιά σε ένα επικίνδυνο αγώνα, κόντρα σε εναν κακό δαίμονα. Ο Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης κάλυψαν το κενό που προέκυψε στη θέση "4", ο Παπανικολάου έκανε άλλο ένα μεγάλο παιχνίδι, ο Μάντζαρης και ο Γουότερς κάλυψαν ιδανικά τη θέση του πλέι μέικερ, ο Μπιρτς έκανε το καλύτερό του παιχνίδι και ο Λοτζέσκι ήταν καθοριστικός στο κρίσιμο σημείο.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, αντέδρασε με τον ιδανικό τρόπο μετά την κακή ήττα από το Μιλάνο, έδειξε πάλι σωστά αντανακλαστικά παρά το πρόβλημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή και πέτυχε τη νίκη νούμερο 14.

Συνεχίζει με άλλα λόγια να είναι μέσα στην πρώτη τετράδα και να είναι απόλυτα επιτυχημένος. Γι αυτό και δεν έχει λογική το... μουντό ΣΕΦ και η παρουσία λίγου κόσμου. Αήττητος δεν μπορεί να είναι κανείς σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, οι γκέλες δεν είναι καθόλου παράλογες και πρέπει να συχγωρούνται με μεγαλύτερη ευκολία, απ' ότι μεγαλοιούνται οι ήττες. Ακόμα και από τους τελευταίους. Το ταμείο για τον Ολυμπιακό μόνο μείον δεν είναι, η τρίτη θέση είναι επιτυχία και όχι αποτυχία και οι "ερυθρόλευκοι" αντέξουν στην τελική ευθεία, θα έχουν κάνει πάνω από τη μισή δουλειά για να βρεθούν στην Πόλη τον προσεχή Μάιο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ