OPINIONS

Ζάλγκιρις Κάουνας - Ολυμπιακός: Γι' αυτό θα 'ρθει παίκτης...

EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τη νέα... διπροσωπία σε αγώνα του Ολυμπιακού, την τακτική του Σάρας, επιμένει στην υπομονή και περιμένει τον καινούργιο γκαρντ.

Δε περίμενα να χάσει ο Ολυμπιακός στο Κάουνας για να σας γράψω ότι έρχεται η μεταγραφή. Αυτό το λέγαμε και εγώ και εσείς, ακόμη και όταν πήγαν στο λιμάνι τα τρία σερί ροζ φύλλα. Οι Πειραιώτες ταξίδεψαν με καλή ψυχολογία στην Λιθουανία, αλλά για άλλη μια φορά μεταλλάχθηκαν μέσα στο ίδιο το παιχνίδι.

Το είχαν πάθει στο ΟΑΚΑ, πετυχαίνοντας σχεδόν 50 πόντους ημίχρονο. Το υπέστησαν και με την Ζαλγκίρις, έχοντας βάλει 48 πόντους στο πρώτο μέρος, βάζοντας τα τρίποντα σα… καραμέλες, αλλά παίζοντας αστείο μπάσκετ στο δεύτερο μισό. Ο Μπλατ έπεσε στο παρκέ, τρακάροντας με τον διαιτητή. Οι παίκτες του είχαν πέσει πιο νωρίς, τρακάροντας… μεταξύ τους. Γενικά η ομάδα ήταν διπρόσωπη σε τεράστιο βαθμό. Γιατί πολύ απλά, δε μπορούσαν να κάνουν όσα ήθελαν και απλά έβαλαν τα τρίποντα και έμειναν παραπάνω από ζωντανοί.

Όμως όσο κυλούσε το ματς, δε γινόταν να σκοράρουν από παντού, "έφαγαν ξύλο" και δε μπορούσαν να αντιδράσουν. Το γιατί πρέπει να έρθει (και θα έρθει) γκάρντ, το είδατε. Δε θα σας το αναλύσω ξανά. Το έχω ήδη κάνει. Ο Σάρας περιόρισε τον Γκος. Αυτόν "σημάδεψε" και σε διάρκεια αγώνα του βγήκε.

Το να προσπαθεί ο Σπανούλης να κάνει τα πάντα μόνος, είναι το "βούτυρο στο ψωμί" του αντίπαλου προπονητή. Με την Ρεάλ ο αρχηγός οργίασε γιατί απλά, ο Γκος με τον Στρέλνιεκς είχαν επιδόσεις… ΝΒΑ! Όταν δε γίνεται αυτό, η φτώχια στην κόκκινη περιφέρεια είναι απερίγραπτη. Να ‘χεις λοιπόν, 10/16 τρίποντα ημίχρονο και να μην είναι ακόμη λιπόθυμη η αντίπαλός σου. Υπήρχε λόγος βέβαια που έγινε όλο αυτό. Και τα πάντα στον αθλητισμό έχουν εξήγηση.

Πρώτα απ’ όλα, η Ζαλγκίρις δεν είναι καμιά ομάδα της πλάκας, στην έδρα της, "ψήνεις παγωμένο αυγό" σε δευτερόλεπτα και συν τοις άλλοις, υπάρχει ένα σπουδαίος προπονητής που ξέρει να ελέγχει την κατάσταση των παικτών του και να τους επιβάλλεται πλήρως. Ο αγώνας ξεκίνησε με τρίποντη… αποθέωση Πρίντεζη ο οποίος είχε 4/4 "βόμβες" με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως έχω πει πολλές φορές στο "Δέκα το Κακό" του Sport24radio 103,3, είναι στοιχηματική πρόκληση σε κάθε αγώνα που ‘χουν τον Γιώργο πάνω από απόδοση 4. Ξαφνικά ξέχασε να σουτάρει;

Ήμαρτον… Ο διεθνής πάουερ φόργουορντ λοιπόν, έκανε σούπερ ξεκίνημα και ήταν η αφορμή να πάρουν φόρα οι συμπαίκτες του και να ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή βέβαια, η άμυνα της ομάδας έμπαζε από παντού. Ο Γκριγκόνις είχε εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή για τους γηπεδούχους, ενώ ήταν αυτός που τους έδωσε το πρώτο τους τρίποντο, όταν ο Μπλατ γύρισε την άμυνα σε ζώνη. Ο Ολυμπιακός «φόρτωσε» τους ψηλούς του, τόσο για τον Λέντεϊ όσο και τον Μιλουτίνοβ δεν ήταν εύκολες οι καταστάσεις. Ο Σάρας είχε ετοιμάσει ειδικό πλάνο, να περιορίσει το… σουλάτσο στην ρακέτα του. Κάποια στιγμή η Ζαλγκίρις αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με ίδια τακτική με πέρυσι όταν και τον απέκλεισε στα πλέι- οφ. Μόνο που τώρα οι Λιθουανοί έβλεπαν να βομβαρδίζονται από παντού.

Και η πιο… βαθιά χαρακιά του ημιχρόνου, ήταν το σουτ στη λήξη από τον Στρέλνιεκς. Ο Λετονός είναι καλά, μοιραζόταν πολύ χρόνο με τον Σπανούλη και λιγότερο Γκος. Έπαιξε κάμποσο με τρεις κοντούς ο Μπλατ, του έβγαινε και αυτό στην περιφερειακή πίεση, αρκεί η μπάλα να μην έφτανε στον Ντέιβις. Όπως στο ΟΑΚΑ λοιπόν, έτσι και στην Ζαλγκίριο Αρένα, η ομάδα ήταν σούπερ, επιθετικότατη, φρεσκότατη και αποφασιστική στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μπήκε… σαν σχολικό σύνολο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η σκληρή άμυνα των Λιθουανών.

Τα λάθη στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν γελοία. Μπάλες στα χέρια αντιπάλων, επιθέσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Τα ποσοστά ήταν τρομερά στο πρώτο μέρος και μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 2/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα. Όταν ο Ουόλτερς έδωσε προβάδισμα ενός πόντου με τη λήξη της τρίτης περιόδου, όλο το μομέντουμ ήταν με την ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Οι Πειραιώτες ήταν αλάνθαστοι στο ημίχρονο και τα ‘καναν μαζεμένα και άκομψα όταν ξαναμπήκαν στο γήπεδο. Η άμυνα έγινε σοφτ και πολλοί από αυτούς που περιμένεις να "δώσουν ξύλο" έφαγαν και πήραν και στο… τσάρτερ μαζί τους.

Με επιμέρους 20-11 οι Λιθουανοί πήγαν στην τέταρτη περίοδο "βουλιαγμένοι" και από την "καυτή" έδρα του Κάουνας. Όπως έχουμε ξανασυζητήσει, δε χρειάζεται να ρίχνεις μπινελίκια και να ανάβεις καπνογόνα για να ‘χεις έδρα. Όποιος ουρλιάζει και ξέρει μπάσκετ, συμμετέχει στη δημιουργία μιας νορμάλ "ζούγκλας". Η Ζαλγκίρις μπήκε με 8- 0 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι για τους Λιθουανούς. Τα τρίποντα στο δεύτερο μέρος για τον Ολυμπιακό ήταν 3/10 και τα λάθη 15! Ο Λέντεϊ δε μπορούσε να πάρει το ματς παρά τις ηρωικές του προσπάθειες. Ο Ντέιβις και ο Καβαλιάουσκας έδωσαν 24 καλούς πόντους μέσα από το ζωγραφιστό και οι περσινοί «δήμιοι» του Ολυμπιακού Γιανκούνας και Ουλανόβας είχαν δώσει τη θέση τους, στον Γκριγκόνις και τον Ουάιτ. Ο Πάνγκος έχανε στην Ποντγκόριτσα, αλλά κανείς δε τον θυμόταν στο Κάουνας, γιατί ο Ουόλτερς έβαζε (14) , μάζευε (7) και μοίραζε (6).

Η Ζαλγκίρις δε μπορεί να πάρει την Ευρωλίγκα, μέχρι τώρα δε τα πήγαινε καλά ούτε στο σπίτι της, όμως η Αρμάνι και ο Ολυμπιακός δε τα κατάφεραν. Ο Γκος είχε 4/11 σουτ και ο Σπανούλης 2/9 με 8 ασίστ και 5 λάθη! Ο Στρέλνιεκς έκανε μόνο ένα σουτ. Αυτό που σας είπα στο φινάλε του ημιχρόνου. Οι βοήθειες των ψηλών της Ζαλγκίρις ψηλά, οι αλλαγές, τα πλάγια βήματα του Ντέιβις, οι… σπρωξιές και η δύναμη, έριξαν στο καναβάτσο την ελληνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος του πρέπει να κάνει υπομονή. Είναι νωρίς για συμπεράσματα! Ο Μπλάτ δε μπορεί να συνεχίσει έτσι, πρέπει να τελειώνει με την προσθήκη. Όταν ο αντίπαλος "δίνει πόνο", ο μισός Ολυμπιακός δεν ακολουθεί.

Ο Γιασικεβίτσιους "δούλεψε" σε Γκος και Μιλουτίνοβ. Δε περίμενε απλά τα δέκα τρίποντα του πρώτου μέρους και για αυτό δημιουργήθηκε η αίσθηση "ερυθρόλευκου περίπατου". Λάθος εντύπωση. Η ενέργεια είναι το νούμερο ένα στο μπάσκετ και ο Ολυμπιακός που δεν είχε αγώνα πρωταθλήματος (λόγω εθνικών ομάδων), εμφανίστηκε ξεθεωμένος!!! Να σου βάζει ο Πρίντεζης 4/4 τρίποντα σε πρώτο δεκάλεπτο και να χάνεις αγώνα πανεύκολα. Νωρίς είναι, θέλει δουλειά, αντοχές, δύναμη και παίκτη. Τα λέμε μετά την Έφες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ