EUROLEAGUE

Αgainst all odds

Αgainst all odds

Ο Ολυμπιακός θέλει και ξέρει να πηγαίνει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Να κάνει το μειονέκτημα, πλεονέκτημα... Να κάνει την απουσία του Σπανούλη προτέρημα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το ότι ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στη Βαρκελώνη δεν σημαίνει ότι μπορεί και χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη. Ή ότι δεν έχει ανάγκη τον αρχηγό του. Αν υπάρχει μια μετάφραση σε αυτό το μεγάλο διπλό των ερυθρολεύκων, έχει να κάνει με αυτό που λέμε χρόνια τώρα. Οτι είναι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης.

Κανείς δεν ντύθηκε Σπανούλης για να έρθει η νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Δεν γίνεται αυτό, κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Όμως ο Ολυμπιακός φρόντισε να προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε το μειονέκτημα που του παρουσιάστηκε να το κάνει πλεονέκτημα. Και γι αυτό χρειάστηκε να διαβάσει για άλλη μια φορά σωστά το παιχνίδι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του και το κυριότερο να μην ψάξουν πουθενά για δικαιολογίες.

Πολλοί πίστεψαν ότι οι ερυθρόλευκοι πέταξαν λευκή πετσέτα στη Βαρκελώνη. Οτι τους ενδιαφέρει περισσότερο ο αγώνας Κυπέλλου, ότι τους νοιάζει να νικούν μόνο τον Παναθηναϊκό και βάζουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα παιχνίδια. Λάθος μεγάλο. Και αποδείχθηκε στην πράξη. Ο Ολυμπιακός έκανε κατάθεση ψυχής, είχε καρδιά, αλλά είχε και πλάνο. Το ακολούθησε από την αρχή ως το τέλος και έμεινε μέχρι το 35' σε θέση μάχης. Οταν δε χρειάστηκε το κάτι παραπάνω, το πήρε από τους παίκτες που εδώ και χρόνια έχουν μάθει να κερδίζουν τα ματς στο τέλος.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης για παράδειγμα έβαλε τις δύο βολές που έκριναν τον αγώνα στα 77', αλλά λίγο πριν είχε βάλει ένα μεγάλο τρίποντο, που αν δεν είχε μπει, τώρα ο Ολυμπιακός θα ήταν ο χαμένος της υπόθεσης. Το 64-61 που έκανε και μείωσε ο Μάντζαρης, ήταν όλα τα λεφτά, διότι ήρθε σε ένα σημείο που οι ερυθρόλευκοι είχαν τεράστιο επιθετικό πρόβλημα και έμοιαζαν σαν να μην έχουν άλλη λύση. Χάρη σε αυτό το τρίποντο ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τα δεδομένα και έτρεξε σερί 0-9... Ο Πρίντεζης έβαλε 2/2 βολές, ο ίδιος έκανε ασίστ στον Μιλουτίνοφ, ο Λοτζέσκι πέτυχε μεγάλο και δύσκολο καλάθι. Και παρότι ο Κόπονεν ισοφάρισε, ήρθαν οι βολές του Μάντζαρη και ο φοβερή άμυνα στο τέλος για να ρίξουν στο καναβάτσο την Μπάρτσα.

Εδώ είναι και η ουσία του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός έκανε πλεονέκτημα το μειονέκτημα επειδή απουσίασε ο Σπανούλης. Οι ερυθρόλευκοι έριξαν τον βάρος στην άμυνα κι έτσι έμειναν όρθιοι ακόμα και όταν δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Ο Μπιρτς θυσιάστηκε για να παίξει ο Μιλουτίνοφ, όμως αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που κέρδισε ο Ολυμπιακός. Ο Τόμιτς δεν είναι κάτι τρομερό και φέτος, αλλά με πιο κοντούς αντιπάλους κάνει ό,τι θέλει. Κόντρα στον Σέρβο έχει πρόβλημα και γι αυτό ο 23χρονος σέντερ παίρνει εξαιρετικό βαθμό.

Ο Ολυμπιακός επένδυσε στην άμυνά του κι έτσι νίκησε. Γι αυτό και δεν έκανε κανένα φάουλ στα 7'', παρότι πολλοί θα το σκέφτηκαν. Εκλεισε το τρίποντο για να μην χάσει, αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης τον σταμάτησαν και δεν τον άφησαν να βρει το δρόμο προς το καλάθι. Και μιας και λέμε για τον Παπανικολάου, αλήθεια υπάρχουν ακόμα οπαδοί του Ολυμπιακού που δεν θέλουν να τον βλέπουν; Είχε 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και κατέθεσε όλη του την ενέργεια στο παρκέ.

Και πάμε στον Λοτζέσκι. Ισως να περίμεναν όλοι περισσότερα στην επίθεση, αλλά τη δουλειά του την έκανε με το παραπάνω στο τελευταίο λεπτό. Και επιθετικό ριμπάουντ πήρε και καλάθι έβαλε στην ίδια φάση για να κάνει το 64-67... Οσο για τον Πρίντεζη; Ηταν ο κορυφαίος, ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού και βάσει στατιστικής, αλλά και βάσει εικόνας. Μόνο ο Μάντζαρης τον συναγωνίζεται στη μάχη του πολυτιμότερου, κυρίως διότι ήταν ακόμα πιο καθοριστικός στο τέλος.

Να μην ξεχάσουμε και τον Γουότερς που ξαφνικά έγινε αγαπητός και χρήσιμος για τον Ολυμπιακό, τον Γιανγκ που είναι σταθερός και τον Γκριν, που έκανε εξαιρετική δουλειά στο πρώτο ημίχρονο... Ε, αυτή τη φορά ο Παπαπέτρου και ο Μπιρτς δεν είχαν ουσιαστικά συμμετοχή, αλλά έτσι όπως είναι δομημένος ο Ολυμπιακός, αυτό είναι στο πρόγραμμα. Σε κάθε ματς, οι πρωταγωνιστές αλλάζουν. Η επιθυμία για τη νίκη όμως είναι εκεί. Και το σύνθημα το δίνει πλέον κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο προπονητής που ταιριάζει απόλυτα με τη νοοτροπία αυτής της ομάδας, που υπάρχει για να μας δείχνει σε όλες τις περιπτώσεις, ότι ξέρει να κερδίζει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά... Και να κυνηγά με πολλές πιθανότητες πλέον το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ της EuroLeague, ακόμα και τη δεύτερη θέση. Against all odds, όπως καμαρώνουν από το 2012 και μετά οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ